Μερικές σκέψεις από την τριβή μου με το επιστημονικό βιβλίο.
Νομίζω ότι μια πολύ βασική παράμετρος που ανεβάζει την τιμή του βιβλίου είναι το γεγονός ότι είμαστε μικρή αγορά. Προ ετών, είχα πετύχει σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας μια σειρά κλασικών αγγλόφωνων μυθιστορημάτων, τυπωμένα σε φτηνό ανακυκλωμένο χαρτί, σε εξευτελιστικές τιμές της τάξης των 2-3 ευρώ. Αναρωτήθηκα τότε γιατί στην Ελλάδα γενικά δεν κυκλοφορούν τέτοια φτηνά βιβλία, και η απάντηση τελικά ήταν προφανής. Αν το βιβλίο πωλείται 3 ευρώ, τότε το κέρδος του εκδότη από την πώληση κάθε βιβλίου θα είναι της τάξης του ενός ευρώ. Αν όμως το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του εκδότη είναι πάγια (μεταφραστής, επιμελητής, διορθωτής, στοιχειωθέτης, γραφίστας) και ανέρχονται, σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει ο δόκτωρας, γύρω στα 12.000 ευρώ, τότε, με κέρδος 1 ευρώ ανά βιβλίο, ο εκδότης θα πρέπει να πουλήσει 12.000 αντίτυπα μόνο και μόνο για να βγάλει τα πάγια έξοδά του. Σε μια αγορά όπως της Αγγλίας ή της Αμερικής αυτό είναι πανεύκολο. Σε μια αγορά όπως της Ελλάδας, όχι.
Τυπώνοντας όμως μια ακριβή έκδοση (με καλό χαρτί, καλό δέσιμο κλπ.) και κοστολογώντας το βιβλίο 20 ευρώ, ο εκδότης υπολογίζει να βγάλει κέρδος ακόμα κι αν το βιβλίο πουλήσει μόλις 2-3 χιλιάδες αντίτυπα. Αν έριχνε την τιμή στα 10 ευρώ, για να βγει κερδισμένος θα έπρεπε να διπλασιάσει τις πωλήσεις του. Θα το κατάφερνε πράγματι; Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει γενική απάντηση. Στα non-fiction, πάντως, τα περισσότερα βιβλία πουλάνε γύρω στα 1.000-2.000 αντίτυπα, και είτε δεν βγάζουν τα λεφτά τους είτε τα βγάζουν οριακά.
Για να απαντήσω στο ερώτημα του νήματος, το βιβλίο στην Ελλάδα δεν είναι απλά ακριβό, είναι είδος πολυτελείας. Όταν όμως η έκδοση ενός βιβλίου προϋποθέτει έξοδα (μεταφραστή, επιμελητή κλπ) που ο ξένος εκδοτικός οίκος δεν έχει, και ταυτόχρονα το βιβλίο απευθύνεται σε ένα μικρό αναγνωστικό κοινό, τότε γίνεται είδος πολυτελείας σχεδόν αναπόφευκτα.
Στη λογοτεχνία, και ιδίως στην ελληνική λογοτεχνία, τα πράγματα ίσως να είναι πολύ διαφορετικά. Εκεί ίσως να παίζει μεγάλο ρόλο και το υψηλό περιθώριο κέρδους των βιβλιοπωλών, ίσως και το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει ως λαός να ακριβοπληρώνουμε αγαθά και υπηρεσίες, δεν ξέρω.