Εσιόδοξα μυνήματα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και πού το βρίσκουμε ή πώς το κατασκευάζουμε αυτό το πυριτίδιο του νατρίου; Ή θα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια (άτιμη Θερμοδυναμική) από όση θα παίρνουμε, τελικά, και εδώ;

Προσθήκη: Εδώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν τα θετικά της νέας τεχνολογίας. Η πρώτη ύλη, λέει, είναι φτηνή, εύχρηστη κλπ. Κάτι σαν το νέο κάρβουνο, δηλαδή;
 
Υπάρχουν τρόποι να παρακάμψεις την θερμοδυναμική, αν η πρώτη ύλη περιέχει αρκετή ενέργεια. Αλλά η ορυκτή ύλη δεν είναι ανεξάντλητη. Το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας συνοψίζεται στα εξής: είτε η ενέργεια που ξοδεύεις είναι περισσότερη είτε η παραγόμενη ενέργεια βασίζεται σε εξαντλήσιμα αποθέματα. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι η μόνη λύση, γιατί αν και η παραγόμενη ενέργεια είναι πάλι μικρότερη, η ενέργεια τροφοδοσίας είναι εξωγενής, οπότε και δεν μας νοιάζει.




Τα έντονα έγιναν έντονα από τον nickel.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αναβίωση της έδρας Ελληνικών στη Γλασκώβη

Της Λινας Γιανναρου
Καθημερινή, 28/1/2012

Την άνοιξη, στην έναρξη της καλύτερης περιόδου για να επισκεφθεί κανείς τη Σκωτία, πρόκειται να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες για την αναβίωση της διάσημης έδρας των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Το φιλί της ζωής στο εμβληματικό για το ίδρυμα τμήμα, που όμως παρέμενε σε νάρκη για πάνω από δέκα χρόνια, έδωσε... μετά τον θάνατό του ο επί τριακονταετία (1971-2001) κάτοχος της έδρας φιλέλληνας Ντάγκλας Μορίς Μακντάουελ. [Μόρις, νομίζω.]

Η διαθήκη του καθηγητή, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 78 ετών, όριζε ρητά ότι δωρίζει το πινάκιο των μετοχών και τίτλων που κατείχε για την αναβίωση της έδρας των Ελληνικών Σπουδών. Η αξία της δωρεάς πρόσφατα εκτιμήθηκε στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 εκατ. λιρών.

Σε δύο μήνες περίπου πρόκειται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του κατόχου της έδρας. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, είναι να οριστεί υπεύθυνος καθηγητής έγκαιρα για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον

Η είδηση, με έντονο συμβολισμό και για την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών, χαιρετίστηκε από τον ακαδημαϊκό χώρο. «Αν και η μελέτη των ελληνικών ατόνησε τα τελευταία 40 χρόνια περίπου, βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το αντικείμενο από τους φοιτητές και η αναβίωση της έδρας θα ισχυροποιήσει τη φήμη του πανεπιστημίου μας σε αυτό το αντικείμενο σπουδών» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στη Γλασκώβη Μάθιου Φοξ.

«Ο καθηγητής Μακντάουελ ήταν αυθεντία στη διδασκαλία και στην εδραίωση της ελληνικής γλώσσας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Η αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου θα πάρει καιρό, θέλοντας να βεβαιωθούμε ότι θα είναι άξιος συνεχιστής της φήμης του προκατόχου του» συμπλήρωσε.

Πράξη γενναιοδωρίας

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, πάντως, η δωρεά ήταν συνεπής της συνολικής στάσης του Μακντάουελ ως ακαδημαϊκού, αλλά και της ασίγαστης αγάπης του για την Ελλάδα και την ελληνικότητα. «Το κληροδότημα αντικατοπτρίζει τον ισχυρό δεσμό του με το πανεπιστήμιο και την επιθυμία του να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει κέντρο αριστείας για τη διδασκαλία των ελληνικών», δήλωσε ο καθηγητής Αλεξάντερ Γκάρβι, ο οποίος ήταν και ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης. «Ήταν η τελευταία πράξη γενναιοδωρίας σε μια ζωή που πέρασε υποστηρίζοντας τη μελέτη του αντικειμένου». Σημειώνεται ότι πριν από την αποχώρηση του καθηγητή Μακντάουελ το 2001, η έδρα των Ελληνικών Σπουδών λειτουργούσε απρόσκοπτα στη Γλασκώβη από το 1704, οπότε και ιδρύθηκε.

Χρηματοδότηση

Θα χρειαστούν πάντως πολλοί τέτοιοι ευεργέτες Ελληνες και ξένοι προκειμένου να διασωθούν οι έδρες Ελληνικών Σπουδών που κινδυνεύουν με μαρασμό.
[Εδώ αρχίζουν τα μαύρα κι άραχνα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην εφημερίδα.]

Να ήταν και το κείμενο λίγο πιο προσεγμένο (εκείνο το «συνεπής της συνολικής στάσης» μου χάλασε τη διάθεση).
 

SBE

¥
Εμένα το ιλιγγιώδες ποσό των δυόμισι εκατομμυρίων με έκανε να σταματήσω το διαβασμα.
Αλλά το συνέχισα ύστερα από λίγο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλοσύνη τους:

Το «Σινέ Θησείον» το καλύτερο σινεμά του κόσμου, σύμφωνα με το CNN
Πρώτο σε λίστα του CNN με τα καλύτερα σινεμά του κόσμου φιγουράρει το Σινέ Θησείο, ο θερινός κινηματογράφος στην οδό Αποστόλου Παύλου.
«Η Αθήνα φιλοξενεί πολλά θερινά θέατρα στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά κανένα δεν προσφέρει τη μαγευτική θέα του Σινέ Θησείον» γράφει ο συντάκτης του άρθρου στην ιστοσελίδα CNNGo.
«Από τη θέση του στο Σινέ Θησείο μπορεί κανείς να δει όχι μόνο το πρόσφατο μπλοκμπάστερ, αλλά, επίσης, και την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα» σημειώνει η ιστοσελίδα, η οποία αναφέρει ότι ο κινηματογράφος είναι το παλαιότερο θερινό σινεμά στην Αθήνα, κατασκευάστηκε το 1935.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231182749


Γενικώς, το θερινό μας σινεμά είναι το καλύτερο του κόσμου — αν δεν μασάει με θόρυβο ο πισινός σου, αν δεν καπνίζει στα μούτρα σου ο μπροστινός σου κι αν δεν καβγαδίζει με τα παιδιά της η κυρία του τρίτου στη γειτονική πολυκατοικία. Αλλά ξεχάστηκα: εδώ είναι είναι τα θετικά μηνύματα.

Athens is home to multiple outdoor movie theaters that crop up during the summer but none provide as majestic a view as Cine Thisio.
From your seat at Cine Thisio you not only get to view the latest blockbuster but also the Acropolis, and the Parthenon that sits on top. The best view is at night.
Cine Thisio is the oldest outdoor movie theater in Athens, built in 1935, and is usually open from April to October. Cine Thisio shows both first-run studio releases and classic movies.

http://www.cnngo.com/explorations/escape/worlds-10-coolest-movie-theaters-355218?page=0,0
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
αν δεν μασάει με θόρυβο ο πισινός σου, αν δεν καπνίζει στα μούτρα σου ο μπροστινός σου κι αν δεν καβγαδίζει με τα παιδιά της η κυρία του τρίτου στη γειτονική πολυκατοικία. Αλλά ξεχάστηκα: εδώ είναι είναι τα θετικά μηνύματα.
Ξέχασες και κάτι άλλο, που διαπίστωσα στο Σινέ Θησείο και στο άλλο δημοφιλές θερινό σινεμά, αυτό της Φιλοθέης: Ότι όλο αυτό το πλήθος που συρρέει στους δημοφιλείς θερινούς κινηματογράφους θέλει οπωσδήποτε να ψωνίσει κάτι για να μασουλάει και να πίνει στη διάρκεια της ταινίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι στα πρώτα 20 λεπτά της ταινίας, γίνεται μια τεράστια βαβούρα από την πλευρά του μπαρ και διάφοροι πηγαινοέρχονται αντί να βλέπουν την ταινία.
 

SBE

¥
Τα μεγάλα σινεμά, εδώ που ζω τουλάχιστον, τα λεφτά τους τα βγάζουν από το ποπκόρν και τις κοκακόλες. Που τα πουλάνε με 80000% κέρδος, φυσικά. Και σε αναγκάζουν να αγοράσεις έναν τόνο κοκακόλα κι έναν κουβά ποπκόρν, για να βλέπεις όγκο μην αισθάνεσαι ότι σε πιάνουν κορόιδο. Η μικρή κοκακόλα στο σινεμά της γειτονιάς μου είναι σε ποτήρι του ενός λίτρου- τα 3/4 πάγος.

Τα δυο- τρία "κουλτουροσινεμά" που ξέρω αντί για τέτοια λαϊκά σνακ πουλάνε ένα παγωτό, μάρκα που δε βρίσκεις στα σουπερμάρκετ (ντιζαινεράτο και δυσεύρετο) και αναψυκτικά σε γυάλινο μπουκάλι και καπάκι παραδοσιακό, αυτό με το λάστιχο και το σιδεράκι. Κι αυτοί με 80000% κέρδος δουλεύουν.

Όλοι αυτοί οι θεατές στο σπίτι τους όταν βλέπουν τηλεόραση έχουν δίπλα καμιά λεκάνη τσιπς- γαριδάκια κλπ και κανένα βαρέλι αναψυκτικά;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όλοι αυτοί οι θεατές στο σπίτι τους όταν βλέπουν τηλεόραση έχουν δίπλα καμιά λεκάνη τσιπς- γαριδάκια κλπ και κανένα βαρέλι αναψυκτικά;

:rolleyes::whistle::inno::blush::blush::eek:

(Προσπαθώ εδώ και χρόνια να πείσω τον εαυτό μου ότι μια λεκάνη σπιτικό ποπκόρν δεν έχει και τόσες θερμίδες - η ζυγαριά μου έχει αντιρρήσεις, βέβαια, οπότε καταλήγω πάλι να τρώω γαριδάκια).
 

nickel

Administrator
Staff member
Όλοι αυτοί οι θεατές στο σπίτι τους όταν βλέπουν τηλεόραση έχουν δίπλα καμιά λεκάνη τσιπς- γαριδάκια κλπ και κανένα βαρέλι αναψυκτικά;
Όχι, αλλά για ένα μεζεδάκι για το ούζο με γνήσια γαριδάκια δε λέμε ποτέ όχι.
 
Τα μεγάλα σινεμά, εδώ που ζω τουλάχιστον, τα λεφτά τους τα βγάζουν από το ποπκόρν και τις κοκακόλες. Που τα πουλάνε με 80000% κέρδος, φυσικά.

Φυσικότατα, γιατί από αυτά βγάζουν τα χρήματά τους. Αν νομίζεις ότι βγάζουν δραχμή από το εισιτήριο, πλανάσαι. Το σύνηθες είναι 20% επί του εισιτηρίου, αλλά στις μεγάλες ταινίες, τουλάχιστον τις πρώτες 1-2 εβδομάδες προβολής, το στούντιο που έκανε την ταινία μπορεί να πάρει από το 90% ως το 100% των πωλήσεων. Ναι, σωστά το έγραψα, ο κινηματογράφος μπορεί να μην βγάλει απολύτως τίποτα τις πρώτες δυο εβδομάδες. Αν σκεφτείς τα υπέρογκα έξοδα που έχει ένας κινηματογράφος, μπορείς να καταλάβεις γιατί τα σνακ είναι τόσο ακριβά.
 

Earion

Moderator
Staff member
Η καντέντσα της άνοιξης
Στίχοι - μουσική Λένα Πλάτωνος. Από το άλμπουμ Το σπάσιμο των πάγων (1989)


Η άνοιξη δεν είναι εποχή λιτότητας
εισβάλλουν δεκαοχτούρες κι άλλα πουλιά
κάτι καλό θ΄ ακούσουμε
ανοίγουμε τις μπαλκονόπορτες
πηδάμε πάνω απ' τις λακκούβες
και συ χαμογελάς

Πώς να υποτιμήσουμε
σπάνιες σαν κι αυτές λεπτότητες
την άνοιξη που ανθίζει ένα κλαδί
και η Αθήνα γίνεται η Μαύρη Καλλονή
έτσι και γω την πάτησα
και χωρίς να σε γνωρίζω
τώρα σ' αγαπώ

Ένα μικρό απόγεμα όλες μου τις δουλειές παράτησα
και κάθισα μαζί σου στο μπαλκόνι για να ονειρευτώ
Σε μια πόλη σαν κι αυτή
είναι δύσκολη στ' αλήθεια η αλλαγή
Όταν εισβάλλουν δεκαοχτούρες κι άλλα πουλιά
όταν ανθίζει ένα κλαδί
και η Αθήνα γίνεται καντέντσα Μαύρη Καλλονή
πόσο σ΄αγαπώ

Η άνοιξη δεν είναι εποχή λιτότητας
εισβάλλουν δεκαοχτούρες κι άλλα πουλιά
κάτι καλό θ' ακούσουμε
ανοίγουμε τις μπαλκονόπορτες
πηδάμε πάνω από λακκούβες
και συ χαμογελάς

Υποδεχόμαστε την άνοιξη του 2012.
Εαρινή ισημερία και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για να μην ακούμε μόνο για τρομοκράτες:






Το (απαγορευμένο) φιλί Ισραηλινού και Ιρανής γοητεύει το Διαδίκτυο

Διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει η φωτογραφία του φιλιού που ανταλλάσσουν ένας νεαρός Ισραηλινός και μία Ιρανή κρατώντας μπροστά στο φακό τα διαβατήριά τους.

Στο δικτυακό τόπο Israel loves Iran, όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία, συγκεντρώνονται συγχαρητήρια μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου -περιλαμβανομένου του Ιράν- για την πρωτοβουλία Ισραηλινών ακτιβιστών που στοχεύει να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη της χώρας κόντρα σε μία ενδεχόμενη επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το διαδικτυακό κάλεσμα σε ειρήνη, μία πρωτοβουλία που ανήκει σε ένα ζευγάρι Ισραηλινών, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών δικτυακών τόπων και εφημερίδων στο Ισραήλ, αλλά και διεθνώς.

Συνομιλώντας με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Ρόνι Έντρι, εμπνευστής της πρωτοβουλίας, λέει ότι ήλπιζε πως η κίνησή του θα «έφτανε» έως τους Ιρανούς, αλλά δεν πίστευε ποτέ ότι θα αποκτήσει τέτοια δυναμική.

Στη σχετική του σελίδα στο Facebook ο Ρόνι Έντρι και η σύζυγός του φωτογραφίζονται με τα παιδιά τους δίπλα στις λέξεις «Ιρανοί, δεν θα βομβαρδίσουμε ποτέ τη χώρα σας, σας αγαπάμε».

«Δεν εκπροσωπώ επίσημα τη χώρα μου. Είμαι ένας πατέρας και καθηγητής» γράφει ο Έντρι, λέγοντας ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα εκ μέρους της οικογένειάς του, των γειτόνων του, των μαθητών και των φίλων του: «Σας αγαπάμε. Δεν θέλουμε να σας κάνουμε κακό. Αντιθέτως, θέλουμε να συναντηθούμε, να πιούμε καφέ και να μιλήσουμε για σπορ».

Τη σελίδα στο Facebook επικροτούν μέχρι στιγμής 29.000 άτομα που στέλνουν μηνύματα φιλίας, αγάπης και ειρήνης.


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231187976&ref=newsletter
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μπράβο και ξανά μπράβο σε όλους όσους έδωσαν χρήματα, και ιδίως στον Καμίνη, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή θα μπορούσε να είχε πάρει τα χρήματα από το Δήμο και να κάνει το κομμάτι του με ξένη τσέπη και δεν το έκανε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στην αγορά η πρώτη λάμπα διάρκειας 20 ετών (από το Έθνος)

Στην αμερικανική αγορά διατίθεται από χθες, ημερομηνία εορτασμού της «Μέρας της Γης», η πρώτη λάμπα φωτισμού που διαρκεί 20 ολόκληρα χρόνια ή και παραπάνω, σύμφωνα με την κατασκευάστρια ολλανδική εταιρία Philips.

Συγκεκριμένα, διαρκεί 30.000 ώρες με μέση χρήση τεσσάρων ωρών τη μέρα, πράγμα που «μεταφράζεται» σε ζωή τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Η λάμπα, των 10 Watt (βατ), που αντιστοιχεί σε μία συμβατική λάμπα πυράκτωσης των 60 Watt είναι τύπου διόδου εκπομπής φωτός (LED) και κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια (45 ευρώ) η μία, αλλά πολλά καταστήματα θα την πωλούν με έκπτωση, που, κατά την εταιρία, μπορεί να μειώσουν το κόστος έως τα 25 δολάρια. Κατά τη Philips μία τέτοια λάμπα παρέχει μέση εξοικονόμηση 125 ευρώ στη διάρκεια της ζωής της, άρα αποσβένει με το παραπάνω το αυξημένο κόστος της.

