Είκοσι. Και. Πέντε. Χιλιάδες.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

Είκοσι. Και. Πέντε. Χιλιάδες.

Ελάχιστα διασκευασμένο από το βερολινέζικο ιστολόγιο gestern-nacht-im-taxi.de («Χτες βράδυ στο ταξί») του Σάσα Μπορς

Όχι, ο σημερινός τίτλος δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με την αμοιβή μου. Θα το ‘θελα βέβαια να μου τύχαινε καμιά φορά, αλλά συνήθως αφήνω τους επιβάτες μου να κατεβαίνουν σώοι και αβλαβείς, ακόμη και όταν μεταφέρουν ένα βιολοντσέλο αξίας 100.000 ευρώ, όπως μου συνέβη τις προάλλες...

Πραγματικά· το θέμα δεν ήταν τα χρήματα αλλά ο κωδικός ISO. Ο επιβάτης ανέβηκε στο ταξί μου στο Berghain και ήθελε να πεταχτεί μέχρι το σπίτι του και να επιστρέψει αμέσως. Αυτό μου έχει τύχει αρκετά συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πελάτες του κλαμπ με προβλήματα χρηματοπιστωτικής ρευστότητας. Ο επιβάτης μου μου εκμυστηρεύτηκε όμως ότι δεν ήταν κάποιος τυχαίος πελάτης του κλαμπ, αλλά ο μοναδικός που είχε το επίσημο δικαίωμα να φωτογραφίζει στο Berghain.

Όπως μου διηγήθηκε στη συνέχεια, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος στο Berghain όταν βλέπει φωτογραφικές μηχανές. Αυτό δεν προκαλεί βέβαια καμία έκπληξη, καθώς το κλαμπ είναι ευρύτερα γνωστό για τα λιγότερο ή περισσότερο άγρια όργιά του. Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος —αν ήθελα να πιστέψω τον επιβάτη μου— που δεν επιτρέπονται και δεν γίνονται ανεκτές εκεί οι φωτογραφίες· ο κόσμος πρέπει να νιώθει ελεύθερος για να κάνει ή να αφήνεται σε ό,τι θέλει, χωρίς να νιώθει καμιά αναστολή.

Εκείνος ήταν όμως γνωστός με τους ιδιοκτήτες και σκόπευε, μετά από μεγάλη αποχή, να αρχίσει πάλι να φωτογραφίζει. Ο λόγος: μόλις είχε αποκτήσει μια καινούργια φωτογραφική μηχανή. Μια τσίλικη Canon με ευαισθησία ISO 25.000...

Σε σχέση με το βιολοντσέλο από τις προάλλες, που κόστιζε πολύ περισσότερο, θα προτιμούσα να απαλλοτριώσω αυτό το αντικείμενο!

Το θέμα είναι ότι όταν κάνεις τη βραδινή βάρδια, η φωτογραφία είναι δύσκολο πράγμα. Θα ήθελα πολύ να ασχολούμαι περισσότερο με τη φωτογραφία, αλλά πρέπει να θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που η ψηφιακή μηχανή μου φτάνει μέχρι ISO 1600. Και πάλι όμως, είναι δύσκολο να παγώσεις τα κινούμενα αντικείμενα μέσα στη νύχτα. Σπάνια βρίσκεις μηχανές που παίρνουν καλές (όχι θολές) φωτογραφίες μέσα στη νύχτα. Το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ο επιβάτης μου θα ήταν υπερβολικό για τα μέτρα μου, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα ότι άξιζε καθένα από τα 2.000 ευρώ που κόστιζε.

Κατά τη διαδρομή φωτογράφιζε, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, διάφορα στιγμιότυπα μέσα από το εν κινήσει ταξί μου. Να πάρει... τον ζήλεψα!

Attachments

• Berlin.JPG
    Berlin.JPG
    23 KB · Views: 291

Earion

Moderator
Staff member
Πολύς ο ιδρώτας. Βάρυνε η φανέλα, Δόκτορα. Ευχαριστούμε και να τα χιλιάσεις (τα εικοσιπεντεχιλιάρικα!).

