metafrasi banner

titan arum (Amorphophallus titanum)

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε μια μετάφραση φυτού σε παιδικό βιβλίο γνώσεων. Πώς θα ήταν καλύτερα να αποδοθεί το φυτό Amorphophallus titanum στα ελληνικά; Στα αγγλικά λέγεται titan arum και στα ελληνικά δεν υπάρχει κάποια δόκιμη ή καθιερωμένη ονομασία. Στο διαδίκτυο συναντάμε το "τιτάνιο άρουμ" και το "άμορφος φαλλός" στη Βικιπαίδεια και σε κάνα δυο άλλα site. Το γένος Arum ωστόσο αποδίδεται ως "άρο" στην Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα και στο iNaturalist. Με δεδομένο ότι το βιβλίο είναι παιδικό, θα επέλεγα μάλλον το "τιτάνιο άρουμ" (δεν είναι εξελληνισμένο, αλλά τουλάχιστον δίνει κάτι λίγα ευρήματα και δεν μπλέκουμε με φαλλούς). Εσείς τι λέτε;
 
Last edited:
στα ελληνικά δεν υπάρχει κάποια δόκιμη ή καθιερωμένη ονομασία.
Στο Λεξικόν Φυτολογικόν του Γενναδίου (1914) βλέπω "Αμορφόφαλλος του τιτανίου"

"Αμορφόφαλλος" και στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν (1889)

"Αμορφόφαλλος ο του τιτανίου" και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού:
 
Last edited:
Ευχαριστώ! Προς το παρόν, πάντως, δεν νομίζω να χρησιμοποιήσω την εξελληνισμένη επιστημονική ονομασία.
Θέλω κάτι πιο απλό (εφόσον υπάρχει κάτι), επειδή πρόκειται για παιδικό βιβλίο.

Για λόγους πληρότητας, να πω ότι και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη λέγεται "αμορφόφαλλος ο του τιτανίου".
[ΕΔΙΤ: βλέπω ότι το έβαλες κι αυτό, πάντως το είδα δει κι εγώ στη βιβλιοθήκη μου].
Όμως αυτό το "του τιτανίου" λίγο άσχετο δεν είναι; Πώς τους ήρθε; Τιτάνιος δεν θέλει να πει ο ποιητής;
Από την αγγλική Βίκη: A. titanum derives its name from Ancient Greek (ἄμορφος amorphos, "without form, misshapen" + φαλλός phallos, "phallus", and Τιτάν Titan, "titan, giant").
 
Last edited:
Τιτάνιος δεν θέλει να πει ο ποιητής;
Έτσι νομίζω. Φαίνεται πως έγινε κάποια σύγχυση παλιά.
Εδώ βλέπω μια νορμάλ απόδοση ("ομορφόφαλλος ο τιτάνιος")

Dictionary of Greek​

αμορφόφαλλος​

  • αμορφόφαλλος(amorphophallus). Ποώδη πολυετή φυτά της οικογένειας των αροϊδών, ιθαγενών των θερμών χωρών. Έχουν κονδυλώδεις ρίζες, πλούσιες σε άμυλο, γι’ αυτό και τις χρησιμοποιούν ως τροφή, είτε νωπές είτε παρασκευάζοντας αλεύρι. Ο βλαστός και τα φύλλα χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα στίγματα και προεξοχές. Τα φύλλα είναι τεράστια και φτάνουν το 1,5 μ. σε πλάτος. Τα άνθη είναι και αυτά μεγάλα, έχουν χρώμα καστανό ή σπανιότερα ροζ, αλλά μυρίζουν άσχημα. Τα σπουδαιότερα από τα περίπου 70 είδη του γένους είναι ο α. ο ριβιέρειος,με άνθη ροδοκόκκινα, που καλλιεργείται στην Κίνα και στην Ιαπωνία ως διακοσμητικό φυτό και για τις μεγάλες αμυλούχες ρίζες του, και o α. ο τιτάνιος,ιθαγενές της Σουμάτρας. Είναι το πιο ιδιόρρυθμο και πιο μεγάλο είδος του γένους με φύλλα διαμέτρου 12-14 μ. και άνθη μεγέθους 2 μ.
 
Top