Αν θέλουμε να είμαστε πολύ ακριβείς, το μείζον δεν καλύπτει πάντα το έλασσον. Έστω ότι έχουμε το ανωτέρω σε κάποια οδηγία ή σε κάποιον κανονισμό. Και έστω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αποφασίσει, κρίνει ότι μόνο μία επιτροπή είναι αρμόδια. Ζητάει τη γνώμη της και αποφασίζει. Κάποιος που διαφωνεί με την απόφαση θα μπορούσε να την προσβάλει με το σκεπτικό ότι ο κανονισμός μιλάει συγκεκριμένα για περισσότερες από μία επιτροπές και ότι, συνεπώς, η Επιτροπή δεν είχε δικαίωμα - κατά παράβαση του κανονισμού - να βασιστεί στη γνώμη μίας μόνος επιτροπής. Έπρεπε να βρει και να συμβουλευτεί τουλάχιστον άλλη μία.
Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, θα πρότεινα «...πρέπει να ζητήσει τη γνώμη κάθε αρμόδιας [για το θέμα αυτό] επιτροπής.»
Έχω την εντύπωση ότι ήδη το παράδειγμα του Οδηγού, έτσι που είναι κατασκευασμένο, δεν είναι και πολύ σόι: όταν πρόκειται για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων, είναι γενικότερα νομοθετικά προκαθορισμένο εάν πρόκειται για μία ή περισσότερες Επιτροπές, όσον αφορά οιαδήποτε προηγούμενη γνωμοδότηση για τη λήψη κάποιας απόφασης του αποφασίζοντος οργάνου (στο συγκεκριμένο παράδειγμα πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Δηλ. θεωρώ (χωρίς να γνωρίζω πώς ακριβώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ’ αυτού) ότι δεν είναι δυνατόν εκ των υστέρων να ψάχνεται και να κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια επιτροπή είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει, και εάν θα είναι μία δηλ. ή περισσότερες. Αυτό θα είναι καθορισμένο ήδη από το νομικό πλαίσιο, το Ενωσιακό π.χ., ώστε να μην είναι δυνατόν ένας διαφωνών να επικαλεστεί διάφορα…
Άρα, ως προς το παράδειγμα, η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι καλό παράδειγμα καταγραφής ενικοπληθυντικού και ότι επί του προκειμένου η πρόταση θα έπρεπε να είναι ή «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αποφασίσει, πρέπει να ζητήσει τη γνώμη της τάδε (συγκεκριμένης) Επιτροπής» ή (εάν το σχετικό νομικό πλαίσιο ορίζει διαφορετικά, δηλ. ότι τα συλλογικά γνωμοδοτικά όργανα είναι περισσότερα του ενός): «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αποφασίσει, πρέπει να ζητήσει τη γνώμη των τάδε και τάδε (συγκεκριμένα) επιτροπών.»
Διότι και το παράδειγμα «...πρέπει να ζητήσει τη γνώμη κάθε αρμόδιας [για το θέμα αυτό] επιτροπής» αφήνει και πάλι ανοιχτό τον δρόμο σε κάθε επίδοξο διαφωνούντα να ισχυριστεί ότι «α, όχι, και η τάδε επιτροπή ήταν αρμόδια για αυτό το θέμα κι εσείς την παραλείψατε!»