Ε, ναι - το εικοσιπενταχίλιαρο χρειάζεται χωριστό νήμα :-) Να τα εκατομμυριάσεις, δόκτορα!

daeman

Administrator
Staff member
Πολύς ο ιδρώτας. Βάρυνε η φανέλα, Δόκτορα. Ευχαριστούμε και να τα χιλιάσεις (τα εικοσιπεντεχιλιάρικα!).

Συναινώ και συνενώ!

Και συνενώνω:

...
Το κομμάτι In the Year 2525 (Exordium and Terminus) των Ζάγκερ και Έβανς από το 1969 είναι μια κλασική μονοεπιτυχία {κατά το μονοκαλλιέργεια –ή πώς αλλιώς λέμε τα one-hit-wonders;}.

In the Year 2525
Zager and Evans

In the year 2525
If man is still alive
If woman can survive
They may find
In the year 3535
Ain't gonna need to tell the truth, tell no lies
Everything you think, do, and say
Is in the pill you took today

In the year 4545
Ain't gonna need your teeth, won't need your eyes
You won't find a thing to chew
Nobody's gonna look at you

In the year 5555
Your arms are hanging limp at your sides
Your legs got nothing to do
Some machine is doing that for you

In the year 6565
Ain't gonna need no husband, won't need no wife
You'll pick your son, pick your daughter too
From the bottom of a long glass tube' Whoooa

In the year 7510
If God's a-comin' he ought to make it by then
Maybe he'll look around himself and say
Guess it's time for the Judgement day

In the year 8510
God is gonna shake his mighty head then
He'll either say I'm pleased where man has been
Or tear it down and start again

In the year 9595
I'm kinda wondering if man is gonna be alive
He's taken everything this old earth can give
And he ain't put back nothing

Now it's been 10,000 years
Man has cried a billion tears
For what he never knew
Now man's reign is through
But through eternal night
The twinkling of starlight
So very far away
Maybe it's only yesterday

In the year 2525
If man is still alive
If woman can survive
They may thrive
In the year 3535
Ain't gonna need to tell the truth, tell no lies
Everything you think, do or say
Is in the pill you took today ....(fading...)

[...]

Με τους γερμανικούς αριθμούς, τα πράγματα ζορίζουν. Έτσι, το ντουέτο Νίνα και Μάικ τραγούδησαν το 1972 «Τι θα γίνει σε 7, 15, 20,... 100 χρόνια»:

Was wird sein in sieben Jahren
Nina & Mike

Was wird sein in 7 Jahren,
läßt du mich nicht allein, o-o-ho
wirst du dann noch wie heut' bei mir sein?

Was wird sein in 15 Jahren
wenn wir schon längst nicht mehr zur Jugend zählen
wenn mir die ersten grauen Haare wachsen
wirst du dann immer noch stolz auf mich sein?

Was wird sein in 20 Jahren
wenn unsere Kinder mit Problemen kommen
wirst du ihnen dann zur Seite stehen
oder sie sich selbst überlassen?

Was wird sein in 30 Jahren
wenn ich ab und zu mal nicht zuhause bin
würdest du in Gedanken bei mir sein
oder ist dir ganz egal was ich mache?

Was wird sein in 40 Jahren
wenn unsere Kinder uns nur Briefe schreiben
weil sie in eine andere Stadt gezogen
wirst du mich trösten, wenn ich weinen muß, o-o-ho?

Was wird sein in 50 Jahren
wenn wir schon alt und grau geworden
wenn wir dann am Stock spazierengehen
wirst du mir auch noch liebe Worte sagen?

Und wer weiß in 60 Jahren
was wird sein, wenn wir den Himmel sehen
werden wir auf unser Leben schauen
und daran denken, wie schön es doch war, o-o-ho?

Und was wird sein in 100 Jahren
wenn wir von allen längst vergessen sind
wird auf unser'n Gräbern Unkraut wachsen
oder werden Blumen blüh'n, wer weiss?

Doch wir woll'n nicht zu viel denken
heute sind wir jung und glücklich
dass auch wir Probleme haben
läßt uns nicht traurig sein.

Komm gib mir deine Hand
ich will nur dir gehören
und wenn wir uns bemüh'n
bleibt unsere Liebe immer schön.

Was wird sein in 7 Jahren,
läßt du mich nicht allein, o-o-ho
wirst du dann noch wie heut' bei mir sein?

...

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευχαριστώ για τις ευχές.

