Την άποψη [της διεύθυνσης του περιοδικού Τάιμ για το ποιον θα χαρακτηρίσει πρόσωπο της χρονιάς] δεν φάνηκε να συμμερίζονται οι αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι ανάδειξαν (...) τον Τζούλιαν Ασάντζ. Στην ψηφοφορία του κοινού δε, ο πολυσυζητημένος ιδρυτής του WikiLeaks επικράτησε...
Το κόμμα αμέσως μετά το «δε» είναι συντακτικά εντελώς περιττό, για να μην πω απολύτως ενοχλητικό. Εμποδίζει την αβίαστη μετάβαση από τον τοπικό προσδιορισμό (πού; ) στο κύριο ρήμα της πρότασης (επικράτησε). Είναι όμως ένα σημείο στο οποίο χαμηλώνει η φωνή, και μάλιστα αισθητά, και ο αναγνώστης παίρνει σύντομη ανάσα. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο το έβαλε εκεί ο συντάκτης. Ένας πρόσθετος λόγος που προκάλεσε το λάθος είναι ο φόβος μήπως, αν δεν παρεμβληθεί κόμμα, ο λόγιος εναντιωματικός σύνδεσμος «δε» διαβαστεί ως αρνητικό «δεν». Αλλά για να αποτραπεί κάτι τέτοιο θα αρκούσε να το βάλει τρεις λέξεις πιο πριν («Στην δε ψηφοφορία του κοινού…»).
Δηλαδή, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τη φυσική σειρά των λέξεων, όπως μας βγήκε αυθόρμητα, και θα χαλάσουμε φαιά ουσία για να μεταφέρουμε 3 λέξεις πιο πίσω το 'δε' μόνο και μόνο για να μη βάλουμε ένα κόμμα, επειδή κάποιοι αναγνώστες θα το βρουν συντακτικά εντελώς περιττό αν όχι απολύτως ενοχλητικό; Μη γένοιτο. Μια χαρά είναι έτσι που το έγραψε ο συντάκτης της Κ, άσχετα που βεβαίως θα μπορούσε να μη βάλει και κόμμα. Δεν υπάρχει
μια σωστή λύση, με όλες τις άλλες "λάθος".
Όσο για το κόμμα πριν από το 'και' προκειμένου για παράταξη όρων, συμφωνώ με τον Δόκτορα. Είναι πολλές πάμπολλες οι περιπτώσεις που χρειάζεται για λόγους σαφήνειας. Η σαφήνεια είναι η μόνη θεά. Όλα τ' άλλα μπορούν να σφαχτούν άνετα στην ποδιά της, ακόμα κι ο ίδιος ο Μεμέταγας, αν χρειαστεί.
Σε πολλές επανεκδόσεις παλιών βιβλίων διαβάζουμε "δεν έκανα αλλαγές παρά μόνο στα σημεία στίξης". Υποπερίπτωση αυτών των αλλαγών υποθέτω πως είναι η τοποθέτηση των κομμάτων, και το θεωρώ χαρακτηριστικό για το πόσο αλλάζει και μέσα στο χρόνο ακόμα το σωστό και το λάθος σε σχέση με αυτό το σημείο στίξης.
Επίσης, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να χωρίσω την κύρια από τη δευτερεύουσα, και φυσικά εξαρτάται από το τι είδους δευτερεύουσα. Ο Τάκης Κονδύλης, ας πούμε, έβαζε κόμμα πριν από τις ειδικές (θεωρώ, ότι...). καθώς και συχνά (πολύ συχνά) πριν από τις αναφορικές. Άντε βγάλε άκρη. Με ξένιζε προσωπικά, αλλά υπέθεσα τότε (που τον διάβαζα) ότι ήθελε κάτι να πει μ' αυτό, κάποιου είδους σαφήνεια ήθελε να πετύχει στον συχνά μακροπερίοδο λόγο του. Με υποχρέωνε σε μια ανάγνωση που δεν αντιστοιχούσε στη δική μου νοερή και διανοητική αναπνοή, αλλά αυτήν επιθυμούσε ο συγγραφέας. Ήθελε, πιστεύω, να με κάνει να κοντοσταθώ, να καταλάβω καλά τι λέει πριν πάω παρακάτω. Για μένα, απολύτως θεμιτό και καθόλου λάθος.
Όταν έχεις μια περίοδο που απλώνεται και απλώνεται, με παρενθέσεις κλπ. (μιλάω τώρα ανεξάρτητα από τον Κονδυλικό λόγο), θα βάλεις κόμματα σε θέσεις που, αν η περίοδος ήταν μικρότερη, πιθανόν να μην έβαζες ή και σίγουρα δεν θα έβαζες, γιατί ούτε η ανάσα της νοερής (και όχι της φωναχτής) ανάγνωσης φτάνει για να τη διαβάσει, αλλά ούτε και η διανοητική ανάσα της κατανόησης, γιατί το μυαλό θέλει να πάρει κι αυτό 'ανάσα'. Ποιος θεός θα έρθει τότε να μου πει πως εκεί δεν μπορώ να βάλω κόμμα, για τον τάδε, υπερβατικό εντέλει, συντακτικό λόγο; Δεν τα δέχομαι αυτά. Δεν κηρύσσω την απόλυτη αυθαιρεσία, με τίποτα, αλλά υποστηρίζω ότι τα περιθώρια σωστής χρήσης του κόμματος είναι πολύ μα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θεωρούν πολλοί, από αυτά που ενδεχομένως εισηγούνται --τυφλοσουρτικώς, ως εκ του ρόλου τους-- οι γραμματικές, (κόμμα!) και από αυτά που δείχνεις να πρεσβεύεις εσύ, Earion.
Και κάτι ελαφρώς --όχι τελείως-- άσχετο. Τα κόμματα χρησιμοποιούνται στα βιβλία της υμνολογίας ακριβώς για να δηλώνουν στον ψάλτη πού τελειώνουν οι μελωδικές φρασούλες (οι δε άνω τελείες, για να δείχνουν πού τελειώνουν οι μεγαλύτερες φράσεις), στα πλαίσια της υποβοήθησης του πατήματος του ψάλτη με τη μελωδία πάνω στο κείμενο, καθότι ο ψάλτης έχει μάθει μια μελωδία παρέα μ' ένα πρότυπο κείμενο (τον λεγόμενο Πρόλογο) αλλά καλείται να την εφαρμόσει σε πληθώρα άλλων, μετρικά παρόμοιων αλλά όχι ταυτόσημων, συνήθως, κειμένων (που λέγονται Προσόμοια). Ενημερωτικά το λέω, και ολίγον τι και για προβληματισμό. Ακούς, ημίκλαστε nickel;
(ποιος τη βρήκε αυτή τη λέξη, βρε παιδιά; γιατί όχι ημίσπαστα; και γιατί λέγονταν έτσι; τα σπάγανε/διπλώνανε στη μέση; )