Η λάμπα, που έχει φωτεινή ροή 940 «λούμεν» (lumen), είναι 83% πιο αποδοτική ενεργειακά από τη συμβατική λάμπα των 60 Watt, ενώ δεν περιέχει υδράργυρο. Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρία, αν μία χώρα όπως οι ΗΠΑ αντικαθιστούσαν όλες τις παραδοσιακές λάμπες τους των 60 Wattτ με τη νέα λάμπα LED, τότε θα πετύχαιναν εξοικονόμηση περίπου τεραταβατώρες ή 3,9 δισ. δολ. σε ένα χρόνο, ενώ θα αποφευγόταν η απελευθέρωση 20 εκατ. τόνων άνθρακα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Φωτεινό Αύριο» του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, που είχε ως στόχο να αναδειχθεί η καλύτερη εναλλακτική λύση, από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας, σε σχέση με την παραδοσιακή λάμπα πυράκτωσης των 60 Watt. Ο διαγωνισμός έθετε ως όρο τη δημιουργία μιας λάμπας που βγάζει «ζεστό» φως (όπως οι συμβατικές λάμπες πυράκτωσης) και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά.

Η Philips κέρδισε άνευ αντιπάλου τον διαγωνισμό και η λάμπα της υποβλήθηκε σε 18μηνα τεστ, προτού ανακηρυχθεί νικήτρια και επίσημα. Μία παρόμοια έκδοση της εν λόγω λάμπας, που είναι όμως πιο φθηνή και έχει μικρότερη διάρκεια, ήδη πωλείται από την Philips στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι λάμπες LED αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από τις λάμπες φθορισμού που έχουν σχεδόν ίδια ενεργειακή αποδοτικότητα και είναι πολύ πιο φθηνές. Σε πολλές χώρες του κόσμου, βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες πρωτοβουλίες για απεξάρτηση από τις ενεργοβόρες λάμπες πυράκτωσης. Η παραγωγή τέτοιων λαμπτήρων των 100 Watt έχει σταματήσει στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά. Η παραγωγή των παραδοσιακών λαμπτήρων των 60 βατ έχει σταματήσει στην Ευρώπη και σταδιακά σταματά στις ΗΠΑ.


Ναι, το ξέρω ότι πρόκειται για ασύστολη διαφήμιση σε μια πολυεθνική, το ξέρω ότι θα υπάρχει και μπόλικο διαφημιστικό hype, αλλά εκείνες οι (πόσες?) τεραβατώρες που εξοικονομούνται...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τώρα συνειδητοποίησα ότι οι πόσες τεραβατώρες δεν αναφέρονται στο κείμενο του Έθνους, οπότε χρειάστηκε να ανατρέξω στο πρωτότυπο (εδώ) για να βρω ότι υπολογίζονται (για τις ΗΠΑ) 35 τεραβατώρες ετησίως (που σημαίνει, επίσης, οικονομία 20 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα).
 
Βέβαια η Philips κάνει βολική σύγκριση με λάμπες πυρακτώσεως, που σχεδόν δεν υπάρχουν πια στον δυτικό κόσμο, μετά τα προγράμματα απόσυρσης. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πλέον λάμπες φθορισμού. Οι CFL έχουν διάρκεια ζωής 15,000 ώρες και στις χώρες με προγράμματα απόσυρσης δεν έχουν κοστίσει τίποτα στον καταναλωτή γιατί το κόστος το επωμίστηκε το κράτος. Επιπροσθέτως, η διαφορά μεταξύ LED και CFL, στα 800 λούμεν (60W πυρακτώσεως) είναι 0-3 Watt. Δηλαδή ούτε η εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει ούτε η μείωση εκπομπής CO2.

Αν θέλουμε να γίνουμε κακοί, το απίστευτο κόστος των 65 δολαρίων σημαίνει πολύ περισσότερη σπατάλη ενέργειας απ' αυτήν που υποτίθεται ότι γλυτώνουμε, ακόμα κι αν κάνουμε σύγκριση με τις αρχαίες λάμπες πυρακτώσεως.
 

SBE

¥
Αν οι λάμπες της Φίλιπς παράγουν ζεστό φως και ανάβουν αμέσως αλλάζω τις τρέχουσες οικονομικές μου, εκ των οποίων μόνο δύο (2) ήταν δώρο από το κράτος, ενώ το σπίτι μου έχει 17 χωρίς τα λαμπατέρ (στο χωριό σου Έλλη όλες σας τις δώσαν δωρεάν;; ).
 
Top