Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

bernardina

Moderator
Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο, ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος; Να στείλουμε πρώτα απ' όλα τους βουλευτές Γιώργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο στα σπίτια τους;

Τώρα; Που όλα δείχνουν ότι η ΧΑ έχει γίνει τρίτο κόμμα; Ποιος ακριβώς θα τους στείλει στα σπίτια τους; Εσύ, εγώ κι άλλοι δέκα τρελοί Λεξιλόγοι; Το σύγχρονο, ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος; (στην Κοπεγχάγη ζεις; που μου έλεγε κι ένας φίλος όποτε έλεγα καμιά ουτοπιά).
Φοβάμαι πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. :cry:
 
Ναι, καλά. Πού ήταν το κράτος για να βάλει φυλακή τους υπόλοιπους βουλευτές και θα βάλει τώρα μέσα τους χρυσαυγίτες; Εξάλλου πιστεύω ότι την κυβέρνηση την συμφέρουν αυτά για να τραβιέται η δημοσιότητα αλλού. Παλιό το κόλπο· όσο και η νύχτα.
 

bernardina

Moderator
Σας είπα: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν.

Και τα πρώτα σημάδια βολικού μιθριδατισμού είναι ήδη εδώ.

Κορυφαίο το επιχείρημα δεν αποχωρώ για να μην αφήσω ελεύθερο έδαφος στον αντίπαλο (!)
Όπως κορυφαίο και το τιτίβισμα τους χώρισαν οι μπάτσες και τους ένωσαν οι μπάτσοι :devil:

Ο καιροσκοπισμός σε όλο του το μεγαλείο --αλλά είπαμε: ο ναύτης κατουράει τη θάλασσα και το βρίσκει στο αλάτι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πού ήταν το κράτος για να βάλει φυλακή τους υπόλοιπους βουλευτές και θα βάλει τώρα μέσα τους χρυσαυγίτες;
Γενικεύσεις δέκα φορές χειρότερες από το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου.

Όσο για το κόλπο «να τραβιέται η δημοσιότητα αλλού», όποιος εκεί ψηλά δεν έχει καταλάβει το ρυθμό επιδείνωσης του φαινομένου «Χρυσή Αυγή» θα είναι εξίσου υπεύθυνος μεθαύριο, μόνο που θα τον έχει φάει η μαρμάγκα.
 
Γενικεύσεις δέκα φορές χειρότερες από το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου.

Όσο για το κόλπο «να τραβιέται η δημοσιότητα αλλού», όποιος εκεί ψηλά δεν έχει καταλάβει το ρυθμό επιδείνωσης του φαινομένου «Χρυσή Αυγή» θα είναι εξίσου υπεύθυνος μεθαύριο, μόνο που θα τον έχει φάει η μαρμάγκα.

Πρώτον, συμφωνώ με την ρήση του Πάγκαλου*. Και δεύτερον, δεν εννοώ "όλους τους βουλευτές", όπως μπορείς να καταλάβεις από την απουσία της λέξης "όλους" στην φράση. "Πού ήταν το κράτος για να βάλει φυλακή τους βουλευτές που έκαναν εγκλήματα". Και δεν εννοώ απλώς μίζες, αλλά εγκληματικές αμέλειες που οδήγησαν σε θανάτους, τεμπελιό και καθισιό ενώ πληρώνονται για να κάνουν κάτι συγκεκριμένο και έλλειψη διάθεσης για επιμόρφωση, γιατί είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πολλοί απ' αυτούς είναι και παντελώς ανίκανοι και άσχετοι. Επίσης συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς, προώθησης αθέμιτου ανταγωνισμού, συμμετοχή στην διαφθορά του συστήματος από τις ρίζες, με διορισμούς, επιδόματα, κτλ.


* η οποία ρήση απευθυνόταν κυρίως σε όλους αυτούς που πάντα αντιδρούν με τα συστήματα, πετάνε την ευθύνη από πάνω τους, λέγοντας ότι "εγώ δεν ψήφισα τον Χ ούτε τον Ψ" αλλά ωστόσο δεν αρνούνται οποιοδήποτε αγαθό και διευκόλυνση τούς παρέχει το κράτος.
 

SBE

¥
Συμφωνώ με τη Μπερνι. Και γενικά έχω πει από την αρχή ότι είμαι οπαδός του δόγματος Μαζίταφάγαμε, χωρίς να είμαι οπαδός του Πάγκαλου. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, το θέμα μας είναι η ΧΑ.

