Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Δεν ξέρω για Τιτανικό, αλλά νομίζω ότι τώρα χρειαζόμαστε σοβαρή κυβέρνηση κι όχι παιδάκια που τα μάλωσαν και σκύβουν το κεφάλι.
Διαβάζω:
Greece loses EU voting power in blow to sovereignty
The European Union has shown its righteous wrath by stripping Greece of its vote at a crucial meeting next month, the worst humiliation ever suffered by an EU member state.

Και λέει:
While the symbolic move to suspend Greece of its voting rights at one meeting makes no practical difference, it marks a constitutional watershed and represents a crushing loss of sovereignty.
...
Some German officials have called for Greece to be denied a vote in all EU matters until it emerges from "receivership".


Προφανώς δεν έχουν καταλάβει (και δεν τους έχει δώσει ο ΓΑΠ να καταλάβουν) ότι αν κάνει ΜΙΑ κίνηση η Ελλάδα βουλιάζει όλη η Ευρώπη. Κανονικά θα έπρεπε να μας τρέμουν και να κοιτάνε να μας σώσουν για να μην τους καταστρέψουμε. Και το πιο απλό βέβαια είναι να πούμε ότι αν δεν θέλετε να έχουμε ψήφο, δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα σας.
 
Άσχετο με το θέμα, αλλά για να ευχαριστηθούμε κάτι τουλάχιστον :)
Βλέπω By Ambrose Evans-Pritchard, λέω Εvans-Pitchard, το όνομα... κάποια σχέση πρέπει να έχει ο τύπος. Και πράγματι είναι γιoς του
[Ε.Ε.] Evans-Pritchard had five children with his wife Ioma. His youngest son, Ambrose Evans-Pritchard, is an investigative reporter for the London Daily Telegraph
 

SBE

¥

Βλέπω By Ambrose Evans-Pritchard, λέω Εvans-Pitchard, το όνομα... κάποια σχέση πρέπει να έχει ο τύπος. Και πράγματι είναι γιoς του
[Ε.Ε.] Evans-Pritchard had five children with his wife Ioma. His youngest son, Ambrose Evans-Pritchard, is an investigative reporter for the London Daily Telegraph

Μόνο που αν θυμάμαι καλά ο ιός Εβανς- Πριτσαρντ είναι γνωστή περίπτωση αρθρογράφου που δε χάνει ευκαιρία να προβλέψει ότι η ΕΕ θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, κι οι Άγγλοι θα ανακτήσουν την αυτοκρατορία, κι η Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της, κι οι Τζεντάι θα κυριέψουν τη γη (ΟΚ, ίσως όχι αυτό).
 

SBE

¥
Αλλά για να επιστρέψουμε στην κατήφεια, να κι άλλο ένα άρθρο
Τίτλος:
The Coming Pan-European Soverign Debt Crisis, Pt 4: The Spread to Western European Countries
Κι έχει ένα ωραίο διαγραμματάκι εδώ που δείχνει ότι η Γαλλία έχει να πληρώνει της Μιχαλούς φέτος σε ομόλογα και γενικώς δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι και έχουμε παρέα όχι μόνο τα άλλα γουρούνια άλλα και το ακρωνύμιο του δόχτορα. Όλοι είναι για τα πανηγύρια.
 
Some German officials have called for Greece to be denied a vote in all EU matters until it emerges from "receivership".

Δηλ. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει κι άμα μεθύσεις σου ρίχνει κι ένα χέρι ξύλο. Δεν λέω, σαφέστατα και είμαστε υπεύθυνοι για το χάλι μας, αλλά αυτούς γιατί τους έπιασε ξαφνικά αυτή η πιλάλα; Δεν το ήξεραν; Μάλλον βρήκαν και τα κάνουν.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από την Athens Voice αυτής της εβδομάδας
www.athensvoice.gr
Ο Φώτης Γεωργελές βάζει το δίλημμα "Κοινωνική Δικαιοσύνη" ή "Κεκτημένα"

Αν μιλήσεις με ένα νέο άνθρωπο αυτή την εποχή, θα εκπλαγείς. Ιδίως αν δεν έχει δουλειά, αν είναι άνεργος πτυχιούχος, χαμηλόμισθος του ιδιωτικού τομέα, της γενιάς των 700 ευρώ. Τι λες, βρε παιδί μου, θα σου πει, σας κόβουνε 10% τα επιδόματα; Φορολογούν τον 16ο μισθό, δεν σας αφήνουν να βγαίνετε στη σύνταξη στα 45; Φοβερό, πώς θα τ’ αντέξετε, συγκινήθηκα. Οι νέοι σαρκάζουν. Δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι, δεν χρειάζεται καν να έχουν διαβάσει το «Βαμπίρ και κανίβαλοι» του Μίμη Ανδρουλάκη. Έχουν μάθει την πολιτική οικονομία με το σκληρό τρόπο, στην ίδια τους τη ζωή. Ξέρουν ότι τα δικά μας προνόμια είναι οι δικές τους απώλειες. Αυτό είναι που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν όσοι, εχθροί της κάθε μεταρρύθμισης, προσπαθούν να μην αλλάξει τίποτα. Το χρεοκοπημένο σύστημα είναι κυρίως, και πάνω απ’ όλα, άδικο.

Πρέπει να αλλάξουμε γιατί το θέλουν οι κερδοσκόποι; Γιατί μας το επιβάλλει η ευρωπαϊκή κοινότητα; Γιατί χρεοκοπήσαμε; Δηλαδή, αν δεν χρεοκοπούσαμε θα μέναμε όπως είμαστε; Είμαστε ευχαριστημένοι από τη ζωή που έχουμε; Ανακαλύπτουν συνέχεια εχθρούς, φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, οι ξένοι, οι Ευρωπαίοι, η παγκοσμιοποίηση, οι «βιομήχανοι» στη χώρα χωρίς βιομηχανία. Με συνεχή μετάθεση ευθυνών κάνουν συνέχεια καθυστέρηση, ο χρόνος να περνάει κι ας καταστρέφονται όλα γύρω τους. Κάθε καθυστέρηση που επιτυγχάνουν, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Όσα θα μπορούσαμε να διορθώσουμε σιγά-σιγά με ήπιο τρόπο, τώρα, χρεοκοπημένοι, θα τα πληρώσουμε πιο ακριβά, οι αλλαγές θα γίνουν πιο βίαιες.

Οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια στους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη κοινωνία. Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από τους άλλους Ευρωπαίους παρόλο που αυτοί έχουν περισσότερους συνταξιούχους, κι όμως το σύστημά μας παράγει περισσότερες ανισότητες και φτώχεια. Είναι δυνατόν κάποιοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 και κάποιοι άλλοι στα 42; Κάποιοι να δουλεύουν 35 χρόνια και άλλοι 25; Κάποιοι να παίρνουν σύνταξη παραπάνω απ’ το μισθό τους και άλλοι μια σύνταξη πείνας; Είναι δυνατόν οι μισοί Έλληνες να φορολογούνται διπλά και για τους άλλους μισούς; Γίνεται τα ευγενή ταμεία να βάζουν την κοινωνία να πληρώνει τις εισφορές τους με τους «φόρους υπέρ τρίτων»; Είναι δυνατόν οι μισοί Έλληνες να πρέπει να διαγωνισθούν μέσω ΑΣΕΠ για να προσληφθούν στο δημόσιο και οι άλλοι μισοί, η εκλογική πελατεία των κομμάτων, να μπαίνει εκτός ΑΣΕΠ με σημειώματα;

Όσοι θέλουν να αποκρύψουν ότι το σύστημα παράγει κερδισμένους και χαμένους, μεταμφιέζονται σε «προοδευτικούς», μιλάνε εξ ονόματος του λαού. Απλώς όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν πολύ επαναστάτες, δεν καταλάβαμε το συμφέρον μας. Όλοι μπορούσαμε να μπούμε στο δημόσιο χωρίς εξετάσεις, όλοι μπορούσαμε να πάρουμε πρόωρη σύνταξη, όλοι μπορούσαμε να βγούμε με εθελούσια έξοδο από τις ΔΕΚΟ στα 48, όλοι μπορούσαμε να παίρνουμε 15 και 16 μισθούς, αφορολόγητα επιδόματα, επιδοτήσεις διά βίου για τα προϊόντα μας, αργομισθίες σε ανύπαρκτες επιτροπές, οργανισμούς και δημόσιους φορείς, όλοι μπορούσαμε να παίρνουμε σύνταξη σε μια θητεία όπως οι βουλευτές, να αποφασίζουμε μόνοι μας τις αυξήσεις μας όπως οι δικαστές. Απλώς δεν το σκεφτήκαμε, δεν είμαστε πολύ προοδευτικοί για να το διεκδικήσουμε, όπως έκαναν αυτοί…

