LinguaClash
Active member
Είχα την αίσθηση ότι όταν η εγκατάσταση είναι σε ακατοίκητο τόπο τότε πρόκειται περί αποικισμού και εποικισμός είναι όταν ο τόπος είναι ήδη κατοικημένος. Αλλά δεν το βρίσκω κάπου ξεκάθαρα και δεν είμαι σίγουρη.
Μα ναι αυτό είχα συνειδητοποιήσει κι εγώ.Και ενώ ελπίζεις ότι τα ευρήματα για «αποικισμό του Άρη» θα είναι συντριπτικά περισσότερα από τα ευρήματα για τον «εποικισμό» του, οι γκουγκλιές σε διαψεύδουν...
5.170 - 2.740
Πάντως, η διαβόητη αποικιοκρατία αποτελεί χαρακτηριστική παρέκκλιση απ' αυτή την έννοια, και πολύ πιθανό να ευθύνεται και για την ας-πούμε «παρανόηση»… Όχι;Είχα την αίσθηση ότι όταν η εγκατάσταση είναι σε ακατοίκητο τόπο τότε πρόκειται περί αποικισμού
Ναι, σίγουρα, αλλά ομολογουμένως και στα λεξικά που κοίταξα δεν ήταν σαφής ο διαχωρισμός, αλλά από ότι καταλαβαίνω και από αυτό που ανάρτησε ο nickel μάλλον δεν είναι τόσο άσπρο μαύρο εντέλει, έχει επίσης σημασία (;) το αν 'σε εγκαθιστούν' ή 'αν εγκαθίστασαι'.Πάντως, η διαβόητη αποικιοκρατία αποτελεί χαρακτηριστική παρέκκλιση απ' αυτή την έννοια, και πολύ πιθανό να ευθύνεται και για την ας-πούμε «παρανόηση»… Όχι;
Και ενώ ελπίζεις ότι τα ευρήματα για «αποικισμό του Άρη» θα είναι συντριπτικά περισσότερα από τα ευρήματα για τον «εποικισμό» του, οι γκουγκλιές σε διαψεύδουν...
5.170 - 2.740
Δεν υπάρχει εποικία για να μας δώσει εποικιοκρατία… Και ούτε γνωρίζω σε ποιες άλλες γλώσσες μπορεί να υφίσταται η διάκριση μεταξύ αποικισμού και εποικισμού, μια διαφορά που σίγουρα δεν βλέπω να αναγνωρίζεται από το λατινικό colonia και τα παράγωγά του. Εφόσον, από την οπτική γωνία της μητρόπολης, οι ιθαγενείς αποτελούσαν απλώς ένα εμπόδιο στην οικονομική εκμετάλλευση μιας περιοχής (ή, χειρότερα, εργατικό δυναμικό για τα μεταλλεία), δεν βλέπω γιατί να την ενδιαφέρει μια τέτοια διάκριση· το σημαντικό για εκείνη είναι ότι επεκτείνονται τα όρια της πατρίδας.Πάντως, η διαβόητη αποικιοκρατία αποτελεί χαρακτηριστική παρέκκλιση απ' αυτή την έννοια, και πολύ πιθανό να ευθύνεται και για την ας-πούμε «παρανόηση»… Όχι;
Ίσως την αποικία –ίσως, λέω– ο άποικος να την ίδρυε… διανοία πρωτοπατήσαντα*…Ομοίως, δεν ξέρω αν η Κάτω Ιταλία ήταν εντελώς ακατοίκητη όταν πήγαν εκεί οι ΑΗΠ, αλλά μου φαίνεται απίθανο.
Αυτό μοιάζει να 'χει βάση:εποικισμός είναι όταν ο τόπος είναι ήδη κατοικημένος