συμφωνώ και βγάζει νόημα. Ευχαριστώ.Νομίζω πως η διμορφία του να (δεικτικό επίρρημα και τελικός σύνδεσμος) έχει μείνει ακάλυπτη από τους παλιούς κανόνες του μονοτονικού. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος. Πάντως εγώ βάζω τόνο στο δεικτικό, για να το ξεχωρίζω από τον τελικό σύνδεσμο.
Παρόλο που δεν προβλέπεται, εμένα θα μ' άρεσε αν τονιζόταν το δεικτικό: υπό κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης αλλά σκέφτομαι περιπτώσεις όπως π.χ. «να, φώναξε αυτός». Αν ξεχαστεί το κόμμα, αλλάζει το νόημα.
καλή Άνοιξη! Νομίζω ότι ήρθε η σειρά σου. Τι λες λοιπόν;Καλημέρα, καλή άνοιξη. Δεν θα απαντήσω αμέσως, για να δω τη γνώμη των άλλων χωρίς να τους επηρεάσω.
Τι είναι πιο σοβαρό εδώ όμως; να ξεχάσει κάποιος το κόμμα ή τον τόνο; Άσε που αν το να δεν είναι δεικτικό σε αυτήν την πρόταση θα υπάρχουν και κάποια άλλα σημαδάκια που θα το φανερώνουν, π.χ. κάποιο ερωτηματικό στο τέλος.π.χ. «να, φώναξε αυτός». Αν ξεχαστεί το κόμμα, αλλάζει το νόημα.
άρα στην προκειμένη, πολύ συγκεκριμένη πρόταση, δεν σου λείπει; Και νά που έγινε!Τι είναι πιο σοβαρό εδώ όμως; να ξεχάσει κάποιος το κόμμα ή τον τόνο; Άσε που αν το να δεν είναι δεικτικό σε αυτήν την πρόταση θα υπάρχουν και κάποια άλλα σημαδάκια που θα το φανερώνουν, π.χ. κάποιο ερωτηματικό στο τέλος.
Πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει ένα ρεαλιστικό παράδειγμα που να σκοντάφτει κάποιος στο να. Και επειδή είμαι της γνώμης ότι έξτρα σημαδάκια καλό είναι να μπαίνουν όταν λύνουν κάποιο πρόβλημα, δεν με ενοχλεί που δεν υπάρχει τόνος στο δεικτικό να.
Αν μπει αυτός ο κανόνας το μόνο που βλέπω να προκύπτει είναι κάποια επιπλέον ορθογραφικά λάθη: κάποιοι θα το βάζουν όταν δεν πρέπει και κάποιοι δεν θα το βάζουν όταν πρέπει. Και ίσως γίνει πολύ πιο συχνό να σκοντάφτει πλεον κάποιος στα νέα ορθογραφικά λάθη!
Όχι. Δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να διαβαστεί αυτή η πρόταση.άρα στην προκειμένη, πολύ συγκεκριμένη πρόταση, δεν σου λείπει; Και νά που έγινε!
ευχαριστώ πολύ! Εμπεριστατωμένος όπως πάντα.Ψάχνω να δω τι έχουν κάνει οι επιμελητές με τον εμβληματικό στίχο του Ρίτσου, «Να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει». Βέβαια, όταν πρωτοτυπώθηκε, τόνος έμπαινε και στο «και». Τώρα, κάποιοι προσθέτουν τόνο, «Νά τη, πετιέται αποξαρχής». Άλλοι προσθέτουν «ν» («Να την») και τρώνε το κόμμα (ΛΝΕΓ στο λήμμα αποξαρχής: «Να την πετιέται αποξαρχής»). Και άλλοι κολλάνε τις δυο λέξεις: «Νάτη, πετιέται».
Ο αείμνηστος Ευάγγελος Πετρούνιας είχε ταχθεί υπέρ ενός βελτιωμένου μονοτονικού. Επισυνάπτω το κείμενό του Κριτική του «μονοτονικού» ορθογραφικού συστήματος, από συνέδριο του 1996. Το βρίσκετε κι εδώ.
Ο Πετρούνιας πίστευε ότι σε ένα μονοτονικό πιο λογικό το δεικτικό «να» θα τονιζόταν. Ο στίχος του Ρίτσου ίσως τον εμπνέει όταν δίνει το διφορούμενο παράδειγμα:
να σου πετιέται (=;)
(Ευχή και κατάρα: «Να σου πετιέται». Διαπίστωση με έντονη έκπληξη: «Νά, σου πετιέται!»)
Ωστόσο, θεωρώ ότι το δεικτικό «να» δεν δημιουργεί τα προβλήματα που έχουμε με το «για» (συζήτηση εδώ μέσα).
Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνομαι τις απόψεις (πιο πάνω) του εκπαιδευτικού («Η σχολική γραμματική δεν αναφέρει κάτι κι εγώ δεν το τονίζω») και του επιμελητή («δεν προβλέπεται από τους κανόνες του είδους εκείνου του μονοτονικού που επελέγη και ισχύει») και του συλλεξιλόγου («επειδή είμαι της γνώμης ότι έξτρα σημαδάκια καλό είναι να μπαίνουν όταν λύνουν κάποιο πρόβλημα, δεν με ενοχλεί που δεν υπάρχει τόνος στο δεικτικό να»).
Μπορεί σε ένα δικό μου κείμενο να προσθέσω τόνο στο «γιά» και στο «νά» που εκφέρονται με τόνο. Σε επίπεδο εργασίας θα περιμένω να αλλάξει το σύστημα. Και, αν μου ζητήσουν τη γνώμη, ίσως να συμφωνήσω με τις προτάσεις του Πετρούνια. Μάλλον επειδή κάποιες παρόμοιες σκέψεις είχα κάνει και μόνος μου στις πρώτες μέρες του μονοτονικού. Ως τότε, πιστεύω ότι η πρόταση «Και να που έγινε!» θα διαβαστεί σωστά και χωρίς παρεξήγηση.
Δεν είναι θέμα τού αν τονίζεται το ίδιο (θα μπορούσε να τονίζεται και περισσότερο). Το θέμα είναι ότι τονίζεται. Αν το αντιληφθούμε ως άτονο (κάτι που δεν συμβαίνει υπό τις ισχύουσες συμβάσεις), θα διαβάζαμε «ανίσως».όπως επίσης καταλαβαίνουμε άν ίσως δέν έχει καθόλου τόνο.
Το άν στο άν ίσως τονίζεται το ίδιο με το ίσως; Θα το προφέραμε πολύ διαφορετικά αν ήταν άτονο;