Το εικοσιπεντοχίλιαρο αποδείχτηκε σκληρό καρύδι στην προσπάθειά μου να στήσω ολόκληρο νήμα πάνω του. Ελάχιστες είναι οι λογοτεχνικές αναφορές (που εντόπισα, τουλάχιστον). Η μία έρχεται από πολύ παλιά, από τον προφήτη Ιεζεκιήλ, στο κεφάλαιο 45, όπου ασχολείται με τα τοπογραφικά του Ναού του Σολομώντα και άλλα οικονομικά και νομισματικά κ.λπ. στοιχεία. Το επόμενο απόσπασμα είναι από τον ιστότοπο Μυριόβιβλος, όπου ο αριθμός εμφανίζεται σε δύο παραλλαγές, είκοσι και πέντε χιλιάδες αλλά και πέντε και είκοσι χιλιάδες:

ΚΑΙ ἐν τῷ καταμετρεῖσθαι ὑμᾶς τὴν γῆν ἐν κληρονομίᾳ ἀφοριεῖτε ἀπαρχὴν τῷ Κυρίῳ ἅγιον ἀπὸ τῆς γῆς, πέντε καὶ εἴκοσι χιλιάδας μῆκος καὶ εὖρος εἴκοσι χιλιάδας· ἅγιον ἔσται ἐν πᾶσι τοῖς ὁρίοις αὐτοῦ κυκλόθεν. 2 καὶ ἔσται ἐκ τούτου εἰς ἁγίασμα πεντακόσιοι ἐπὶ πεντακοσίους τετράγωνον κυκλόθεν, καὶ πεντήκοντα πήχεις διάστημα αὐτῷ κυκλόθεν. 3 καὶ ἐκ ταύτης τῆς διαμετρήσεως διαμετρήσεις μῆκος πέντε καὶ εἴκοσι χιλιάδας καὶ εὖρος εἴκοσι χιλιάδας, καὶ ἐν αὐτῇ ἔσται τὸ ἁγίασμα ἅγια τῶν ἁγίων. 4 ἀπὸ τῆς γῆς ἔσται τοῖς ἱερεῦσι τοῖς λειτουργοῦσιν ἐν τῷ ἁγίῳ καὶ ἔσται τοῖς ἐγγίζουσι λειτουργεῖν τῷ Κυρίῳ, καὶ ἔσται αὐτοῖς τόπος εἰς οἴκους ἀφωρισμένους τῷ ἁγιασμῷ αὐτῶν. 5 εἴκοσι καὶ πέντε χιλιάδας μῆκος καὶ εὖρος εἴκοσι χιλιάδες ἔσται τοῖς Λευίταις τοῖς λειτουργοῦσι τῷ οἴκῳ, αὐτοῖς εἰς κατάσχεσιν, πόλεις τοῦ κατοικεῖν. 6 καὶ τὴν κατάσχεσιν τῆς πόλεως δώσεις πέντε χιλιάδας εὖρος καὶ μῆκος πέντε καὶ εἴκοσι χιλιάδας· ὃν τρόπον ἡ ἀπαρχὴ τῶν ἁγίων παντὶ οἴκῳ ᾿Ισραὴλ ἔσονται. [...]

Μια άλλη ενδιαφέρουσα αναφορά, πολύ πιο κοντά στις μέρες μας, ήταν για τους είκοσι πέντε χιλιάδες. Ήταν επίλεκτοι τεχνικοί και εργάτες που, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, έφυγαν κατ' επιταγή του ΚΚΣΕ από τις πόλεις και τα εργοστάσια της Σοβ. Ένωσης για να μεταλαμπαδεύσουν γνώση και να βελτιώσουν την παραγωγή των κολχόζ στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Αντιγράφω από το σχετικό άρθρο στη wikipedia:

In her history of the movement, Lynne Viola writes:

The recruitment drive illustrated the sometimes contradictory nature of the First Five-Year Plan revolution, which aimed for the maximum in economic modernization while at the same time insisting that modernization occur within the parameters of the social and political guidelines of the proletarian dictatorship. The factories were required to increase production while releasing their best workers for participation in the numerous mobilizations of skilled workers for promotion in the bureaucracy, the purge of the state administration, enrollment in higher technical education, and work in the countryside.

