Εντάξει, γενίκευση είναι και κάθε γενίκευση τα 'χει αυτά, αλλά η έμφαση, η προτεραιότητα, όπως έλεγες κι εσύ σε μια άλλη συζήτηση, έχει πολιτική σημασία.
Σωστά. Εξίσου υστερόβουλη είναι η προτεραιοποίηση του υπεράριθμου κράτους (άφραγκη κυβέρνηση, νεοφιλελεύθεροι και κεφάλαιο) όσο και η... υστεραιοποίησή του (μην κοιτάτε από δω, κοιτάτε μόνο από κει). Όλα πρέπει (θα 'πρεπε...) να διορθωθούν. Αν ήθελε ο δικομματισμός να χτίσει σωστό πελατειακό κράτος, ας κατάφερνε να χτίσει μια ιδιωτική οικονομία που να το αντέχει. Δεν φταίω εγώ σε τίποτα να πληρώνω· και ιδού τα αποτελέσματα. Παύση πληρωμών.
Άλλο όμως συζητούσα: αν αυτές οι προσλήψεις είχαν σχέση μόνο με αλίευση ψήφων (που φυσικά και είχαν) ή συνδέονταν και με συγκεκριμένες ιδεολογίες (σοσιαλδημοκρατία: μόνο που στις χώρες που πραγματικά εφαρμόστηκε φορολογούσαν τω καιρώ εκείνω τις επιχειρήσεις με 45%) ή στρατηγικές συναίνεσης και άρα με ευρύτερες (όχι μόνο ελληνικές) καταστάσεις, ή και με συγκεκριμένες ελληνικές καταστάσεις (π.χ. δεξιό κράτος, δικτατορία) που όμως τώρα φαίνεται να ξεχνάμε.
Το πελατειακό κράτος υπήρχε ανέκαθεν. Το Πασόκ, αντί να φέρει την αλλαγή σ' αυτό, απλώς μπήκε και το ίδιο χοντρά, πολύ χοντρά, πάρα πολύ χοντρά, στο παιχνίδι. Ποια σοσιαλδημοκρατία και ποιες κοινωνικές συναινέσεις, λοιπόν; Συναινέσεις με τους ωφελημένους τού 'μαζί τα φάγαμε'; ε, τέτοιες θα υπάρχουν πάντα, έννοια σου. Μια μεγάλη ρεμούλα ήτανε, που βούιξε όλη η Ελλάδα, την εποχή του Κοσκωτά και του Τόμπρα και του Κουτσόγιωργα και του Carmina Burana. Ας μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν. Δεν υπήρξαν trente glorieuses στην Ελλάδα, και το κακέκτυπό τους της δεκαετίας του '80 το πληρώνουμε τώρα, γιατί χτίστηκε πάνω σε ευρωπαϊκά δανεικά και ήρθε η ώρα της πληρωμής, που συνέπεσε με την παγκόσμια κρίση. Όπως και να το κάνεις, κάποια ώρα πρέπει να πληρώσεις. Και φυσικά πληρώνουν τα θύματα, όχι οι φταίχτες. Ακόμα και μεταξύ του λαού πληρώνουν τα θύματα και όχι οι φταίχτες. Όσοι κονόμησαν με τα προγράμματα της ΕΟΚ τότε και παρανόμησαν, έκλεψαν, έκαναν, έδειξαν, είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα απ' όσους έμειναν τίμιοι είτε γιατί δεν θέλησαν είτε γιατί δεν τόλμησαν είτε γιατί δεν μπόρεσαν. Και όλοι αυτοί είναι και λαός, δεν είναι μόνο το περίφημο κεφάλαιο. Το Πασόκ έχασε ιστορική ευκαιρία να αναμορφώσει τη χώρα τότε, και έρχονται τώρα οι ίδιοι άνθρωποι και μας κουνάνε το δάχτυλο. Ποιοι; αυτοί. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχουν στην εξουσία άνθρωποι (δει δη ανθρώπων η πόλις) χωρίς δουλείες του παρελθόντος. Δεν υπάρχουν νέα υποψήφια κόμματα εξουσίας.
Αυτό που λες θα ίσχυε αν πριν την απογραφή ισχυρίζονταν ότι ξέρουν μεν τον αριθμό, αλλά στο περίπου. Δεν έγινε έτσι, όμως. Αντί να κοιτάξουν λίγο τα κατάστιχά τους (σιγά μη δεν τα κοίταξαν, δηλαδή), μας έλεγαν ότι οι ΔΥ είναι 1,5 εκ. ή 1 εκ. κλπ. ή ότι ο αριθμός των ΔΥ τούς είναι τελείως άγνωστος (ώστε να λέει ο καθένας ό,τι γουστάρει, πράγμα που γίνεται και σήμερα βέβαια, μετά την απογραφή).
Ζητώ συγνώμη, αλλά δεν θυμάμαι τι έλεγε ποιος. Άλλοι, ας πούμε, έλεγαν το σωστό ότι η κατανομή τους είναι απαράδεχτη, ότι κάποιοι δεν κάνουν τίποτα και κάποιοι δεν επαρκούν, κλπ. Αυτό συνεχίζεται και τώρα, στο πιο φτωχό. Είναι πάντως υπαρκτότατο πρόβλημα. Αλλά τώρα τέλειωσε το χρήμα, κι έτσι τους πληρώνουν ένα μήνα στους πέντε (τους συμβασιούχους π.χ.), ή και καθόλου.
Θα ίσχυε επίσης αν βλέπαμε να γίνονται απογραφές και σε άλλους τομείς: π.χ. Πού ακριβώς πήγαν τα δάνεια που πήραμε; Πόσα είναι ακριβώς τα κεφάλαια που έφυγαν από την Ελλάδα σε οφσόρ κλπ.; Πόσα ακριβώς χάνει το δημόσιο από τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών; Πόσα ακριβώς έχουν τσεπώσει διάφορα μεγαλοστελέχη του δημοσίου και ποιοι ακριβώς τους διόρισαν; Άκρα του τάφου σιωπή, εδώ. Το μόνο που χρειάζεται ακριβώς να ξέρει το ελληνικό κράτος είναι ο αριθμός των ΔΥ του, φαίνεται.
Μαζί σου. Αλλά ποιος να τα κάνει αυτά; Οι συνεργάτες του Σημίτη να καλέσουν το Σημίτη να καταθέσει για τη Ζήμενς; Βλ. παραπάνω. Δυστυχώς, το νέο αργεί πάρα πολύ, και ο χρόνος τέλειωσε... Και όταν λέω νέο, δεν εννοώ τα αριστερά κόμματα
που έχουμε ήτοι την υπαρκτή Αριστερά...
Υ.Γ. Η πιο γελοία έκφραση που ήταν άλλοτε της μόδας, και λεγόταν με περισσή αυταρέσκεια από τους διάφορους κλόουν: "Έχουν γνώσιν οι φύλακες"
Θα τη θυμόσαστε σίγουρα...