Δηλαδή, πλανήτης που μοιάζει με τη Γη.Τα ευρήματα είναι λίγα και για τις δύο περιπτώσεις. Εσείς τι λέτε;
Δεν διαφωνώ με την ομορφιά της διάκρισης, αλλά οι σχηματισμοί γεωσύγχρονος, γεωμαγνητισμός, γεωκεντρικός και γεωστατικός ήδη στην Γη σαν πλανήτη αναφέρονται. ...
Επίσης προσοχή στην διάκριση των πλανητών που μοιάζουν με την Γη και των πλανητών που η σύστασή τους είναι βραχώδης, γιατί σε αγγλικά και γαλλικά κείμενα* (δεν ξέρω σε άλλες γλώσσες) μπορεί να χρησιμοποιείται η ίδια λέξη ή έκφραση γι' αυτό. Έχουμε δηλαδή τους τέσσερις εσώτερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος που είναι βραχώδεις αλλά δεν μοιάζουν στην Γη. Ακόμα και η Αφροδίτη δεν θεωρείται ότι μοιάζει στην Γη γιατί βασική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό είναι η παρόμοια μέση θερμοκρασία και ατμοσφαιρική πίεση.
...
Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη μορφή στο ΛΚΝ (δεν έχω πρόσβαση στα άλλα μου λεξικά τώρα), δεν θα θεωρούσα λάθος τίποτα απ' τα δυο. Τουλάχιστον όχι μέχρι να καθιερωθεί κάποια απ' τις δυο γραφές.
...
Στο όχι και τόσο εγγύς μέλλον, βέβαια, μπορεί να γαιοποιήσουμε την Αφροδίτη, το οποίο μάς φέρνει μπροστά στο άλλο ερώτημα: γαιοποίηση ή γεωποίηση;
Στο όχι και τόσο εγγύς μέλλον, βέβαια, μπορεί να γαιοποιήσουμε την Αφροδίτη, το οποίο μάς φέρνει μπροστά στο άλλο ερώτημα: γαιοποίηση ή γεωποίηση;
Σωστό. Και χρήσιμος ο ορισμός στο νήμα, αλλά όχι για όσους ξέρουν τι θα πει γ**μορφος —κι απ' όσα έχεις δει από μένα τόσα χρόνια εδώ μέσα, θα ξέρεις ότι το ξέρω και ότι συνήθως δεν μιλάω χωρίς να ξέρω. Ή αν το κάνω, το δείχνω. Γενικά το λέω, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ήδη γνωστά χωρίς λόγο.
Πάντως, αν πάμε στο επίθετο με την ίδια σημασία και σχηματισμό, είναι γεωειδής.
https://www.google.gr/search?q="γεωειδείς"&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Επίσης προσοχή στην διάκριση των πλανητών που μοιάζουν με την Γη και των πλανητών που η σύστασή τους είναι βραχώδης, γιατί σε αγγλικά και γαλλικά κείμενα* (δεν ξέρω σε άλλες γλώσσες) μπορεί να χρησιμοποιείται η ίδια λέξη ή έκφραση γι' αυτό. Έχουμε δηλαδή τους τέσσερις εσώτερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος που είναι βραχώδεις αλλά δεν μοιάζουν στην Γη.
[Στο ηλιακό σύστημα αποκαλούνται] Γεωειδείς ή πετρώδεις λόγω της ομοιότητάς τους με τη Γη (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, ΄Αρης), πλανήτες οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) , από μέταλλα και χημικές ενώσεις αυτών, κυρίως σιδήρου (Fe) αλουμινίου (αργιλίου, Al), μαγνησίου (Mg), ασβεστίου (Ca).
Αυτοί είναι οι γεωειδείς:
Κόλλησες σε αυτό που είπα για «ίδια σημασία»; Εντάξει, παρεμφερή. Τα επίθετα που σχηματίζονται με συνθετικά το -ειδής ή το -μορφος έχουν μια ομοιομορφία στην κατασκευή τους.