Άλλο θέμα όμως που με προβληματίζει, είναι ότι βλέπω σε αυτό το νήμα ένα σωρό κόσμο να λέει ότι ξέρει δικό του τυφλό σύστημα, και να διαβεβαιώνει όι γράφει γρηγορότερα από όσο άλλοι με το κανονικό. Σκέφτομαι εγώ η αφελής, αν υπήρχε καλύτερο σύστημα, τόσο βλάκες είναι όλοι να ακολουθούν το κλασικό; Σκέφτομαι επίσης, πώς ξέρουν με τόση βεβαιότητα ότι είναι πιο γρήγοροι; Χρονομετρήθηκαν ή έτσι με το μάτι όπως τους φαίνεται; Με πόσους και με ποιους συγκρίθηκαν; Με τριάντα ή με κάνα δυο; Με κάποιους που ξέρουν πραγματικά καλά, ή με κάποιους που ξέρουν μεν αλλά μέτρια; Έχει γίνει καμιά έρευνα γύρω από το θέμα; Γιατί ειλικρινά εμένα δεν μου ακούγεται πολύ πειστικό.
Άσε που είναι και το θέμα της άνεσης και της σωστής κίνησης στο χέρι, δεν ξέρω κατά πόσο έχει διερευνηθεί αυτό και στο κλασικό τυφλό, δηλαδή.
Σκόρπιες σκέψεις, προφανώς το γούγλε μπορεί να μου δώσει κάποιες από τις απαντήσεις (όσον αφορά την ύπαρξη ερευνών για το θέμα, αν μη τι άλλο).
Προσωπικά, έχω χρονομετρήσει το αυτοσχέδιο σύστημά μου με φίλους και γνωστούς που χρησιμοποιούν το κλασικό. Είμαι κατά πολύ γρηγορότερη, για τον απλούστατο λόγο ότι τα δάχτυλά μου δεν είναι αναγκασμένα να κάνουν τις αφύσικες κινήσεις που επιβάλλει το κλασικό. Και εξηγούμαι: το κλασικό σύστημα εφευρέθηκε μαζί με τη γραφομηχανή, και είχε τοποθετήσει επίτηδες τα γράμματα σε τέτοιες θέσεις και αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να
δυσχεραίνεται το γράψιμο,
όχι να διευκολύνεται, για να μην μπλέκονται μεταξύ τους οι κεραίες που κατέληγαν στα στοιχεία. Αυτό το σύστημα δεν άλλαξε ούτε με τον ερχομό της ηλεκτρικής, που ήταν σαφώς πιο εύχρηστη, ούτε καν με την εμφάνιση του υπολογιστή και του πληκτρολογίου, που ήταν απείρως γρηγορότερος. Έτσι λοιπόν, έχουμε ένα παλαιό/απαρχαιωμένο σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται σε ένα σύγχρονο/εξελιγμένο μηχάνημα.
Πλεονεκτήματα του παλιού: μεγαλύτερη σιγουριά και λιγότερα λάθη (χτυπήματα) ακριβώς λόγω συγκεκριμένης θέσης και κίνησης των δαχτύλων. Μειονέκτημα: μειωμένη ταχύτητα (συγκριτικά) ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης θέσης.
Πλεονεκτήματα του αυτοσχέδιου: απαλλαγή από την αφύσικη αγκύλωση των δαχτύλων (το τι παράπονα ακούω για κείνο το δαχτυλάκι που γίνεται λάστιχο για να φτάσει το άλφα...) και άρα μεγαλύτερη ταχύτητα, που αυξάνεται με την εξάσκηση. Μειονέκτημα: η μεγαλύτερη πιθανότητα λάθους, ιδίως αν τα δάχτυλα "πετούν" και δεν είναι αγκυρωμένα, που ωστόσο μειώνεται με την εξάσκηση.
Και σε πάω μια κόντρα, άμα λάχει. :twit: :laugh:
Πάντως θα χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που θα λανσάρει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένα λογογράφο της προκοπής. :curse: