Όχι. Επειδή έχω πειστεί πια ότι είναι μάταιη η προσπάθεια ακριβούς απόδοσης στο γραπτό του τόνου και της έντασης (και των διακυμάνσεων, και γενικά της ακουστικής εντύπωσης) που έχει ο προφορικός λόγος. Αλλιώς, αν ξεκινήσουμε με αυτήν τη λογική, το γραπτό κάποια στιγμή θα καταλήξει να γίνει σαν παρτιτούρα, όμως με όσα σημάδια κι αν το φορτώσουμε, δεν θα μπορεί να αποδώσει την προφορικότητα όχι τέλεια, αλλά ούτε καν σωστά.
Βέβαια, εξαρτάται πάντα από το τι είδους γραπτό εννοούμε, τι ύφος και αποδέκτες θα έχει και τι επικοινωνιακή περίσταση θα εξυπηρετεί.
Γιατί άλλο σκοπό έχει το ακαδημαϊκό γραπτό, άλλο το διοικητικό, άλλο το λογοτεχνικό, άλλο το ποίημα, άλλο το πρόχειρο σημείωμα, άλλο το ποστ σε ΜΚΔ, κ.ά.π., και, λογικά, αλλιώς κρίνεται το καθένα από τους αποδέκτες του.
Και παρότι ο κανόνας των θαυμαστικών (τόσο του Πράτσετ που αναφέρει ο dharvatis παραπάνω, όσο και η χιουμοριστική οπτικοποίησή του που πόσταρα προηγουμένως) σε γενικές γραμμές ισχύει, κι εγώ που το λέω και δεν τον αμφισβητώ, όταν γράφω πρόχειρο χειρόγραφο σημείωμα για κάτι επείγον, μπορεί να φτάσω και τα τρία θαυμαστικά (ή αν θέλω πραγματικά να το ρίξω έξω, και τα πέντε), αλλά επιλέγω πού, πότε και προς ποιους, και μάλιστα σπάνια. Πουθενά αλλού όμως.
Όσο για ερωτηματικά, τα ίδια. Το πολύ πολύ στο χειρόγραφο σημείωμα να κάνω μεγαλύτερο το ερωτηματικό για να ξεχωρίζει ή -σπάνια κι αυτό- να βάλω το αγγλικό που ξεχωρίζει από τη φτιάξη του.