Για τους ιδιοκτήτες και την εκπροσώπηση των φόρουμ (SBE et al)

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ δεν έχω καταλάβει τίποτα απ' όσα λέχθηκαν εδώ. Μόνο κάποια που διάβασα της Μελάνης κατάλαβα. Το διαγώνιο διάβασμα δεν βοηθάει σ' αυτό το νήμα. SBE, θα μου κάνεις ένα abstract, με την ουσία της διαφωνίας σου; Please.
 

SBE

¥
Kι εγώ πιστεύω ότι τρολάρει ο Ελληγενής, αλλά δεν το κάνω ζήτημα.

ΥΓ Έλλη, όταν γράφτηκες στο Φέισμπουκ, δεν ήξερες ότι είναι κερδοσκοπικός οργανισμός (από τις ειδήσεις), δεν δέχτηκες σαν όρο εγγραφής όλα τα στοιχεία που δίνεις να είναι ιδιοκτησία του ΦΒ (αν θυμάσαι, είχε γίνει ζήτημα το ότι το Φέισμπουκ ήθελε το κοπιράιτ των φωτογραφιών) ή ότι μπορεί το ΦΒ να τα χρησιμοποιήσει για να σε φλομώσει στη διαφήμιση κλπ κλπ; Κι αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο με το καλημέρα;
Από την άλλη αν αύριο ο Ζουκερμπέργκ πει ότι θέλει να γίνει αυτοκράτορας γιατί έχει 100 εκ οπαδούς και μιλάει εξ ονόματός τους, μπορεί να τον κλείσουν σε κανένα ψυχιατρείο.
 

SBE

¥
Εγώ δεν έχω καταλάβει τίποτα απ' όσα λέχθηκαν εδώ. Μόνο κάποια που διάβασα της Μελάνης κατάλαβα. Το διαγώνιο διάβασμα δεν βοηθάει σ' αυτό το νήμα. SBE, θα μου κάνεις ένα abstract, με την ουσία της διαφωνίας σου; Please.

Για να μην τα ξαναγράφω, νομίζω το 37 που είναι και πιο φρέσκο, τα συνοψίζει όλα όσα λέω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια απορία, SBE, γιατί εσύ σήμερα δίνεις ρέστα.

Ότι τα φόρουμ έχουν FAQ, θα το έχεις ακούσει φυσικά.

Στα τέσσερα χρόνια που είσαι εδώ και αυτές τις μέρες που εξακολουθείς να μιλάς για κάτι που δεν ισχύει για τη Λεξιλογία, έκανες καθόλου τον κόπο να το τσεκάρεις; Π.χ. εκεί που λέει, πάνω πάνω:

This site [...] [a]t present, it is owned and administered by a group of twelve people who wish to...

Έχεις διαβάσει προσεκτικά τα πολλά και διάφορα που λέει μετά;
 
Μελάνη, αυτό που λέω εγώ είναι ότι π.χ. βοηθάς την κοινότητα να δημιουργηθεί και το κάνεις εθελοντικά και αφιλοκερδώς; Η κοινότητα δεν σου ανήκει. Δεν γίνεσαι αυτόματα εκπρόσωπός της.
Σαφώς, συμφωνούμε σε αυτό, το είπα κι εγώ άλλωστε, και το ίδιο έχουν πει όλοι οι προλαλήσαντες (τουλάχιστον όλοι όσοι αναφέρθηκαν στο θέμα της εκπροσώπησης).

Κατά τα άλλα σωστά τα λέει ο δόκτωρ, στα σχετικά με το φόρουμ που βλέπουμε κατά την εγγραφή μας διευκρινίζονται αυτά τα πράγματα (ιδιοκτησιακό καθεστώς, όροι χρήσης).
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωραία, ευχαριστώ, SBE, το ξαναδιάβασα (αλλά όχι διαγώνια αυτή τη φορά).