Μου φαίνεται απίθανο αυτό που λέτε πιο πάνω ότι είναι τρίτο κόμμα. Αλλά το τραγικότερο δεν είναι αν είναι τρίτο, τέταρτο ή οτιδήποτε, είναι ότι μάλλον έχουμε πάθει ομαδική παράκρουση. Διαβάζοντας την ανακοίνωση σκέφτομαι και την αντιποίηση αρχής που αναφέρει ο Νίκελ και καμιά δεκαριά άλλες αξιόποινες πράξεις, αναρωτιέμαι κιόλας αν οι "έλληνες μικροπωλητές" είχαν άδειες και νόμιμο εμπόρευμα, όχι φυσικά πως είχε σημασία αυτό, αλλά είναι ένας λόγος παραπάνω να κάνουν ότι δεν βλέπουν.
 

Cadmian

New member
Το πρώτο σχόλιο (του th.alys) νομίζω πως έχει ενδιαφέρον.

Και η απάντηση στο σχόλιο ακόμη περισσότερο, κττμγ πάντα. Αλλά ήδη το νήμα παρεκτράπηκε αρκετά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Helle, συγχώρεσέ με, πες το ιδιοτροπία μου αν θες, το ζήτημα της Χρυσής Αυγής δεν το συζητάω στην ίδια βάση ή στο ίδιο νήμα με τα λάθη της δημοκρατίας. Ξέρουμε τα εγκληματικά λάθη που έγιναν από κυβερνήσεις, από άτομα, από κόμματα, από ομάδες, μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, να γενικεύσουμε σαν τον Πάγκαλο ή να εξειδικεύσουμε αν ποτέ θελήσουμε να γίνουμε σοφότεροι, να ανιχνεύσουμε τις προσωπικές μας ευθύνες, να μην αφήσουμε να ξαναγίνουν πράγματα, πες όσα θέλεις σε σχέση με τις τεράστιες ευθύνες της αστικής δημοκρατίας, ακόμα και για τις ευθύνες της για το ότι βγήκαν αυτοί οι κύριοι της ΧΑ στον αφρό. Αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε, ούτε τους χρυσαυγίτες ούτε κανέναν άλλο, να πιστέψουν ότι θα επιβάλουν το δίκιο όπως το νομίζουν αυτοί με τη βία που βράζει μέσα τους. Ποτέ. Κοίταξέ τους πώς δρουν και πες μου αν αυτοί μπορούν να βελτιώσουν τη δημοκρατία μας. Μα δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν δέρνουν και δεν καταστρέφουν για να προστατεύσουν, αλλά γιατί κουβαλούν μέσα τους μίσος και η σεροτονίνη τους είναι η βίαια εκτόνωση; Το είπα και το ξαναλέω: είναι παθολογικές περιπτώσεις.
 
Για μισό λεπτό, ποιος σού είπε ότι εγώ τα συζητάω στην ίδια βάση ή ότι τα συγκρίνω; Κι αυτά δεν είναι λάθη της δημοκρατίας, είναι λάθη του λαού και των προσώπων του. Εγώ το μόνο που σχολίασα είναι ότι όσο τιμωρήθηκαν οι άλφα εχθροί της δημοκρατίας, τόσο θα τιμωρηθούν και οι βήτα. Δεν είναι ίδιου είδους εγκλήματα και ούτε εμείς είμαστε δικαστήριο για να κρίνουμε ποιο είναι πιο βαρύ. Ούτε είμαι απ' αυτούς που λένε ότι "ας πιάσουν πρώτα τους άλλους". Δεν θα με ακούσεις -ή διαβάσεις- ποτέ να λέω ότι "τι τον κυνηγάνε αυτόν που δεν κόβει αποδείξεις, ας πιάσουνε πρώτα αυτούς που φάγανε τα πολλά και μετά να τα βάλουν με τον κοσμάκη". Αυτό όμως το σύστημα που δεν τιμώρησε τους μεν, για τον ίδιο λόγο δεν θα τιμωρήσει και τους δε: γιατί συμφέρει τους μεν η ύπαρξη των δε(ν).

Ωστόσο ξεχνάς κάτι αρκετά βασικό: για την ύπαρξη της ΧΑ και την γιγάντωσή της, φταίει η λειτουργία του συστήματος και των προαναφερθέντων "μεν"· είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το πρώτο που λείπει είναι η παιδεία και γι' αυτό δεν φταίει κανείς άλλος από το σύστημα και τις κυβερνήσεις του. Το δεύτερο φυσικά είναι πιο πολύπλοκο και έχει να κάνει με την εξώθηση του "κυρίαρχου λαού" στα άκρα.
 
Ωστόσο ξεχνάς κάτι αρκετά βασικό: για την ύπαρξη της ΧΑ και την γιγάντωσή της, φταίει η λειτουργία του συστήματος και των προαναφερθέντων "μεν"· είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το πρώτο που λείπει είναι η παιδεία και γι' αυτό δεν φταίει κανείς άλλος από το σύστημα και τις κυβερνήσεις του. Το δεύτερο φυσικά είναι πιο πολύπλοκο και έχει να κάνει με την εξώθηση του "κυρίαρχου λαού" στα άκρα.

Εγώ νόμιζα ότι έφταιγε εκείνο το πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ήταν, είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισογύνικο και σε τελική ανάλυση χουντοβασιλικό. Το ότι πριν από χ χρόνια όλοι αυτοί ψήφιζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ξερωγώ τι άλλο, δεν αλλάζει τη βάση της νοοτροπίας τους η οποία περιστρέφεται γύρω από το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και το "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ".
 

pidyo

New member
Αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε, ούτε τους χρυσαυγίτες ούτε κανέναν άλλο, να πιστέψουν ότι θα επιβάλουν το δίκιο όπως το νομίζουν αυτοί με τη βία που βράζει μέσα τους. Ποτέ.
Θα προέκτεινα αυτή την απλή, πρακτική προτροπή, σημειώνοντας πως η κατάσταση δεν σηκώνει ούτε αμφιταλαντεύσεις, ούτε καθώς πρέπει επίκληση νεφελωδών αρχών, ούτε σαρωτικές γενικεύσεις που αποτρέπουν την αντίδραση.

Υπάρχουν δύο είδη τοποθετήσεων ως προς τη ΧΑ τις οποίες θεωρώ κοντόθωρες πολιτικά. Η πρώτη οδηγεί (συνήθως όχι σκόπιμα) στην υποβάθμιση της σημασίας του φαινόμενου: σύγκριση με την αντισυστημική βία συγκεκριμένων ομάδων (ναι αλλά κι οι άλλοι, κι εμείς, κι εκείνοι), ένα τελείως διαφορετικό φαινόμενο ποιοτικά και αριθμητικά και με τελείως διαφορετική δυναμική· αφ' υψηλού και -με το συμπάθειο- ανιστόρητη επίκληση υποτιθέμενων φιλελεύθερων αρχών (δεν διώκουμε ιδέες)· προβολή της Endlösung σ' ένα αγγελικό μέλλον (αν φτιάξουμε τις δομές / την παιδεία / τη νοοτροπία / την οικονομία μας κλπ. θα εκλείψει το πρόβλημα).

Η δεύτερη, της οποίας είδα πρόσφατα δείγμα, μοιάζει διαμετρικά αντίθετη, αλλά έχει ακριβώς το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα: υπήρχε πάντοτε ΧΑ, ήμασταν πάντοτε φασίστες, η πλειοψηφία πάντοτε σκεφτόταν έτσι, ή ονειρευόταν να δράσει έτσι. Όμως, αυτός ο καταγγελτικός πεσιμισμός του αποτροπιασμού οδηγεί κι αυτός στην απραξία. Πώς ν' αντιδράσεις στο πάντοτε;

Πείτε αν θέλετε ότι εμφορούμαι από συνδικαλιστικό συμφέρον, αλλά μ' ενοχλεί πόσο λίγο μαθαίνουμε από την ιστορία. Δεν είναι ούτε ασήμαντο, ούτε προαιώνιο, ούτε αναπότρεπτο φρούτο η ΧΑ. Η νομιμοποίηση της αντικοινωνικής της βίας στα μάτια ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας έχει συγκεκριμένες αιτίες και καταβολές, υποβοηθήθηκε από συγκεκριμένους μικροκομματικούς υπολογισμούς και συγκεκριμένες πράξεις, παραλείψεις και πολιτικές, στηρίχτηκε στην ανοχή συγκεκριμένων κομματιών της ελληνικής κρατικής δομής, και εξακολουθεί να αντλεί δύναμη από την παραδοσιακή δυσκολία αντίδρασης απέναντι στην ωμή βία.

Δεν είναι καιρός για ναι μεν αλλά. Ακόμη και την θεωρητική κουβέντα (όπως αυτή που, εκ των πραγμάτων, γίνεται στο διαδίκτυο) ας την κάνουμε με πρακτική στόχευση.
 

