Νόμιζα ότι θα απαντούσες σε εμάς· έτσι δεν είπες; Προσπαθώ να θυμηθώ ποιος εδώ μέσα εξέφρασε ανάγκη κολακευτικών σχολίων και του να απαιτείται η άδειά του για να μιλάνε οι άλλοι για ελληνικό πολιτισμό. Θα έχω άδικο να μιλήσω για τα πέντε πράγματα που έχουν δικαίωμα οι αναγνώστες του άρθρου; Όπως το δικαίωμα να κρίνουν αν το άρθρο είναι ενδιαφέρον και αν έχει καλή παρουσίαση, άσχετα αν γι' αυτό ευθύνεται ο περιορισμός που επιβάλλεται από το θέμα, τον αρχισυντάκτη, τον χώρο ή τον τόπο. Αν ένα συνέδριο έχει ως θέμα "πέντε αράδες για πέντε γνωστά θέματα" τότε δεν θα είναι κανένα συνέδριο της προκοπής και ελπίζω να αναγνωρίζεται σ' εμάς τους υπόλοιπους το δικαίωμα να κάνουμε κριτική ως προς αυτό.
Υπάρχουν όρια και συνθήκες για το πόσο μπορεί να γίνει κάτι εύπεπτο και ζουμερό. Εύπεπτη και ζουμερή ήταν η σειρά
Xena (ιδιαζόντως ζουμερή). Υπάρχουν πράγματα που έχουν όριο στο πόσο εύπεπτο οφείλουν να είναι, γιατί από ένα σημείο αραίωσης και πέρα χάνουν τον λόγο ύπαρξής τους και την ταυτότητά τους. Εξαρτάται βέβαια κι απ' το τι θέλεις να πετύχεις. Αν θέλεις να ψυχαγωγήσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πόσο εύπεπτο θα το κάνεις, αλλά υπάρχουν μέσα που τα καταφέρνουν απείρως καλύτερα (βιβλία, ταινίες, σειρές, κτλ). Αν θέλεις να διδάξεις, οφείλεις να κάνεις κάτι περισσότερο.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν ένα σωρό ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ζουμερές πληροφορίες και εύπεπτα πράγματα σχετικά με τα θέματα που διάλεξε ο καθηγητής. Ε, αυτές δεν τις παρουσίασε. Διάλεξε να γράψει πέντε αράδες για το καθένα, λιγότερα από την εισαγωγή του κάθε αντίστοιχου άρθρου της Wikipedia. Δεν χρειαζόταν να γράψει πραγματεία για το καθένα, θα μπορούσε να αφιερώσει όμως λίγο παραπάνω χώρο κι αν δεν του έφτανε να χωρίσει το άρθρο σε περισσότερα κομμάτια ή να ασχοληθεί με λιγότερα θέματα.
Τέλος, απορώ πού ακριβώς στο άρθρο βρήκες όλα αυτά που περιγράφεις στο τέταρτο σημείο σου. Ποια είναι τα ευρύτερα άγνωστα; Ότι δεν υπήρξε ο Δούρειος Ίππος; Ότι ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον μισό -τότε- γνωστό κόσμο; Πού βλέπεις του κόσμου τα στοιχεία στο άρθρο; Όπως είπα, είναι λιγότερα από την εισαγωγή κάθε αντίστοιχου άρθρου της Wikipedia. Χρόνος συγκέντρωσης: 2 λεπτά.
Ακόμη, να απαντήσω σημείο προς σημείο στους "μύθους":
Σημασία έχει το μέγεθος
Ναι, έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος αν το θέμα που πιάνεις είναι πολύπλευρο, επιστημονικό, έχουν γραφτεί γι' αυτό χιλιάδες πράγματα και έχει χιλιάδες αξιοσημείωτες λεπτομέρειες. Δεν μπορούν όλα τα θέματα να συμπτυχθούν στον ίδιο βαθμό, αλλιώς υποβιβάζεται η σπουδαιότητά τους. Αν δεν έχεις χώρο ή χρόνο να ασχοληθείς με ένα δύσκολο θέμα, καλύτερα να μην ασχοληθείς. Υπάρχουν αντικειμενικά πάρα πολύ δύσκολα θέματα, που απαιτούν ειδικές σπουδές για να τα καταλάβεις. Εκεί επιτρέπεται η εκτεταμένη εκλαΐκευση, αλλά και πάλι πρέπει να φτάνει μέχρι το σημείο πέρα απ' το οποίο το θέμα γίνεται ανούσιο. Και εν πάση περιπτώσει, εξαρτάται τι εννοούμε με το "σημασία έχει το μέγεθος". Αν δεν έχει σημασία το μέγεθος, μπορώ να γράψω μια γραμμή; Ποιο είναι τα όρια μεγέθους πάνω και κάτω απ' τα οποία εξυπηρετεί τον σκοπό του το θέμα; Ορίζονται ανάλογα με το θέμα ή όχι;
Τα κείμενα για την Ελλάδα πρέπει να εγκρίνονται από Έλληνες αναγνώστες
Τα κείμενα για την Ελλάδα πρέπει να είναι κολακευτικά για τους Έλληνες
Φυσικά όχι και κανείς δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο.
Τα κείμενα για την αρχαία Ελλάδα πρέπει να θέλγουν και να τέρπουν τους θεράποντες των θετικών επιστημών
Τα κείμενα για την αρχαία Ελλάδα οφείλουν να ικανοποιούν τους κλασικιστές
Τα κείμενα για οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει να πετυχαίνουν τον στόχο τους, μέσα στο πλαίσιο που βρίσκονται. Αν ο στόχος τους είναι το καλαμπούρι, θα πρέπει να προκαλούν γέλιο. Αν ο στόχος τους είναι να παρουσιαστούν άγνωστες πτυχές ενός θέματος, θα πρέπει ο μέσος αναγνώστης πράγματι να μην τις γνωρίζει. Αν ο στόχος είναι να απομυθοποιηθεί κάτι, θα πρέπει να παρέχεις αρκετές και ασφαλείς πληροφορίες.
Πραγματικά, ειδικά γι' αυτό, ρίξε μια ματιά στα άρθρα του Cracked για να δεις την διαφορά μεταξύ εύπεπτης και ζουμερής παρουσίασης και στεγνής παράθεσης πέντε γνωστών πραγμάτων. Και έχε υπόψη ότι αυτό είναι χιουμοριστικό σάιτ.
Ενδεικτικά:
6 ridiculous history myths you probably think are true
5 ridiculous myths you probably believe about the dark ages
5 things you won't believe aren't in the bible
Κι ένα σχετικότερο με το θέμα μας:
5 ridiculous lies you believe about ancient civilizations