Η απαξίωση των δημόσιων αγαθών

Elsa

¥
Θα ίσχυε επίσης αν βλέπαμε να γίνονται απογραφές και σε άλλους τομείς: π.χ. Πού ακριβώς πήγαν τα δάνεια που πήραμε; Πόσα είναι ακριβώς τα κεφάλαια που έφυγαν από την Ελλάδα σε οφσόρ κλπ.; Πόσα ακριβώς χάνει το δημόσιο από τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών; Πόσα ακριβώς έχουν τσεπώσει διάφορα μεγαλοστελέχη του δημοσίου και ποιοι ακριβώς τους διόρισαν; Άκρα του τάφου σιωπή, εδώ. Το μόνο που χρειάζεται ακριβώς να ξέρει το ελληνικό κράτος είναι ο αριθμός των ΔΥ του, φαίνεται.

Μια κι άρχισες να βάλω κι εγώ ένα που με τρώει; :rolleyes:
Πόσο ακριβώς μας στοίχισαν οι Ολυμπιακοί και τι άφησαν πίσω τους;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια κι άρχισες να βάλω κι εγώ ένα που με τρώει; :rolleyes:
Πόσο ακριβώς μας στοίχισαν οι Ολυμπιακοί και τι άφησαν πίσω τους;
Εξαιρετική ερώτηση. Έχω δει μπόλικες έγκυρες (με την έννοια του «αρμοδίως») απαντήσεις, όπου ο καθένας βάζει μέσα στα έξοδα των Ολυμπιακών ό,τι τον βολεύει. Θα γινόταν μετρό στην Αθήνα και ΕλΒεν (και τόσα άλλα) χωρίς την πίεση των Ολυμπιακών; Θα χρειαζόταν μετρό στην Αθήνα και ΕλΒεν (και τόσα άλλα) χωρίς τους Ολυμπιακούς;

Edit: Το γκριζάρω, να μην ξεφύγει η συνολική συζήτηση για τα δημόσια αγαθά.
 
Αντί να κοιτάξουν λίγο τα κατάστιχά τους (σιγά μη δεν τα κοίταξαν, δηλαδή), μας έλεγαν ότι οι ΔΥ είναι 1,5 εκ. ή 1 εκ. κλπ. ή ότι ο αριθμός των ΔΥ τούς είναι τελείως άγνωστος (ώστε να λέει ο καθένας ό,τι γουστάρει, πράγμα που γίνεται και σήμερα βέβαια, μετά την απογραφή).

Και το λινκ που ξέχασα να βάλω: Ο Πάγκαλος, όχι μόνο εξακολουθεί να πιστεύει μετά την απογραφή ότι οι ΔΥ είναι 1 εκ. (τζάμπα ο κόπος της κυβέρνησης, ας τον ενημερώσει κάποιος), αλλά ξέρει και πόσοι ακριβώς (του) χρειάζονται: 200.000. Τώρα, να του πούμε κι εμείς πόσους πολιτικούς σαν και του λόγου του χρειάζεται η Ελλάδα;
 
Εντάξει, γενίκευση είναι και κάθε γενίκευση τα 'χει αυτά, αλλά η έμφαση, η προτεραιότητα, όπως έλεγες κι εσύ σε μια άλλη συζήτηση, έχει πολιτική σημασία.
Σωστά. Εξίσου υστερόβουλη είναι η προτεραιοποίηση του υπεράριθμου κράτους (άφραγκη κυβέρνηση, νεοφιλελεύθεροι και κεφάλαιο) όσο και η... υστεραιοποίησή του (μην κοιτάτε από δω, κοιτάτε μόνο από κει). Όλα πρέπει (θα 'πρεπε...) να διορθωθούν. Αν ήθελε ο δικομματισμός να χτίσει σωστό πελατειακό κράτος, ας κατάφερνε να χτίσει μια ιδιωτική οικονομία που να το αντέχει. Δεν φταίω εγώ σε τίποτα να πληρώνω· και ιδού τα αποτελέσματα. Παύση πληρωμών.

Άλλο όμως συζητούσα: αν αυτές οι προσλήψεις είχαν σχέση μόνο με αλίευση ψήφων (που φυσικά και είχαν) ή συνδέονταν και με συγκεκριμένες ιδεολογίες (σοσιαλδημοκρατία: μόνο που στις χώρες που πραγματικά εφαρμόστηκε φορολογούσαν τω καιρώ εκείνω τις επιχειρήσεις με 45%) ή στρατηγικές συναίνεσης και άρα με ευρύτερες (όχι μόνο ελληνικές) καταστάσεις, ή και με συγκεκριμένες ελληνικές καταστάσεις (π.χ. δεξιό κράτος, δικτατορία) που όμως τώρα φαίνεται να ξεχνάμε.
Το πελατειακό κράτος υπήρχε ανέκαθεν. Το Πασόκ, αντί να φέρει την αλλαγή σ' αυτό, απλώς μπήκε και το ίδιο χοντρά, πολύ χοντρά, πάρα πολύ χοντρά, στο παιχνίδι. Ποια σοσιαλδημοκρατία και ποιες κοινωνικές συναινέσεις, λοιπόν; Συναινέσεις με τους ωφελημένους τού 'μαζί τα φάγαμε'; ε, τέτοιες θα υπάρχουν πάντα, έννοια σου. Μια μεγάλη ρεμούλα ήτανε, που βούιξε όλη η Ελλάδα, την εποχή του Κοσκωτά και του Τόμπρα και του Κουτσόγιωργα και του Carmina Burana. Ας μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν. Δεν υπήρξαν trente glorieuses στην Ελλάδα, και το κακέκτυπό τους της δεκαετίας του '80 το πληρώνουμε τώρα, γιατί χτίστηκε πάνω σε ευρωπαϊκά δανεικά και ήρθε η ώρα της πληρωμής, που συνέπεσε με την παγκόσμια κρίση. Όπως και να το κάνεις, κάποια ώρα πρέπει να πληρώσεις. Και φυσικά πληρώνουν τα θύματα, όχι οι φταίχτες. Ακόμα και μεταξύ του λαού πληρώνουν τα θύματα και όχι οι φταίχτες. Όσοι κονόμησαν με τα προγράμματα της ΕΟΚ τότε και παρανόμησαν, έκλεψαν, έκαναν, έδειξαν, είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα απ' όσους έμειναν τίμιοι είτε γιατί δεν θέλησαν είτε γιατί δεν τόλμησαν είτε γιατί δεν μπόρεσαν. Και όλοι αυτοί είναι και λαός, δεν είναι μόνο το περίφημο κεφάλαιο. Το Πασόκ έχασε ιστορική ευκαιρία να αναμορφώσει τη χώρα τότε, και έρχονται τώρα οι ίδιοι άνθρωποι και μας κουνάνε το δάχτυλο. Ποιοι; αυτοί. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχουν στην εξουσία άνθρωποι (δει δη ανθρώπων η πόλις) χωρίς δουλείες του παρελθόντος. Δεν υπάρχουν νέα υποψήφια κόμματα εξουσίας.

Αυτό που λες θα ίσχυε αν πριν την απογραφή ισχυρίζονταν ότι ξέρουν μεν τον αριθμό, αλλά στο περίπου. Δεν έγινε έτσι, όμως. Αντί να κοιτάξουν λίγο τα κατάστιχά τους (σιγά μη δεν τα κοίταξαν, δηλαδή), μας έλεγαν ότι οι ΔΥ είναι 1,5 εκ. ή 1 εκ. κλπ. ή ότι ο αριθμός των ΔΥ τούς είναι τελείως άγνωστος (ώστε να λέει ο καθένας ό,τι γουστάρει, πράγμα που γίνεται και σήμερα βέβαια, μετά την απογραφή).
Ζητώ συγνώμη, αλλά δεν θυμάμαι τι έλεγε ποιος. Άλλοι, ας πούμε, έλεγαν το σωστό ότι η κατανομή τους είναι απαράδεχτη, ότι κάποιοι δεν κάνουν τίποτα και κάποιοι δεν επαρκούν, κλπ. Αυτό συνεχίζεται και τώρα, στο πιο φτωχό. Είναι πάντως υπαρκτότατο πρόβλημα. Αλλά τώρα τέλειωσε το χρήμα, κι έτσι τους πληρώνουν ένα μήνα στους πέντε (τους συμβασιούχους π.χ.), ή και καθόλου.

Θα ίσχυε επίσης αν βλέπαμε να γίνονται απογραφές και σε άλλους τομείς: π.χ. Πού ακριβώς πήγαν τα δάνεια που πήραμε; Πόσα είναι ακριβώς τα κεφάλαια που έφυγαν από την Ελλάδα σε οφσόρ κλπ.; Πόσα ακριβώς χάνει το δημόσιο από τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών; Πόσα ακριβώς έχουν τσεπώσει διάφορα μεγαλοστελέχη του δημοσίου και ποιοι ακριβώς τους διόρισαν; Άκρα του τάφου σιωπή, εδώ. Το μόνο που χρειάζεται ακριβώς να ξέρει το ελληνικό κράτος είναι ο αριθμός των ΔΥ του, φαίνεται.
Μαζί σου. Αλλά ποιος να τα κάνει αυτά; Οι συνεργάτες του Σημίτη να καλέσουν το Σημίτη να καταθέσει για τη Ζήμενς; Βλ. παραπάνω. Δυστυχώς, το νέο αργεί πάρα πολύ, και ο χρόνος τέλειωσε... Και όταν λέω νέο, δεν εννοώ τα αριστερά κόμματα που έχουμε ήτοι την υπαρκτή Αριστερά...

Υ.Γ. Η πιο γελοία έκφραση που ήταν άλλοτε της μόδας, και λεγόταν με περισσή αυταρέσκεια από τους διάφορους κλόουν: "Έχουν γνώσιν οι φύλακες" :D Θα τη θυμόσαστε σίγουρα...
 
Ποιος προστατεύει το συγκεκριμένο δημόσιο αγαθό εδώ;

Google may face censor showdown
(από την κυβερνητική The Global Times)
By Sun Zhe

Google's web mapping service may be blocked in China next year if the search giant refuses to move its mapping server to the Chinese mainland for official licensing.

The State Bureau of Surveying and Mapping has designated March 31 as the deadline for application, and any unlicensed web mapping service providers still in operation on July 1 would be punished, Wu Jiang, the spokesman with the bureau, said Monday.

"There is a possibility that those unlicensed mapping service providers will be closed down or blocked," Wu said.

Online map service providers were required to get licensed with the bureau starting May this year. Non-Chinese web map service providers are required to form a joint venture with a local firm and locate their data server in the Chinese mainland to undergo regular inspections for possible leakage of confidential information.

Google Maps is still in talks with the bureau on the license issue, said the bureau's Wu, who declined to say whether Google had decided to move its server to the mainland. Google closed its China website and transferred its servers to Hong Kong in March this year, after deciding it no longer wanted to censor search results.

The government asks mapping service providers to be staffed with mapping examiners, who would be trained by the bureau to sanitize territorially incorrect or sensitive military information, according to the bureau.

The bureau has so far issued licenses to about 50 web firms. The bureau also awarded itself a license to run Map World, a web-mapping portal launched late November. "Map World could be used to fill the market vacancy if Google Maps is discontinued," said Lai Bin, the editor in chief with Beijing-based IT magazine Net Friends.
 

SBE

¥
Η Κίνα δεν πρωτοτυπει, αν και ίσως πρωτοτυπεί στιςμεθόδους. Είχα στείλει νομίζω το άρθρο του Τιμ Μπερνερς - Λη σχετικά με την ελευθερία στο διαδίκτυο. Αν όχι, να το πάλι:
Long live the web
 
Ποιος προστατεύει το συγκεκριμένο δημόσιο αγαθό εδώ;

Κανένας, αλλά τι σχέση έχει αυτό με τα παραπάνω;
Η Κίνα έχει ένα απεχθές καθεστώς, αλλά μετά τους φετφάδες κατά Ασάνζ, μετά το Γουντάναμο, μετά τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετά τη Φρόντεξ με τις δολοφονίες μεταναστών ή τους εν ψυχρώ δολοφόνους του Ισραήλ πιστεύεις πραγματικά ότι η Κίνα διαφέρει σε τίποτα από τη Δύση;

Να κι ένα πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα ελεύθερης πληροφόρησης: το υπουργείο εργασίας επί μέρες προσπαθούσε να αποκρύψει το γεγονός ότι σκοτώθηκε ένας ανασφάλιστος και αδήλωτος σκλάβος του καθαρίζοντας τζάμια. (Τόση διαφάνεια δεν αντέχεται.)

Και, παρεμπιπτόντως, από πότε η Google, μια ιδιωτική εταιρεία με δικά της και όχι μόνο συμφέροντα, ενσαρκώνει το ιδεώδες της ελευθερίας;
 
Η σχέση με τα παραπάνω είναι ότι και οι δύο μεγάλες παραδόσεις, όταν γίνονται ανεξέλεγκτες, οδηγούν σε καταθλιπτικά αποτελέσματα. Γιατί η Κίνα και πολλές άλλες μονοκομματικές δικτατορίες ανήκουν σαφώς στην παράδοση του δημόσιου αγαθού. Το ότι τη χαρακτηρίζει κάποιος/α απεχθές καθεστώς δεν λύνει το πρόβλημα. Για να μην πω ότι ο διαρρεύσας (ο Μάννινγκ), αν ήταν στην Κίνα, θα είχε ήδη εκτελεστεί. Στη δίκη του Λίου Ξιαομπό ο εισαγγελέας μίλησε για 15 λεπτά και πρότεινε 11 χρόνια φυλακή, βασιζόμενος σε απλή γραπτή έκφραση γνώμης. Την απολογία του κατηγορουμένου η έδρα τη διέκοψε στα 15 λεπτά, γιατί 'δεν επιτρέπεται να μιλήσει περισσότερη ώρα από τον εισαγγελέα'. Μετά, του έριξε 11 χρόνια. Γι' αυτό, είμαι υπέρ της μικτής οικονομίας. Δεν είμαι δηλαδή υπέρ του κεϋνσιανισμού απλώς εν αναμονή της άλλης, της μεγαλύτερης αλλαγής. Και εάν η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει, πόσο μάλλον η κόκκινη 'δημοκρατία'. Επομένως ναι στους αγώνες, στην αντίσταση κλπ., αλλά πατώντας σε ποιο αρχιμήδειο σημείο; Έχει σημασία.
 
Top