Η απόδοση που εγώ γνωρίζω είναι
ποντίκια, και τουλάχιστον στην Αεροπορία είναι σε ευρεία χρήση, ενώ την έχω συναντήσει και από ομιλητές εκτός ΕΔ.
Το σπρέι αέρα είναι ασύμφορο, οικονομικά (αφού μας πουλάνε αέρα κοπανιστό) και οικολογικά (ολόκληρο μεταλλικό δοχείο για μερικά ml αέρα). Δοκιμάστε με το σεσουάρ (στο κρύο, βέβαια) να φύγουν οι σκούλες και η όχι κολλημένη σκόνη, και για τη δύσκολη βρωμιά/βρομιά, προτιμήστε συμπιεστή αέρα (μια συσκευή χρήσιμη για πολλές δουλειές, όπως το φούσκωμα ελαστικών π.χ., αλλά και ό,τι άλλο βάζει ο νους, στο σπίτι) ή, αν δεν έχετε τέτοιο πράμα, μια επίσκεψη στο πλησιέστερο κατάστημα πληροφορικής κάνει το μηχάνημα λαμπίκο!
Η σκόνη είναι θάνατος για τους υπολογιστές, διότι στέλνει τις θερμοκρασίες στο Θεό (και το μηχανάκι στην κόλαση). Ακόμη κι αν έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή με πολλούς και μεγάλους ανεμιστήρες, τη σκόνη δεν τη γλυτώνετε επειδή πάλι τη φέρνουν μέσα. Η βέλτιστη λύση για το εσωτερικό καθάρισμα του υπολογιστή είναι ο πεπιεσμένος αέρας σε σπρέι (μην εκπλαγείτε πάντως όταν συνειδητοποιήσετε πόσο τιμάται ο κοπανιστός αέρας!).
Αν χρησιμοποιήσετε αέρα από κομπρεσεράκι ή παρόμοια διάταξη, προσέξτε να μην φυσάτε απευθείας πάνω στα ανεμιστηράκια διότι η παροχή αέρα που στέλνετε πάνω τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να τους αναγκάζετε να γυρνάνε τρελά και ίσως, ως συνεπακόλουθο, να αστοχήσουν. Επίσης διασφαλίστε ότι η διάταξή σας παρέχει αέρα ελεύθερο από υγρασία (πράγμα που σας εγγυώνται τα ειδικά σπρέι). Εφόσον θα χρειαστεί να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, φροντίστε να λάβετε όλα τα μέτρα δέουσας επιμέλειας (γείωση του εαυτού σας από στατικό ηλεκτρισμό, screw management κλπ) και να ξέρετε τι κάνετε (και τι δεν πρέπει να κάνετε). Αν δεν καταλαβαίνετε αυτό που μόλις είπα, αγγαρέψτε έναν φίλο σας που ξέρει.
Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα προγραμματάκι που να σας δείχνει τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον υπολογιστή σας. Εγώ χρησιμοποιώ το Everest Ultimate, αλλά είναι εμπορικό πρόγραμμα. Για δωρισμικό, αν ο επεξεργαστής σας είναι Intel, ένα πανάλαφρο προγραμματάκι είναι το Real Temp:
http://www.techpowerup.com/downloads/1325/Real_Temp_3.00.html. Άλλες δημοφιλέστατες επιλογές είναι το Sandra Lite (
http://www.benchmarkhq.ru/english.html?/sandradl_e.html) και το SpeedFan (
http://www.almico.com/speedfan.php). Οι φορητοί υπολογιστές υποφέρουν πολύ περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθότι έχουν πολύ πιο περιορισμένο εύρος τρόπων και δυνατοτήτων απαγωγής τους. Αγοράστε μια ειδική βάση με ανεμιστήρες (λύση για όλους), κι αν είστε δυνατοί σε θέματα υλισμικού αλλάξτε την πάστα με Arctic Silver 5 και κάντε undervolting (σχετικός οδηγός εδώ:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=235824). Ένας σύγχρονος Intel Core 2 Duo δουλεύει μέχρι τους 95ºC — κι αν νομίζετε ότι εσείς δεν πιάνετε τέτοιες θερμοκρασίες να σας πω ότι σε βαρύ multitasking χθες στον Τ7700 του λάπτοπ μου, σε γραφείο όπου δεν είχα μαζί μου τη βάση ψύξης του (και μάλιστα μιλάμε για μηχανάκι πειραγμένο να κρατά χαμηλές τις θερμοκρασίες) έπιασε τους 95ºC σε λιγότερο από είκοσι λεπτά της ώρας.
Για τους επιτραπέζιους υπολογιστές, οι λύσεις είναι: Arctic Silver 5 (θερμαγώγιμη πάστα), ψύκτρα υψηλότερης απόδοσης, σωστό cable management στο εσωτερικό του κουτιού (για απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα), απομάκρυνση των πηγών θερμότητας όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ. μπορείτε να βάλετε τους σκληρούς δίσκους σε χαμηλότερες θέσεις του κουτιού), προσθήκη κι άλλων ανεμιστήρων στο κουτί ή ανεμιστήρων μεγαλύτερης διαμέτρου (εφόσον τους δέχεται το κουτί), κουτί με καλύτερη θερμική συμπεριφορά, διασφάλιση απρόσκοπτης ροής αέρα (δηλ. επιλογή σωστής θέσης για το κουτί), κλιματισμός του χώρου λειτουργίας του υπολογιστή, σκληροί δίσκοι SSD αντί για συμβατικούς κ.ο.κ. Να έχετε υπόψη σας ότι στα ηλεκτρονικά ισχύει ο ακόλουθος πρακτικός κανόνας:
Για κάθε δέκα βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία, η αξιοπιστία (και μαζί της και η ζωή των εξαρτημάτων) μειώνεται στο μισό. Κι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Θυμάστε ένα παλιό τραγούδι που έλεγε "Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά"; Ε, αυτό ακριβώς επιδιώκουμε για τη θερμοκρασία λειτουργίας ενός Η/Υ. :)