Το γεμάτο ανισότητες ξοφλημένο αυτό σύστημα δεν είναι άδικο μόνο απέναντι στις επερχόμενες γενιές, που τους παραδίδει ένα κατεστραμμένο κράτος, χρεοκοπημένα ταμεία, οικονομία σε ύφεση. Δεν είναι άδικο μόνο γιατί χρεοκόπησε και τώρα τα βάρη της χρεοκοπίας πρέπει να τα πληρώσει όλη η κοινωνία, ευνοημένη και μη. Είναι άδικο γιατί πάντα ήταν άδικο, οι «εξασφαλισμένοι», τα προνομιούχα στρώματα, πάντα μετάθεταν τα βάρη των δικών τους προνομίων στα ασθενέστερα στρώματα. 87% αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου στην ανεπανάληπτη 6ετία Καραμανλή. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς έργα, χωρίς κοινωνικές δαπάνες. Τα έξοδα, η σπατάλη της γραφειοκρατίας, μόνο εκτινάχτηκαν, τα έσοδα κατέρρευσαν. Η χρεοκοπία του δημόσιου τομέα συνέθλιψε την οικονομία, τα κέρδη κάποιων τα πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία. Με νέους φόρους, έμμεσους φόρους, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση τελών της ΕΡΤ, νέα τέλη κυκλοφορίας, κι άλλα έκτακτα τέλη κυκλοφορίας, κι άλλα διόδια, έκτακτες εισφορές, πιο έκτακτες εισφορές, αυξήσεις συνεχώς στις ασφαλιστικές εισφορές, μια συνεχής αφαίμαξη που κρατάει χρόνια για να μην αλλάξει τίποτα, να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο χρόνο τα προνόμια. Πληρώνουμε το μισό μισθό σε φόρους και ασφάλεια, αλλά οι παροχές που μας παρέχονται είναι ανύπαρκτες. Δουλεύουμε όλοι για να συντηρήσουμε ένα δημόσιο τομέα που πνίγει κάθε ανάπτυξη και παρόλα αυτά χρεοκοπεί.
Το σύστημα ήταν πάντα άδικο, γι’ αυτό όσοι το υπερασπίζονται, αποφεύγουν να μιλάνε για δίκαιο και κοινωνική δικαιοσύνη. Προτιμάνε να μιλάνε για «κεκτημένα». Λες και τα κεκτημένα είναι πάντοτε προοδευτικά. Οι μεταμφιεσμένοι σε «φίλους του λαού», οι υπερασπιστές της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, υπερασπίζονται ένα σύστημα που χρεοκόπησε οριστικά. Χρεοκόπησε όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως ηθικά.
Φώτης Γεωργελές
 
Ας πάψουν λοιπόν οι νέοι να σαρκάζουν. Με την κατά Γεωργελέ και όχι μόνο «κοινωνική δικαιοσύνη», μόλις τιμωρηθούν όλοι οι κατεργάρηδες, όλοι αυτοί οι αναίσχυντοι προνομιούχοι που καταβαράθρωσαν την ελληνική οικονομία (και όταν περάσει η κρίση βεβαίως βεβαίως), δεν θα υπάρχουν πια γενιές των 700 ευρώ, ξαφνικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θ' αρχίσουν να δηλώνουν αβέρτα τους εργαζόμενούς τους, να τους πληρώνουν όπως πρέπει κλπ. (μερικοί θα αυτομαστιγώνονται κιόλας), και φυσικά οι άνεργοι θα βρουν αμέσως δουλειά, γιατί αυτοί που πραγματικά έχουν τον πλούτο σ' αυτή τη χώρα (ούτε μια μικρή λεξούλα δεν έχει το κείμενο γι' αυτούς, προφανώς δεν χωράνε στις δυο μεγάλες κατηγορίες ερμηνείας του κόσμου, την «κοινωνική δικαιοσύνη» και τα «κεκτημένα») θα πάψουν να παίζουν στα χρηματιστήρια και θα αρχίσουν μετά μανίας να επενδύουν στην ελληνική οικονομία. Έρχονται όμορφες μέρες.
 
