Χμ, δίκιο έχεις, Δούκα. Πάντως τώρα που ξαναδιαβάζω τις αρμοδίοτητες της Βρετανίδας Υπουργού Εσωτερικών νομίζω πως υπάρχει αρκετός κοινός τόπος ώστε να καλύπτεται με τη μετάφραση αυτή η ιδιότητά της.
που νομίζω ανήκουν στο Cabinet Office. (Αυτό πώς το μεταφράζουμε, Υπουργείο Προεδρίας; )
Τι λέτε για τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης -που είναι και κοσκοεπίκαιρη;
Ίσως θα πρέπει να δούμε και τη γλωσσική διάσταση του ενδεχομένου της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Αγγλίας από την ΕΕ. Ασχολήθηκε χτες κι ο Σαραντάκος, αλλά δεν έχω δει τα σχόλια.
Και γλωσσικό μπρέξιτ;
Βιαστικά, θα μπορούσα να πω ότι η αγγλική μπορεί (και πρέπει) να μείνει σαν λίνγκουα φράνκα, κοινή γλώσσα, της Ένωσης. Έτσι θα μπορούν όλα τα κείμενά της να διαβάζονται από τον μεγαλύτερο αριθμό τρίτων, είτε αυτοί είναι μέλη της ΕΕ όταν το κείμενο δεν έχει μεταφραστεί στη δική τους γλώσσα, είτε δεν είναι καν μέλη της ΕΕ.
Κατά τ' άλλα, διατηρώ άσβεστη την ελπίδα ότι δεν θα φύγει το Βασίλειο από την ΕΕ.
Το γυαλί ράγισε.
Συγγνώμη, αλλά ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν πρόκειται να υπάρξει με τη Βρετανία. Για καμιά 20ριά χρόνια και βλέπουμε.Αλλά ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει στο μυαλό μου χωρίς τη Βρετανία.
Συγγνώμη, αλλά ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν πρόκειται να υπάρξει με τη Βρετανία. Για καμιά 20ριά χρόνια και βλέπουμε.
Η μεταφορά εξυπηρετεί κατά το ήμισυ. Άμα ραγίσει ή σπάσει το τζάμι ή το ποτήρι, πας και το αλλάζεις. Ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις, άμα τα χαλάσεις με τη μία σύζυγο, πας και βρίσκεις την επόμενη. Αλλά ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει στο μυαλό μου χωρίς τη Βρετανία. Εξαρτάται λοιπόν από το μεγαλείο των πολιτικών ανδρών και γυναικών που απαιτείται να ηγούνται των ομοσπονδιών να ξαναφτιάξουν το γυαλί προτού σπάσει εντελώς.
Πες σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου ότι πήρες καινούργιο ποτήρι να δούμε πόσο ευχαριστημένοι θα είναι.
Τώρα, ένα άλλο ζήτημα: ρε παιδιά τα ελληνικά ΜΜΕ επικοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο;
Το θεωρώ απίθανο να μην υπάρξει κάποιου είδους Μπρέξιτ, έστω και τυπικό, μόνο και μόνο γιατί πρέπει να φανεί ότι κάτι έγινε με το δημοψήφισμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας, δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιώδες και σε καμιά δεκαριά είκοσι χρόνια θα γίνει άλλο δημοψήφισμα για να γίνει το ΗΒ κανονικό μέλος της ΕΕ και πάλι.