The consequences of these contradictory demands were frequently inconsistency, disorder, and an uneasy balance between different institutional concerns, revealing a side of Soviet politics lacking unity of purpose and divided by differing interests. In the recruitment of the 25,000ers this meant that ultimately the state had to circumvent factory officialdom and, with the aid of the party organs, appeal directly to workers over the head of resistant factory officials for support in the campaign. And the result was that, in spite of the opposition of factory officials and problems in campaign implementation, the recruitment drive was an enormous success.

As a result, 27,519 people were selected from all over the USSR and sent to work in the kolkhozy.

Η ιστορία αποτελεί κεντρικό θέμα του βιβλίου Ξεχερσωμένη Γη του Μιχ. Σόλοχοφ, ένα κλασικό βιβλίο σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ίσως και κατά παραγγελία, που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά δυστυχώς ο αριθμός είκοσι πέντε χιλιάδες εμφανίζεται αν πασάν μόνο μια φορά στις 400 και βάλε σελίδες του. Όπως μου έγραψε η τηλεφίλη που είχε πρόσβαση στην ελληνική μετάφραση (Ευχ, Αλμπίνα! :)) και της ζήτησα να το ξεφυλλίσει:

Μια σκέτη, παροδική αναφορά στην πρώτη παράγραφο του δέκατου πέμπτου κεφαλαίου: ο Νταβίντοφ ήταν ένας από τους εικοσιπέντε χιλιάδες εθελοντές που είχε στείλει το κόμμα στην επαρχία. Τίποτε περισσότερο. Γενικά το μυθιστόρημα είναι μια αρκετά πεζή περιγραφή της καθημερινής ζωής σε ένα κολχόζ Κοζάκων της στέπας του Ντον. Καταλαβαίνεις, οι χωριάτες που ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τη γη τους, μικροχαρές και μικρολύπες, μικροδολοπλοκίες και μικροκέρδη, το διπλανό χωριό μετακινεί τους πασάλους που ορίζουν τα σύνορα και τους κλέβει πεντ' έξι εκτάρια... Τέτοια. Οι χωριάτες νιώθουν να τους επιβάλλεται σιγά σιγά ο κομουνισμός, η κολεκτιβοποίηση, και καταλαβαίνουν τι θα πει σοβιετική εξουσία. Αυτά.

Με τόσο λιτή συγκομιδή στα χέρια μου, σκέφτηκα να αναζητήσω αφορμή σε κάποια γραμματόσημο με αξία (επισημασμένη κιόλας, ίσως) 25.000 στο τοπικό νόμισμα. Κι εκεί γκίνια όμωςŠ· ακόμη και στις πληθωριστικές γερμανικές σειρές του μεσοπολέμου δεν υπήρχε τέτοια αξία. Βρήκα όμως το μοναδικό ελληνικό γραμματόσημο με τέτοια ονομαστική αξία· κατοχικό φυσικά. Του '42. Τι το ξεχωριστό να γράψεις όμως για το Ποντικονήσι; (πηγή)

Ευτυχώς, κάπου εκεί εμφανίστηκε ο από μηχανής ταξιτζής και έλυσε το (ομολογουμένως μικρό και ασήμαντο) πρόβλημα του συγγραφικού μπλοκ και όλα καλά... :)

Attachments

• 25stamp.JPG
    25stamp.JPG
    14.9 KB · Views: 266

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συγχαρητήρια για εικοσιπενταχίλιαρο, Δόκτορα! Και στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες εύχομαι!

nickel

Administrator
Staff member
Πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες, απ' όλη την κοινότητα.

Αλλά με προβλημάτισες. Κάποτε που γνώριζα από φωτογραφία, παίζαμε με ASA. Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι η ευαισθησία εκφράζεται πια σε μονάδες ISO. Υπάρχει ωστόσο ευαισθησία 25.000; Πάω να διαβάσω μπας και καταλάβω τι γίνεται.

Earion

Moderator
Staff member
Μιχαήλ Σόλοχοφ; :confused: Γιατί Σόλοχοφ, αφού Σολόχοφ τον λέμε τόσες δεκαετίες. Μιχαήλ Σολόχοφ.

Τι μόδα είναι τούτη τέλος πάντων να θυσιάζουμε ό,τι μας έχει παραδοθεί από το πολιτιστικό παρελθόν για να «διορθώσουμε» τους παλιούς, να μεταφέρουμε με «ακρίβεια» εμείς, που έχουμε καλύτερη πληροφόρηση (οποία προπέτεια!), το πώς λένε τα δικά τους οι ξένοι!

Πνιγήκαμε στις διορθώσεις. Όχι Βλαντιμίρ αλλά Βλαντίμιρ. Όχι Μπολσόι αλλά Μπαλσόι (διά στόματος Αλέξη Κωστάλα βεβαίως βεβαίως). Όχι Αλή (όπως λέμε Αλή πασάς ή Αλή Φαρμάκης), αλλά Άλι. Όχι Χασάν αλλά Χάσαν. Όχι Χουσεΐν αλλά Χουσέιν, για να μην πω και Χουσάιν. Όχι Φατιμά αλλά Φατίμα.

Προχτές διαπίστωσα ότι ο Φραγκίσκος Πετράρχης έγινε στη Βικιπαίδεια Φραντσέκο Πετράρκα. Σε λίγο ο ωραίος σαν Έλληνας Σίμων Μπολιβάρ θα γίνει Σιμόν Μπολίβαρ.

daeman

Administrator
Staff member
... Όχι Αλή (όπως λέμε Αλή πασάς ή Αλή Φαρμάκης), αλλά Άλι. Όχι Χασάν αλλά Χάσαν. Όχι Χουσεΐν αλλά Χουσέιν, για να μην πω και Χουσάιν. Όχι Φατιμά αλλά Φατίμα.
...

Ξέχασες τους Χαν, που όλο και συχνότερα βλέπω σαν «*Καν» (Khan). Χαν, λέμε, ό,τι και να κάν' ο αγγλόφωνος!

to the right of Genghis Khan = πιο δεξιός κι από τον Τζένγκις Χαν | (επίρ.) δεξιότερα κι από τον Τζένγκις Χαν

Khushal Khan Khattak

Όλοι οι Μογγόλοι > Mongol, Mughal, Mogul

...
Ο Κουμπλάι Χαν, που φιλοξένησε τον Μάρκο Πόλο στην αυλή του στη «μεγάλη πρωτεύουσα» (όπως λεγόταν τότε το Πεκίνο), ήταν εγγονός του Τζένγκις και ιδρυτής της μογγολικής δυναστείας των Γιουάν. Το 1304 η Μογγολική αυτοκρατορία χωρίστηκε σε τέσσερα χανάτα και το 1368 η δυναστεία των Μινγκ διαδέχτηκε τους Μογγόλους στη διακυβέρνηση της Κίνας.
[...]

Να σημειώσω, λοιπόν, ότι είναι καθιερωμένο για αυτές τις διαφορετικές ορθογραφίες της αγγλικής να μεταφράζουμε εμείς σε Μογγόλος και μογγολικός (όχι «μουγάλ» ή «μουγκάλ») και, από την άλλη, όταν μεταφράζουμε αυτά τα «μογγολικά» από την ελληνική πρέπει να ξέρουμε ποια ορθογραφία έχουν στην αγγλική.
...

Και τον Αλή Μπαμπά, που κυκλοφορεί πλέον και σαν «*Άλι Μπάμπα».
«Μπααα!», τα πρόβατα. Who's their daddy? Tom, Dick or Harry? I'll bet it was Dick.
Αχ! Αλή Μπαμπά - Σάκης Μπουλάς

Αλλά τι λέω; Προχτές έσφαξα καμιά εικοσαριά φορές μια χώρα εξωτική, εξωπραγματική: το Μορόκο (Morocco), παρότι στην ταινία έδειχνε και την Καζαμπλάνκα. Δεν πίστευα στα μάτια μου! Έλεος! Ούτε το Μαρόκο πια;

Χάσαν την μπάλα.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συγχαρητήρια κι από εμένα, Ντοκ, κι ευχαριστούμε :-)

cougr

¥
Πολλά εύγε και συγχαρητήρια κι από εμένα, Ντοκ! Εξαιρετική ποσότητα και ποιότητα!

nickel

Administrator
Staff member
4,000,000 ISO. Πώς να το παλέψεις αυτό λεξιλογικά;

Να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα με όλους τους τύπους όλων των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, να δεις πού θα φτάσουμε.