Όχι ίσως οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να μην αρχίσουν με την πρώτη να δηλώνουν αβέρτα τους εργαζόμενούς τους, αλλά πού ξέρεις; Αν σταματήσουν οι συνεχείς βαμπιρικές επιθέσεις στο ΙΚΑ μπορεί τα λεφτά μας που τώρα πάνε για να ταίσουν τους χαραμοφάηδες, να πιάσουν τόπο. Έτσι, ίσως να σταματήσει η βαμπιρική αφαίμαξη και των εργοδοτών από το ΙΚΑ και ίσως έτσι σιγά-σιγά ν' αρχίσουν να τους δηλώνουν και να εισρέει και περισσότερο χρήμα στα ταμεία και στις τσέπες των εργαζομένων, οπότε από τα 700 ευρώ να πάμε στα 1000. Σημαντική αύξηση. Επίσης, ίσως έτσι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η δημιουργικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία με τις τρέχουσες συνθήκες είναι απλά Γολγοθάς. Και πού ξέρεις; Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Μπορεί επίσης και όλοι αυτοί που παλεύουν για τα κεκτημένα να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν τα προσόντα και τα ταλέντα που τους έδωσε ο Θεός και που τώρα πηγαίνουν στράφι, για να κάνουν και αυτοί κάτι δημιουργικό για την κοινωνία και την Ελλάδα. Εκτός κι αν θέλουμε όλοι να καθόμαστε όλη την ημέρα κάτω από τον ήλιο με καφέ και τσιγάρο. Δεν λέω ωραίο είναι, αλλά μετά ας μην παραπονιόμαστε που μας χαρακτηρίζουν οι Βόρειοι PIGS (η Ιρλανδία σ' αυτό τη γλιτώνει, δεν είναι μεσογειακή χώρα).
 
Το όλο πράγμα, να σου πω την αλήθεια Ambrose, μου θυμίζει κοκορομαχία. Μπορείς να επιλέξεις να αφήσεις σταθερά την κάμερα στην αρένα και να είσαι υπέρ του κόκορα που έτρωγε περισσότερα ψίχουλα απ' τ' αφεντικό του και ζούσε σχετικά καλά ή του άλλου που ήταν πιο νηστικός και πεινασμένος. Μπορείς όμως να επιλέξεις να τραβήξεις λίγο την κάμερα και να δεις και αυτούς που στοιχηματίζουν και βγάζουν λεφτά απ' τις κοκορομαχίες. Και φυσικά μπορείς να πας κι ακόμα πιο πίσω για ν' ανοίξεις κι άλλο το πλάνο, μέχρι να γκρεμοτσακιστείς :)
 
Από τις κοκορομαχίες στα PIGS στη λάσπη, ο δρόμος δεν είναι πολύ μακρύς, anef. Έχεις δίκιο όμως, η πόλωση δεν βοηθάει. Αλλά νομίζω ότι αν κάτι στην Ελλάδα έχει τραβηχτεί πραγματικά στα άκρα και αυτό σε βάρος της ανάπτυξης και της ευημερίας του συνόλου είναι το κράτος ως θεός και μπαμπάς/μαμά συνάμα. Σε μια χώρα όπως η Αμερική που μια χούφτα ανθρώπων έχει θησαυρίσει από τις κοκκορομαχίες, θα το δεχόμουνα αυτό που λες (κρατική υποστήριξη, η οποία παρεμπιπτόντως δόθηκε και τα φάγανε, τι μού θυμίζει...) Εδώ πέρα όμως εμείς δεν παράγουμε τίποτα. Ποιοι είναι οι δυνατοί τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Είναι ο τουρισμός, ας πούμε; Κανονικά, έπρεπε σε αυτό να δίνουμε μαθήματα στους ξένους. Τώρα, θα έπρεπε να είχαμε ντοκτορά στο αντικείμενο. Αντί αυτού, μας δίνουν αυτοί. Μην αναφέρω τους Τούρκους και τον δικό τους τουρισμό.

