Εμ, δε θα 'ρχότανε;
Γερμανική ανθρώπινη ασπίδα σε ελληνικό εστιατόριο
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ / Καθημερινή
Το βράδυ της Πέμπτης Γερμανοί πολίτες με επικεφαλής τον δήμαρχο μιας μικρής πόλης έξω από το Μόναχο «περικύκλωσαν» ένα ελληνικό εστιατόριο. Σχημάτισαν συμβολικά μια ασπίδα προστασίας του απέναντι σε απειλές που δέχονται τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες του από αγνώστους με τη μορφή υβριστικών επιστολών και τηλεφωνημάτων. Το «Αθως» λειτουργεί, με Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες, εδώ και τρία χρόνια στο Κίρχσεεον, μια κωμόπολη των 10.000 ψυχών και των... 60 εθνικοτήτων, 35 χλμ. έξω από το Μόναχο.
Πριν ξεσπάσει ο δεύτερος (μετά εκείνον του 2012) γύρος της όξυνσης του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ήταν καθημερινό καταφύγιο φίλων της ελληνικής κουζίνας, με τους πελάτες του να είναι κυρίως Γερμανοί καλοφαγάδες.
Ωσπου μια μέρα η Ελσα Αθανασίου βρήκε στο γραμματοκιβώτιο ένα γράμμα με άγνωστο αποστολέα. Οταν το άνοιξε έφριξε. «Εγραφε ανάμεσα σε άλλα ότι ο ίδιος δουλεύει μια ολόκληρη ζωή και δεν ξέρει αν θα πάρει σύνταξη γιατί το γερμανικός κράτος πληρώνει τους Ελληνες στην Ελλάδα, που είναι ψεύτες και κλέφτες, για να μη δουλεύουν, και μας ζητούσε να φύγουμε…», αφηγείται στην «Κ». Η κ. Αθανασίου πήγε αμέσως το γράμμα στην αστυνομία, η οποία ερεύνησε το θέμα για να διαπιστωθεί ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπήρχε όνομα που να ταιριάζει με αυτό του αποστολέα. Και ενώ η κίνηση στο εστιατόριο δεν είχε επηρεαστεί από την ένταση στην ατμόσφαιρα, τροφοδοτούμενη από λαϊκίστικα δημοσιεύματα, ακολούθησαν άλλα τρία γράμματα με διαφορετικούς αποστολείς, και ένα βράδυ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο σπίτι της Αθανασίου, συζύγου του Πασχάλη Χατζόπουλου, χτύπησε το τηλέφωνο και μια «βαριά φωνή» είπε στην ιδιοκτήτρια: «Γουρούνια να φύγετε…».
«Μαζεύτηκαν αυθόρμητα»
Οταν η κ. Αθανασίου γνωστοποίησε το πρόβλημά τους στη φίλη της και υποψήφια για τον δήμο με το κόμμα του SPD Ναντίν Κάμπερλεν, εκείνη σήμανε συναγερμό μέσω ανάρτησης στο Διαδίκτυο, με τα «like» συμπαράστασης να πέφτουν «κατά ριπάς». Εγκυρες εφημερίδες και ιστοσελίδες της Βαυαρίας ανέδειξαν το θέμα και το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από εκατό Γερμανοί με επικεφαλής τον δήμαρχο Ούντο Ορκελ συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο «Αθως» για να συμπαρασταθούν στους ιδιοκτήτες. «Εχουμε την αγάπη του κόσμου που μαζεύτηκε αυθόρμητα, ήρθε να μας στηρίξει. Δεν υπάρχει μόνο η γκρίζα πλευρά. Φοβάμαι ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε παρόμοια συμπαράσταση...».
