Ελλάδα 2015

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ήμουν σίγουρη ότι θα εμφανιστείς με ναι μεν αλλά. Είπα να το γράψω κιόλας, αλλά μετά είπα να μην κάνω αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Έκανα σκέτες προφητείες, ως φαίνεται :) Έτσι για την ιστορία, πες μας και την άποψη σου για αιολικά πάρκα σε πλατφόρμες στη θάλασσα, που τα ανέφερα πιο πάνω, να μη μας αφήσεις με την απορία.
 
Ήμουν σίγουρη ότι θα εμφανιστείς με ναι μεν αλλά. Είπα να το γράψω κιόλας, αλλά μετά είπα να μην κάνω αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Έκανα σκέτες προφητείες, ως φαίνεται :) Έτσι για την ιστορία, πες μας και την άποψη σου για αιολικά πάρκα σε πλατφόρμες στη θάλασσα, που τα ανέφερα πιο πάνω, να μη μας αφήσεις με την απορία.

Κοίτα, μαγικά είναι όλα μόνο σε χαριποτερικούς κόσμους. Στον πραγματικό κόσμο όλα έχουν πολλαπλές όψεις. Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο. Ειδικά οι χάι τεκ λύσεις που προτείνεις φαντάζομαι να αντιλαμβάνεσαι ότι κοστίζουν και μάλιστα πολύ. Αλλά, όπως είπα και πριν, δεν έχω αντίρρηση να κάνουμε ακόμα και κοστοβόρα πράγματα αν έχουμε το περιθώριο να ξοδεύουμε χρήματα. Πάντως λεφτά από τον ουρανό δεν θα πέσουν, οπότε οι όποιοι θυμοί και τα "μα γιατί δεν κάνουμε αυτό κι εκείνο" δεν δικαιολογούνται. Είναι κοροϊδία να σου λέει ο άλλος "δεν θα ξοδέψεις πάνω από τόσα" και ταυτόχρονα να σου λέει "να, μπορείς να κάνεις αυτό το πράγμα για να έχεις μακροπρόθεσμα οφέλη, που κοστίζει παραπάνω απ' όσα σού επιτρέπω". Αν θες να με βοηθήσεις να κάνω το Χ πράγμα για να εκσυγχρονιστώ, κάνε σκόντο στις απαιτήσεις σου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εννοείς ότι προτείναμε κάποιο πρόγραμμα διεθνούς διαγωνισμού προσέλκυσης επενδυτών να κάνουν κάτι τέτοιο και μας το απέρριψαν ή εννοείς ότι αν πάμε να πούμε «θέλουμε να φτιάξουμε κι αυτό, αλλά δεν έχουμε λεφτά, κόψτε και δώστε» θα μας πουν όχι;
 
Εννοείς ότι προτείναμε κάποιο πρόγραμμα διεθνούς διαγωνισμού προσέλκυσης επενδυτών να κάνουν κάτι τέτοιο και μας το απέρριψαν ή εννοείς ότι αν πάμε να πούμε «θέλουμε να φτιάξουμε κι αυτό, αλλά δεν έχουμε λεφτά, κόψτε και δώστε» θα μας πουν όχι;

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου, δεν έχω ελπίδες ότι θα φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο διάθεσης αλλαγών και εκσυγχρονισμού. Αλλά αν το ζητήσουμε, ναι, θα μας πουν όχι. Αυτό πιστεύω. Βασικά θα μας πούνε ότι είναι θετική κίνηση και ότι φυσικά είναι δικό μας θέμα αν θα το κάνουμε αλλά δεν θα υπαναχωρήσουν από τους στόχους του ώστε να έχουμε το περιθώριο να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο. Κάντε το μέσα στα προσυμφωνημένα πλαίσια, θα μας πούνε, δηλαδή, πρακτικά να γεννήσουμε χρήμα.

Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι ότι δεν το κάνουμε γιατί θα μας πούνε όχι. Δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει η βούληση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επειδή η ερώτησή μου είχε δύο εναλλακτικές και η απάντηση σου, με το ναι, δεν διευκρινίζει πού πήγαινε, ξαναρωτάω λεπτομερέστερα: Πιστεύεις ότι αν προτείνουμε να προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό με όρους κλπ να έρθουν «ξένοι» να τα φτιάξουν (και να τα αξιοποιήσουν) με δικά τους λεφτά (δηλαδή, να «γεννήσουμε χρήμα») θα μας πουν όχι;
 
Πέραν ότι θα γίνουμε πιο οικολογικά βιώσιμοι, σε τι θα εξυπηρετήσει αυτό; Το κόστος δεν εξαφανίζεται, απλά μετακυλίεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μάλιστα μακροπρόθεσμα θα είναι μεγαλύτερο (γιατί η εταιρεία που θα το κάνει θα το κάνει για να βγάλει χρήματα, δικαίως).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επισημαίνω λοιπόν ότι πρώτον δεν απαντάς ούτε στην ευθεία ερώτηση. Δεύτερον ότι πρόκειται για μια επένδυση που θα μπορούσε να είναι παραγωγική για τη χώρα κατά πολλούς τρόπους: εισαγωγή επενδύσεων για την κατασκευή, δημιουργία θέσεων εργασίας, αντικατάσταση πρώτης ύλης εισαγωγής με ανανεώσιμη δική μας, δημιουργία εναλλακτικού προτύπου κοστολόγησης ενέργειας και ανταγωνισμού προς τη ΔΕΗ. Τρίτον, έχω την απορία για το πού είπα εγώ ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
 
Μα με ρωτάς κάτι άσχετο. Εγώ σού λέω ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν να το κάνουμε εμείς κι εσύ με ρωτάς αν θα είχαν αντιρρήσεις να το κάνουν άλλοι. Μιλάς για επένδυση τρίτου χωρίς άμεσο οικονομικό όφελος για το κράτος, πέραν των εσόδων από φόρους για την παραχώρηση και εκμετάλλευση. Οι προσωρινές θέσεις εργασίας δεν είναι σπουδαίο πράγμα. Άλλωστε δεν μιλάμε ούτε για μεγάλο προσωπικό ούτε για εξειδικευμένο (το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται το έχουν ήδη οι εταιρείες που θα αναλάμβαναν τέτοιο έργο). Όσο για το τρίτο σου, εγώ το λέω ότι το κόστος μετακυλίεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα που θα παράγουν τα πάρκα, όπως αγοράζει πετρέλαιο. Κοστολογικά δεν υπάρχει ελάφρυνση, αντιθέτως αυτό το ρεύμα θα κοστίζει περισσότερο από την αγορά πετρελαίου και παραγωγή από την ίδια την ΔΕΗ γιατί περιλαμβάνει το έξτρα κόστος απόσβεσης της επένδυσης + νόμιμο κέρδος αυτού που έχει την άδεια εκμετάλλευσης.

Ουσιαστικά, από οικονομική άποψη το μόνο που αλλάζει αν φτιάξεις τα πάρκα αυτά με λεφτά ιδιωτών έναντι παραχώρησης, είναι ότι δεν πληρώνεις το κόστος μονομιάς αλλά σε βάθος χρόνου. Φυσικά καταλήγει να σου κοστίσει συνολικά πολύ περισσότερο, έτσι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
OK, κατάλαβα, σου είναι αδύνατο να σκεφτείς out of the box, πάμε παρακάτω.
 
Βασικά δεν καταλαβαίνω πού διαφωνείτε με τον Ελληγεννή. Δεν λέει κάτι παράλογο. Είναι κοινός τόπος ότι το ζήτημα των ΑΠΕ δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Πριν λίγο καιρό μετάφρασα ανάλυση της ελληνικής αγοράς ενέργειας για λογαριασμό δεν ξέρω ποιας εταιρείας, και το συμπέρασμα ήταν ότι:

