Ξέρετε τυφλό σύστημα;

Ξέρετε τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης;

  • Ναι

    Votes: 33 64.7%
  • Όχι

    Votes: 4 7.8%
  • Όχι, αλλά θα ήθελα να μάθω

    Votes: 8 15.7%
  • Όχι, δεν μ' ενδιαφέρει

    Votes: 6 11.8%
  • Δεν απαντώ

    Votes: 0 0.0%

  • Total voters
    51
Αναρωτιέμαι πόσοι μεταφραστές ξέρουν τυφλό σύστημα. Ψηφίστε!
 
Έβαλα. Ήθελε λίγη ώρα μέχρι να το βάλω. Α! Και όσοι έχετε να συστήσετε κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης τυφλού συστήματος, πείτε μας!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όπως έχω πει άπειρες φορές, αν δεν γράφει τυφλό σύστημα ο μεταφραστής, τα ούτως ή άλλως πενιχρά έσοδά του γίνονται ακόμα πιο πενιχρά γιατί ο χρόνος πληκτρολόγησης είναι αυξημένος, τα λάθη πολύ περισσότερα κλπ.
Ένα δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί είναι του περιοδικού RAM.
 

curry

New member
Αν έχουμε αναπτύξει το δικό μας τυφλό σύστημα δεν μετράει;
 
Φαντάζομαι για να μπορέσει να μετρήσει θα πρέπει να γίνει σύγκριση επιδόσεων με το καθιερωμένο τυφλό σύστημα.
 
Ανήκω και εγώ σε κείνους που έχουν αναπτύξει ένα δικό τους τυφλό σύστημα. Ουσιαστικά βασίζεται στο γνωστό τυφλό, όμως πού και πού θα δείτε το αριστερό μου χέρι να εκτοξεύεται στην πάνω δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου και αντιστρόφως (μάλλον περί φυσιολογικής εξελικτικής διαδικασίας πρέπει να πρόκειται). Όσοι με έχετε δει εν ώρα δράσης ξέρετε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το ρέγκιουλαρ τυφλό: γράφω απείρως πιο γρήγορα -- τους παλιότερους υπολογιστές μου τους κόλλαγα.

Ψηφίζω λοιπόν το Α.
 

SBE

¥
Λείπει η επιλογή "ναι, αλλά δικής μου επινόησης", που νομίζω ισχύει για τους περισσότερους.

Επιπλέον, το τυφλό σύστημα δεν παέι πάντα χέρι χέρι μετην ταχύτητα, περισσοτερο με την άνεση στο γράψιμο πάει. Στην περίπτωσή μου, τουλάχιστον.
 
Ανήκω και εγώ σε κείνους που έχουν αναπτύξει ένα δικό τους τυφλό σύστημα. Ουσιαστικά βασίζεται στο γνωστό τυφλό, όμως πού και πού θα δείτε το αριστερό μου χέρι να εκτοξεύεται στην πάνω δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου και αντιστρόφως (μάλλον περί φυσιολογικής εξελικτικής διαδικασίας πρέπει να πρόκειται).

Με κάλυψε πλήρως ο Κόμης... I rest my case!;)
 
Λείπει η επιλογή "ναι, αλλά δικής μου επινόησης", που νομίζω ισχύει για τους περισσότερους.

Εντάξει, όλοι έχουμε το δικό μας σύστημα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι αν οι μεταφραστές ξέρουν το κλασικό, γνωστό, παραδοσιακό τυφλό σύστημα. Αυτό ενδιαφέρει εμένα. Ψηφίστε με ειλικρίνεια!
 

pit

New member
Το έχω συζητήσει και με την Αλεξάνδρα αυτό το θέμα πολλές φορές. Πάντα, εντωμεταξύ, φωνάζει, που έχω ένα δικό μου σύστημα πληκτρολόγησης. Γράφοντας συνέχεια, πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου (αυτή τη στιγμή, ας πούμε) να κοιτάζει μόνο την οθόνη και να γράφει.Τα χέρια πλέον πάνε μόνα τους, απλώς μου φαίνεται βουνό να μάθω τυφλό. Αλεξάνδρα, μη με βρίσεις! Το καλοκαίρι μπορεί να το παλέψω...
 

curry

New member
Μα αν δακτυλογραφείς εξίσου γρήγορα, ποιος ο λόγος να μάθεις το παραδοσιακό τυφλό; (κι εμένα με κάλυψε ο Κόμης).
 
Αν μπορείτε να δακτυλογραφείτε με την ίδια ταχύτητα, χωρίς να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο ή την οθόνη και χωρίς να κάνετε λάθη, μπράβο σας. Εγώ δεν μπορώ και γι' αυτό με την πρώτη ευκαιρία θα μάθω το κλασικό, παραδοσιακό τυφλό σύστημα.
 

SBE

¥
Το πλεονέκτημα του τυφλού συστήματος δεν είναι η ταχύτητα αλλά η άνεση. Η μητέρα μου που είναι από σχολή γραμματέων παλαιού τύπου μετά από 45 χρόνια σε δουλειά γραφείου έχει άψογη στάση, κανένα πρόβλημα με την πλάτη της, καρπικό σωλήνα κλπ ΚΑΙ ταχύτητα. Εγώ στον ένα χρόνο με υπολογιστή είχα αποκτήσει προβλήματα που επιδεινώνονταν από το αυτοσχέδιο ημι-τυφλο σύστημα.
 
