panadeli
¥
http://www.lexilogia.gr/forum/showpost.php?p=49574&postcount=126
Ρε παιδιά, άμα δε διδάσκεται η εξέλιξη στα σχολεία, εγώ από πού την έμαθα; Βιολογία του λυκείου. Και για Μάλθους έλεγε και για Μέντελ και για ό,τι θέλετε.
Αγαπητή μου SBE δεν μπορώ να ξέρω πού ακριβώς έμαθες εξέλιξη. Εγώ, που αποφοίτησα το 1991, τη διδάχτηκα εν μέρει στη Β΄ Λυκείου και εν μέρει στη Γ΄ Λυκείου, στο βιβλίο της Β΄ Δέσμης. Εδώ και πολλά χρόνια όμως το αντικείμενο της εξέλιξης έχει αφαιρεθεί τόσο από το βιβλίο της Β΄ Λυκείου όσο και από το βιβλίο θετικής κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου. Υπάρχει ένα μοναδικό κεφάλαιο εξέλιξης στο βιβλίο γενικής παιδείας της Γ΄ Λυκείου, το οποίο όμως μέχρι φέτος πάντοτε έβγαινε εκτός ύλης των εξετάσεων. Φέτος μπήκε για πρώτη φορά στην ύλη το εισαγωγικό κεφάλαιο, έκτασης 12 σελίδων.
Δεν πρέπει όμως επ' ουδενί να περιμένουμε την Γ΄ Λυκείου για να διδαχτούν τα παιδιά εξέλιξη (πόσο μάλλον υπό την ηλίθια πίεση των πανελλαδικών εξετάσεων). Στις μικρότερες τάξεις τι γίνεται; Λοιπόν, στην Α' Λυκείου και στη Β' Γυμνασίου δεν διδάσκεται καθόλου Βιολογία. Στο βιβλίο της Α' Γυμνασίου δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην εξέλιξη, ούτε στα βιβλία της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Το αντικείμενο της εξέλιξης περιέχεται μονάχα στο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου: είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, έχει την αστρονομική έκταση των 9 σελίδων (μαζί με εικόνες και ερωτήσεις -το καθαρό κείμενο είναι γύρω στις τρεις σελίδες), και το αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπει δύο ολόκληρες διδακτικές ώρες για τη διδασκαλία της. Στα περισσότερα σχολεία βέβαια δεν διδάσκεται καθόλου: οι καθηγητές παίρνουν την ύλη με τη σειρά και δεν φτάνουν ποτέ εκεί.
Και μιλάμε για τον ακρογωνιαίο λίθο της βιολογίας, και μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος.
Να επισημάνω με την ευκαιρία ότι ούτε ο Μάλθους ούτε ο Μέντελ μίλησαν για εξέλιξη (ο Μάλθους βέβαια αποτέλεσε μιας από τις πηγές έμπνευσης του Δαρβίνου, οπότε είναι κάπως σχετικός)
Last edited by a moderator: