Ελληγενή, έχω την εντύπωση ότι πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε ένα φόρουμ όπου μπορείς να ρίξεις κάτι κάτω και να μένει εκεί, να σέρνεται και να δημιουργεί εντυπώσεις επειδή τελικά βαριέται ο κόσμος να σου απαντήσει. Έχεις γράψει απίστευτα πράγματα, για να σκίζουν τα πτυχία τους οι οικονομολόγοι όλου του κόσμου. Ειλικρινά, ή γράφεις για να γράψεις ή γράφεις απλώς για να προκαλείς άσκοπους διαλόγους. Επισημαίνω μερικά:
[...]αν έχεις δικό σου νόμισμα και φυσικά η ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα και γρηγορότερα.
Πώς; Θα μας πεις και το πώς;
Εκτός κι αν αποφασίσουν να σου κάνουνε εμπάργκο.
Ή αν αποφασίσουν να αντιμετωπίζουν το νόμισμά σου στην πραγματική του αξία: του τυπωμένου παλιόχαρτου.
[...]με δικό σου νόμισμα μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα, διαφορετικές κινήσεις.
Ναι, αλλά πες μας μία. Για μας, εδώ, στη σημερινή Ελλάδα. Με το σημερινό μας προφίλ, όχι αυτό που θα έπρεπε.
Χωρίς έλεγχο είσαι παγιδευμένος από διάφορες απόψεις.
Όπως είναι παγιδευμένη η πολυάνθρωπη και προικισμένη από τον Θεό οικονομική υπερδύναμη Φινλανδία, π.χ.;
Στα γρήγορα, μια μικρή υποτίμηση ή κόψιμο νέου χρήματος σε μικρή ποσότητα θα έλυνε μεγάλο μέρος του προβλήματος χωρίς να δημιουργήσει ουσιαστικά κανένα.
Ξέρω ότι περιμένεις την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το 2010 είχαμε έλλειμμα >15%, καμιά 40ριά δισεκ. ευρώπουλα. Πόσο μικρή θα έπρεπε να είναι η υποτίμηση (60-80% για αρχή έγραφαν οι ξένες τράπεζες τότε) ή το κόψιμο του νέου χρήματος, έχεις κάτσει να το διανοηθείς; Αν ναι, πες το, με αριθμούς.
[...]ο Ντράγκι ή όποιος[...]
«Όποιον» εννοείς, τον πρόεδρο της ΕΚΤ όταν μιλάει στο Ευρωκοινοβούλιο. Δίκιο θα έχεις, ας αναζητήσω τις δηλώσεις της τελευταίας τριετίας του ΚΚΒ' για απαντήσεις. Ουπς! Ούτε λέξη; Ούτε καν χρησμό;
Ούτε σημαίνει ότι θεωρώ την ευρωζώνη καλοσχεδιασμένο σύστημα, χωρίς απίστευτες ατέλειες που θα 'πρεπε κάποιος να είναι εγκεφαλικά νεκρός για να μην τις δει κατά τον σχεδιασμό.
Προφανώς εσύ τα ξέρεις καλύτερα, οπότε διαφώτισέ μας σχετικά.
[...]χωρίς δικλείδες ασφαλείας]
Τέσσερις δικλίδες, τέσσερα όρια: Δημόσιο χρέος (<60%), δημόσιο έλλειμμα (<3%), δημόσιο πλεόνασμα (<6%), πληθωρισμός <3%. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο, πέρα από πολιτικούς που να σχεδιάζουν και να ακολουθούν πολιτικές που να υλοποιούν αυτούς τους στόχους και πολίτες που να εκλέγουν αυτούς τους πολιτικούς. (Αλλιώς, ας εκλέξουν άλλους πολιτικούς και ας μην ακολουθήσουν πολιτική
ισχυρού νομίσματος που λειτουργεί ως παγκόσμιο απόθεμα.) Και για όσους μπήκαν με μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, πολιτικές που να το μειώσουν μακροπρόθεσμα, π.χ. σε 20 ή 30 χρόνια.
Σχεδιάστηκε με αφέλεια και στον αέρα: Αυτή είναι η καλοπροαίρετη άποψή μου.
Ευτυχώς, είναι καλοπροαίρετη.
[...]δεν θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις που απαιτούν πάση θυσία να κόψουμε δικό μας νόμισμα, όπως εξίσου και απολύτως ισότιμα δεν θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις που απαιτούν πάση θυσία να μείνουμε στο ευρώ.
ισότιμα, έτσι;
Λύσεις υπάρχουν, που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση σε καθεμιά απ' τις δυο αυτές περιπτώσεις.
Με δεδομένο ότι για τις λύσεις εντός ευρώ γίνεται συζήτηση από πολλούς και όλο και κάτι θα βρεθεί, πες μας τουλάχιστον μια από τις ισότιμες εκτός ευρώ...