Δεν έχει να κάνει με την συντήρηση στερεοτύπων στην επιστήμη, αλλά στο διαδίκτυο. Και εν πολλοίς φταίνε και οι ίδιες οι γυναίκες γι' αυτό.
Συμφωνοδιαφωνώ.
Πρώτα πρώτα, η γυναίκα που έχει το δεν-ξέρω-πως-το-λένε στο φέισμπουκ έχει πτυχίο βιολογίας (που για όποιον είναι συνδρομητής, σαν εμενα, είναι εμφανές) αλλά δεν εργάζεται σαν βιολόγος. Είναι δημοσιοσχεσίτισα σε τεχνική εταιρία. Δηλαδή η δουλειά της είναι να προωθεί ειδήσεις για επιστημονικά θέματα. Οπότε δεν πρόκειται για "επιστημόνισσα". Υποψιάζομαι επίσης ότι ο ντόρος για το φύλο της ειναι μέρος της προώθησης. Επιεδή κοίταξα τα σχόλια αναλυτικά (αφιέρωσα καμια ώρα, τόσο sad είμαι), οι πιο πολλοί συνδρομητές της δεν παραξενεύτηκαν ιδιαίτερα, ούτε καν σχολίασαν την εμφάνισή της (που δεν είναι και τόσο hot όσο λένε τα σχόλια που η ίδια επέλεξε να προβάλλει, μια συνηθισμένη γυναίκα μέτριας εμφάνισης είναι, όπως φαίνεται κι από άλλες φωτογραφίες της). Αναρωτιέμαι κι όλας μήπως η επιλογή των σχολίων που έλεγαν ότι είναι νέρντ και ωραία έγινε εσκεμμένα, για να τονιστεί το στερεότυπο.
Τώρα, γιατί φταίνε οι γυναίκες αν υποθέσουμε ότι δεν έχουν ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο;
Εγώ θα έλεγα ότι στο αγγλοσαξονικό μοντέλο ο μέσος χρήστης για πολλά χρόνια ήταν ο ελαφρώς ακοινώνητος, ελαφρώς πάσχων απο Άσπεργκερ (σύνδρομο σπάνιο στις γυναίκες), συνήθως φοιτητής σε τεχνολογικό αντικείμενο, που είχε προσβαση από το πανεπιστήμιο (και οι αρχαιολόγοι π.χ. είχαν προσβαση απο τα πανεπιστήμια, αλλά δεν είχαν λόγο να ασχοληθούν εφόσον δεν τους πρόσφερε το νεό φρούτο κατι για τη δουλειά τους). Τώρα όμως που το ιντερνέτ έχει γίνει σερφάρω και βλέπω την grumpy cat και διαβάζω κουτσομπολιά, λογικό είναι να το χρησιμοποιεί πιο πολύς κόσμος και των δύο φύλων. Όμως έχει μείνει η εντύπωση ότι είναι το προπύργιο του νερντισμού.