Αν εσύ εννοείς ότι η εμφάνιση μπανερακίου που απάνω του γράφει Lexilogia σε διοργάνωση όπου μεταφραστές ενημερώθηκαν για π.χ. εργαλεία της μετάφρασης μπορεί να δώσει σε κάποιους την εντύπωση ότι το σύνολο των ανθρώπων που έρχονται και γράφουν εδώ, στο φόρουμ με το μπανεράκι, συντάσσονται με τις κακές κερδοσκοπικές πρακτικές (αν και εφόσον υφίστανται) μεταφραστικών γραφείων που επίσης συμμετείχαν στη διοργάνωση,
αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι όχι μόνο εγώ που είμαι ένας από τους ιδιοκτήτες αλλά και εσύ που έρχεσαι και γράφεις εδώ υπηρετούμε, με ένα μπανεράκι, άθελα ή ηθελημένα, άνομα αλλότρια συμφέροντα
αποκλείεται να αλλάξουμε, όσο και να συζητάμε εδώ, τη γνώμη αυτού του κάποιου. Ας μη χάσουμε άλλη ώρα, έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε.
 
To Φεισμπουκ είναι ΑΕ κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τώρα είναι ΑΕ κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όταν ξεκίνησε ήταν μέσο δικτύωσης για πανεπιστήμια.

Όσο για το τι ανήκει σε ποιον, τα γραφόμενά σου ανήκουν σε σένα, η database όμως ανήκει στο φόρουμ. Από εκεί προκύπτει και το ότι δεν μπορείς να επεξεργαστείς μήνυμά σου, μετά το πέρας μισής ώρας -αν θυμάμαι σωστά.
 
Τώρα αξιώθηκα να διαβάσω κι εγώ το νήμα αυτό (αλλά κυρίως το σχόλιο 37) και δεν βρίσκω τόσο εξωπραγματικές τις παρατηρήσεις της SBE. Είναι ασφαλώς υπερβολή να πούμε ότι η συμμετοχή της Λεξιλογίας σε μια εκδήλωση (έστω, με ένα μπανεράκι -και γιατί μπανερακίου και όχι μπανερακιού; ) αντανακλά στις χιλιάδες μέλη της, πολλά από τα οποία άλλωστε είναι ανενεργά, αλλά ασφαλώς αντανακλά στη διαχειριστική ή την ιδιοκτησιακή της ομάδα. Δεν ταυτίζει το φόρουμ με τους συνσυμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά δείχνει κάποια συνάφεια με αυτούς. Φαντάζομαι ότι αν, αντί των μεταφραστικών γραφείων, συνσυμμετέχων ήταν κάποια εταιρεία με βαρύ όνομα, π.χ. Μάικροσοφτ (λέμε τώρα) μπορεί και να υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από πολλά μέλη του φόρουμ που πιστεύουν στο ελεύθερο λογισμικό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ταυτίζει το φόρουμ με τους συνσυμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά δείχνει κάποια συνάφεια με αυτούς.

Βεβαίως. Τη μετάφραση. Αν η Microsoft κάνει σύναξη για τη μετάφραση και μας καλέσει, θα προτείνω να πάμε. Αν κάνει η άλλη με το OpenOffice, το ίδιο. Αν μας φωνάξει ο ΣΜΕΔ, θα πάμε. Δεν θέλω να κάνω καταγγελίες εδώ και να πω πού δεν θα πάμε. Αλλά ζητάμε από τα μέλη μας, που θεωρούμε ότι έχουν υψηλότερο IQ από τα μέλη άλλων φόρουμ, (προσοχή στο ρόλο των κομμάτων — των κομμάτων της στίξης) να καταλάβουν πώς λειτουργούμε και να μην πρέπει να προσπαθούμε μια βδομάδα και άκρη να μη βγάζουμε.

Μπανερακίου > σε άλλο νήμα!
 
Αν κάνει ημερίδα για τη μετάφραση ο Σύριζα; Η Νέα Δημοκρατία; Η Χρυσή Αβγή; Δεν μπορεί, κάπου θα πεις "να μην πάμε". Αλλά εγώ δεν είπα να μην πάει η Λέξι με τη Μάικροσοφτ, είπα ότι θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από μέλη του φόρουμ που θεωρούν τη Μ. εχθρό του ελεύθερου λογισμικού.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ε, μην κάνουμε και Reductio ad Hitlerum, άκου η Χρυσή Αυγή! Άσε που σιγά μη μας καλέσει, τόσα που της έχουμε σούρει εδώ μέσα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν κάνει ημερίδα για τη μετάφραση ο Σύριζα; Η Νέα Δημοκρατία; Η Χρυσή Αβγή;
Τώρα μου το έκανες μήλα με πορτοκάλια, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Θα μπορούσα να πω ότι θα διοργανώναμε ένα συνέδριο με έναν συντηρητικό οργανισμό που θα επιχειρηματολογούσε υπέρ του πολυτονικού και εμείς υπέρ του μονοτονικού. Αλλά με τη Χρυσή Αυγή τι κοινό να συζητήσουμε; Αν πρέπει να δέρνουν κάποιοι τους διερμηνείς των μεταναστών ή όχι; Άσε καλύτερα, μην τους βάζουμε και ιδέες...
 
Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η Χρυσή Αυγή και γιατί πρέπει να μπαίνει σε κάθε συζήτηση. Για ποιον λόγο να διοργανώσει ημερίδα για την μετάφραση;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν θέλω να κάνω καταγγελίες εδώ και να πω πού δεν θα πάμε.
Μα έτσι κι αλλιώς έχω πει ότι υπάρχουν μέρη όπου δεν θα πηγαίναμε. Έχουμε φάει τα νιάτα μας εδώ επειδή το πού δεν θα πηγαίναμε δεν είναι το ίδιο με το πού δεν θα πήγαιναν άλλοι. Για το εύρος των αποκλεισμών έχουν γραφτεί 6.543 μηνύματα.
 
Μα έτσι κι αλλιώς έχω πει ότι υπάρχουν μέρη όπου δεν θα πηγαίναμε. Έχουμε φάει τα νιάτα μας εδώ επειδή το πού δεν θα πηγαίναμε δεν είναι το ίδιο με το πού δεν θα πήγαιναν άλλοι.
Οκ, αυτό αρκεί, και συμφωνώ.
 

SBE

¥
Nα επαναλάβω- και να γίνω κουραστική πάλι- ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχω καμία αντίρρηση γιατί είναι σχετική με τη θεματολογία του φόρουμ. Για εκδήλωση με τη ΧΑ (που παρεμπιπτόντως, αυτό είχα γράψει και το έκανα μετά Παναθηναϊκός), θα είχα εντονότατες αντιρρήσεις.

Τώρα, αν πάμε στην υποθετική περίπτωση ότι αύριο έρχεται κάποιος οργανισμός και λέει μπράβο παιδιά, ωραίο φόρουμ η Λεξιλογία, να μας προτείνετε ένα μέλος να τον κάνουμε έμμισθο επίσημο εκπρόσωπο των άλλων μελών στον οργανισμό μας, με μισθό ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα. Θα πάει το ζήτημα σε ψηφοφορία στα μέλη (που θα τα εκπροσωπεί επίσημα και θα μιλάει εξ ονόματός τους ο εκπρόσωπος); Αν αντί για μισθό και θέση τα οφέλη είναι άλλα, π.χ. όποιος εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος των μελών του φόρουμ θα έχει μια φορά το μήνα ιδιωτική ακρόαση με τον πρωθυπουργό ή ραντεβού με την Μις Κόσμος ή γκουρμέ γεύμα σε σικ εστιατόριο για τον εαυτό του και τρεις φίλους του ή θέσεις πρώτο τραπέζι πίστα στον τελικό του Ουέφα κλπ κλπ; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές.

YΓ Περί Φέισμπουκ, Έλλη: σύμφωνα με τη Βίκι, το πρόγραμμα του Ζούκερμπεργκ άρχισε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 2004 και τον Απρίλιο του 2004 ιδρύθηκε η πρώτη εταιρία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
 
Top