Να γίνω λίγο πιο σαφής.
Υπάρχουν εργαλεία που είναι δανεικά στον κινηματογράφο και άλλα που ανήκουν σε αυτόν. Το καδράρισμα, ο ήχος ως συναίσθημα και η αφήγηση είναι εργαλεία δανεικά από την φωτογραφία, την μουσική και την λογοτεχνία αντίστοιχα. Η ερμηνεία είναι στοιχείο δανεικό από το θέατρο. Αντιθέτως, το γκρο πλαν είναι εργαλείο του κινηματογράφου που αργότερα δανείστηκε η φωτογραφία, όπως και η ηθοποιία εκφράσεων που αργότερα προσπάθησε να δανειστεί το θέατρο, ανεπιτυχώς*. Βασικό εργαλείο του κινηματογράφου είναι... η κίνηση. Η κίνηση και η ακινησία στον κινηματογράφο πρέπει αισθητικά και τεχνικά να διέπονται από μια ισορροπία αντίστοιχη με αυτήν των όγκων στην φωτογραφία (πού είναι ο ουρανός, πού ο ορίζοντας, ποιες οι θέσεις των αντικειμένων, πού βρίσκεται η εστίαση). Εκτός κι αν υπάρχει θεματικός λόγος να έχεις ανισορροπία την κίνηση, είναι τεχνικά λάθος να καδράρεις συνέχεια επειδή θεωρείς ότι φαίνεται ωραίο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις παύσεις. Ο Αγγελόπουλος χρησιμοποιεί τις παύσεις με μη λειτουργικό τρόπο, δηλαδή δεν υπάρχει οργανικός λόγος που οι ήρωες μιλάνε αργά και κάνουν παύσεις σε σημεία που σπάνε τις προτάσεις, απλά τού άρεσε αισθητικά. Μετράω στα δάχτυλα τις φορές που είδα σκηνή του Αγγελόπουλου που η παύση να είναι δικαιολογημένη. Π.χ.
33ο με 40ο λεπτό. Αυτό είναι απαγγελία και μάλιστα εξαιρετικά αργή. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος στον πλανήτη που να μιλάει έτσι. Δεν υπάρχει αιτιολόγηση ούτε συμβολισμός ούτε τίποτα. Απλά έτσι θεώρησε ο σκηνοθέτης ότι φαίνεται καλύτερα. Προσωπικά μού καταστρέφει την
διατήρηση της απιστίας και η σκηνή μού φαίνεται γελοία. Αν καταστρέφεις την ψευδαίσθηση του ρεαλισμού του θεατή, σημαίνει ότι κάτι κάνεις πολύ λάθος. Είτε η κατάσταση είτε οι χαρακτήρες σου είτε η αφήγηση φαντάζει χάρτινη και κάνει πλέον μόνο για ποπ κορν**.
Δεν αναφέρομαι σε τεχνικά λάθη λεπτομέρειας, όπως π.χ. αν είναι σωστό το καδράρισμα, ο φωτισμός ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική λεπτομέρεια. Αυτό έλειπε, να μιλούσαμε για επαγγελματία σκηνοθέτη και μάλιστα της κλάσης του Αγγελόπουλου και να μιλούσαμε για τεχνικά λάθη στην απεικόνιση. Τα λάθη τεχνικής στα οποία αναφέρομαι έχουν να κάνουν με την δομή των ταινιών του και την χρήση που κάνει στα κινηματογραφικά εργαλεία· που κατά την γνώμη μου είναι κα-κή.
* διότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι αδύνατον να γίνουν διακριτές από το κοινό που δεν κάθεται στην πρώτη, άντε και στην δεύτερη, σειρά. Ο κινηματογράφος το επιτυγχάνει αυτό με κοντινά πλάνα.
** κανένα πρόβλημα μ' αυτό. Καμμιά ταινία ποπ κορν δεν μπορεί να διατηρήσει την συγκράτηση των κριτικών ικανοτήτων των θεατών της και γι' αυτό τις λέμε ποπ κορν· είναι διασκεδαστικές σαν θέαμα, όχι σαν πιστευτή αφήγηση. Αλλά εδώ μετράει η πρόθεση του σκηνοθέτη και των παραγωγών. Είθισται οι σκηνοθέτες ποπ κορν να ξέρουν ότι φτιάχνουν ταινίες ποπ κορν (π.χ. Ιντιάνα Τζόουνς). Εάν μια δραματική σκηνή με κάνει να γελάω, τότε έχει αποτύχει στην πρόθεσή της. Με ψυχαγωγεί μεν, αλλά όχι με τον τρόπο που ήθελε.