[...]Και νομίζω ότι θέτει άλλο ένα ερώτημα: Γιατί τόσες νέες γυναίκες πείθονται από τους γιατρούς-εμπόρους να κάνουν καισαρικές χωρίς λόγο και αιτία; Ένας φίλος μού ανακοίνωσε πριν από μερικά χρόνια ότι η αδερφή του πρόκειται να γεννήσει με καισαρική, κι όταν ρώτησα τον λόγο, μου απάντησε: "Μα πού ζεις, χρυσή μου; Οι πόνοι της γέννας είναι ντεμοντέ πλέον".
[...]
Καλά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουνε αρκετές γυναίκες που
επιλέγουνε να υποβληθούνε σε καισαρική φοβούμενες τους πόνους της γέννας (δεν καταλαβαίνω, δεν φοβούνται όοοολη την επίπονη διαδικασία της ανάρρωσης από την καισαρική; ), αλλα νομίζω ότι οι περισσότερες τρομοκρατούνται από τον γιατρό τους, ο οποίος δεν πρόκειται να περιμένει 15 ώρες να κάνεις εσύ διαστολή 10 για να σε ξεγεννήσει. Μετά, οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι μια αλυσίδα που η μία φέρνει την άλλη. Πχ. σου χορηγούνε ωκυτοκίνη για να αυξηθούν οι ωδίνες και να κάνεις γρηγορότερα διαστολή (αντί για 15 ώρες να φτάσεις τις 5, ας πούμε). Η ωκυτοκίνη σού αυξάνει το επίπεδο του πόνου από 3 σε 10. Δεν αντέχεις τον πόνο και ζητάς -ή το έχουν δεδομένο ότι θα σου δώσουνε- επισκληρίδιο. Αν δεν είναι τζιμάνι ο αναισθησιολόγος που θα σου χορηγήσει την επισκληρίδιο να υπολογίσει ακριβώς το επίπεδο της διαστολής σου και τον χρόνο που θα χρειαστείς για να φτάσεις στις εξωθήσεις, ενδέχεται να μην είσαι σε θέση να σπρώξεις όταν έρθει η ώρα της διαστολής, με αποτέλεσμα να οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στην καισαρική. Και κακά τα ψέμματα, όσο ενημερωμένη κι αν είσαι -εγώ, πχ και έχω διαβάσει και έχω παρακολουθήσει ομιλίες από μαίες για ανώδυνο τοκετό, κτλ- εκείνη την ώρα στο μαιευτήριο ουσιαστικά νιώθεις αβοήθητη και ότι κρέμεσαι από τον γιατρό ή τη μαία. Δε με βλέπω, δηλαδή, να μπορώ να διαπραγματευτώ εκείνη την ώρα αν θα μου δώσει επισκληρίδιο ή ωκυτοκίνη. Με βλέπω απλά να κάνω ό,τι μου λέει. Γι' αυτό εξαρχής πρέπει να εμπιστεύεσαι τον γιατρό σου και να ξέρεις τι προσανατολισμό έχει. Εμένα η γυναικολόγος-μαιευτήρας μου είναι νεαρή και στόχος της είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Να φανταστείτε, έχω μυωπία 6, που θα αποτελούσε ιδανική δικαιολογία για καισαρική (συνήθως οι μύωπες έχουν αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού που εγκυμονούν κινδύνους για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς) αλλά αυτή μου λέει ότι έχει ξεγεννήσει φυσιολογικά έγκυο με 9 βαθμούς μυωπία, αρκεί να σου πει ο οφθαλμίατρος ότι ο βυθός σου δεν παρουσιάζει αλλοιώσεις. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατροί είναι μεγάλοι φαν της καισαρικής. Τις προάλλες ήμουν στο μαιευτήριο για καρδιοτοκογράφο, και όπως περίμενα τη γιατρό μου ήταν δίπλα μου μια κοπελίτσα που είχε φτάσει στην 41η εβδομάδα. Ήταν Παρασκευή και ο γιατρός της κανόνισε Δευτέρα για καισαρική (όχι επείγουσα, απλά έτσι) ούτε καν για πρόκληση πόνων για φυσιολογικό τοκετό. Η κοπέλα κάτι πήγε να πει ο γιατρός της έκοψε τη φόρα, με κοιτάει και μου λέει: "Εσείς οι γυναίκες πρέπει να καταλάβετε κάποια στιγμή ότι η καισαρική είναι η καλύτερη γέννα!" :curse:
Τέλοσπάντων. Τώρα τελευταία, βέβαια, αρχίζουν να εφαρμόζονται νέες πρακτικές σε ορισμένα μαιευτήρια, όπως τοκετός στο νερό -ξέρω ότι το κάνει το Λητώ, ας πούμε- ή τοκετός σαν στο σπίτι, όπου γεννάς σε ειδικό δωμάτιο στο μαιευτήριο, με την παρουσία του άντρα σου και της μαίας σου, πολύ πιο ήπια και ανθρώπινα. Δεν ξέρω τι συνεπάγεται από άποψη οικονομικής επιβάρυνσης όλο αυτό. Επίσης ξέρω ότι ορισμένα μαιευτήρια έχουν υιοθετήσει πιο "baby friendly" στάση, εφαρμόζοντας την πρακτική του rooming in, της συγκατοίκησης, δηλαδή, με το βρεφάκι σου στο δωμάτιο (δεν απαιτείται μονόκλινο γιατί σε τοποθετούν σε δωμάτιο με άλλες λεχώνες που έχουν ζητήσει και αυτές συγκατοίκηση) και άρα θηλάζεις χωρίς πρόγραμμα -το 3ωρο που σου φέρνουν το μωρό οι μαίες- και εξασφαλίζεις ότι ΔΕΝ δίνουνε στο μωράκι σου τσάι, φόρμουλα ή ζαχαρόνερο, που σαμποτάρουνε τον θηλασμό με καταστροφικά αποτελέσματα. Και δεν αφήνουνε πλέον και τις εταιρείες που προωθούν σκονογάλατα να δίνουνε δείγματα στις μαμάδες. Όλα αυτά θεωρητικά, βέβαια. Το τι γίνεται στην πράξη είναι άλλο θέμα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας!