Ίσως πρέπει να μεταφερθούμε στο νήμα της κρίσης.
Γενικά: ναι, σε μεγάλο βαθμό οι Κυπριακές τράπεζες πληρώνουν τον φιλελληνισμό τους. Στην Κύπρο το πρόβλημα είναι καθαρά τραπεζικό, γιατί απ΄όσο ξέρω το δημόσιό τους είναι οργανωμένο από τους Άγγλους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να γίνουν πολλές ατασθαλίες (π.χ. ο αριθμός των υπουργείων είναι σταθερός, είναι καθορισμένος στο Σύνταγμα της χώρας και δεν μπορεί να αλλάξει). Βεβαίως βεβαίως, οι πιο τρελλές οικονομικές απάτες που έχω ακούσει την τελευταία δεκαετία περιλάμβαναν κυπριακές τράπεζες, οπότε...
Τώρα, νομίζω ήταν γνωστό ότι η Κύπρος με τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία και με το ρώσικό χρήμα να ρέει άφθονο και να ξεπλένεται με αμονιαζόλ, ήταν στόχαστρο. Ευκαιρία ήταν για την ΕΕ να διώξει τους Ρώσους καταθέτες από την Κύπρο. Να κέρδιζε τουλάχιστον τίποτα η Κύπρος πέρα από τα δις, καμιά λύση υπέρ των ελληνοκυπρίων στο κυπριακό π.χ., αλλά σιγά μην...
Από την άλλη αυτό που δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε είναι ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ πήραν μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει όλους μας (όχι μόνο τους Έλληνες, όλη την ΕΕ). Το γιατί το λέει
εδώ: τέρμα η κρατική εγγύηση στις καταθέσεις μας. Κι όπως έλεγε ένας φίλος μου κύπριος νωρίτερα, φαντάσου έναν Κινέζο που θέλει να επενδύσει 100.000 ευρώ στην Ευρώπη. Τώρα θα το σκεφτεί διπλά, γιατί σου λέει σήμερα η Κύπρος, αύριο η Γερμανία (που μπορεί η Γερμανία να μην έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά ποιος μας εγγυάται ότι αύριο δεν θα αποφασίσει να δημεύσει το 10% των καταθέσεων για κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη).
ΥΓ Εγώ στην Ελλάδα χρησιμοποιώ κυπριακή τράπεζα για τις συναλλαγές μου, αλλά εμάς δε μας πιάνει το μέτρο.
ΥΓ2 Και φυσικά είμαι σίγουρη ότι χτες το βράδυ εκατομμύρια μεταβιβάστηκαν από τις κυπριακές τράπεζες στα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό- ίσως και με πλαστές ημερομηνίες.