Δεν ξέρω για εσένα προσωπικά, αλλά στην Καθημερινή με τα δεκάδες αδέσποτα *προσελήνωση θα ήθελα να φωνάξω: «Κανένα διορθωτή, ρε!»
Στο "σύθαμπο" χάνεται το ν του α' συνθετικού χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα ούτε στην προφορά (ίσα ίσα τη διευκολύνει) ούτε στη γραφή. Θα έλεγα ότι η αποβολή του ν πριν από το θ γίνεται με τρόπο φυσικό.Γιατί δεχόμαστε την παρετυμολογία στην πολυθρόνα, που είναι τελείως ασήμαντο πράγμα, αποδοχή αντιεπιστημονικότητας και συσκότισης της ετυμολογίας, ενώ το τζην που είναι μια λέξη που έχει ετυμολογική δικαιολογία και είναι μια λέξη απείρως πιο φθαρμένη στην χρήση, απλοποιείται; Γιατί σύθαμπο και όχι προσελήνωση; Στο ένα η δικαιολογία είναι "καθιερωμένη γραφή" και στο άλλο η δικαιολογία είναι "ετυμολογία". Ας αποφασίσει το λεξικό ποια μέθοδος έχει μεγαλύτερο βάρος σε πανομοιότυπες περιπτώσεις, να το ακολουθήσω κατά γράμμα.
Και μπορεί να μην (έπρεπε να) υπάρχει *προσελήνωση, αλλά υπάρχει προσωλήνωση!
Πέρα απ' αυτά, πώς θα δικαιολογούσαμε τη γραφή με ένα σ σε κάποιον ξένο ή κάποιο ελληνόπουλο που προσπαθεί να μάθει τη χρήση της πρόθεσης "προς/προσ-"...
Πράγματι, αλλά εμείς δεν έχουμε να δώσουμε λόγο για τις προσωπικές επιλογές μας ούτε γράφουμε έργο αναφοράς για να μας νοιάζει όταν ζουζουνοφέρνουμε μεταξύ μέτρων και σταθμών.
Η προφορά είναι "συγνώμη", στο γραπτό όμως λόγο η καθιερωμένη γραφή είναι "συγγνώμη", αν και πολλοί προτιμούν το "συγνώμη". Η αποβολή του ν κατά την ένωση της πρόθεσης "συν" με λέξεις που αρχίζουν από ορισμένα σύμφωνα (π.χ. θ, χ, σ) συνηθίζεται, δεν είναι όμως κανόνας: "συθέμελα", "συχωριανός", "συστεγάζω", αλλά "συνθέτω", "συσσωμος". Ίσως να γίνει το ίδιο και με το ν του "συν+γνώμη", να γίνει δηλ. "συγνώμη". Δεν το δέχονται όμως όλοι ακόμα. Αυτό που ισχύει πάντως είναι: συν/εν + λέξη που αρχίζει από γ --> το ν τρέπεται σε γ: "συγγράφω/εγγράφω".Με τον ίδιο τρόπου που θα δικαιολογούσες την γραφή "σμήνος" για το "ζμήνος", ή την γραφή με ένα σίγμα στο "συσκότιση" ενώ απαιτείς δύο σίγμα στο "συσσίτιο". Γραμματικά μπορείς να το εξηγήσεις με κανόνα, αλλά δεν βγάζει κανένα νόημα. Για να μην πάω σε "συγγενείς" και "συγγραφέας" που γράφονται και τα δυο με "γγ", ενώ είναι "ν+γ", παρότι προφέρονται διαφορετικά.
Και μιας και το έθιξα, το ΛΚΝ μια χαρά δέχεται την γραφή συγνώμη, ενώ είναι 100% ίδια περίπτωση με την προσελήνωση.
Daeman, άλλο "προσωπική επιλογή" κι άλλο "επαγγελματική". Σ' αυτήν την βάση, όλο σου το ποστ είναι λάθος, παρότι πολύ σωστό. Το θέμα ξεκίνησε με την απορία του nickel για το πλήθος των λανθασμένων προσσεληνώσεων.
[...]