Καλημέρα. Θαυμάζω τη συζήτηση που ανοίξατε μες στη νύχτα και την έχασα. Τι να πρωτοπώ; Η αξία της παράδοσης από εδώ, βιντεοπαιχνίδια και τηλεόραση ως παράγοντες αύξησης της βίας από εκεί... Ας πω τουλάχιστον κάτι για το κόμμα. Το μακρινάρι, κατ' εμέ, δεν θέλει κόμμα. Εγώ δεν θα έβαζα πουθενά. Το μοναδικό σημείο στο οποίο θα το σκεφτόμουν να βάλω είναι στις δύο ρηματικές φράσεις στο ξεκίνημα:
Αυτό που με ενοχλεί ...... και συνάμα δεν παύει να με εντυπωσίαζει......είναι ότι ...
Εδώ έχουμε δύο ρηματικές φράσεις που συνδέονται παρατακτικά με το σύνδεσμο και. Πρέπει να τις ξεχωρίσουμε ή όχι; Είναι αναγκαίο; Προσωπικά το σκέφτομαι κάθε φορά ως εξής: υπάρχει ένας λογικός κανόνας (σε άλλες γλώσσες· στα ελληνικά δεν θα τον βρείτε πουθενά γραμμένο, γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί) που λέει ότι αν οι δύο ρηματικές φράσεις έχουν ίδιο υποκείμενο δεν χρειάζεται να αποσυνδεθούν· αν όμως το υποκείμενο αλλάζει, τότε χαλαρώνει ο εσωτερικός τους σύνδεσμος και χρειάζεται να φανεί αυτό οπτικά.
Ξεκίνησα να γράφω την έκθεση και τότε κατάλαβα ότι είχε περάσει η ώρα
αλλά: Ξεκίνησα να γράφω, και εκείνη τη στιγμή χάλασε ο υπολογιστής
Φυσικά στην υπό εξέταση πρόταση (και συνάμα ... εντυπωσιάζει), αφού μπήκε στην αρχή της κόμμα, πρέπει να μπει και στο τέλος.
Διευκρινίζω ακόμα πως τον παραπάνω κανόνα δεν τον κατατάσσω στους έχοντες πρώτιστη σημασία. Αλλά αφού πιάσαμε να συζητήσουμε λεπτομέρειες, τον αναφέρω.
Εκεί που σαφώς δεν πρέπει να μπει κόμμα είναι μετά το ότι.
Γενικά, αν μου ζητούσαν να κάνω εγώ την επιμέλεια της περιόδου, θα υιοθετούσα την πρόταση του Δαεμάνου. Βρίσκω επιτυχημένο και πολύ ομαλό το σπάσιμο με παρενθετικές παύλες, και η λεπτομέρεια που μου άρεσε περισσότερο ήταν η ενσφήνωση της λέξης μάλιστα. Το μάλιστα είναι το αγαπημένο μου καταφύγιο. Έχετε σκεφτεί ότι τις περισσότερες φορές θα μπορούσε να αντικαταστήσει εκείνο το δε που κάθε τόσο μας βάζει σε μπελάδες; Δείτε τι ωραία αντικατέστησε το δε με το μάλιστα ο Νίκελ. Μόνο μια παρατήρηση σ' αυτό: τα αμφίπλευρα κόμματα (ορολογία Θέμη) όσο δυσάρεστα είναι όταν περικλείουν το δε, άλλο τόσο άκομψα λειτουργούν όταν περικλείουν το μάλιστα. Εγώ δεν θα τα έβαζα.