bernardina

Moderator
Συμφωνώ μέχρι κεραίας στο σχόλιό σου. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή ν' αρχίσουμε να κατονομάζουμε αυτές τις συγκεκριμένες αιτίες και καταβολές, τους συγκεκριμένους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις συγκεκριμένες πράξεις από τα οποία υποβοηθήθηκε, τις παραλείψεις και πολιτικές και τα συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής κρατικής δομής στα οποία στηρίχτηκε. Αλλιώς κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κι εμείς κρυφο-Αυριανιστές σαν τον ιστολόγο που εμφανίζεται στο σχόλιό σου, και τον οποίο πολλοί, κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι, τον έχουν για φωτεινό παράδειγμα. Και πρώτ' απ' όλα να σκοτώσουμε τον φασίστα που κρύβεται και μέσα μας.
Οι "απέναντί" μας πρέπει να έχουν πρόσωπο και όνομα -ή έστω συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους φωτογραφίζουν. Όχι για να προβούμε σε προγραφές αλλά 1) για να φαίνεται ξεκάθαρα και χωρίς ήξεις-αφήξεις η δική μας θέση και 2) για να μην πολεμάμε ανεμόμυλους. Ή τη σκιά μας.
Συμφωνείς;
 

SBE

¥
Εγώ νόμιζα ότι έφταιγε εκείνο το πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ήταν, είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισογύνικο και σε τελική ανάλυση χουντοβασιλικό. Το ότι πριν από χ χρόνια όλοι αυτοί ψήφιζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ξερωγώ τι άλλο, δεν αλλάζει τη βάση της νοοτροπίας τους η οποία περιστρέφεται γύρω από το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και το "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ".

Επειδή εγώ μάλλον σε περνάω μερικά χρόνια, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που λες δεν το θυμάμαι από παλιά να είναι τόσο μεγάλο. Ας μην υποτιμάμε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθώς και την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ (κατευθυνόμενη ή όχι, το συζητάμε).
Ειδικά το "χουντοβασιλικό" δε νομίζω ότι κολλάει και τόσο. Οι Έλληνες κάτω των 50 ίσως έχουν κάποιες αμυδρές παιδικές αναμνήσεις από την πτώση της χούντας και σίγουρα καμιά ανάμνηση της βασιλείας.
 
Εγώ νόμιζα ότι έφταιγε εκείνο το πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που ήταν, είναι, και θα εξακολουθήσει να είναι εθνικιστικό, υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισογύνικο και σε τελική ανάλυση χουντοβασιλικό. Το ότι πριν από χ χρόνια όλοι αυτοί ψήφιζαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ξερωγώ τι άλλο, δεν αλλάζει τη βάση της νοοτροπίας τους η οποία περιστρέφεται γύρω από το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και το "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ".

Για την ύπαρξη των οποίων ποιος φταίει; Το DNA;

Επίσης θεωρώ ότι τα περί χουντοβασιλικών είναι τελείως άκυρα γιατί ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων της ΧΑ δεν έζησε καν την χούντα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ειδικά το "χουντοβασιλικό" δε νομίζω ότι κολλάει και τόσο. Οι Έλληνες κάτω των 50 ίσως έχουν κάποιες αμυδρές παιδικές αναμνήσεις από την πτώση της χούντας και σίγουρα καμιά ανάμνηση της βασιλείας.
Μπορούμε να δούμε τις λέξεις με κάποια ευρύτητα, να καταλάβουμε ποιο είναι το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που σε δύσκολες στιγμές θα ξεπεράσει κάθε όριο της βλακείας αναζητώντας λύσεις στον (όποιο) μονάρχη ή στη χούντα που τάχατες έχει λύσεις και θα μας ενώσει. Σε αυτούς τους βλάκες απευθύνεται τούτη η φουρνιά του φασισμού. Σε άτομα που σε άλλες στιγμές θα μας τρελάνουν με τον ανορθολογισμό τους ή με τον τρόπο που ανοίγουν το στόμα και χάφτουν εθνικούς και άλλους μύθους. Στα απαίδευτα μυαλά της χώρας (και στους πονηρούς που θα βρουν την ευκαιρία να κάνουν την τύχη τους).
 

SBE

¥
Νίκελ, η γιαγιά μου όταν σχολίαζε κάποια διαταραχή έλεγε "ένας Μεταξάς σας χρειάζεται", αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν νοσταλγός του φασισμού. Κι όταν έκανα φασαρία με έλεγε πανούκλα τ'Αγιαντώνη, που δεν έχω ιδέα τι σημαίνει αλλά προφανώς δεν περιγράφει την ικανότητά μου να σκοτώνω τους πάντες στο πέρασμά μου

Ομοίως και κάθε Έλληνας που λέει "που 'σαι ρε Παπαδόπουλε!" δεν νοσταλγεί τα τανκς, αλλά την εικόνα της δημόσιας τάξης (η μητέρα μου π.χ. λέει ότι ο Πειραιάς επί Σκυλίτση ήταν πεντακάθαρος και παραπέμπει στην ταινία με το Βέγγο με την άσπρη φόρμα που κυνηγάει το σκουπίδι).
Μην μπερδεύουμε τα σχήματα λόγου με τις πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Top