Εγώ ψήφισα "όχι" διότι χρησιμοποιώ δικό μου τυφλό σύστημα, σε συνδυασμό με ένα κάρο συντομεύσεις από το word. Ωστόσο, έχω περιέργεια: πόσες λέξεις το λεπτό πιάνει ένας δακτυλογράφος που ξέρει τυφλό;
 
Έχω την εντύπωση ότι η αξιολόγηση γίνεται βάσει αριθμού χαρακτήρων και όχι λέξεων. Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι από την εποχή που μάθαινα τυφλό σύστημα σε σχολή γραμματέων (πάνε και είκοσι χρόνια, και η μνήμη μου μπορεί να με απατά). Πάντως, ένας γρήγορος δακτυλογράφος που ξέρει τυφλό, πρέπει να πιάνει περίπου 280-300 χαρακτήρες/λεπτό (γύρω στις 50 λέξεις). Για Ελληνικά μιλάμε πάντα. Στα Αγγλικά η ταχύτητα αυξάνεται, επειδή δεν υπάρχουν τόνοι.
 
Αν και γράφω με τυφλό εδώ και 10 χρόνια, δε νομίζω ότι στη δουλειά αυτή είναι πολύ πιο γρήγορο από το "προσωπικό" τυφλό που έχει ο καθένας. Έτσι κι αλλιώς είναι θέμα εξάσκησης. Η διαφορά είναι ότι με το παραδοσιακό τυφλό μπορείς να φτάσεις σε μεγάλες ταχύτητες, στις οποίες δεν μπορείς με άλλα συστήματα - μόνο που αυτό δεν αφορά τόσο τους μεταφραστές, όσο όσους κάνουν data entry (βλ. εφορίες κτλ.). Όσο νά 'ναι, πρέπει και να σταματάμε για να σκεφτούμε. Βολεύει, όμως, αφάνταστα το γεγονός ότι δεν κοιτάς ποτέ το πληκτρολόγιο.

Όσο για το αν είναι βουνό, ειλικρινά είναι πανεύκολο. Το μαθαίνεις σε 4 ώρες το πολύ - μαθαίνουν τα δάχτυλα τη θέση τους κι αυτό είναι όλο. Από 'κει και πέρα, είπαμε, εξάσκηση.
Ίσως, όμως, να μπερδεύει χειρότερα όσους ήδη έχουν δικό τους σύστημα.
 

pidyo

New member
Ανασύρω από τη λήθη το αρχαίο αυτό νήμα για μια παρατήρηση και μια ερώτηση.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το τυφλό σύστημα δεν είναι τόσο ζήτημα ταχύτητας (κι εγώ ξέρω πολλούς που γράφουν ταχύτερα με αυτοσχέδια μη τυφλά συστήματα), όσο ζήτημα συγκέντρωσης στο ίδιο το κείμενο. Μεταφραστής δεν είμαι, αλλά περνάω πάρα πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη γράφοντας ή επεμβαίνοντας σε κείμενα· μου φαίνεται τελείως αδιανόητο πια να το κάνω αυτό κοιτάζοντας το πληκτρολόγιο αντί για την οθόνη. Το κύριο πλεονέκτημα του τυφλού συστήματος είναι ότι το σύνολο του χρόνου μπροστά στην οθόνη γίνεται χρόνος συγκέντρωσης στο ίδιο το κείμενο.

Η ερώτηση είναι τελείως άσχετη. Έχει κανείς σας εμπειρία ή έχει ακούσει κάτι για εκμάθηση τυφλού συστήματος σε νεαρή ηλικία; Ο γιος μου (10,5) έχει φαγωθεί να μάθει τυφλό, όχι φυσικά για να γράφει μακροσκελή κείμενα στον κειμενογράφο του, αλλά για να βρίσκει πιο γρήγορα αυτό που θέλει στο youtube και για άλλους τέτοιους αμιγώς εκπαιδευτικούς σκοπούς... Επειδή η γενιά μου ήταν η πρώτη στην οποία υπήρξε ευρεία χρήση προσωπικών υπολογιστών, οπότε υποχρεωτικά μάθαμε τυφλό σε μεγάλη ηλικία, το θέμα τίθεται για την επόμενη γενιά. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να μάθει ένα παιδί νωρίς τυφλό σύστημα; Στο λήμμα της wiki, υπάρχει παραπομπή σε έναν αρθρογράφο αγγλικής εφημερίδας που λέει ότι οποτεδήποτε μετά τα επτά μάθει τυφλό σύστημα ένα παιδί καλό θα του κάνει, αλλά το κείμενο μου φάνηκε λιγάκι διαφημιστικό. Άλλες ιδέες / εμπειρίες;
 
Ομολογώ ότι δεν έχω ακούσει τίποτα. Αλλά αν μαθαίνουν πιάνο, γιατί να μη μαθαίνουν και τυφλό;

Έδιτ: Νόμιζα ότι το είχα γράψει εδώ, αλλά όχι --το βασικό πλεονέκτημα δεν είναι ούτε η ταχύτητα, ούτε η συγκέντρωση. Είναι ότι δεν καταπονούνται οι καρποί, ο σβέρκος, τα δάχτυλα.
 
Top