Η αποκαθήλωση του Γέροντα Παστίτσιου

SBE

¥
Ενδιαφέρον αυτό που λες, Εάριε, γιατί κι εγώ σκεφτόμουν νωρίτερα ότι θα ήθελα να ακούσω την άποψη κάποιου θρησκευόμενου για το θέμα. Έχουμε τον επίσκοπο (ή ξέρω γω τι ήταν) που είπε ότι διαφωνεί με τη δίωξη, αλλά τι λένε άλλοι;
Οι απόψεις αυτών που ακούνε τη λέξη θρησκεία και βγάζουν σπυράκια είναι οι αναμενόμενες γενικής χρήσεως- γίναμε Ιράν, δεν υπάρχει ελευθερία, να καταργηθεί αμέσως ο νόμος. Οι άλλοι τι λένε;

ΥΓ Από τα λόγια του κατηγορούμενου μου φάνηκε περίεργο που λέει ότι στην απολογία του: Δε μου έφεραν αντίλογο και δε μου ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις. Η απολογία μου δε διήρκησε πάνω από πέντε λεπτά. Σαν η απόφαση να είχε ήδη ληφθεί.
Είμαι πρόθυμη να συμφωνήσω με όλα τα άλλα που γράφει, ότι οι δικαστές κάνουν τους έξυπνους ή ότι έχουν στυλ διεκπεραίωσης κλπ αλλά αυτό το απόσπασμα μου λέει ότι αυτός περίμενε να είναι η απολογία του ντιμπέιτ στο οποίο ίσως να κατάφερνε με την επιχειρηματολογία του να μεταπείσει τους παρευρισκόμενους, όπως στο σινεμά δηλαδή. Και μάλλον δεν τον ενημέρωσε σχετικά ο δικηγόρος του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τι λέτε τώρα;
Σαχλεύει πολύ η προεκλογική περίοδος, για να μην πω κάτι χειρότερο, όσο δουλεύουν όλο και πιο εντατικά και οι δυο μεριές πάνω στο «ή εμείς ή αυτοί». Ταυτόχρονα, άλλοι επιμένουν ότι το πιθανότερο θα είναι να πρέπει να συνεργαστούν τα δύο κόμματα, οπότε όσο λιγότερα είναι τα διχαστικά που θα εκστομίζουν τώρα, τόσο λιγότερα θα αναγκαστούν να καταπιούν αργότερα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Του Γιάννη Καλαϊτζή, από την Εφημερίδα των Συντακτών, 20-1-2014:

 

Zazula

Administrator
Staff member
Ο Χρυσούς Μεσαίων, του Νίκου Δήμου.
Οι βουλευτές δεν είναι υποχρεωτικό να δώσουν τον χριστιανικό όρκο, όπως αναφέρει ο Ν.Δ., αλλά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υφίσταται όντως θέμα για το εάν εμμέσως καθίσταται επί της ουσίας υποχρεωτικό το να είναι Χ.Ο. (παρότι το θρήσκευμά του δεν συνιστά προϋπόθεση για δυνατότητα εκλογής), λόγω της σύγκρουσης των διατάξεων των άρθρων 13 και 33 του Συντάγματος.
 

SBE

¥
Τον βρίσκω υπερβολικό τον Δήμου, όπως το συνηθίζει.
Άλλο υπερβολή όμως κι άλλο να λες π.χ.: Μόνη η εν Ελλάδι περιουσία του Αγίου Τάφου πρέπει να υπερκαλύπτει όλο μας το χρέος.

Δηλαδή τα ακίνητα που έχει στην Ελλάδα ο Πανάγιος Τάφος ξεπερνάνε σε αξία τα 300 δις ευρώ. Συγγνώμη, αλλά μάλλον κάποιος δεν καταλαβαίνει από μαθηματικά εδώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ζητούσε στο Facebook αποδείξεις για την ύπαρξη Θεού, όντας πολίτης της Ινδονησίας, μιας χώρας με 88% ισλαμικό πληθυσμό, δηλαδή με περισσότερους Μουσουλμάνους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και τη γλίτωσε με ένα χρόνο στη φυλακή και το κεφάλι στους ώμους του; Δεν παίρνει και κάνα Λόττο;
 
Πάντως εγώ δεν τον είπα ποτέ Παϊσίου, πάντα Παΐσιου, και αντίστοιχα (και κατά μείζονα λόγο, λόγω του παστίτσιου) πάντα Παστίτσιου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Αποκαθηλώθηκε η λόγια γενική από τον τίτλο. (Δεν επιτρέπεται να διαφοροποιηθείς σ' αυτή την κοινωνία. Κοινώς, δεν σ' αφήνουν ν' αγιάσεις...)
 
Καλημέρα σ' εσένα. Θυμήθηκα την έριδα περί της κας. Μπιτσίου (back in the 70's).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εμένα πάντως τούτο το νήμα μου 'ρθε στον νου όταν άκουσα το παρακάτω:
 
Σωστός ο Rowan:
Self-appointed arbiters of the public good, encouraged by media-stoked outrage to which the police feel under terrible pressure to react: a newspaper rings up Scotland Yard: “Someone has said something slightly insulting on Twitter about someone whom we think a national treasure - what are you going to do about it?”
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Άγιος ο Παΐσιος, καταδικασμένος ο "Παστίτσιος"...

Στην αγιοποίηση του μοναχού Παΐσιου του Αγιορείτη προχώρησε και επισήμως η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδεχόμενη την σχετική εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής. Ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης μόνασε στο Άγ. Όρος επί 45 χρόνια, από το 1949 ώς τον θάνατό του το 1994. Η αγιοποίηση του Παΐσιου μόλις 21 χρόνια από τον θάνατό του προκαλεί εντύπωση, είναι ίσως όμως αποτέλεσμα της γενικότερης αντιμετώπισης του Παΐσίου από σημαντικό τμήμα των πιστών ήδη ως Αγίου.

Ο Παΐσιος παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κυρίως λόγω των προφητειών που του αποδίδονται και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν νίκη του "ξανθού γένους" επί της Τουρκίας σε έναν μελλοντικό μεγάλης έκτασης πολέμο. Η σάτιρα προς το φαινόμενο του Παΐσιου από το διαδικτυακό τρολ "Γέροντας Παστίτσιος" κόστισε στον δημιουργό του Φ. Λοΐζο την καταδίκη του σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή για "εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση", με τη δίωξη να ξεκινά μετά από ερώτηση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά.


Κατά τα άλλα, είμαστε λέει όλοι Σαρλί. Μόνο που μερικοί είναι ραμολί και οι πιο πολλοί, μουρλοί.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως έγραψε χτες ο Ηλίας Κανέλλης στα Νέα:

[...] Αλλά το Πατριαρχείο έχει κανέναν λόγο να εναρμονίζεται με την καθυστερημένη Ελλάδα;
Γιατί καθυστερημένη; Επειδή ο Παΐσιος κατά βάσιν ισχυριζόταν ότι «στην εποχή μας, που έχουν αυξηθεί οι γνώσεις, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη των ανθρώπων από τα θεμέλια και γέμισε τις ψυχές από ερωτηματικά και αμφιβολίες». Είναι δυνατόν τέτοιοι λήροι, που οδηγούν στη συνωμοσιολογία και στον σκοταδισμό, να επιβραβεύονται από οποιονδήποτε πνευματικό θεσμό διεκδικεί στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα; [...]
 

SBE

¥
Αναρωτιέμαι αν υπήρξε παρόμοια συζήτηση όταν εγινε άγιος ο Αγ. Νεκτάριος Αιγίνης.
Τον αναφέρω γιατί κι αυτός είναι άγιος του εικοστού αιώνα, υποτίθεται ότι έκανε θάυματα ενώ ήταν εν ζωή (βλέπω στη Βικι ότι θεράπευσε δαιμονισμένο π.χ., που ειναι στάνταρ δεισιδαιμονία) και υπήρχαν φήμες για σκάνδαλα. Άρα λογικά, κάποιοι θα διαφωνούσαν με την αγιοποίηση.
 

nickel

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η canonization αναφέρεται στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία· το αντίστοιχο για την ορθόδοξη είναι η glorification, λέει εδώ.
 
Top