* Οι εγγυημένες τιμές (feed-in tariffs) για τα ΦΒ είναι ασύμφορες (ντισκλέιμερ: σύμφωνα με τους φαϊνάνσιαλ γκουρού της ανάλυσης)
* Δεν υπάρχει περιορισμός στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (είτε με τη μορφή ορίου ισχύος είτε με την επιβολή ορίου επί της συνολικής δαπάνης Συστημάτων ΑΠΕ)
Αποτέλεσμα των υψηλών εγγυημένων τιμών και του ως άνω μη περιορισμού ήταν η εγκατεστημένη ισχύς (installed capacity) στο ελληνικό σύστημα να έχει εξαπλασιαστεί τα 2 τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (το «ΕΣΔΑΠΕ»), ο στόχος όσον αφορά τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ ήταν περίπου 1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2014 και 2,5GW μέχρι το 2020. Η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών πάνελ ανήλθε περίπου σε 1,4GW μέχρι το τέλος του 2012 και σε 2,4GW μέχρι το τέλος του 2013, γεγονός που σημαίνει ότι οι στόχοι που αφορούν την εγκατεστημένη ισχύ ΦΒ με χρονικό ορίζοντα το 2020 έχουν ήδη επιτευχθεί. Με όλα αυτά έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο έλλειμμα στον λογαριασμό ΑΠΕ (με τον οποίον πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ). Άρα, πρώτον, χρησιμοποιούμε τις ΑΠΕ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, και 2ον, ο ηλεκτρισμός μέσω ΑΠΕ κοστίζει, και ήδη μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω των τελών ΑΠΕ :)

Όσο για τα νησιά, στην πλειονότητά τους δεν είναι συνδεδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα και η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από μονάδες καύσεως πετρελαίου, το οποίο γενικά είναι πιο ακριβό από άλλα καύσιμα, όπως το αέριο, ο άνθρακας ή ο λιγνίτης. Εκεί έχει σημειωθεί πλεόνασμα στον λογαριασμό ΑΠΕ και άρα, κατά την ανάλυση (τώρα μη με ρωτήσετε πώς γιατί κτλ, βαριέμαι να ψάξω) οι ΑΠΕ είναι συμφέρουσες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όλι, η ερώτησή μου δεν αφορούσε τόσο τα ΦΒ ή τις ΑΠΕ γενικότερα όσο τη λογική «δεν μας δίνουν οι Ευρωπαίοι τα λεφτά να τα κάνουμε εμείς». Εδώ και δεν ξέρω πόσα χρόνια διάφοροι τύποι προσπαθούν να φτιάξουν ένα παράλληλο δίκτυο αερομεταφορών με υδροπλάνα και ενώ θα πίστευε κανείς ότι θα τους παρείχαμε κάθε γραφειοκρατική διευκόλυνση (αφού είναι διατεθειμένοι να φτιάξουν ακόμη και τις υποδομές) δεν προχωράει τίποτα, προφανώς για να μη θιγούν άλλα, επίσης ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο των μεταφορών. Η ερώτησή μου ήταν σκοπίμως απαλλαγμένη από αυτές τις ουσιαστικές ενστάσεις μια τέτοιας τυπικής επένδυσης ΑΠΕ. Έγραψα «να έρθουν ξένοι να βάλουν τα λεφτά τους και να τα αξιοποιήσουν». Η αντίδραση του Χέλλε ήταν «μα θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ.» Εγώ δεν ανακάτεψα πουθενά τη ΔΕΗ όμως, ούτε έγραψα να πουλήσουν το ρεύμα στη ΔΕΗ, άλλωστε το ρεύμα που παράγεται από ιδιώτες (ήδη και σήμερα) διατίθεται μέσω της ΡΑΕ. Θα μπορούσε κάποιος ιδιώτης να φτιάξει μια ΦΒ για να αφαλατώνει νερό για το νησί ή για να ηλεκτροδοτεί το νοσοκομείο ή το ξενοδοχείο του νησιού και μόνο ή ξέρω 'γω τι, οτιδήποτε.

Με άλλα λόγια, έφτιαξα ένα θεωρητικό υπόδειγμα όπου εμείς ανακοινώνουμε «αν μπορείτε να βγάλετε λεφτά χτίζοντας αυτό και αυτό με αυτούς και αυτούς τους (λογικούς) όρους, ελάτε σε διεθνή διαγωνισμό» και ρώτησα αν σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε εμπόδια από τους έξω· όχι για τη σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης -- και οι απαντήσεις που παίρνω δεν έχουν σχέση με την ερώτηση που κάνω, κινούνται σε παράλληλες ράγες.
 
OK, κατάλαβα, σου είναι αδύνατο να σκεφτείς out of the box, πάμε παρακάτω.


Εμ... εντελώς out of the box είναι αυτό που λέω. Η εύκολη, τετριμμένη οπτική είναι αυτή που βλέπω παραπάνω: θα κουνήσουμε το μαγικό μας ραβδί και θα έρθουν πολλαπλά οφέλη. Δεν αναλύεις πώς ακριβώς θα ωφεληθεί το κράτος από μια συμφωνία ιδιωτικής κατασκευής με παραχώρηση εκμετάλλευσης. Θέλω βάθος σ' αυτό που λες, όχι ένα "θα το φτιάξει ιδιώτης" και τελειώσαμε. Πόσο θα κοστίσει; Τι δικαιώματα εκμετάλλευσης θα δώσεις; Γνωρίζεις πόσο μικρός είναι ο χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας; Για πόσα χρόνια λοιπόν θα δώσεις δικαίωμα εκμετάλλευσης; Πόσο θα επηρεάσει το κόστος του ηλεκτρισμού; Αν η εταιρεία αυτήν δεν πουλάει ρεύμα στην ΔΕΗ αλλά το αξιοποιεί η ίδια, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτό συνιστά "αλλαγή μιας εισαγόμενης πηγής με μια δική μας, ανανεώσιμη", αφού θα συνεχίσει να υφίσταται παράλληλα η παροχή ηλεκτρισμού από την ΔΕΗ; Η ίδια η πηγή ουσιαστικά είναι η ανεμογεννήτρια, γιατί ο άνεμος από μόνος του είναι μη εκμεταλλεύσιμος. Ούτε να τον συσκευάσεις μπορείς ούτε να τον πουλήσεις, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. Χωρίς την γεννήτρια δεν υπάρχει πηγή.

Το όλο νόημα είναι να αλλάξουμε το είδος ενέργειας που χρησιμοποιούμε, εκμεταλλευόμενοι τις πηγές με κρατική ή μερικώς κρατική χρηματοδότηση σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Αλλιώς χειροτερεύουμε την κατάσταση, μιας και οι επιδοτήσεις που δίνει το κράτος για ΑΠΕ θα φεύγουν σε ξένες εταιρείες, πράγμα που επιβαρύνει αρνητικά το ισοζύγιο συναλλαγών. Θέλεις να αναφέρω κι άλλα αρνητικά στην ιδέα να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό για να δώσουμε την εκμετάλλευση του αέρα σε ιδιώτες;

Αν για σένα out of the box είναι να λειτουργούμε με ευχολόγια και εύκολες, μαγικές λύσεις, τότε όχι, δεν σκέφτομαι out of the box.


Όλι, η ερώτησή μου δεν αφορούσε τόσο τα ΦΒ ή τις ΑΠΕ γενικότερα όσο τη λογική «δεν μας δίνουν οι Ευρωπαίοι τα λεφτά να τα κάνουμε εμείς».

Άρα η ερώτησή σου αφορούσε κάτι που δεν ειπώθηκε:

Αν προτίθεται η ΕΕ να στηρίξει τέτοια κίνηση*, είμαι μέσα με τα χίλια.


* δεν εννοώ να τα πληρώσει, εννοώ να αφήσει οικονομικό περιθώριο ώστε να μπορούμε να τα πληρώσουμε εμείς.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία, για σχολίασε πλιζ και τον λαϊκισμό «θα υπάρξει θεαματική μείωση δαπανών, μέσω μείωσης του αριθμού των συμβούλων, για να εξοικονομηθούν πόροι, για να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου» που είπε. :) Εγώ πάντως θα περιμένω για αυτό εδώ να δω τα νούμερα.

Δεν το θεώρησα καθόλου λαϊκισμό. Δείγμα γραφής το θεώρησα.

Να σου εξηγήσω τότε κι εγώ, αφού δεν ήταν τελικά τόσο εμφανές, το γιατί θεώρησα τη συγκεκριμένη τοποθέτηση «λαϊκισμό»: Διότι συνδέει δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα, μόνο και μόνο για τη συναισθηματική τους εργαλειοποίηση (ο κόσμος που μας ψήφισε συμπαθεί τις άδικα απολυμένες καθαρίστριες, ο κόσμος γενικά αντιπαθεί τους παχυλά αμειβόμενους και συχνά αργόμισθους συμβούλους). Πάμε λοιπόν στην ορθολογική ανάλυση: [...]

Είδα κάπου κάτι περί λαϊκισμού και σκέφτηκα ότι επιβεβαιώνει την προσέγγισή μου:

Διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη και στην Αμερική του Cas Mudde διαπιστώνει κανείς πόσα πολλά πράγματα αγνοεί για το θέμα. Εξάλλου συνήθως ο όρος λαϊκισμός χρησιμοποιείται περισσότερο ως σύνθημα στον πολιτικό διάλογο, παρά με την πραγματική του έννοια.

Ο όρος λαϊκισμός δεν αναφέρεται στη δημαγωγία που είναι συνήθης πρακτική πολιτικών, ιδιαίτερα τις προεκλογικές περιόδους, και ακολουθεί τη δημοκρατία σαν σκιά από τότε που γεννήθηκε η τελευταία στην Αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Cas Mudde ο λαϊκισμός είναι μία αβαθής (λιποβαρής) ιδεολογία που θεωρεί την κοινωνία ως στην ουσία διαχωρισμένη σε δύο ομοιογενείς και ανταγωνιστικές ομάδες, τον "αγνό λαό" ενάντια στις "διεφθαρμένες ελίτ", και που υποστηρίζει ότι η πολιτική θα πρέπει να αποτελεί έκφραση της volonté générale (γενικής βούλησης) του λαού.
 

SBE

¥
Να μιλήσει κι η ηλ/μηχ που είχε την τύχη στο Πολυτεχνείο να έχει καθηγητή ενεργειακών συστημάτων κάποιον που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης των νησιών;
Απ’ όσο θυμάμαι από το μάθημα, τα αιολικά τα είχε απορρίψει και μάλιστα τω καιρώ εκείνω είχε πέσει πολύ χρήμα ΕΕ-ικό για εγκαταστάσεις σε Μήλο και λοιπά νησιά και λέει δεν ήταν η επένδυση ιδιαίτερα αποδοτική (κοινώς ήταν χασούρα). Βέβαια από τότε έχει περάσει πολύς καιρός.
Για τα μικρότερα νησιά μας που είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα υπάρχει το παράδειγμα της νήσου Σάμσο στη Δανία, κλασικό παράδειγμα λαϊκής πρωτοβουλίας για την ενέργεια, αλλά και για τον τρόπο ζωής (grassroots movement το έλεγε ένα άρθρο που διάβαζα, αλλά δεν ήταν 100% έτσι, είχαν και μπόλικη κρατική ενίσχυση).
https://m1.behance.net/rendition/modules/72363323/disp/dc32357a86a42b6335ad8075321027b4.png
 
Εμ, δε θα 'ρχότανε;

Γερμανική ανθρώπινη ασπίδα σε ελληνικό εστιατόριο
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ / Καθημερινή

Το βράδυ της Πέμπτης Γερμανοί πολίτες με επικεφαλής τον δήμαρχο μιας μικρής πόλης έξω από το Μόναχο «περικύκλωσαν» ένα ελληνικό εστιατόριο. Σχημάτισαν συμβολικά μια ασπίδα προστασίας του απέναντι σε απειλές που δέχονται τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες του από αγνώστους με τη μορφή υβριστικών επιστολών και τηλεφωνημάτων. Το «Αθως» λειτουργεί, με Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες, εδώ και τρία χρόνια στο Κίρχσεεον, μια κωμόπολη των 10.000 ψυχών και των... 60 εθνικοτήτων, 35 χλμ. έξω από το Μόναχο.

Πριν ξεσπάσει ο δεύτερος (μετά εκείνον του 2012) γύρος της όξυνσης του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ήταν καθημερινό καταφύγιο φίλων της ελληνικής κουζίνας, με τους πελάτες του να είναι κυρίως Γερμανοί καλοφαγάδες.

Ωσπου μια μέρα η Ελσα Αθανασίου βρήκε στο γραμματοκιβώτιο ένα γράμμα με άγνωστο αποστολέα. Οταν το άνοιξε έφριξε. «Εγραφε ανάμεσα σε άλλα ότι ο ίδιος δουλεύει μια ολόκληρη ζωή και δεν ξέρει αν θα πάρει σύνταξη γιατί το γερμανικός κράτος πληρώνει τους Ελληνες στην Ελλάδα, που είναι ψεύτες και κλέφτες, για να μη δουλεύουν, και μας ζητούσε να φύγουμε…», αφηγείται στην «Κ». Η κ. Αθανασίου πήγε αμέσως το γράμμα στην αστυνομία, η οποία ερεύνησε το θέμα για να διαπιστωθεί ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπήρχε όνομα που να ταιριάζει με αυτό του αποστολέα. Και ενώ η κίνηση στο εστιατόριο δεν είχε επηρεαστεί από την ένταση στην ατμόσφαιρα, τροφοδοτούμενη από λαϊκίστικα δημοσιεύματα, ακολούθησαν άλλα τρία γράμματα με διαφορετικούς αποστολείς, και ένα βράδυ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο σπίτι της Αθανασίου, συζύγου του Πασχάλη Χατζόπουλου, χτύπησε το τηλέφωνο και μια «βαριά φωνή» είπε στην ιδιοκτήτρια: «Γουρούνια να φύγετε…».

«Μαζεύτηκαν αυθόρμητα»

Οταν η κ. Αθανασίου γνωστοποίησε το πρόβλημά τους στη φίλη της και υποψήφια για τον δήμο με το κόμμα του SPD Ναντίν Κάμπερλεν, εκείνη σήμανε συναγερμό μέσω ανάρτησης στο Διαδίκτυο, με τα «like» συμπαράστασης να πέφτουν «κατά ριπάς». Εγκυρες εφημερίδες και ιστοσελίδες της Βαυαρίας ανέδειξαν το θέμα και το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από εκατό Γερμανοί με επικεφαλής τον δήμαρχο Ούντο Ορκελ συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο «Αθως» για να συμπαρασταθούν στους ιδιοκτήτες. «Εχουμε την αγάπη του κόσμου που μαζεύτηκε αυθόρμητα, ήρθε να μας στηρίξει. Δεν υπάρχει μόνο η γκρίζα πλευρά. Φοβάμαι ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε παρόμοια συμπαράσταση...».

Το κλίμα ωστόσο στη Γερμανία, τροφοδοτούμενο από λαϊκίστικα δημοσιεύματα, γίνεται όλο και πιο βαρύ, με τα εστιατόρια, την «προμετωπίδα» της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης στη Γερμανία, να αποτελούν τον πλέον διακριτό στόχο των -μεμονωμένων επί του παρόντος- ακραίων στοιχείων. «Εχουμε κρούσματα και σε άλλα εστιατόρια στη Γερμανία, επειδή ακριβώς τα ξεχωρίζουν εύκολα ότι είναι ελληνικά. Πάντως μέχρι τώρα η δουλειά σ’ εμένα δεν έχει πέσει», εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος.

Οσο πάντως οι τόνοι δεν πέφτουν, η ανησυχία και τα αρνητικά αισθήματα αρχίζουν να διαχέονται στις κοινωνίες, με απρόβλεπτες, εφόσον ο «υδράργυρος» συνεχίσει να ανεβαίνει, συνέπειες.

