Δεν ξέρω Δόκτωρ, αν απαντάει στα ερωτήματα που βάζεις, η συνέντευξη ενός άλλου καθηγητή, του Γιάννη Βαρουφάκη (διδάσκει Οικονομική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), στην "Εποχή", με τίτλο:
Έπρεπε να αξιοποιήσουμε το μεγάλο μας χρέος!
Πρώτα πρώτα, ευχαριστώ που με σκέφτηκες. :)
Στην ουσία, δεν βλέπω πού έχω πει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό.
Το ποια θα είναι τα προβλήματα από τη χρεοκοπία, ο καθηγητής τα αναφέρει με σαφήνεια (δικές μου επισημάνσεις).:
[Ερώτ]: Ποια τα αρνητικά της στάσης πληρωμών;
[Απ.]: Είναι δύο: οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιες μπορεί να καταρρεύσουν. Ταυτόχρονα, τα ταμεία ένα – δυο χρόνια μπορεί να μην είχαν να πληρώσουν.
Δεν είναι εφιαλτική αυτή η προοπτική; Ας αφήσουμε τις τράπεζες (αλλά κι εκεί, τα λεφτά των μικρών και των μεσαίων είναι, οι καρχαρίες... άντε γεια).
Διαμαρτυρόμαστε σήμερα (δικαίως) για τα δώρα των συνταξιούχων και θα περάσουμε έτσι απλά, σαν υποσημείωση, την αδυναμία πληρωμής επί ένα-δύο χρόνια;
Στην πραγματικότητα, έχω την αίσθηση ότι ο καθηγητής υποστηρίζει ότι έπρεπε να δοκιμάσουμε μια διαπραγματευτική τακτική της μορφής «σκεφτείτε τι θα πάθετε αν φαλίρουμε». Δεν μπορώ να γνωρίζω καν αν δοκιμάσαμε αυτή την μπλόφα και οι άλλοι «είδαν τα χαρτιά» μας. Εδώ ξεκινήσαμε τη μεγαλύτερη μπλόφα με το γεμάτο πιστόλι και το ΔΝΤ και είδαμε τι βγάλαμε κι από αυτές.
Όμως, δεν υπάρχει απάντηση στο τι θα γινόταν αν δεν περνούσε η «μπλόφα» μας. Πρόσεξε:
Εάν η κυβέρνηση προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις αποφασισμένη να κάνει στάση πληρωμών, δεν θα χρειαζόταν και να την κάνει! Εάν έλεγε ότι ‘δεν έχω ως Κυβέρνηση την πολιτική νομιμοποίηση να χρωστάω 300 δισ. και να πάρω άλλα 100, όταν δεν προκύπτει με νούμερα ότι μ΄ αυτά που θα πάρω, δεν θα κάνω στάση πληρωμών του χρόνου.
Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση τι θα απαντούσε μια κυβέρνηση στην ερώτηση: «Δηλαδή, έχεις νομιμοποίηση να πεθάνεις τους συνταξιούχους σου;»
Το άρθρο έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία (είναι πολύ καλή και η ανάλυση για τη γερμανική ψύχωση με το ισχυρό μάρκο). Βέβαια, είναι γραμμένο πριν διατυπωθεί η πολιτική απόφαση των υποστηριχτικών 750 δις και επομένως κάποιες εκτιμήσεις έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Εμένα όμως μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή και το επόμενο απόσπασμα (είναι συνέχεια από εκεί που αναφέρεται στα προβλήματα από τη χρεοκοπία, το πρώτο απόσπασμα που τσιτάρισα):
Ζητήματα πολύ σημαντικά και γι’ αυτό είναι καλό να εργαστούμε για να την αποφύγουμε. Όμως, αν είναι να την κάνεις σε δυο χρόνια, καλύτερα τώρα.
Αν είναι
να μην την κάνεις; Αν τα καταφέρουμε; Αν πλησιάσουμε έστω αρκετά το στόχο ώστε να έχουμε κερδίσει πολιτικά το δικαίωμα για μια έντιμη επαναδιαπραγμάτευση εν κινήσει και όχι εν στάσει; Δεν το αξίζουν αυτό οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί; Να μην το παλέψουμε καν πρώτα;