Από το μέλι-γάλα ως την χρεοκοπημένη χώρα υπάρχει ένας ωκεανός γκρίζου. Άρα μπορείς να αγνοήσεις την θεμελιώδη παραδοχή που δεν υπάρχει ή που τέλος πάντων είναι ένας ωραιότατος αχυράνθρωπος.
Με άλλα λόγια: Έστω ότι η χώρα κέρδιζε στο τζόκερ 200, 300, 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι θα τα έκανε για να μην ξαναβρεθούμε μετά από 5, 10, 20 χρόνια μπροστά στα ίδια προβλήματα;[...] Αντί λοιπόν να παίζουμε με τις στατιστικές, ας επικεντρωθούμε στο μείζον: υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια προφανής αδυναμία των πολιτικών να παραγάγουν πολιτική (ασχέτως κατεύθυνσης), πάει να πει συγκεκριμένα σχέδια, με ευρύτητα σκέψης, μακροπρόθεσμους ορίζοντες και άλλα τέτοια δύσκολα κόλπα. [...]
Θα αγνοήσω τον πειρασμό να πω ότι ο αχυράνθρωπος είναι το μέλι-γάλα, γιατί η συνεπαγωγή «αν ο Γιωργάκης είχε κάνει δομικές αλλαγές δεν θα είχε χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο» έχει σάρκα και οστά. Να μείνω στην ουσία λοιπόν.
Εγώ είπα ότι ήταν η χειρότερη, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν είπα ότι οι άλλες ήταν καλές. Εξήγησα το λόγο που γίνεται τόση πλάκα σε βάρος του Κωστάκη. Κατά κάποιον τρόπο, η απαράδεκτη πενταετία του Κωστάκη απαλύνει την κρυφή στεναχώρια των σοβαρών φίλων του ΠΑΣΟΚ ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν πολλά προβλήματα πίσω τους. Από την άλλη ξέρουν, πιστεύουν, ότι άφησαν και έργο. Ο Κωστάκης άφησε μόνο χρέη και διορισμούς. Εν μέρει συμφωνώ με την τοποθέτηση του πιδύου («Δεν με νοιάζει αν παίρνει μείον ένα ή μείον δύο στη νοητή βαθμολογία. Με νοιάζει ότι δεν περνάει το μηδέν»), αλλά αυτό όταν είμαι στις κακές μου. Όταν είμαι στις καλές μου, προτιμώ να λέω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μη χείρον. Και όταν δεν χαρίζω κάστανα, λέω να έρθει ο Σύριζα, για να δούμε όλοι τι είναι το μείον τρία. (Μικροκομματικές κόντρες...) Το συν ένα το βλέπω άπιαστο όνειρο. :-(Αλλά το θέμα ξεκίνησε από την θεώρηση ότι η κυβέρνησή του ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης και αυτός είναι υπεύθυνος για το σημερινό χάλι.
Παρεμβαίνω στη συζήτηση για να επισημάνω μόνο κάτι που δεν βλέπω να αναφέρθηκε: ότι η πολιτική που έκανε ο Καραμανλής τη διετία 2008-09 (αύξηση των κρατικών δαπανών εν μέσω ύφεσης) και οδήγησε στην κλιμάκωση της κρίσης αποτελεί ουσιαστικά αυτό ακριβώς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια για την έξοδο από την κρίση. Πρόκειται για την εν Ελλάδι ερμηνεία του κεϊνσιανισμού: ξοδεύω για να τονώσω την οικονομία, αλλά το κάνω με χρήματα που δεν έχω. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πρώτη τετραετία του, φέρνοντας τότε τη χώρα στα πρόθυρα μιας μίνι χρεοκοπίας, και το επανέλαβε ο Καραμανλής το 2008-09, στέλνοντας τον Παπαθανασίου να δανείζεται σαν να μην υπήρχε αύριο.
Αν ξεφύγουμε λίγο από τα κηρύγματα του success story, όταν ακόμη και οι μέντορες της δημοσιονομικής πειθαρχίας παγκοσμίως ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και ότι συνέχιση της ύφεσης μόνο περισσότερα δεινά θα φέρει, άρα η υφεσιακή πορεία πρέπει να ανακοπεί το συντομότερο δυνατό, ποια είναι η εναλλακτική;
Αν ξεφύγουμε λίγο από τα κηρύγματα του success story, όταν ακόμη και οι μέντορες της δημοσιονομικής πειθαρχίας παγκοσμίως ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και ότι συνέχιση της ύφεσης μόνο περισσότερα δεινά θα φέρει, άρα η υφεσιακή πορεία πρέπει να ανακοπεί το συντομότερο δυνατό, ποια είναι η εναλλακτική;
Ναι, καταλαβαίνω τη σουρεαλιστική ειρωνεία της χρήσης του μνημονιακού επιχειρήματος TINA, αλλά μ' όσα περνάμε χρειάζεται και λίγος σουρεαλισμός.
Άμεση κατάργηση του Μνημονίου, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, σύσταση περιουσιολογίου και προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.
Αν δεν ήσασταν ψυλλιασμένοι, αν δεν είχατε ξανακούσει αλλού αυτό το σενάριο, θα θεωρούσατε καλή την πρότασή μου; Ρεαλιστική; Επεξεργασμένη; Θα σας έπειθε;
Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια αυστηρά οικονομική έννοια, που δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο μιας συζήτησης μπορεί να έχει αξία. Σχετική συζήτηση είχε γίνει όταν ο Πάγκαλος είχε χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό για τις ένοπλες δυνάμεις.Έλλη, πιστεύω ότι κάνεις λάθος. Τα σώματα ασφαλείας είναι παραγωγικά. Παράγουν ασφάλεια, την οποία οι πολίτες επιθυμούν, οπότε είναι διατεθειμένοι να φορολογηθούν για να την έχουν.
Στο σημερινό τοπίο, το χρήμα δεν έχει προκύψει μόνο από καθαρές ανταλλαγές, μεγάλο μέρος του δε, υπάρχει μόνο λογιστικά. Στην ουσία το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος δεν τυπώθηκε ποτέ, αφού δημιουργήθηκε κυριολεκτικά απ' το τίποτα. Εξάλλου εκ των πραγμάτων υπάρχουν επαγγέλματα που δεν βγάζουν απολύτως τίποτα και δεν παράγουν τίποτα αλλά δεν γίνεται να τα καταργήσεις. Όπως τα σώματα ασφαλείας. Δεν είναι παραγωγικά επαγγέλματα, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξή τους. Άρα είναι δεδομένο ότι αυτά τα επαγγέλματα θα πληρώνονται από την αξία των παραγόμενων προϊόντων των άλλων ή τις συναλλαγές σε χρήμα από υπηρεσίες που παράγουν (π.χ. τουρισμό).
Η μόνη μου επιφύλαξη αφορά την επιτυχία που θα μπορούσε να έχει μια εκστρατεία σαν αυτή που περιγράφει στην τελευταία παράγραφο. Η επιτυχία της θα βασιζόταν στην ισχύ των λογικών επιχειρημάτων, και πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα ο ορθολογισμός δεν έχει πολλή πέραση.