Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και η δημόσια απολογία του Κατίδη

Να βάλω κι ένα γλωσσικό από την απολογία...

[...] Ολοκληρώνοντας θέλω να ζητήσω (και) δημόσια συγνώμη στη μητέρα μου και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου για όσα βιώνει λόγω της βλακώδης, λανθασμένης ενέργειάς μου. [...]
 
Πόσες διαφορετικές δηλώσεις έχει κάνει; Έχω χάσει τον μπούσουλα. Εγώ δικαιολογίες δεν δίνω. Όχι σήμερα, όχι μ' αυτές τις συγκυρίες, που η ΧΑ είναι μόδα και δεν δικαιολογείται κανείς να αστειεύεται, πια. Δηλαδή δεν ήξερε τι θα επακολουθούσε; Καμμιά δικαιολογία.
 

SBE

¥
OK, δεν έχουμε αμφιβολία επομένως, αλλά εγώ νόμιζα ότι ο παίχτης ήταν 25ρης και βάλε, τώρα που έμαθα από το βίντεο ότι είναι 19 (και μάλλον βέβαιο από όσα λέει ότι πρόκειται για κλασσική περίπτωση ποδοσφαιριστή με αϊκιού φυκιού), ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τα ελληνικά δικαστήρια θεωρούν ελαφρυντικό αυτό το περίεργο "μετεφηβική ηλικία". Οπότε αυτό το ηλίθιο δεν έχει νόημα να το τιμωρήσεις με ισόβιους αποκλεισμούς κλπ. Αντιθέτως, είναι ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις για να μάθει κάτι η νεολαία, που αν έχει τέτοιους εκπροσώπους σαν αυτόν, μάλλον έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
 
Ναι, να μάθει -κι αυτός και η νεολαία-, μέσω μόνιμου αποκλεισμού, ότι δεν παίζουμε με την ιστορία.
 

SBE

¥
Έλλη, δεν χρειάζεται τόση υστερία.

Παρεμπιπτοντως, επειδή στο βίντεο αναφέρονται στην ιστορία της ΑΕΚ, τι σχεση είχε η ΑΕΚ με το ναζισμό;
 

SBE

¥
Όχι απαραίτητα από σένα η υστερία, αλλά από όλους αυτούς που τρέχουν να δείξουν πόσο δημοκρατικοί είναι ζητώντας την τιμωρία ενός πιτσιρίκου που είναι εμφανές ότι είναι πρωτίστως ηλίθιος. Αν ο ποδοσφαιριστής είχε πλακώσει στο ξύλο κανέναν συμπαίκτη του μικρότερη ποινή θα έτρωγε.
Επιπλέον με ενοχλούν τα τερατώδη που ακούγονται στο βίντεο πιο πάνω, π.χ. ο δημοσιογράφος εκτός κάμερας που λέει ότι το παιδί του που είναι τεσσάρων ετών ξέρει να ξεχωρίζει τι είναι καλό και τι δεν είναι (προφανώς έχει το παιδί φαινόμενο). Επιπλέον, τον υπερασπίζεται ο προπονητής του που είναι Γερμανός.
Και επίσης δεν καταλαβαίνω πού κολλάει η ιστορία της ΑΕΚ. Επειδή λέει είναι προσφυγική ομάδα. Οι Τούρκοι χαιρετούσαν έτσι δηλαδή;
 

nickel

Administrator
Staff member
Επιπλέον με ενοχλούν τα τερατώδη που ακούγονται στο βίντεο πιο πάνω, π.χ. ο δημοσιογράφος εκτός κάμερας που λέει ότι το παιδί του που είναι τεσσάρων ετών ξέρει να ξεχωρίζει τι είναι καλό και τι δεν είναι (προφανώς έχει το παιδί φαινόμενο).
Καλημέρα. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να απαλλάξεις και πολλούς δημοσιογράφους λόγω βλακείας. Άλλωστε, δεν πήζει πάντα ο νους με τα χρόνια.

