λιντσάρω

nickel

Administrator
Staff member
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι λιντσάρω δεν σημαίνει προγκάω.


λιντσάρω ρ. μετβ. {λιντσάρισ-α, -τηκα, -μένος} (κυρ. για εξαγριωμένο πλήθος) κακοποιώ ή θανατώνω με λιντσάρισμα: οι κάτοικοι τού χωριού όρμησαν να λιντσάρουν τον παιδοκτόνο, αλλά απωθήθηκαν από τον αστυνομικό κλοιό.
[ΕΤΥΜ. < αγγλ. lynch (στη φρ. lynch law) από το όνομα τού Αμερικανού Ch. Lynch (1736-1796), ο οποίος οργάνωνε παράνομα λαϊκά δικαστήρια κατά την Αμερικανική Επανάσταση και εκτελούσε ποινές εναντίον των νομιμοφρόνων (αγγλ. loyalists) προς το αγγλικό στέμμα στην πολιτεία τής Βιρτζίνιας].

(ΛΝΕΓ)

λιντσάρω [lintsáro] -ομαι : 1. (για πλήθος ανθρώπων) επιτίθεμαι με σκοπό να κακοποιήσω κπ. που τον θεωρώ ένοχο, υπεύθυνο για κτ.: Οι φίλαθλοι όρμησαν να λιντσάρουν το διαιτητή. 2. σκοτώνω με τα ίδια μου τα χέρια, χωρίς δίκη, αυτοδικώ: Οι συγγενείς του θύματος επιτέθηκαν στο δολοφόνο για να τον λιντσάρουν.
[αγγλ. lynch (ίσως < ανθρωπων. Lynch) -άρω ή μέσω του ιταλ. linciar(e) -ω]

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=λιντσάρω&sin=all


http://www.lifo.gr/now/politics/33539
(Πάνο, πες ότι δεν ήξερες τι σημαίνει «λιντσάρω». Θα σε πιστέψουν όλοι.)
 

Earion

Moderator
Staff member

nickel

Administrator
Staff member
Αν είχε επικρατήσει το trophic chain, δεν θα είχαμε πονοκεφάλους τώρα (όπου, αν κρίνω από τις γκουγκλιές, ο ένας στους πέντε το λέει λάθος).
 
Πάντως υπάρχουν κι άλλα πρόσφατα παραδείγματα με το λιντσάρω να χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρόγκηγμα. Δεν το έγραψα επειδή είμαι στην ανάρρωση και επειδή δεν φλέγομαι να στηρίξω τον Καμμένο, αλλά πριν από κανα μήνα είχα στα μεζεδάκια (αλλά τελικά δεν το έβαλα) τίτλο ρεπορτάζ ότι Λιντσαρίστηκαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ στη Μεσσηνία, ενώ και η πιο πρόσφατη επίθεση στον Παυλόπουλο χαρακτηρίστηκε λιντσάρισμα σε ιστοσελίδες.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, το έχω επισημάνει κι εγώ κάπου, αν θυμάμαι καλά. Αμαθείς "δημοσιογράφοι" του διαδικτύου γράφουν "λιντσάρω" και εννοούν "προπηλακίζω". Τι γίνεται τώρα; Να το δεχτούμε κι αυτό ως "εξέλιξη" της γλώσσας; Σας πέθανα στα εισαγωγικά!
 

cougr

¥
Επιπλέον ερώτηση: είναι νοηματικά σωστό να μιλάμε για διατροφική αλυσίδα, που όπως βλέπω το λένε πολλοί --και μαζί τους και ο Ανεξάρτητος Πρόεδρος; Ή μήπως το σωστό είναι τροφική αλυσίδα; Αν καταλαβαίνω καλά, μεταφράζουμε τον αγγλικό όρο food chain, όχι κάποιο ανύπαρκτο *diet chain.

Υπάρχει επίσης ο όρος nutrient/nutritional chain ο οποίος αν και σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται εναλλακτικά με το food chain, συνήθως παραπέμπει ειδικότερα στα διατροφικά στοιχεία των τροφών και όχι στα τρόφιμα καθαυτά.
 
Ναι, το έχω επισημάνει κι εγώ κάπου, αν θυμάμαι καλά. Αμαθείς "δημοσιογράφοι" του διαδικτύου γράφουν "λιντσάρω" και εννοούν "προπηλακίζω". Τι γίνεται τώρα; Να το δεχτούμε κι αυτό ως "εξέλιξη" της γλώσσας; Σας πέθανα στα εισαγωγικά!

Σας "πέθανα" στα εισαγωγικά :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Συνονόματε, σιδερένιος!

Δεν θα ήταν καλό να αφήσουμε τον όρο να πάρει πολλές σημασίες γιατί απλώς στο τέλος θα αχρηστευτεί, δεν θα ξέρουμε τι εννοεί όποιος τον λέει. Στην περίπτωση του Καμμένου, μπορούμε να υποψιαστούμε ότι δεν ξέρει τι λέει. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να επικαλεστεί αυτό το συγγνωστό για κάποιους πρόβλημα του πολιτικού. Έτσι, χτες που η πιο πρόστυχη βία ήρθε και μας χαστούκισε κανονικά, τα άρθρα των εφημερίδων έγραφαν ακόμα για τη σχέση του Καμμένου με το λιντσάρισμα.
 
Τον Καμμένο τον θεωρώ γραφικό, αλλά τίμιο. Και σ' αυτήν την περίπτωση, ενώ συμπαθώ την Τσαπανίδου, θεωρώ ότι η στάση της ήταν αισχρή. Δεν λες σε έναν πολιτικό αρχηγό ότι θα τον πετάξεις απ' το στούντιο ούτε αρχίζεις και ξεστομίζεις βλακείες που δεν έχεις πιστοποιήσει, για εντάλματα σύλληψης, κτλ.

Ωστόσο εδώ να σημειώσουμε ότι ο Καμμένος δήλωσε πως αν έβγαινε απόφαση δεν θα περίμενε την άρση του ασύλου, θα παραδινόταν μόνος του, πράγμα που το πιστεύω. Ας θυμηθούμε τι έκανε, αντίστοιχα, ο Κασιδιάρης. Οι συγκρίσεις είναι άτοπες. Οι ΑΝΕΛ είναι γραφικοί -άντε, ουτοπικοί, για όποιον του κακοπέφτει ο χαρακτηρισμός-, όχι βίαιοι.

Στο γλωσσολογικό, ο Καμμένος φαίνεται να ξέρει τι σημαίνει η λέξη, γι' αυτό και μιλάει για πολιτικό λιντσάρισμα, προσπαθώντας να δώσει μεταφορική έννοια στα λόγια του. Δεν ξέρω τι έλεγαν οι γιαγιάδες/μανάδες, τι στο καλό ήταν, αλλά μάλλον εννοούσε ξύλο, όχι προπηλακισμό. Από την άλλη, ήταν κατ' ιδίαν συζήτηση, όχι δημόσια δήλωση. Άρα τουλάχιστον δεν συνιστά αξιόποινη πράξη. Αν μη τι άλλο, αξιόποινη πράξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η καταγραφή και η προβολή κατ' ιδίαν συζήτησης χωρίς την συγκατάθεση των συνομιλούντων.

ΥΓ: συγγνώμη για τις πολιτικές προεκτάσεις.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...]Από την άλλη, ήταν κατ' ιδίαν συζήτηση, όχι δημόσια δήλωση.[...]
Δεν με ενδιαφέρει να σταθώ στις πολιτικές σου εκτιμήσεις, αλλά, καταρχήν, σε αυτό το γλωσσικό.

Ας συμφωνήσω, τεντωμένα, ότι δεν ήταν δημόσια επίσημη δήλωση. Δεν παύει να είναι δημόσια προτροπή σε βιαιοπραγία (αφού απευθύνεται προς πολλούς, σε δημόσιο χώρο και κινηματογραφήθηκε). Αυτός που πήρε το βίντεο, θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς και να το διανέμει σε επίλεκτους παραλήπτες και να λέει: «Ορίστε, ο πρόεδρος συνιστά να...»

[...]Άρα τουλάχιστον δεν συνιστά αξιόποινη πράξη.[...]
Αφού, λοιπόν, είναι δημόσια προτροπή σε βιαιοπραγία, και βέβαια συνιστά αξιόποινη πράξη. Τελεία.

Ας σταματήσουμε, επιτέλους, τις συγκρίσεις και τους συσχετισμούς. Στο τέλος θα φτάσουμε στο εγώ σου σκότωσα εκατό κι εσύ μου σκότωσες χίλιους. Μπάστα!

Νομιμότητα και δημοκρατία!
 
Συγγνώμη, δηλαδή αν εγώ, ενώ πίνω τον καφέ μου έξω, με φίλους, τούς πω ότι πρέπει να λιντσάρουμε τον Κασιδιάρη, είναι δημόσια προτροπή σε βία;
 
Αυτό με το "δημόσια" πάντως είναι λιγάκι τραβηγμένη θεώρηση, αφού η κινηματογράφηση έγινε χωρίς τη θέληση του ομιλητή.
Δεν το περιορίζω στον Καμμένο, γενικά το λέω. Είναι σωστό να μπορείς να μιλάς αλλιώς δημόσια και αλλιώς σε φιλικό κύκλο ή σε κομματική διαδικασία ή κεκλεισμένων των θυρών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Υποθέτω ότι το να παροτρύνεις άλλους σε βίαιες ενέργειες σε ιδιωτικό περιβάλλον (με τέλεση πράξης ή μη) αλλάζει το χαρακτηρισμό του αδικήματος, αλλά δεν αίρει τον ποινικό χαρακτήρα του εφόσον αποδειχτεί. Και ανάλογα με την ιδιότητα αυτού που παροτρύνει.

Προσθήκη: Με άλλα λόγια, αν ο Κ. έλεγε αυτό που είπε στον Χ στο σπίτι του Χ και ο Χ πήγαινε και λιντσάριζε τον Π, ο Κ θα είχε τη γνωστή ευθύνη του ηθικού αυτουργού. Ή κάνω λάθος;
 
Εαν ο Χ προέβαινε στην αξιόποινη πράξη και αποδεικνυόταν ότι ήταν κατόπιν προτροπής του Ψ, δεν θα είχε καμμιά σημασία αν η προτροπή έγινε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο και αν ήταν παρόντες κι άλλοι ή ήταν οι δυο τους. Η δημόσια προτροπή δεν προϋποθέτει αποδοχή από το ακροατήριο (συνειδητή ή όχι), είναι αξιόποινη πράξη ούτως ή άλλως.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μήπως ο Καμμένος εν τη αφελεία του και υπό την πίεση των γεγονότων ξεστόμισε την αλήθεια;
Ότι οι πολιτικοί μας μπορούν (τους επιτρέπεται) να λένε άλλα στους ψηφοφόρους και άλλα στις κάμερες;
Το ξέραμε δηλαδή, δεν είναι νέο, αλλά, πώς να το κάνουμε, άλλο πράμα να σ' το λένε και κατάμουτρα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κοίτα, Helle, δεν έχω χρόνο να κάτσω να συζητήσω τις νομικές διαστάσεις, τις οποίες άλλωστε αγνοώ. Φτάνει να πούμε: Ο πολιτικός που πάει και λέει σε οπαδό του να λιντσάρει τον πολιτικό του αντίπαλο είναι... (Προσθέστε ό,τι νομίζετε, αρκεί να μην είναι κολάσιμο.)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό με το "δημόσια" πάντως είναι λιγάκι τραβηγμένη θεώρηση, αφού η κινηματογράφηση έγινε χωρίς τη θέληση του ομιλητή.
Νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ήδη λυμένο, από δεκάδες διαφορετικά δικαστήρια, εδώ και αλλού. Ο Καμμένος μπορεί να κάνει μήνυση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λόγω μη εξουσιοδιοτημένης κινηματογράφησης (αν και νομίζω ότι κάθε δικαστήριο θα αποφάσιζε υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας, αφού πρόκειται για αρχηγό κόμματος και ο κινηματογραφιστής απλώς σήκωσε το τηλέφωνο και τραβούσε σε δημόσιο χώρο). Άλλωστε, ένα από τα θετικά των επαναστάσεων, αραβικών και μη, των τελευταίων χρόνων είναι ότι έδειξαν πως ο καθένας μπορεί να σηκώσει το κινητό του και να απαθανατίσει πράγματα που μπορεί εύκολα και να χαθούν από τα επίσημα οπτικοακουστικά μέσα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εαν ο Χ προέβαινε στην αξιόποινη πράξη και αποδεικνυόταν ότι ήταν κατόπιν προτροπής του Ψ, δεν θα είχε καμμιά σημασία αν η προτροπή έγινε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο και αν ήταν παρόντες κι άλλοι ή ήταν οι δυο τους. Η δημόσια προτροπή δεν προϋποθέτει αποδοχή από το ακροατήριο (συνειδητή ή όχι), είναι αξιόποινη πράξη ούτως ή άλλως.
Σωστά, εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί, η προτροπή σε αξιόποινη πράξη τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα, όπου προβλέπεται τιμωρία για τη δημόσια αλλά και τη μη δημόσια προτροπή. Θα προσέξετε ότι η δημόσια (με την έννοια ότι δεν έγινε στο σπίτι του, ή σε ιδιωτικό χώρο, αλλά ενώπιον ακροατηρίου) προτροπή, όπως αυτή του Πάνου του Καμμένου, τιμωρείται με αυστηρότερη ποινή.
Άρθρο 184 Ποινικού Κώδικα:
Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Άρθρο 185 Ποινικού Κώδικα:
'Οποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο [έγκλημα που διαπράχθηκε]* και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.​
Άρθρο 186 Ποινικού Κώδικα:
1. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος προσφέρεται ή αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
«2. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι' αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83.
 

SBE

¥
Δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε, σε δημόσιο χώρο ήταν, μίλαγε με αγνώστους του, είναι δημόσιο πρόσωπο, οπότε μπορεί να συμβεί η μαγνητοσκόπηση χωρίς την έγκρισή του και να του ζητάνε μετά ρέστα. Βεβαίως από τον τόνο και το ύφος είναι εμφανές ότι δεν επρόκειτο για καμιά σοβαρή προτροπή αλλά για τις γνωστές υπερβολές που λέμε όλοι. Αλλά ακόμα κι έτσι, κάποιος μπορεί να τον πάρει στα σοβαρά (κάποιος με προβλήματα κατανόησης, ίσως).
 
Top