Το κλίμα ωστόσο στη Γερμανία, τροφοδοτούμενο από λαϊκίστικα δημοσιεύματα, γίνεται όλο και πιο βαρύ, με τα εστιατόρια, την «προμετωπίδα» της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στη Γερμανία, να αποτελούν τον πλέον διακριτό στόχο των -μεμονωμένων επί του παρόντος- ακραίων στοιχείων. «Εχουμε κρούσματα και σε άλλα εστιατόρια στη Γερμανία, επειδή ακριβώς τα ξεχωρίζουν εύκολα ότι είναι ελληνικά. Πάντως μέχρι τώρα η δουλειά σ’ εμένα δεν έχει πέσει», εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος.
Οσο πάντως οι τόνοι δεν πέφτουν, η ανησυχία και τα αρνητικά αισθήματα αρχίζουν να διαχέονται στις κοινωνίες, με απρόβλεπτες, εφόσον ο «υδράργυρος» συνεχίσει να ανεβαίνει, συνέπειες.
Οι φόβοι εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό, όπου μέχρι τώρα, όπως σημείωνε στην «Κ» Ελληνας τουριστικός πράκτορας στο Μόναχο, που στέλνει μεγάλο αριθμό Γερμανών στα νησιά μας, δεν έχει αποτυπωθεί το αρνητικό κλίμα. Κάποιοι ωστόσο ανιχνεύουν μια ελαφριά κάμψη στους συνεχιζόμενους ρυθμούς αύξησης των ενδιαφερομένων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. «Εχουν αρχίσει δειλά δειλά να μας ρωτούν εάν θα τους αντιμετωπίσουν εχθρικά όταν έρθουν στην Ελλάδα επειδή είναι Γερμανοί», αναφέρει ο Πασχάλης Χατζόπουλος, προσθέτοντας πως «τους απαντάμε με χιούμορ πως δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, εκτός εάν είναι εξαδέλφια του Σόιμπλε, οπότε μπορεί να τους πουν καμιά κουβέντα…».
Ο πρωτοπρεσβύτερος της ορθόδοξης εκκλησίας στο Μόναχο, ιερωμένος με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, Απόστολος Μαλαμούσης, που παρέστη στη συγκέντρωση στο «Αθως», υποστηρίζει ότι το κλίμα στη γερμανική κοινωνία αρχίζει να γίνεται χειρότερο από αυτό του 2011-2012. «Οπου και αν πάμε ακούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τα κατάφερε, να βγει από το ευρώ να ησυχάσουμε. Μερικοί εστιάτορες δηλώσαν στον Τύπο ότι αρχίζουν οι Γερμανοί να μην πηγαίνουν στα μαγαζιά τους. Είμαστε μουδιασμένοι εδώ, γιατί δεν περιμέναμε μια τέτοια όξυνση, ούτε τη θέλουμε. Καλά θα είναι η κυβέρνησή μας στην Αθήνα να το συνειδητοποιήσει αυτό, όπως επίσης να αντιληφθεί ότι, εκτός από τους Ελληνες στην Ελλάδα, είμαστε και 400.000 Ελληνες στη Γερμανία», λέει.
Ενα μήνυμα
«Το κλίμα είναι άσχημο και βοηθούν σ’ αυτό και τα ΜΜΕ. Ομως με σιγουριά μπορώ να πω ότι πολλοί είναι οι Γερμανοί που συμπονούν και καταλαβαίνουν τους φτωχούς Ελληνες. Από κάποιους υπάρχει απροθυμία να ταξιδέψουν στην Ελλάδα λόγω αντιγερμανικού κλίματος. Ελπίζω να μη χειροτερέψουν τα πράγματα», τονίζει η Ελσα Αθανασίου, και όταν τη ρωτάμε εάν επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα και ποιο στους Ελληνες πίσω στην πατρίδα, διστάζει αρχικά και στη συνέχεια απαντάει: «Μήνυμα; Δεν ξέρω, πονάει η ψυχή μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν βοηθάει να στρέφεται ένα κράτος εναντίον του άλλου, να οξύνονται τα πνεύματα, εμείς οι Ελληνες να σκύψουμε τα κεφάλια μας και να δουλέψουμε περισσότερο…».