Αλλά για να έρθουμε στα ίσα μας, δυο κείμενα που θα σου αρέσουν, Σ.:

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.athlitismos&id=22995
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.athlitismos&id=22983
 
Αν θέλεις, η "υστερία" έχει να κάνει με την σημερινή συγκυρία. Έχεις έξαρση ρατσισμού και την ΧΑ στην βουλή. Αν αυτό γινόταν πριν 3 χρόνια, δεν θα γινόταν σε καμμιά περίπτωση τόση φασαρία. Από την άλλην, ακριβώς επειδή είμαστε όπως είμαστε, σήμερα, δεν μπορούμε και να αφήνουμε τέτοια πράγματα να περνάνε στα ψιλά. Κι αν είναι ηλίθιος -συμφωνώ ότι είναι-, ας μην παίζει μπάλα ρε αδερφέ, ας κάνει κάτι άλλο. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο δουλειές που δεν έχεις τις κάμερες να σε τραβάνε και να προκαλείς. Εξάλλου μικρός είναι, δεν είναι 50 να φοβάται ότι δεν θα βρει δουλειά αν απολυθεί, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το βρήκα, εδώ.
Θέλω να λύσω μια παρεξήγηση. Δεν σημαίνει κάτι αυτό για μένα. Έδειχνα στην κερκίδα τον Μιχάλη Παυλή και αφιέρωνα το γκολ. Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Θέλω να χαρώ την νίκη. Δεν έχουν να κάνουν με μένα αυτά τα πράγματα. Είμαι ποδοσφαιριστής και θέλω να χαρώ την νίκη.
Αυτό που δεν παύει να μου κάνει εντύπωση είναι η θρασυδειλία τους, πάντως. Το έκανες που το έκανες, παραδέξου το τουλάχιστον. Εκτός αν ντρέπεσαι γι' αυτό που είσαι. Είναι κι αυτό κάτι.
Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Κατίδη, τείνω να πιστέψω στ' αλήθεια ότι το έκανε λόγω βλακείας, και να σας πω την αμαρτία μου, αρχίζω και τον λυπάμαι λίγο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το ξαναέγραψα, Παλ Αύρα, το επαναλαμβάνω:

Μην προσπαθείς άδικα για ελαφρυντικά...

Ο νεαρός άσος της ΑΕΚ, που σήκωσε το χέρι όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, όταν ρωτήθηκε μετά το ματς γιατί το έκανε, δήλωσε στη Nova: «Τίποτα, απλά σε μία συζήτηση με τους παίκτες θέλαμε να ακούσουμε τον κόσμο να φωνάζει όσο πιο δυνατά γίνεται. Να σηκωθεί όλος ο κόσμος. Για αυτό έκανα αυτόν τον χαιρετισμό της Χρυσής Αυγής. Δεν σημαίνει κάτι αυτό για μένα.

Και επιτέλους, κάθε αθλητής ξέρει ότι το άθλημά του έχει κανόνες. Ε, ένας από τους κανόνες που θέτουν οι ομοσπονδίες είναι η απαγόρευση ρατσιστικών κλπ πράξεων.

Φυσικά, υπάρχει ευθύνη της κοινωνίας που έχει απενοχοποιήσει τη ΧΑ και τον χαιρετισμό και όλα τα ντεσού της, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τήρηση των κανόνων.
 

SBE

¥
Καλημέρα. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να απαλλάξεις και πολλούς δημοσιογράφους λόγω βλακείας.

O δημοσιογράφος από τη φωνή δεν έμοιαζε 19 ετών.
Επίσης, δεν είμαι εγώ που απαλλάσσω, ανέφερα πιο πάνω το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που υπάρχει στη νομοθεσία (και που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση των σατανιστών, αν θυμάσαι, για μείωση της ποινής της κοπέλλας που από συνεργία σε φόνο και άλλα πολλά, τελικά αποφυλακίστηκε στα εφτά- οχτώ χρόνια).

Και τελικά αν τιμωρείται τόσο αυστηρά αυτός, πως θα πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος που κάνει χειρότερα;

Τα άρθρα που στείλατε κι εσύ νίκελ κι η Άλεξ, δεν με ικανοποιούν ιδιαίτερα, αλλά στα σχόλια ενό διάβασα το ακόλουθο:
Πριν από σαράντα χρόνια, δεν είχα πάει φαντάρος, ξενοδοχοϋπάλληλος σε μπαρ ξενοδοχείου της Πλάκας και φανατικός σκιτσογράφος, έκανα το χαρακτηριστικό σκίτσο του... Χίτλερ και το έδειξα με καμάρι σε ένα Άγγλο τουρίστα. Η αντίδρασή του μου έκανε τόση εντύπωση που σκέφτηκα πάρα πολύ. Κραυγαλέα άγνοια εκ μέρους μου που ακόμα με εκπλήσσει.

Αυτή είναι νομίζω η πιο χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα.
Όπως και για το ντοκυμανταίρ με τον πολιτευτή τις προάλλες, που δείχνει κάτι μεσήλικες να λένε τερατώδη πράγματα, αυτά που λένε είναι λίγο πιο βαριά από αυτά που ακούγονται κάθε μέρα από απλούς ανθρώπους που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με την ακροδεξιά και που δεν θα έδειχναν ρατσισμό στην καθημερινή τους ζωή. Γι'αυτό ένα μέρος της υστερίας μου φαίνεται ξεκάθαρα εισαγόμενο, μια ακόμα περίπτωση που προσπαθούμε να κρίνουμε την ελληνική πραγματικότητα με τα μέτρα που φτιάχτηκαν για να κρίνουν κάποια άλλη κοινωνία.
Στο μεταξύ, ας κοιτάξουμε και σε κανέναν καθρέφτη. Σήμερα είδα ότι στο Φέισμπουκ κάποιοι έφτιαξαν σελίδες που ανακοίνωναν την αυτοκτονία του ποδοσφαιριστή και τον παρότρυναν κλπ κλπ. Αυτός είναι ο αντιρατσισμός μας;

Τέλος, διαφωνώ με τις "δημοκρατικές διαδικασίες". Αποκλεισμός ισόβιος χωρίς να γίνει καμία εξεταστική επιτροπή; Χωρίς να κληθεί σε απολογία; Ελπίζω τουλάχιστον να έχει δικαίωμα ένστασης.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν αντιλέγω, αλλά έχω αρχίσει και σκέφτομαι ότι η τιμωρία ήταν τόσο αυστηρή που δεν του δίνει περιθώριο έμπρακτης μεταμέλειας.
 

SBE

¥
Φυσικά, υπάρχει ευθύνη της κοινωνίας που έχει απενοχοποιήσει τη ΧΑ και τον χαιρετισμό και όλα τα ντεσού της, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τήρηση των κανόνων.

Δόχτορα, όταν έβαζε την υπογραφή του ο νεαρός κάθισε κανένας να του εξηγήσει τι λέει το συμβόλαιο ή μίλησαν μόνο για τα λεφτά; Το ξέρω ότι η άγνοια δεν είναι δικαιολογία αλλά ο παίκτης είπε: σε μία συζήτηση με τους παίκτες θέλαμε να ακούσουμε τον κόσμο να φωνάζει όσο πιο δυνατά γίνεται.
Ποιός ξέρει τι συζητήσεις έχουν οι παίκτες μεταξύ τους.
Η ομάδα τους έχει μαζέψει ποτέ να τους πει δυο κουβέντες;
Και μη μου πεις ότι δεν είναι δουλειά της ομάδας. Σαν υπάλληλος έχω παρακολουθήσει εκατό φορές σεμινάρια για το τι είναι σεξουαλική παρενόχληση, για νομικά ζητήματα, πώς να αποφύγουμε τις μηνύσεις κλπ κλπ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο προπονητής του πάντως το παραδέχτηκε ότι ίσως θα έπρεπε να κάνουν και κανένα σεμινάριο στους παίκτες. Συμφωνώ με τον δόκτορα ότι θα έπρεπε να ξέρουν τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς του αθλητή. Βλέπουμε συχνά ότι ή δεν τους έχουν μάθει καλά ή τους γράφουν κανονικά.
 

