Καλά κάνεις και το ψάχνεις τόσο πολύ στις γραφές. Έχε όμως υπόψη σου ότι αυτό το σημείο (όπως και άλλα διάφορα) της ελληνικής τυπογραφικής σύμβασης παραμένει ακόμα στα υπό συζήτηση. Κι αυτό γιατί κατά βάση εκφεύγει από τα στενά όρια της ορθογραφίας (όπου έχουν αρμοδιότητα οι γραμματικοί) και περνάει στο πεδίο της αισθητικής. Της αισθητικής της τυπωμένης φράσης, της εικόνας δηλαδή του τυπωμένου λόγου, όπου έχουν το λόγο τους και οι τεχνίτες της έντυπης παρουσίασης του λόγου. Υπάρχει μια παράδοση σε αυτά, την οποία μερικοί αγνοούν.
Από την άλλη, με την εξέλιξη της γλώσσας, αναπτύσσονται φαινόμενα και τροπισμοί που δεν τα είχε υπόψη της η παράδοση. Τέτοιο παράδειγμα είναι φερειπείν αυτά τα αποκαλούμενα "προτασιακά επιρήμματα", με τα οποία πολλές φορές ξεκινά μια πρόταση, και στα οποία, καθώς δεν υπάρχει γραπτός κανόνας, ο καθένας προτείνει τη δική του άποψη (καμιά φορά και υπό την ισχυρή επίδραση της αγγλικής).
Εγώ σου προτείνω τη δική μου άποψη, που λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να φορτώνουμε την πρόταση με κόμματα. Τα κόμματα δεν είναι λουλουδάκια να τα σπέρνουμε στο διάβα μας. Τα κόμματα (κυρίως αυτό, που πολλοί δεν εννοούν να καταλάβουν) δεν είναι για να σημειώνουν ανεβοκατεβάσματα της φωνής ή παύσεις, μικρές ή μεγάλες· είναι για να απομονώνουν όρους μέσα στην περίοδο. (Το 'χω ξαναπεί).
Επομένως, κόμματα με φειδώ.