panadeli
¥
Πολύ καλό. Μου άρεσε που διάλεξες να πεις "ζώο" αντί "ον", λες και ο άνθρωπος είναι από κάποια ανώτερη πάστα και χρειάζεται εκλεπτυσμό η λέξη.
Λες ε;
Πάντως δεν υπήρξε θέμα επιλογής, τουλάχιστον όχι συνειδητής. Έχω χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές την έκφραση "ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο" και δεν θυμάμαι ποτέ να προβληματίστηκα μήπως έπρεπε να πω ή να γράψω "κοινωνικό ον". Τώρα που μου το επισημαίνεις βλέπω τη διαφορά, αλλά ειλικρινά δεν μου είχε περάσει από το μυαλό.
«Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρέχουν, καταδικάζουν τον σύγχρονο «κοινωνό» σε μία πλαστή και εικονική επικοινωνία, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται από τον πλησίον του.»
Τι θα πει "πλαστή και εικονική επικοινωνία"; Σε αντίθεση με τι; Με την "ειλικρινή και πραγματική" επικοινωνία που θα είχες με... ποιον; Δηλαδή, προ Διαδικτύου οι άνθρωποι έκαναν γνωριμίες αβέρτα; Είχαν όλοι φίλους και παρέες; Δεν ένιωθαν μοναξιά;
Συμφωνώ με όλα αυτά που γράφεις, αλλά από την παραπάνω πρόταση εκείνο που πραγματικά με ενοχλεί είναι η χρήση της λέξης "καταδικάζουν", και ειδικά αμέσως μετά από τη λέξη "παρέχουν". Θεωρώ εντελώς οξύμωρο να χρησιμοποιεί κανείς τις δύο αυτές λέξεις στην ίδια πρόταση. Η απλή παροχή ενός μέσου δεν μπορεί να καταδικάσει κανέναν άνθρωπο σε καμία κατάσταση. Και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα μέσο, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Ως μέσο παρέχει πάμπολλα πράγματα, αλλά δεν έχει τη δύναμη να καταδικάσει κανέναν σε τίποτα. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο τρόπος με τον οποίον ο καθένας χρησιμοποιεί το κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του είναι ένα αποκλειστικά δικό του ζήτημα. Αν νιώθει ότι η χρήση του μέσου τον αποξενώνει από το πλησίον του, μπορεί κάλλιστα να την περιορίσει ή και να τη σταματήσει εντελώς. Κανείς δεν εμποδίζει τον οποιονδήποτε άνθρωπο να βγάλει τον υπολογιστή του από την πρίζα.
Και για να επιστρέψω στα της εκπαίδευσης, με ενοχλεί απίστευτα το γεγονός ότι η κυρίαρχη άποψη που εκφράζεται στο σχολείο, κυρίως από φιλολόγους αλλά όχι μόνο, θέλει τον άνθρωπο υποχείριο της τεχνολογίας. Αντί ως παιδαγωγοί να τονίζουμε τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος να διαγράψει τη δική του πορεία στη ζωή, προτιμούμε να τον παρουσιάζουμε ως ένα άβουλο ον που άγεται και φέρεται από κάθε λογής απίθανα πράγματα όπως η τηλεόραση, η διαφήμιση, το διαδίκτυο κ.ο.κ., πράγματα που μπορεί όντως να παίζουν ρόλο στη ζωή μας αλλά επ' ουδενί δεν μας εξουσιάζουν. Εργαλεία είναι, τα οποία εμείς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε όπως εμείς θέλουμε.
Είδες Ελληγενή; Χρησιμοποίησα το ον! Δεν μπορώ εύκολα να στο εξηγήσω, αλλά με την ίδια ευκολία που θα πω "κοινωνικό ζώο" θα πω και "άβουλο ον". Μάλλον φταίει ότι είμαι βιολόγος και η έκφραση "κοινωνικό ζώο" μου φαίνεται 100% φυσική, ενώ η έκφραση "άβουλο ζώο" μου φαίνεται εντελώς λάθος.