rogne

¥
Θα έλεγα ότι συμφωνώ με τις κυρίες παραπάνω. Προφανώς ο νεαρός είναι προβληματική περίπτωση (πλακώνεται με τους προπονητές του, αλλά και τον βρίζουν εν χορώ οι οπαδοί της ομάδας του επειδή χάνει γκολ...), πάντως περίπτωση Παπαχρήστου (επίδοξη ή μέλλουσα κ. Κασιδιάρη, αν δεν απατώμαι) δεν είναι. Τέτοιος θεσμικός και κοινωνικός κανιβαλισμός, και ένοχη δείχνει και δεινά προμηνύει. Θα μπορούσε να γίνει ο πιτσιρικάς αφορμή για ολόκληρη καμπάνια κατά του νεοναζισμού στα γήπεδα, από ομάδες, ποδοσφαιριστές, οπαδούς κ.λπ. (με τον ίδιο, μάλιστα, σε ρόλο πρωταγωνιστή: η έμπρακτη μεταμέλεια που αναφέρθηκε νωρίτερα). Τώρα όμως... εκτέλεση και κάτω απ' το χαλάκι.
 
Αυτό που λες, SBE, αυξάνει τα άτομα που έχουν ευθύνες. Έχει η ομάδα ευθύνες; Ίσως. Όμως αυτό δεν απαλλάσσει τον παίκτη από τις ευθύνες κι ούτε καν τις μειώνει.

Διαφωνώ ριζικά, βέβαια, με τους ηλίθιους που μιλάνε για αυτοκτονίες και τα ρέστα. Αυτοί δεν είναι αντιρατσιστές, είναι απλώς ηλίθιοι.
 

bernardina

Moderator
Κατά τη γνώμη μου η ποινή που του επιβλήθηκε είναι άλλο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που δέρνει την ελληνική κοινωνία: ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι.
Ναι, το παλικάρι είναι ηλίθιο και απαίδευτο --ηλίθιο γιατί δεν είχε την παραμικρή επίγνωση του τι έκανε και απαίδευτο γιατί δεν γνώριζε καν το ιστορικό υπόβαθρο της ομάδας που με τα χρώματά της αγωνίζεται. Βέβαια, την τελευταία φορά που κοίταξα, το να είσαι επιτυχημένος ποδοσφαιριστής δεν ήταν συνάρτηση των πτυχίων που διαθέτεις. Άλλα είναι τα ζητούμενα.
Από κει και πέρα, η ποινή του μόνο ως παραδειγματισμός προς επίδοξους μιμητές θα μπορούσε να σταθεί, αλλά και πάλι τη βρίσκω υπερβολική. Προσοχή: δεν ισχυρίζομαι ότι θα έπρεπε να μείνει ατιμώρητος· κάθε άλλο. Και υποψιάζομαι ότι κάποια φόρμουλα θα βρεθεί για να πάρει συχωροχάρτι όταν θα έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, και είτε θα μετριαστεί ή και θα αρθεί τελείως.


υγ. Τα περί συζήτησης στα αποδυτήρια για ξεσήκωμα του κόσμου κτό είναι μέρος του ντοπαρίσματος που γίνεται στους παίκτες πριν από τον αγώνα. Φαίνεται όμως πως τα σεξιστικά συνθήματα --που λόγω χρόνιου εθισμού φαίνονται απολύτως φυσιολογικά στους περισσότερους-- έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από χρυσαυγήτικες σιχαμάρες. Σημεία των καιρών κι αυτά.
υγ2. Ποτέ δεν είναι αργά για αντινεοναζιστική καμπάνια. Ας αρχίσουν όμως οι ομάδες να καθαρίζουν την κόπρο του Αυγεία από τις επίσημες θύρες τους και ας προχωρήσουν όσο πιο βαθιά γίνεται. (Ναι ξέρω. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει συνήθως τελευταία).
 

SBE

¥
Αυτό: για την ώρα, μια ποινή και κάτω από το χαλάκι, και σε λίγο καιρό, συχωροχάρτι.
Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για παραδειγματισμό, για να διδαχτούν οι νεότεροι γιατί είναι κακά αυτά τα πράγματα κλπ κλπ κλπ.
 
Top