«Η δίκη του πιθήκου» και του Δαρβίνου

curry

New member
Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία ένα ενδιαφέρον άρθρο, αφορμή για προβληματισμό. Το βάζω ολόκληρο και εδώ θα το βρείτε από την εφημερίδα.

Της ΒΙΚΗΣ ΤΣΙΩΡΟΥ

Πολλά βιβλία εκδίδονται αυτή τη στιγμή ενόψει των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Βρετανού φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου και των 150 χρόνων από τη συγγραφή του βιβλίου του «Η καταγωγή των ειδών».

Με τη δημοσίευσή του, το έργο αυτό του Δαρβίνου γνώρισε πολλές αρνητικές κριτικές, την αντίδραση της Εκκλησίας και πολλών συναδέλφων του, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε -για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον- ως μια σοβαρή επιστημονική θεωρία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η υπόθεση του Δαρβίνου επανήλθε στο προσκήνιο, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η χριστιανική Δεξιά προσπαθεί με επιμονή να αντικαταστήσει στα σχολικά εγχειρίδια την εξελικτική θεωρία με αυτήν του «δημιουργισμού», η οποία συχνά απαντάται και με τον συγκαλυμμένο όρο του «ευφυούς σχεδιασμού». Δηλαδή, τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δημιουργήθηκε όπως ακριβώς περιγράφεται στη Βίβλο. Οσο για την προοδευτική ουμανιστική Αριστερά, από την οποία δέχονται επίσης βολές οι θεωρίες του Δαρβίνου, αυτή δεν του συγχωρεί ότι προσέφερε στους «κοινωνικούς δαρβινιστές» έννοιες όπως αυτή της «φυσικής επιλογής» και της «επιβίωσης των ανταγωνιστικότερων», που χρησιμοποιήθηκαν ως επιχειρήματα του πιο άγριου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Η αρχή της αμφισβήτησης στη νεότερη εποχή έγινε το 1925, με την περίφημη «Δίκη του πιθήκου», όπου ο νεαρός καθηγητής Τζον Σκόουπς σε Γυμνάσιο του Ντέιτον, στο Τενεσί, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 100 δολαρίων επειδή δίδασκε τη θεωρία της εξέλιξης. Πολύ αργότερα, με νόμο του 1981, αποφασίστηκε οι μαθητές να διδάσκονται κατά «ισοδύναμο» τρόπο τη θεωρία της εξέλιξης και τη θεωρία της δημιουργίας, αποδεκτή άποψη σε μια κοινωνία που είχε υποκύψει στην έννοια του πολιτικά ορθού. Ωστόσο, αυτός ο νόμος ύστερα από μερικούς μήνες κρίθηκε αντισυνταγματικός, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια στην πολιτεία του Κάνσας αλλάζουν, ανά διετία σχεδόν, οι αποφάσεις για τη διδασκαλία ή μη της θεωρίας του Δαρβίνου.

Ακόμη και στην Ευρώπη, σήμερα, εμφανίζεται διχογνωμία μεταξύ οπαδών της εξελικτικής θεωρίας και του δημιουργισμού.

Δύο βιβλία, το ένα του φιλοσόφου Πατρίκ Τορ, «L' Effet Darwin» υπερασπίζεται τις απόψεις του Δαρβίνου· το άλλο, του ιστορικού επιστήμονα Αντρέ Πισό, «Στις αρχές των φυλετικών θεωριών. Από τη Βίβλο στον Δαρβίνο» («Aux Origines des Theories raciales. De la Bible a Darwin») συνδέει τις θεωρίες του Δαρβίνου με ρατσιστικές λογικές.

Είναι άραγε ο Δαρβίνος ρατσιστής και ευγονικός; Αυτό ισχυρίζεται ο Αντρέ Πισό και σε ένα προηγούμενο βιβλίο του που είχε εκδοθεί το 2000, με τίτλο, «Η καθαρή κοινωνία, από τον Δαρβίνο στον Χίτλερ» («La societe pure. De Darwin a Hitler»).

«Από το 1871 ο Δαρβίνος εκφράζει την αντίθεσή του στον ρατσισμό, στην καταπίεση, στον μαλθουσιανισμό και κατά συνέπεια στον κοινωνικό δαρβινισμό και στον ευγονισμό. Η Αριστερά γνωρίζει σήμερα πως η παρ' ολίγον συνάντηση του Μαρξ με τον Δαρβίνο, παρά τον αρχικό θαυμασμό του πρώτου για τον δεύτερο, οφειλόταν στο ότι ο Μαρξ χρειάστηκε να αγωνιστεί από το 1862 ήδη κατά του κινδύνου που πρέσβευε ο κοινωνικός δαρβινισμός, χωρίς να περιμένει να τοποθετηθεί ο Δαρβίνος για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό - δύο θέματα πάνω στα οποία είχε επίτηδες παραμείνει σιωπηλός έως το 1871», εξηγεί ο Τορ σε συνέντευξή του στον γαλλικό Τύπο. Οσο για το αν ο δαρβινισμός γέννησε τον ναζισμό, όπως ισχυρίζεται ο Πισό στο δικό του βιβλίο, ο Τορ απαντά: «Φυσικά, όχι. Ο Δαρβίνος απεχθανόταν την ωμότητα, ακόμη και προς τα ζώα. Ο ναζισμός γεννήθηκε από μια οικονομική και πολιτική κρίση και τη σύνδεσή της με ναρκισσιστικό τραύμα του εθνικού γερμανικού αισθήματος μετά την ήττα του 1918. Ο ακρωτηριασμός της συνολικής σκέψης του Δαρβίνου είναι ο κυριότερος λόγος της επιβίωσης απόψεων όπως αυτές του Πισό. Το να πει κανείς πως ο Δαρβίνος προετοίμασε την άνοδο του Χίτλερ, εξυπηρετεί τον Χίτλερ».


Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην καρικατούρα!

 
Τώρα εγώ θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Ή μάλλον μια σημείωση/συμπλήρωση:

Υπάρχουν κι άλλες πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες όσον αφορά την προέλευση της ζωής, τα γονίδια κλπ, διατυπωμένες από σοβαρούς επιστήμονες. Τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό:

Η θεωρία της πανσπερμίας (το ενδεχόμενο η ζωή/γενετικό υλικό να ήρθε από το διάστημα μέσω κομητών και διαστρικής σκόνης, βλ. μεγάλες επιδημίες σε σχέση με εμφάνιση κομητών, αναερόβιους οργανισμούς στη Γη που άνετα επιβιώνουν και στο διάστημα, οι υπεραστρονομικές πιθανότητες να ισχύει η θεωρία του Δαρβίνου, η οποία ακόμα δεν έχει αποδειχτεί... κλπ.)

Μερικά εισαγωγικά αρθράκια, εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Panspermia
http://www.panspermia.org/
http://www.physics4u.gr/articles/2003/panspermia.html

Και όσον αφορά τα "εγωιστικά" γονίδια και την ιδεολογική τους χρήση, ένα κάπως παλιό, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο: http://en.wikipedia.org/wiki/Not_in_Our_Genes

Έτσι, κουβέντα να γίνεται... :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Δυο-τρεις βιαστικές παρατηρήσεις, γιατί το θέμα είναι ανεξάντλητο.

Πρώτη φορά βλέπω την απόδοση «η επιβίωση των ανταγωνιστικότερων» για το survival of the fittest. Θα ανοίξω νήμα, αργότερα.

Η δίκη του 1925 (Monkey trial) είναι γνωστή σαν «δίκη των πιθήκων».

Για τα άλλα, ξέρετε: είμαι δηλωμένος δαρβινιστής, μπορώ να είμαι αριστερός και να γελώ με κάποιες θεωρίες των αριστερών, και τη θεωρία της πανσπερμίας την αγνοώ στη λεπτομέρειά της, αλλά ο δαρβινισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την καταγωγή των ειδών αλλά και με την εξέλιξή τους. Πάω να διαβάσω τι λέει η πανσπερμία γι' αυτό, μια και ο κοινωνικός δαρβινισμός αναφέρεται σε αυτή τη διάσταση.
 
Εμένα πάντως αυτό που μου κάνει εντύπωση στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών είναι ότι έχουν περάσει αιώνες, έχουν φτάσει στο σημείο να αναπαράγουν τις συνθήκες του μπιγκ-μπαγκ (ή να φιλοδοξούν να το κάνουν) κι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν τη Δαρβινική θεωρία.

Κι ένα λινκ ακόμα: http://serendip.brynmawr.edu/biology/b103/f01/web3/baird.html
 
Last edited:

curry

New member
Η θεωρία της πανσπερμίας φυσικά δεν αποκλείει να ισχύει η θεωρία του Δαρβίνου: με κάποιον τρόπο πρέπει να εξελίχθηκαν αυτοί οι "σπόροι ζωής" που, σύμφωνα με μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, μας ήρθαν από το διάστημα. Προσωπικά την βρίσκω ενδιαφέρουσα θεωρία κι έχω διαβάσει αρκετά για το ζήτημα καθώς άπτεται και της αστρονομίας - που υπεραγαπώ.

Αμβρόσιε, φυσικά δεν είμαι επιστήμονας για να σε διαβεβαιώσω πέραν πάσης αμφιβολίας για το τι έχει αποδειχτεί και τι όχι :). Όμως, τουλάχιστον για μένα, ο Δαρβίνος είναι ... αυταπόδεικτος!
Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, που ξέρουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με την εκτροφή σκύλων ή γάτων: τα περισσότερα είδη σκύλων (ιδίως αυτά που λέμε του "σαλονιού") είναι ανθρώπινα δημιουργήματα: δηλαδή, πήραν κάποτε κάποιοι μια ήδη υπάρχουσα ράτσα και σιγά-σιγά, επιλέγοντας ποια ζώα θα ζευγάρωναν κάθε φορά, διασφάλιζαν το επιθυμητό μέγεθος, χρώμα, τρίχωμα, τύπο αυτιών κλπ. Πχ δες εδώ για το γιόρκσάιρ τεριέ.

Εμένα όλα αυτά μου βρωμάνε Δαρβίνο και θεωρία της εξέλιξης, την οποία πολύ ωραία εφάρμοσε ο άνθρωπος πριν καν αυτή να διατυπωθεί!

Τώρα, ένας λόγος που έβαλα το άρθρο εδώ είναι ένα ζήτημα που θίγει, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα σε διάφορους επιστήμονες, φιλόσοφους κλπ: να παίρνει μια ομάδα (ό,τι κι αν εκπροσωπεί) ένα τμήμα μιας θεωρίας, να το πλασάρει όπως νομίζει και να προσάπτει στον εκάστοτε επιστήμονα, φιλόσοφο κλπ, πχ την ατομική βόμβα, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία κλπ κλπ. Τελικά, ποιος είναι ο στόχος; Να βρεθεί εξιλαστήριο θύμα; Να κάνουν ορισμένοι ντόρο γύρω από το όνομά τους εκμεταλλευόμενοι τη φήμη κάποιου άλλου ανθρώπου - που συχνά έχει επενδύσει όλη του τη ζωή στην έρευνα κλπ; Δηλαδή, φταίνε οι πατέρες του θεάτρου που σήμερα υπάρχει ο Σεφερλής;
 
Last edited:
Η θεωρία της πανσπερμίας φυσικά δεν αποκλείει να ισχύει η θεωρία του Δαρβίνου: με κάποιον τρόπο πρέπει να εξελίχθηκαν αυτοί οι "σπόροι ζωής" που, σύμφωνα με μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, μας ήρθαν από το διάστημα.

Μερικοί λένε ότι αυτές οι δύο θεωρίες αποκλείονται αμοιβαία, άλλοι λένε όχι. Αν δεις το τελευταίο λινκ που έδωσα, έχει ένα πολύ ωραίο άρθρο που μιλάει γι' αυτό.

Αμβρόσιε, φυσικά δεν είμαι επιστήμονας για να σε διαβεβαιώσω πέραν πάσης αμφιβολίας για το τι έχει αποδειχτεί και τι όχι :). Όμως, τουλάχιστον για μένα, ο Δαρβίνος είναι ... αυταπόδεικτος!

'Ντάξει, ούτε κι εγώ είμαι επιστήμονας. Και να ήμουν, ούτε και θα άλλαζε κάτι, γιατί ούτε κι αυτοί έχουν απτές και καθολικές αποδείξεις.

Πώς το βλέπω εγώ: υπάρχει ένα άπειρο σύμπαν (γαλαξίες και άλλοι γαλαξίες), ο πλανήτης μας είναι λιγότερο από σταγόνα στον ωκεανό...και μετά λένε ότι εξελιχθήκαμε από τον πίθηκο, γιατί δεν ξέρω κι εγώ ποιο ποσοστό του γενετικού μας υλικού είναι κοινό (70-80%, ίσως και κάτι άλλο, θα σε γελάσω).

Αλλά εμένα αυτό μου φαίνεται σαν να λένε ότι παίρνεις ένα κιλό πατάτες και 800 γραμμάρια κρεμμύδια και επειδή αυτά τα δύο έχουν 200 γρ. διαφορά, είναι το ίδιο.

Τι να σου πω... απόψεις είναι αυτές. Σεβαστές πάντα.

Ουφ, με σύγχυσαν πάλι τα εγωιστικά γονίδια. Θα πάω να δω το Contact για να ηρεμήσω... :D
 

curry

New member
Εμ, νομίζω ότι είναι κάπως άστοχο το παράδειγμα με τα πατατοκρέμμυδα... Η γάτα και ο άνθρωπος είναι θηλαστικά, αλλά κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έχουμε κάποια συγγένεια πέραν αυτής. Έτσι, δεν είναι ποσοτική η διαφορά, αλλά ποιοτική. Όπως οι γάτες μοιάζουν με τα λιοντάρια, έτσι κι εμείς μοιάζουμε με τους πιθήκους. Σαν το λεμόνι με το λάιμ, ένα πράγμα :)
Ξαφνικά μου ήρθε όρεξη για μοχίτο...
 
Εμ, νομίζω ότι είναι κάπως άστοχο το παράδειγμα με τα πατατοκρέμμυδα...

Δεν το λέω κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά. Αυτά τα 200 γραμμάρια σε ένα χαοτικό σύστημα όπως είναι το ανθρώπινο σώμα είναι *τεράστια* διαφορά. Εδώ ένα γονίδιο πάει στραβά κι αρχίζουν τα χίλια μύρια. Τεσπα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες τα χρησιμοποίησα μεταφορικά μόνο...

Εγώ δεν πιστεύω ότι μοιάζουμε στους πιθήκους. Ίσως το σώμα να μοιάζει. Αλλά η ερώτηση είναι: είμαστε το σώμα μας; Κι ο νους που βρίσκεται; Mέσα στο σώμα ή έξω από αυτό; Νομίζω ότι έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι υπάρχουν δύο νόες εκ των οποίων ο ένας μπορεί και προβάλλεται εκτός του σώματος, βλ. remote viewing.

:)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ δεν πιστεύω ότι μοιάζουμε στους πιθήκους. Ίσως το σώμα να μοιάζει.
Φαντάζομαι έχεις ακούσει και ότι πολλά είδη πιθήκων μεταδίδουν γνώση από γενιά σε γενιά, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς τους, ακόμα και επίκτητη γνώση, καθώς και ότι υπάρχουν ορισμένα είδη τα οποία έχουν κοινωνική δομή που πλησιάζει πολύ αυτήν του ανθρώπου, δηλαδή φροντίζουν και παρέχουν τροφή ακόμα και στα γηραιά μέλη της οικογένειάς τους, όπως η μητέρα τους και ο πατέρας τους.
 
Last edited:

curry

New member
Δες το Monkey Diaries, μια σειρά ντοκιμαντέρ για την κοινωνική ζωή των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκεί θα δεις τόσο συναρπαστικές ομοιότητες με την ανθρώπινη κοινωνία και την ανθρώπινη συμπεριφορά (χρήση εργαλείων, κατασκευή πρωτόγονων κρεβατιών, πατρική, μητρική, αδελφική, φιλική αγάπη, μίσος, βιασμοί, ξύλο και φωνές για ψύλλου πήδημα, συμμαχίες για την ανατροπή του αρχηγού, νάζια και τερτίπια) που πιστεύω ότι θα μπεις σε αρκετές σκέψεις. Η ψυχούλα τους δεν διαφέρει σε τίποτα από τη δική μας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι καθαρά επικοινωνιακό!

Τέλος, διάβασε ή δες ό,τι μπορείς για την Jane Goodall.
 
Τα έχω ακούσει αυτά (αν και το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ δεν το έχω δει), αλλά η διαφορά δεν παραμένει τεράστια;

Κι εγώ με το μυαλό μου θα ήθελα να κάνω την εξής αφελέστατη και παιδική ερώτηση σε έναν επιστήμονα: πως και δεν έχουμε δει τώρα τελευταία κανέναν πίθηκο να γίνεται άνθρωπος; (ή τους εξωγήινους να προσγειώνονται στην πλατεία Συντάγματος; ) :)

Λένε ότι ήταν μια τυχαία μετάλλαξη του γενετικού υλικού και περάσαμε από τον πίθηκο στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο; Τι μας ορίζει;

Και πάλι η ερώτηση: ακόμα κι αν αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όντως το ανθρώπινο σώμα κατάγεται από τον πίθηκο, η ερώτηση παραμένει. Εμείς είμαστε το σώμα μας;
 

nickel

Administrator
Staff member
Α, όλα κι όλα, όποιος θεωρεί ότι δεν έχει αποδειχτεί η θεωρία του Δαρβίνου, να μην περιμένει να το κάνουμε εδώ τώρα — δεν τσιμπάω. :)

Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο η μετάφραση και το γνωστό πρόβλημα με το ουσιαστικό σε θέση επιθέτου και τη λανθασμένη μετάφραση σε ελληνικό ενικό. Γιατί είδα και άλλα «δίκη του πιθήκου» και συγχίστηκα (βλ. νήμα διευκρινώ ή διευκρινίζω).

Λέμε ότι ο άνθρωπος κατάγεται «από τον πίθηκο» (λανθασμένη διατύπωση από την επιστημονική σκοπιά — αναφέρομαι στο «κατάγεται»), δηλαδή «από τους πιθήκους», αλλά «η δίκη του πιθήκου» δίνει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για τη δίκη. Άποψή μου, έτσι; Δεν είναι απόλυτο, όσο, ας πούμε, ότι το monkey cage είναι «το κλουβί των πιθήκων». Αλλά ήθελα να προσθέσω μια ωραία παράθεση της W. από τη δίκη των πιθήκων (την έχω μελετήσει σε βάθος και έχω δει και δύο ή τρεις ταινίες γι' αυτήν). Λέει για τον Bryan (το δικηγόρο των δημιουργιστών):
Bryan chastised evolution for teaching children that humans were but one of (precisely) 35,000 types of mammals and bemoaned the fact that human beings were descended "Not even from American monkeys, but from old world monkeys". :D
 
Εμένα ο ενικός δεν μ' ενοχλεί και τόσο πολύ. 'Ίσως επειδή το έχω συνηθίσει ή ίσως επειδή αναφέρεται στο είδος ως σύνολο, δηλ. πως λέμε η γάτα, ο σκύλος, το άλογο είναι κατοικίδια ζώα;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πίθηκο όπως μιλάμε για άνθρωπο, π.χ. η δράση του ανθρώπου στο περιβάλλον;

Παρένθεση και στα προλεχθέντα: δεν μπορούμε να δούμε την εξέλιξη κανενός πράγματος με τα μάτια μας. Αν σκεφτούμε, π.χ., ότι στη γεωλογία τα 10.000 χρόνια που χρειάζονται για το σχηματισμό ορισμένων πετρωμάτων θεωρούνται μια στιγμή, εμείς στη ζωή μας όχι πίθηκο δε θα δούμε να εξελίσσεται, αλλά ούτε κουνούπι.
 

nickel

Administrator
Staff member
εμείς στη ζωή μας όχι πίθηκο δε θα δούμε να εξελίσσεται, αλλά ούτε κουνούπι.
Ακριβώς. Οι μελέτες γίνονται μέσα από τα απολιθώματα. Ωστόσο, έγραψε ήδη η Curry για τα ζώα, και μπορούμε να διαπιστώσουμε με τα μάτια μας, εγώ τουλάχιστον μπορώ που έχω και τα χρόνια, τις διαφορές που έχει κάνει η διατροφή στον σωματότυπο των Νεοελλήνων. Κυρίως προς τα πάνω. (Το προς τα έξω είναι άλλου είδους πρόβλημα.)
 
Δεν μίλησα για τη δική μας ζωή. Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να περιμένω τον πίθηκο αύριο να γίνει άνθρωπος. Αλλά πότε ήταν το τελευταίο μεγάλο πέρασμα. Ξέρουμε τι έγινε τότε; Απ' αυτά που έχω ακούσει, όχι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μίλησα για τη δική μας ζωή. Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να περιμένω τον πίθηκο αύριο να γίνει άνθρωπος. Αλλά πότε ήταν το τελευταίο μεγάλο πέρασμα. Ξέρουμε τι έγινε τότε; Απ' αυτά που έχω ακούσει, όχι.
Ο πίθηκος δεν θα γίνει ποτέ άνθρωπος. Αυτό που λέει η επιστήμη είναι ότι ο άνθρωπος και ο χιμπαντζής έχουν κοντινούς κοινούς προγόνους. Και κοινό μακρινό πρόγονο την... αμοιβάδα.

Πέρασμα; :confused:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν μίλησα για τη δική μας ζωή. Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να περιμένω τον πίθηκο αύριο να γίνει άνθρωπος. Αλλά πότε ήταν το τελευταίο μεγάλο πέρασμα. Ξέρουμε τι έγινε τότε; Απ' αυτά που έχω ακούσει, όχι.
Αμβρόσιε, εγώ τουλάχιστον κατάλαβα ότι μίλησες.
Κι εγώ με το μυαλό μου θα ήθελα να κάνω την εξής αφελέστατη και παιδική ερώτηση σε έναν επιστήμονα: πως και δεν έχουμε δει τώρα τελευταία κανέναν πίθηκο να γίνεται άνθρωπος;
Και μία ακόμα παρατήρηση: τα συμπεράσματα εξάγονται βάσει παρατηρήσεων και ευρημάτων, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέλιξη χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να γίνει. Μερικά παραδείγματα στους συνδέσμους που ακολουθούν.

http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_the_horse
http://chem.tufts.edu/science/evolution/horseevolution.htm
 

Lina

¥
Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να περιμένω τον πίθηκο αύριο να γίνει άνθρωπος.

Αυτό ήταν το επιχείρημα με το οποίο ο θεολόγος μας κατέρριπτε τη δαρβινική θεωρία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ πάντως ένα δεν καταλαβαίνω: αν πιστεύει κανείς ότι υπάρχει Θεός, για ποιο λόγο η δαρβινική θεωρία να αποκλείει την ύπαρξή του; Δηλαδή αποκλείεται ο Θεός να έχει δημιουργήσει τον κόσμο έτσι ώστε να εξελίσσεται όπως λέει ο Δαρβίνος; Πρέπει ντε και ναι να έφτιαξε τον κόσμο σε 7 μέρες; Για να έχει οπωσδήποτε δίκιο π.χ. η εκκλησία πρέπει να έχουν άδικο όλοι οι άλλοι;

Απορία ορμώμενη από το θεολόγο της Λίνας αλλά και από τον δικό μας :D
 
Top