Κι επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται, συν το ότι τα μυαλά και οι δομές δεν φαίνεται να αλλάζουν εύκολα, ειλικρινά έχω την εντύπωση ότι μόνο με τον πάτο και την καταστροφή θα έρθει η αλλαγή. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι στον κόσμο υπάρχει μια ελίτ, μια χούφτα ανθρώπων (βλ. βιντεάκι) που θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω όλων των άλλων και θέλουν να ξεζουμίσουν τα πάντα και τους πάντες για να έχουν την απόλυτη δύναμη (βλ. την κατασκευασμένη οικονομική κρίση, την παγκόσμια τοκογλυφία aka τραπεζικό σύστημα, τα παιχνίδια που έγιναν με τα εμβόλια και τη γρίππη, εταιρείες σαν την Monsanto που θέλουν (και το καταφέρνουν) να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφής!) Αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας.

 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω καμιά αμφιβολία μέσα μου ό,τι για τα δεινά μας φταίει το ελληνικό κράτος, αυτός ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Το απρόσωπο κράτος, ο Λεβιάθαν, οι πολιτικοί των κυβερνήσεων που έπαιρναν αποφάσεις, οι πολιτικοί των αντιπολιτεύσεων λιγότερο, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποκάτω, ατομικά και με τον τρόπο που εκφράζονταν συλλογικά. Όλοι αυτοί μαζί, θα μπορούσαν να μας έχουν κάνει μια ζηλευτή χώρα (ρομαντικό μεν, εύκολο να το λες — αλλά θα μπορούσαν) ή αυτό που βλέπουμε σήμερα. Οι εργοδότες δεν κυκλοφορούν με αγιαστούρα, ξέρουμε τι θέλουν και δουλειά του κράτους ήταν να τους αξιοποιεί και να τους κουμαντάρει σωστά, να τους καθοδηγεί ή να τους συνετίζει. Τι θα κάνουμε τώρα; Θα περιμένουμε πότε θα αγιάσουν οι εργοδότες; Ή θα απαιτήσουμε να συνέλθει το ελληνικό κράτος και να λειτουργήσει ολόκληρο σαν καλοδουλεμένη μηχανή; Δεν εννοώ ότι θα είναι εύκολη δουλειά. Αλλά προφανώς από εκεί πρέπει να αρχίσει η δουλειά και δεν ωφελεί να αλληθωρίζουμε. Πρώτα κάποιοι τομείς της κρατικής μηχανής θα πρέπει να αποτελέσουν τα πρότυπα παραγωγικότητας (παραγωγικότητα δεν σημαίνει στύψιμο των εργαζομένων) για τους υπόλοιπους τομείς, αλλά ακόμα και για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει κοινή σημαία όλων των πολιτικών παρατάξεων.

Στην Ευρώπη, όπου δεν μπορούμε πια να υποτιμούμε τη δραχμή για να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί, θα ζητηθεί να κόψουμε το λαιμό μας τους μισθούς μας για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα. Άλλωστε, μακροπρόθεσμα και ευρύτερα, κάποιοι εργοδότες θα ήθελαν να μειωθούν οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη, και κάποιοι να υποτιμηθεί και το ευρώ. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί επειδή θα έχουμε γίνει απλώς φτηνότεροι (και φτωχότεροι), θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο σοβαρά το σκέλος της παραγωγικότητας και ό,τι σημαίνει αυτό. Αυτά είναι απλά μαθηματικά της οικονομίας, δεν χωράει ιδεολογία σ’ αυτά. Είναι αναμφίβολα σημαντικές οι σχέσεις εργασίας-κεφαλαίου. Όπως ωστόσο κι αν είναι αυτές, υπάρχουν κάποιες αρχές στη διαχείριση των εγχώριων οικονομικών σου και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις που, όταν τις αγνοείς, απλώς γίνεσαι φτωχότερος και εν τέλει άθυρμα στα χέρια των διεθνών πιστοδοτών σου. Που επίσης δεν φημίζονται για τις αγιαστούρες τους.

Πραγματικά, πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τον άνθρωπο για να υπηρετήσουμε τους αριθμούς και τα πλάνα. Αλλά δεν μπορούμε να υπηρετούμε τον άνθρωπο βραχυπρόθεσμα — ψηφοθηρικά, θωπευτικά, κολακευτικά, για το κομματικό ή ιδεολογικό συμφέρον μας εν τέλει. Αυτό το βραχυπρόθεσμο μάς έχει ξεκάνει. Και νά που τώρα μας ζητάνε οι τρελοί τα μπαλώματα δεκαετιών να τα διορθώσουμε μέσα σε δυο-τρία χρόνια. Ε, να προσέξουν μη σκιστεί εντελώς η κουρελού.
 
