Το περί παραληρήματος το έβαλα επειδή κάποια στιγμή ένα ανάλογο κείμενο του Κώστα σχετικά με την αντιμετώπιση που τύγχαναν οι απεργοί στο ανατολικό μπλοκ είχε χαρακτηριστεί παραλήρημα (από εσένα αν θυμάμαι καλά, αλλά διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), οπότε είπα να βγάλω από τον κόπο όποιον θα ήθελε να μου ασκήσει μια τέτοιου είδους κριτική. Αν το βρίσκεις αστείο επειδή δεν κρίνεις ότι αυτά που γράφω παραπάνω είναι όντως παραλήρημα, τότε χαίρομαι πολύ για αυτό.
Λάθος θυμάσαι. Το
κείμενο του Κώστα που χαρακτήρισα παραληρηματικό δεν ήταν καθόλου «ανάλογο» με ό,τι έγραψες εδώ και δεν είχε σχέση με απεργούς.
Για τις επιστήμες και συγκεκριμένα για την περίπτωση Βαβίλοφ: η εντύπωση που αποκόμισα εγώ διαβάζοντας εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου του Peter
Pringle με τον εύγλωττο τίτλο
The Murder of Nikolai Vavilov: The Story of Stalin's Persecution of One of the Great Scientists of the Twentieth Century (εύγλωττο με την έννοια ότι καθόλου φιλοσοβιετικό δεν είναι το βιβλίο, το αντίθετο) και παρακολουθώντας
αυτήν τη σχετική συζήτηση, είναι αρκετά διαφορετική.
Ο Βαβίλοφ, το αντίπαλον δέος του Λισένκο, όχι μόνο δεν διωκόταν, αλλά κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις σε όλη την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν ο Λένιν στην εξουσία και για περίπου 10 χρόνια επί Στάλιν (Σοβιετική Ένωση ήταν κι αυτές οι περίοδοι, όχι πλανήτης Άρης). Σε όλη αυτή την περίοδο οι σοβιετικοί χρηματοδοτούσαν όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό (Ιντιάνα Τζόουνς της επιστήμης του τον χαρακτηρίζει στη συζήτηση ο συνομιλητής του Πρινγκλ) σε μια περίοδο που τα οικονομικά της ΕΣΣΔ μόνο ανθηρά δεν ήταν. Ο Βαβίλοφ, λοιπόν, ταξίδεψε στη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν, τη Νότια Αμερική και αλλού, με σκοπό να συλλέξει σπόρους φυτών που θα ήταν κατάλληλοι για την αντιμετώπιση των λιμών στη χώρα του αλλά και γενικότερα. Ο Πρινγκλ δε, τον περιγράφει μάλλον ευχαριστημένο από το επίπεδο της επιστήμης του και τις δυνατότητες έρευνας που είχε στην ΕΣΣΔ, ενώ η περιγραφή που δίνεται για τον αμερικανό Χέρμαν Μίλλερ, γενετιστή και συνεργάτη του Βαβίλοφ, που προσκαλείται να εργαστεί στο Λένιγκραντ είναι από τον βιογράφο του η εξής:
The offer was 'an opportunity to do research Muller had only dreamed he might do. Full-time research, a large graduate program, the backing of Vavilov, one of the most powerful men of science in the USSR - all this could not be passed up'.
Όλα αυτά το 1933. Τα πράγματα, βέβαια, όντως δεν πήγαν καλά για τον Βαβίλοφ: έπεσε σε δυσμένεια και τελικά συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της αντι-σοβιετικής δράσης (και όχι για τις επιστημονικές θέσεις του, οι οποίες όμως είναι πολύ πιθανό να έπαιξαν ρόλο στη δυσπιστία που υπήρχε απέναντί του) το 1940. Ο Πρινγκλ στο βίντεο που έδωσα παραπάνω υποστηρίζει ότι οι αιτίες γι' αυτή τη δυσπιστία ήταν πολλές: μια γενικότερη τάση παραμερισμού των παλιών αστών επιστημόνων και αντικατάστασής τους από προλετάριους, η δυσπιστία της ΕΣΣΔ απέναντι στις σχέσεις με το εξωτερικό (τη δεκαετία του '30 με την τεράστια στρατιωτική μηχανή των Ναζί να ετοιμάζεται για επίθεση κατά της ΕΣΣΔ και με τις δυτικές δυνάμεις να ανοίγουν το δρόμο του Χίτλερ, η δυσπιστία αυτή δεν ήταν και τόσο παράξενη), η αποτυχία του Βαβίλοφ να έχει τα αποτελέσματα που υποσχέθηκε όσον αφορά την αντιμετώπιση των λιμών (αν και ο Πρινγκλ λέει πως το διάστημα ήταν πολύ σύντομο για τέτοια αποτελέσματα), ορισμένες επιτυχίες των προσπαθειών του Λισέκνο, αλλά και το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη δεκαετία η γενετική ταυτίζεται με τη χρήση της στη Δύση: την ευγονική, τις στειρώσεις και τις ρατσιστικές πρακτικές που αυτές συνεπάγονταν. Αυτός ο παράγοντας φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο:
Muller [ο συνεργάτης του Βαβίλοφ] had flirted with eugenics and one of the Soviet's ideologues' central arguments against Mendel [στους νόμους του οποίου βασίζονταν Μίλλερ και Βαβίλοφ, σε αντίθεση με τον λαμαρκιστή Λισένκο] and geneticists was its use by the eugenics movement.
και
The Kremlin had banned the topic of eugenics on the grounds that it could be used to promote racist policies - as Hitler was doing with his Eugenics Sterilization Act.
Το ζήτημα, λοιπόν, δεν αφορούσε απλώς μια θεωρητική συζήτηση αλλά αντιμετωπιζόταν ως κάτι που είχε πρακτικές συνέπειες για την επιβίωση των ίδιων των σοβιετικών κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά και τρομακτικές συνέπειες ως προς τις πρακτικές του εφαρμογές στη Δύση. Διαβάζοντας κανείς το γράμμα του
Μίλλερ προς το Στάλιν ανατριχιάζει από το πόσο ρατσιστικά θεμελιωμένη ήταν η επιχειρηματολογία του, παρότι ο ίδιος ήταν σοσιαλιστής.
Όλα αυτά είναι, νομίζω, ενδεικτικά για το ιστορικό πλαίσιο της «υπεράσπισης της γενετικής» που αναφέρεις.