Οι χορτοφάγοι θα τρώνε κρέας από βλαστοκύτταρα;

nickel

Administrator
Staff member
Η κυρία και ο κύριος που δοκίμασαν το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου (από βλαστοκύτταρα, stem cells) πρέπει να μοιράστηκαν το πιο ακριβό γεύμα όλων των εποχών: 300.000 ευρώ λένε ότι κόστισε. Εντάξει, θα το αποσβέσουν αργότερα οι επενδυτές (ο σημαντικότερους απ' αυτούς διάβασα ότι είναι o Σεργκέι Μπριν της Γκουγκλ).

Η απορία μου είναι: οι χορτοφάγοι θα τρώνε απ' αυτό το κρέας; Αλλά ενδιαφέρον έχουν και άλλα φουτουριστικά...

Ποιες σελίδες διάβασα:
http://www.theguardian.com/science/2013/aug/05/google-sergey-brin-synthetic-beef-hamburger
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23576143
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231260404
 

SBE

¥
Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε τυρί γιατί παρασκευάζεται με πυτιά. Λες να φάνε κρέας από βλαστοκύτταρα ζωικής προέλευσης;
 

SBE

¥
Κλωνοποίηση φυτικής προέλευσης ή ζωικής προέλευσης (είμαι σίγουρη ότι κάποιος θα το ρωτήσει).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το θέμα είναι πως αν κανείς είναι χορτοφάγος, ένας από τους λόγους είναι συνήθως πως αντιτίθεται στην όποια εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει πως η αναπαραγωγή στο εργαστήριο εντάσσεται και αυτή σε αυτήν την κατηγορία. Βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με τη φύση, πράγμα που είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι είναι χορτοφάγοι.
 

Earion

Moderator
Staff member
Συγχωρήστε με αλλά δεν θεωρώ ότι οι χορτοφάγοι βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση. Το αντίθετο θα έλεγα. Η κατασκευή των πεπτικών οργάνων και οι κυνόδοντές μας μαρτυρούν γι' αυτό. Άρα τώρα, αν κάποιος δικαιούται να επικαλείται τη φύση, αυτός είναι ο μη οπαδός της χορτοφαγίας.
 
Παλάβρα, η εργαστηριακή αναπαραγωγή ζωικών ιστών δεν απαιτεί την ύπαρξη ζώων (τουλάχιστον στο τελικό στάδιο, όταν η συνθετική τροφή θα είναι πλήρως mainstream).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συγχωρήστε με αλλά δεν θεωρώ ότι οι χορτοφάγοι βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση. Το αντίθετο θα έλεγα. Η κατασκευή των πεπτικών οργάνων και οι κυνόδοντές μας μαρτυρούν γι' αυτό. Άρα τώρα, αν κάποιος δικαιούται να επικαλείται τη φύση, αυτός είναι ο μη οπαδός της χορτοφαγίας.
Συμφωνώ. Εξάλλου, το κρέας δημιουργεί πρόβλημα στον άνθρωπο όταν υπερκαταναλώνεται, αλλά αυτό συμβαίνει με σχεδόν όλες τις τροφές. Απλώς μετέφερα συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους χορτοφάγους.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το κρέας από βλαστοκύτταρα θα είναι νηστίσιμο ή αρτύσιμο;
 

meidei

New member
Από την στιγμή που (απλοποιημένα), είναι ζωικός μυς μεγαλωμένος σε εργαστηριακές συνθήκες (αντί μέσα στο σώμα του ζώου), ισχύει ό,τι ξέρετε. Ίσως να μην μετρά για χαλάλ/κόσερ βέβαια, αφού δεν υπάρχει καν σφαγή.

Πάντως δεν θα μας χαλάσει να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας στο μισό.
 

bernardina

Moderator
Αίμα θα υπάρχει; Εκεί είναι η ουσία (ως προς το χαλάλ και το χαράμ, που λέει αποπάνω ο meidei).

Aντί της --πανάκριβης-- κλωνοποίησης, μια καλή λύση θα ήταν να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της ηλίθιας σπατάλης και της υπερεκμετάλλευσης του ζωικού κεφαλαίου. Η καλή διαχείριση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι που είχα διαβάσει για το πόσα χρωστάει ο ανθρώπινος πολιτισμός στα δύστυχα βοοειδή...
 

meidei

New member
καθαρός μυς είναι, ούτε αίμα, ούτε λίπος (γιαυτό διαφέρει και η υφή και η γεύση). Λένε βέβαια ότι στην πορεία θα προσθέσουν υποκατάστατα για να του δώσουν γεύση.

(σκεφτόμουν πιο πολύ την τελετουργική σφαγή, με την προσευχή κλπ)
 

bernardina

Moderator
καθαρός μυς είναι, ούτε αίμα, ούτε λίπος (γιαυτό διαφέρει και η υφή και η γεύση). Λένε βέβαια ότι στην πορεία θα προσθέσουν υποκατάστατα για να του δώσουν γεύση.

Γιατί όλ' αυτά; Εννοώ, ποιος ο (πρακτικός) λόγος; Αληθινά ρωτάω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω ότι η εκτροφή ζώων και δη βοοειδών, στο βαθμό που γίνεται τώρα, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ίσως να είναι ένας τρόπος να παράγεται το κρέας σε ελεγχόμενες συνθήκες (άρα δεν έχουμε τον παράγοντα αρρώστιες και προβλήματα υγείας που προκαλούν απώλειες), απελευθερώνοντας έτσι γη προς καλλιέργεια και μειώνοντας τις εκπομπές που σχετίζονται με την εκτροφή.

Βέβαια, αν απλώς τρώγαμε λιγότερο κρέας, ίσως είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Ναι, σε μεγάλο βαθμό λύθηκε. Εκτός κι αν μεταλλαγμένα εννοείς μόνο αυτά που παράγονται την τελευταία 20ετία με άμεση γονιδιακή παρέμβαση κι όχι τις εξελιγμένες καλλιέργειες των 100 τελευταίων χρόνων, που παράγονται με έμμεση γονιδιακή παρέμβαση, γνωστή στην ανθρωπότητα εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια (you know, γνωστή ως μπόλιασμα).

Περισσότερο διάβασμα στο Green Revolution. Ένα μικρό quote:

The initiatives, led by Norman Borlaug, the "Father of the Green Revolution" credited with saving over a billion people from starvation.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όπως λύθηκε με τα μεταλλαγμένα σιτηρά;
Έχεις εντρυφήσει στο πού τα βρήκαμε και πώς εξελίχτηκαν τα τωρινά «μη μεταλλαγμένα» σιτηρά;
 

bernardina

Moderator
Έχεις εντρυφήσει στο πού τα βρήκαμε και πώς εξελίχτηκαν τα τωρινά «μη μεταλλαγμένα» σιτηρά;

Δόκτωρ, η προβοκατόρικη ερώτησή μου είχε να κάνει με το αν είναι προτιμότερο να επιδιδόμαστε σε εξαντρίκ μεθόδους εξεύρεσης "λύσεων" (που εννιά φορές στις δέκα είναι απλή φιλοδοξία των ερευνητών και τίποτα περισσότερο) αντί να αξιοποιούμε καλύτερα τα ήδη αξιόλογα μέσα που διαθέτουμε. Λες ο Τρίτος Κόσμος να πεινάει επειδή το παλιομοδίτικο σιτάρι ή ρύζι δεν φτάνει να τον θρέψει; Η πείνα είναι πολιτικό -και με την πλατιά και με τη στενή έννοια της λέξης-, όχι τεχνοκρατικό πρόβλημα. (Δε θες όμως ν' ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση).
 
Top