Τα κρούσματα μπορεί να εμφανίστηκαν εκεί, αλλά όλη η χώρα- και σχεδόν όλη η Ευρώπη- έφαγε τις τρελλές αγελάδες. Κι εγώ μαζί, παρεμπιπτόντως, γιατί όταν πρωτοήρθα ΗΒ συγκατοικούσα με κάτι Σκωτσεζόπουλα και όλοι μαζί ρημάζαμε ό,τι πιο φτηνό είχε το σουπερμάρκετ από βιομηχανικό κρέας. Αααααα (αναπολώ τώρα), πόσο νερό κύλησε στον Τάμεση από την εποχή που άπαξ εβδομαδιαίως τρώγαμε chicken Kiev ή όπως το έλεγε κάποιος γνωστός μου, chicken Chernobyl. ΦΙλετάκια κοτοπρωτεΐνης, γεμιστά με κάτι που είχε γεύση σαν λιωμένο κύβο Κνόρ λαχανικών. Τι εποχές αθωότητας, που δεν είχα ακόμα ακούσει για το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας και νόμιζα ότι τα κοτόπουλα προέρχονταν από συνθήκες κοτετσιού σαν την προγιαγιάς μου στο χωριό κι οι αγελάδες βόσκανε στα λιβάδια la vache qui rit κλπ κλπ. Ήμουν τόσο αθώο παιδί που όταν πρωτοείδα Πρινγκλς αναρωτήθηκα πως καταφέρανε να κόψουν τις πατάτες έτσι και τί κάνουν με την υπόλοιπη πατάτα που πάει χαμένη.
Πίσω στα ρατσιστικά: Έλλη, δε νομίζω ότι κόβεται η συνήθεια των Αγγλοσαξόνων να θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους (και συχνά το νόμο που δεν υπάρχει αλλά θα θέλανε να υπάρχει). Δεν είναι μόνο ο ρατσισμός, είναι κι άλλα ζητήματα. Αν θυμάσαι πριν μερικά χρόνια η Σαν και κάποιες άλλες εφημερίδες είχαν κάνει μεγάλο ζήτημα την παιδεραστία στην κοινωνία, είχαν πείσει τους πάντες ότι κινδυνεύουν τα παιδιά τους (είχα κάτι φίλους γονείς ανήλικων σοβαρούς και μορφωμένους ανθρώπους και τους είχε πιάσει κι αυτούς πανικός) και είχαν παράνομα δημοσιοποιήσει ονόματα καταδικασμένων για τέτοια αδικήματα, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν συνονόματοί τους και μια παιδίατρος που είδαν την ταμπέλα έξω από το γραφείο της και νόμισαν ότι έγραφε Δρ Τάδε, παιδεραστής διότι βεβαίως όποιος είναι το βάζει και ταμπέλα έξω από το σπίτι του.
Το πρόβλημα φαίνεται να το έχουν κυρίως οι Πολωνοί, αλλά κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ΕΕ τόσο. Όταν η Πολωνία έγινε μέλος οι άλλες χώρες έβαλαν περιορισμό στην ελεύθερη μετακίνηση δύο χρόνια. Το ΗΒ δεν έβαλε κανέναν περιορισμό. Ε, πού θα πήγαιναν όσοι ήθελαν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού; Στο ΗΒ θα πήγαιναν. Κι επειδή οι Πολωνοί που ήρθαν στο ΗΒ στην πλειοψηφία τους πρόκοψαν, οι ανεπρόκοποι γείτονές τους τούς ζηλεύουν. Ναι, ΟΚ, ξέρω ότι δεν είναι τόσο απλά "ανεπρόκοποι" οι γείτονές τους. Αλλά ότι υστερούσαν από τους Πολωνούς σε κάμποσα πράγματα, υστερούσαν. Για παράδειγμα, οι Πολωνοί ήταν στην πλειοψηφία τους πολύ καλοί τεχνίτες, σοβαροί επαγγελματίες και με πιστοποιήσεις κλπ. Και πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν δικές τους επιχειρήσεις και τώρα ζουν πολύ άνετα και έχουν και είκοσι- τριάντα υπαλλήλους ο καθένας.
Το ΗΒ σταδιακά κατάργησε ένα σωρό προγράμματα μαθητείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες στη χώρα και τους κατηγορούσε κι από πάνω ότι ήταν τεμπέληδες όσους δεν είχαν δουλειά. Θυμάμαι μια εποχή πριν το 2000 που το τοπικό μου σχολείο διαφήμισε ότι θα δεχόταν αιτήσεις για να εκπαιδεύσει 45 άνεργους για υδραυλικούς και είχε γίνει Ο πανικός στην περιοχή, χρειάστηκε να καλέσουν την αστυνομία για να επιβάλει την τάξη κλπ γιατί εμφανίστηκαν δυο-τρεις χιλιάδες άτομα να κάνουν αίτηση. Το ίδιο και με το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Η λύση της χώρας είναι να φέρνει απ'έξω όσους χρειάζεται παρά να εκπαιδεύει τους ντόπιους για να καλυφθούν τα κενά. Όταν όμως έρχονται εκλογές οι ντόπιοι είτε δεν πάνε να ψηφίσουν είτε ψηφίζουν κόμματα και πολιτικούς που διαιωνίζουν την κατάσταση. Και μετά τους φταίνε οι ξένοι που έρχονται να καλύψουν τα κενά.