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ΕΕ; (Γ. Δελαστίκ)

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.

Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.

Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.

Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).

Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.

Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
 

SBE

¥
Φτου κι απ' την αρχή τρίτη φορά γιατί τις δύο προηγούμενες με το που πάτησα σενδ μου έβγαλε ερρορ και χάθηκε το μήνυμά μου.

Συνοπτικά:
Ας μην κατηγορούμε όποιον είδε φως και μπήκε. Αντί να κοιτάμε γιατί οι Έλληνες επιθυμούν να εργαστούν στο δημόσιο ας κοιτάξουμε γιατί κάποιοι έλληνες ΔΕΝ επιθυμούν να εργαστούν στο δημόσιο, κι ας φροντίσουμε να διδαχτούμε από αυτούς. Ξέρω κόσμο που παραιτήθηκε από πολύ καλές δουλειές του δημοσίου για πολύ καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. όμως δεν είναι και τόσες πολλές οι καλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης: στο ΗΒ, αλλά και αλλού, οι μισθοί υπολογίζονται σαν μικτά ετήσια. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με αυτά. Ο εργοδότης δεν έχει να σκάει για το πόσα παίρνει ο εργαζόμενος στο χέρι, μόνο για το τι φεύγει από την τσέπη του. Αν το δούμε έτσι ξαφνικά χάνεται η δικαιολογία "μας χαρατσώνει το ΙΚΑ", γιατί οι εργοδοτικές εισφορές είναι μέρος του μισθού που δίνει ο εργοδότης.
Επίσης, προσπαθούσα κάποτε να εξηγήσω σε κάτι Άγγλους το δώρο Χριστουγέννων και είπαν: δηλαδή αντί να πηγαίνει το ετήσιο δια 12 πάει δια 14. Είναι κι αυτή μια οπτική γωνία!

Επίσης, Αμβρόσιε, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό ότι θα χαρατσωθούμε για να ξεχρεωθούμε, όχι για να φτιάξουμε καλύτερη Ελλάδα. Τα έξτρα έσοδα θα πληρώνουν χρέη και δεν θα επενδύονται για να υπάρξουν στο μέλλον δουλειές και για έργα υποδομής. Δηλαδή σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξεχρεωμένοι αλλά χρεοκοπημένοι σαν κράτος και θα πρέπει να δανειστούμε για να φτιαχτούμε. Λιτότητα χωρίς αντίκρυσμα.
Και (τσίου/Δελαστίκ), τα κράτη μπορούν και από υποχρεώσεις να απαλλαγούν και διεθνείς αποφάσεις να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια. Αρκεί να το θέλουν. Επιπλέον το 60%-3% της Ευρωζώνης είναι τυχαίος αριθμός χωρίς οικονομική αξία. Γιατί όχι 0% και 0%;

Btw, χτες έβλεπα στις ειδήσεις ότι η Γαλλία έχει χρέος 85% και έλλειμμα 8%. Αναρωτιέμαι αν αυτό σημαίνει ότι θα είναι υπό επιτήρηση σύντομα.

Ένα ζήτημα που ίσως δεν σκέφτονται οι νεαροί του άρθρου της Αλεξάνδρας είναι ότι στη ζυγαριά έχει
μπει η κρατική πρόνοια διεθνώς. Η οποία στην Ελλάδα περιορίζεται σε μισθούς και συντάξεις, αλλά γενικά περιλαμβάνει κι άλλες παροχές.
 
Επίσης, προσπαθούσα κάποτε να εξηγήσω σε κάτι Άγγλους το δώρο Χριστουγέννων και είπαν: δηλαδή αντί να πηγαίνει το ετήσιο δια 12 πάει δια 14. Είναι κι αυτή μια οπτική γωνία!

Μα φυσικά. Έτσι υπολογίζεται το εισόδημα κι έτσι και ο φόρος.

Επίσης, Αμβρόσιε, ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό ότι θα χαρατσωθούμε για να ξεχρεωθούμε, όχι για να φτιάξουμε καλύτερη Ελλάδα.

Δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω γιατί μού το λες αυτό, αλλά αυτό που μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι ο δανεισμός και το χρέος δεν είναι κάτι παραπάνω από οικονομικά μεγέθη. Το ζήτημα είναι τι παράγουμε, τι προσφέρουμε, ποιος το θέλει και τι πληρώνει γι' αυτό. Καλύτερη Ελλάδα δεν πρόκειται να φτιάξουμε όταν το 50% του προϋπολογισμού είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους.
 

SBE

¥
Μα φυσικά. Έτσι υπολογίζεται το εισόδημα κι έτσι και ο φόρος.

Που σημαίνει ότι δεν είναι δώρο, χάρισμα, μπόνους, επιδότηση κλπ, αλλά τρόπος παροχής του μισθού. Που σημαίνει ότι κόψιμο του δώρου είναι μείωση μισθού κατά 15% περίπου κι όχι κόψιμο των έξτρα. Το μόνο που κάνει το ότι παίρνεις κάτι παραπάνω τα Χριστούγεννα είναι η τόνωση του λιανικού εμπορίου στο τέλος της χρονιάς.

Δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω γιατί μού το λες αυτό, αλλά αυτό που μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι ο δανεισμός και το χρέος δεν είναι κάτι παραπάνω από οικονομικά μεγέθη. Το ζήτημα είναι τι παράγουμε, τι προσφέρουμε, ποιος το θέλει και τι πληρώνει γι' αυτό. Καλύτερη Ελλάδα δεν πρόκειται να φτιάξουμε όταν το 50% του προϋπολογισμού είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επειδή αναφέρθηκες σε ιδιωτική πρωτοβουλία, ανάπτυξη κλπ, που ίσως έρθει.
Καλύτερη Ελλάδα δε νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε για πολλούς λόγους.
Πρώτα πρώτα δεν πρόκειται να γίνουμε Ιρλανδία, γιατί δεν έχουμε το πλεονέκτημα της γλώσσας (και ίσως έχουμε λίγο πιο πολύ μυαλό).
Δεν έχουμε το βιοτικό επίπεδο που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις λόγω φτηνών εργατικών χεριών, ούτε θα θέλαμε κάτι τέτοιο.
Δεν έχουμε κάποια βιομηχανία που να μας οδηγεί κάπου.
Δεν κάνουμε ποτέ τίποτα οργανωμένο, ούτε γίνεται ποτέ καμιά μελέτη για να δούμε πού θα είμαστε σε λίγα χρόνια ώστε να προετοιμαστούμε.
Οι επιχειρηματίες μας είναι είτε στυγνοί εκμεταλλευτές είτε άσχετοι που παρασύρονται από κάθε νεοτερισμό χωρίς την μελέτη που προανέφερα. Ελάχιστοι είναι επαγγελματίες, και φυσικά φταίει και το προσωπικό γι' αυτό.
Πώς θα αλλάξουν τα μυαλά μας;
 

SBE

¥
Και ακολουθώντας το σύνδεσμό στο σχόλιο του Τσιουτσιου εδώ διαβάζω:

H Γερμανία στοχεύει στη ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού της ρόλου στις χώρες του Nότου, αλλά θέλει να το κάνει με τον δικό της τρόπο. Yψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι πρώτα θα σπρώξουν την Eλλάδα σε οικονομική ασφυξία και μακροχρόνια ύφεση μέσω των μέτρων που προτείνουν και στη συνέχεια, εφόσον προκύψει πρόβλημα δανεισμού, θα μας ... σώσουν.

Περίεργο, εγώ χωρίς να είμαι υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και χωρίς να το εξειδικεύω για τη Γερμανία, αλλά όλη την ΕΕ, πάνω κάτω τα ίδια έχω πει εκατό φορές.

Εντωμεταξύ χτες πήρε το μάτι μου στο Αλ Τζαζίρα ρεπορτάζ από κάπου στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Κοτζιά ίσως) με τον ρεπόρτερ να στέκεται έξω από ένα ξενοίκιαστο μαγαζί και να μας λέει ότι αυτή η εικόνα εγκατάλειψης έχει γίνει πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Για σταθείτε ρε παιδιά, εδώ τα Χριστούγεννα που ήμουνα εκεί δεν πήρα χαμπάρι, τι πρόλαβε να αλλάξει σε ενάμιση μήνα;
 
Τώρα που επιστρατεύσανε και τον Μπόνο, έχουμε ελπίδα... χαχαχ :D

(προφανώς και είναι το πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστείο της χρονιάς)
 
Top