Όντως, ενημερωτικά άρθρα κι όχι σχολιαστικά, αλλά με τέτοιο μπέρδεμα δεν ξέρω τι να συμπεράνω από την ενημέρωση.
Το αρχικό άρθρο μας λέει ότι με τις συμφωνίες η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το ιδιωτικό χρέος και τώρα της μένει μόνο χρέος προς το ΔΝΤ και άλλους κρατικούς φορείς. Και το άρθρο λέει ότι αυτό σημαίνει ότι τέρμα οι ευκολίες, γιατί οι κρατικοί φορείς τα λεφτά τους τα παίρνουν πάντα.
Και δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Γιατί ναι μεν οι κρατικοί φορείς εισπράττουν πάντα, αλλά έχουν το καλό ότι μπορεί να μην πιέζουν όσο οι ιδιώτες. Και η Ελλάδα διατηρεί τη δυνατότητα να συνεχίσει να δανείζεται από τους ιδιώτες. Ίσως όχι με ευνοϊκό επιτόκιο άμεσα αλλά σε δυο-τρία χρόνια που αναμένεται ότι θα πάψει να έχει ύφεση. Που το ξέρω ότι σε δυο χρόνια κλπ κλπ; Δεν το ξέρω, αλλά οι ΗΠΑ βγαίνουν από την οικονομική κρίση κι όποτε οι ΗΠΑ πάνε καλά πάει καλά κι η Ευρώπη, με μια μικρή καθυστέρηση. Κι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να έχει πελατεία. Βέβαια αν τα πράγματα λυθούν τόσο γρήγορα δεν θα έχουμε προλάβει να κάνουμε καμιά σοβαρή μεταρρύθμιση για να διορθωθούν τα προβλήματά μας, αλλά ποιός περίμενε να αλλάξει τελικά κάτι;
Κάτι άλλο που σκεφτόμουν ήταν ότι να το δεις τελικά από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή, ο ιδιώτης δε χάνει, ειδικά αυτοί που αγόραζαν σαν τρελλοί στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα για πενταροδεκάρες, οι οποίοι τώρα θα εισπράξουν την ασφάλιση και η επένδυσή τους θα μεταπωλείται ευκολότερα λόγω της υποτιθέμενης μεγαλύτερης σιγουριάς. Οπότε δε φαίνεται και τόσο απίθανο αυτό που λέει ένας από τους σχολιαστές του άρθρου, ότι δηλαδή πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση "τα κέρδη στους ιδιώτες, τα χρέη στα κράτη". Και ίσως έτσι να φαίνεται από τη σκοπιά του Γερμανού πολίτη.