Οι φόβοι εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό, όπου μέχρι τώρα, όπως σημείωνε στην «Κ» Ελληνας τουριστικός πράκτορας στο Μόναχο, που στέλνει μεγάλο αριθμό Γερμανών στα νησιά μας, δεν έχει αποτυπωθεί το αρνητικό κλίμα. Κάποιοι ωστόσο ανιχνεύουν μια ελαφριά κάμψη στους συνεχιζόμενους ρυθμούς αύξησης των ενδιαφερομένων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. «Εχουν αρχίσει δειλά δειλά να μας ρωτούν εάν θα τους αντιμετωπίσουν εχθρικά όταν έρθουν στην Ελλάδα επειδή είναι Γερμανοί», αναφέρει ο Πασχάλης Χατζόπουλος, προσθέτοντας πως «τους απαντάμε με χιούμορ πως δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, εκτός εάν είναι εξαδέλφια του Σόιμπλε, οπότε μπορεί να τους πουν καμιά κουβέντα…».

Ο πρωτοπρεσβύτερος της ορθόδοξης εκκλησίας στο Μόναχο, ιερωμένος με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, Απόστολος Μαλαμούσης, που παρέστη στη συγκέντρωση στο «Αθως», υποστηρίζει ότι το κλίμα στη γερμανική κοινωνία αρχίζει να γίνεται χειρότερο από αυτό του 2011-2012. «Οπου και αν πάμε ακούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τα κατάφερε, να βγει από το ευρώ να ησυχάσουμε. Μερικοί εστιάτορες δηλώσαν στον Τύπο ότι αρχίζουν οι Γερμανοί να μην πηγαίνουν στα μαγαζιά τους. Είμαστε μουδιασμένοι εδώ, γιατί δεν περιμέναμε μια τέτοια όξυνση, ούτε τη θέλουμε. Καλά θα είναι η κυβέρνησή μας στην Αθήνα να το συνειδητοποιήσει αυτό, όπως επίσης να αντιληφθεί ότι, εκτός από τους Ελληνες στην Ελλάδα, είμαστε και 400.000 Ελληνες στη Γερμανία», λέει.

Ενα μήνυμα

«Το κλίμα είναι άσχημο και βοηθούν σ’ αυτό και τα ΜΜΕ. Ομως με σιγουριά μπορώ να πω ότι πολλοί είναι οι Γερμανοί που συμπονούν και καταλαβαίνουν τους φτωχούς Ελληνες. Από κάποιους υπάρχει απροθυμία να ταξιδέψουν στην Ελλάδα λόγω αντιγερμανικού κλίματος. Ελπίζω να μη χειροτερέψουν τα πράγματα», τονίζει η Ελσα Αθανασίου, και όταν τη ρωτάμε εάν επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα και ποιο στους Ελληνες πίσω στην πατρίδα, διστάζει αρχικά και στη συνέχεια απαντάει: «Μήνυμα; Δεν ξέρω, πονάει η ψυχή μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν βοηθάει να στρέφεται ένα κράτος εναντίον του άλλου, να οξύνονται τα πνεύματα, εμείς οι Ελληνες να σκύψουμε τα κεφάλια μας και να δουλέψουμε περισσότερο…».
 
Με τον στρατό και τον λαό
Μαρία Κατσουνάκη / Καθημερινή

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου με τις «καινοτομίες» που εισάγει η κυβέρνηση αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα. Η μπάντα του στρατού θα διευρύνει το ρεπερτόριό της με δημοτικά τραγούδια, ενώ στρατός και λαός σε πνεύμα πανηγυρικής συναδέλφωσης θα εορτάσουν από κοινού την εθνική επέτειο. Ζήσαμε κι άλλα ζοφερά πανηγύρια στην πρόσφατη ιστορία μας. Με τον στρατό και τον λαό, κομβικό σημείο του εθνολαϊκισμού (αριστερού και δεξιού), που προσφεύγει στην εθνική αναδίπλωση για να θεραπεύσει τα τραύματα από την «απόρριψη» των ξένων. Που καταφεύγει σε τελετές για να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα της.

«Θέλουμε η παρουσία του κόσμου να στείλει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, ένα κράτος που ο λαός μαζί ενωμένος, αυτό που ζητεί, είναι η πιστοποίηση και ο σεβασμός στην εθνική του κυριαρχία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση δηλώνει τις αποστάσεις της από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδεολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, ψυχικά, στέλνει μηνύματα απόκλισης και όχι σύγκλισης παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει. Είναι άλλης τάξεως πολιτική, όμως, η συμβολή στην προσπάθεια στήριξης, η άσκηση κριτικής με πρόθεση τη διατήρηση και ενίσχυση της Ενωμένης Ευρώπης και εντελώς διαφορετική η διαρκής υπόμνηση ότι εκεί έξω υπάρχουν εχθροί που μας επιβουλεύονται, ότι ζούμε την ασφυξία μιας «ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης» (όπως ακούστηκε από βουλευτικά χείλη). Ως αντίβαρο στη σταδιακή αποκοπή από την Ευρώπη και στην τάση απομονωτισμού, επιστρατεύεται η τόνωση του «έθνους» και του «εθνικού» ως απόλυτου ιδεολογήματος, κάτι σαν σύγχρονου αγώνα ανεξαρτησίας. Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Είμαστε ανάδελφοι· άριστοι έστω κι αν καταδικάζουμε την αριστεία, ξεχωριστοί, εξωθούμενοι σε μια πτώχευση που δεν προκαλέσαμε.

Ετσι, λοιπόν, και την ερχόμενη Τετάρτη θα γιορτάσουμε όχι απλώς μια ιστορική επέτειο, αλλά μια συμβολική ανάδειξη του «έθνους» στην πιο θλιβερή σε σύλληψη αλλά πλούσια σε συνδηλούμενα εκδήλωση εθνικής ανάτασης και ομοψυχίας. Κυρίως, όμως, επικίνδυνη.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως, και θα με διορθώσετε αν δε θυμάμαι καλά, δεν πρέπει να 'χει υπάρξει ξανά προσφάτως τέτοια σκανδαλώδης σύγκρουση συμφερόντων για υπουργό κυβέρνησης: δηλαδή τώρα πώς θα φέρει ο Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων Δ/Υ και τις μονιμοποιήσεις;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πολύ εύστοχη κτγμ η τοποθέτηση του (δημοσιογράφου) Γιάννη Λοβέρδου για την πασιονάρια του κινήματος «Δεν Πληρώνω»:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1460547527568921&id=100008410633086
Κουράστηκα πια με τις απειλές των κυβερνώντων. Απαλλαγήκαμε από την ανελέητη κυβέρνηση των Σαμαραίων. Κι ήρθε χτες η νέα υπουργός Βαλαβάνη να απειλήσει 3,5 εκατ. οφειλέτες ότι αν δεν μπουν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα ξαμολύσει το ΣΔΟΕ εναντίον μας, θα μας κατάσχει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, θα μας βάλει φυλακή, θα εξαπολύσει εναντίον μας όλες τις πληγές του Φαραώ. Έλεος, κα Βαλαβάνη και σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχόμουν να γνωρίζατε ότι εμείς οι 3,5 εκατ. οφειλέτες, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των ελλήνων οικογενειαρχών, δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Δεν είναι ότι ΔΕΝ θέλουμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας. Είναι ότι ΔΕΝ έχουμε. Ποιος νοικοκύρης 'Ελληνας θέλει να μην κοιμάται τα βράδια από τον φόβο της εφορίας; Ξέρετε πώς είναι να ξυπνάς λουσμένος στον ιδρώτα, κα Βαλαβάνη, γιατί δεν έχεις να πληρώσεις; Προφανώς όχι, γιατί εσείς είστε πλούσια. Καλά κάνετε. Αλλά εμείς οι 3,5 εκατ. νοικοκυραίοι Έλληνες που χρωστάμε, υποφέρουμε καθημερινά. Και μην μας απειλείτε, όπως έκαναν οι προκάτοχοί σας της ΝΔ. Βρείτε τρόπους να μας ανακουφίσετε. Γιατί πνιγόμαστε. Και μαζί μας πνίγεται η Ελλάδα.


Δείτε επίσης τι λέει το ίδιο το Κίνημα «Δεν Πληρώνω»:
http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2015/03/blog-post_21.html (Βαλαβάνη #2)
http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2015/02/blog-post_38.html (Βαλαβάνη #1)
http://epitropesdiodiastop.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5860.html (Δούρου)
 
Top