Πολύ φοβάμαι ότι η σύγχυση συνεχίζεται και δεν διαβάσατε αυτά που έγραψα πιο πάνω με προσοχή. Και επειδή έχω κι άλλες δουλειές, θα πω μερικά διευκρινιστικά ακόμη και τέρμα.
Ντισκλέιμερ: Καθ'οδόν μπορεί να προσβάλω το αγαπημένο πανεπιστήμιο κανενός. Δυστυχώς δεν ανήκω στη σχολή της πολιτικής ορθότητας, είμαι πιο πολύ στην κατηγορία αυτοί φταίνε που είναι _____ (συμπληρώστε κατά βούληση). Είμαι της άποψης ότι από τη στιγμή που πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για τις σπουδές, οφείλεις να είσαι πολύ αυστηρός στις επιλογές σου. Χωρίς δικαιολογίες. Δεν είναι όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια ίσα. Αν σας ακούγομαι σνομπ, τότε είμαι.
Αδυνατώ να πιστέψω ότι το London Metropolitan είναι καλό σε οτιδήποτε, αλλά ας μην το πάρω και στο λαιμό μου. Βεβαίως ήρθε 110ο στα 111 πρώτα ή κάτι τέτοιο, αν θυμάμαι καλά. Είναι βεβαίως πολυπληθές πανεπιστήμιο. Αλλά το όνομα ενός πανεπιστημίου μετράει πιο πολύ από το όνομα του κάθε τμήματός του χωριστά.
Το συγκεκριμένο ανήκει στα πρώην ΤΕΙ που μετονομάστηκαν σε ΑΕΙ (για να χρησιμοποιήσω ελληνικούς όρους). Σε γενικές γραμμές αυτά τα πανεπιστήμια προσφέρουν καλές πρακτικές σπουδές (γραφιστική, δημοσιογραφία κλπ) αλλά δεν έχουν καταφέρει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να κάνουν σοβαρή έρευνα, και είτε μας αρέσει είτε όχι, τα σοβαρά πανεπιστήμια είναι κυρίως ερευνητικά.
Έχω ακούσει πως το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν χρηματοδοτείται από ιδιωτικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως άλλα κρατικά πανεπιστήμια της Βρετανίας, αλλά χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Γι' αυτό μάλιστα δέχεται πολύ εύκολα φοιτητές ακόμα και με κάπως "χαμηλή" βαθμολογία (π.χ. από 6 και πάνω, ενώ άλλα πανεπιστήμια θέτουν ως βάση το 6,5).
Μετάφραση: Κοιτάζει να δεχτεί και την κουτσή Μαρία για να πάρει μεγαλύτερη επιδότηση (σημ. δεν είναι το μόνο). Και μαγειρεύει και τα νούμερα άμα δε του βγαίνουν. Α, να αναφέρουμε εδώ και το Κίνγκστον, της ίδιας κατηγορίας, που δωροδόκησε τους επιθεωρητές στο τμήμα μουσικής. Για συνεργασίες δείτε τη βίκι.
Όμως ή θα μιλάμε για πανεπιστήμια ή θα μιλάμε για %#$@!#$#@%.
Σνιπ κάμποσα περί χρηματοδότησης, στα οποία βλέπω ότι εξακολουθεί το μπέρδεμα. Δε σας αδικώ γιατί ένα πράγμα που δεν κάνει σωστά το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι να δείξει στους φοιτητές πώς γίνεται η πανεπιστημιακή έρευνα και ίσως οι φοιτητές δεν αντιλαμβάνονται ότι η μεγαλύτερη απώλεια για έναν επιστήμονα- ερευνητή είναι η απώλεια του καλού του ονόματος.
Άλλο οι έρευνες που ίσως χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία (και πάντα δηλώνεται η χρηματοδότηση στις εργασίες που προκύπτουν από την έρευνα) κι άλλο οι δωρεές που γίνονται για να αγοράσει π.χ. εξοπλισμό ένα τμήμα, και που συνήθως τις ανταμείβει με το να δώσει το όνομα του ευεργέτη σε κάποιο κτίριο ή κάποια έδρα. Για τα 800 χρόνια του Καίμπριτζ έκαναν μια μεγάλη εκστρατεία για δωρεές και μέχρι τώρα έχουν μαζέψει αστρονομικά ποσά (η μεγαλύτερη δωρεά ήταν 20 εκ. λίρες). Υποθέτω με τα κριτήριά σας το Καίμπριτζ και οι 88 νομπελίστες του είναι ένα πουλημένο πανεπιστήμιο που κάνει τούμπες σε κάθε δωρητή.
Όσο για το Μαρκς & Σπενσερ, οι ζωοτροφές τους τελευταία φορά που δοκίμασα ήταν για τα μπάζα. Τζάμπα η δωρεά.
Τώρα γιατί νομίζετε πως βγήκαν στον δρόμο οι Βρετανοί φοιτητές;;
Πείτε μου.
Το κράτος πλέον δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια αυτά. Δίνει λίγα χρήματα. Οι ιδιώτες (επιχειρήσεις-βιομηχανίες), οι χορηγοί τους δηλαδή, αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους από τα πανεπιστήμια αυτά για να συνεχίζουν και οι ίδιοι τις χρηματοδοτήσεις που δίνουν. Γι' αυτό το κράτος σχεδόν τριπλασίασε τα δίδακτρα. Ο φόβος των Άγγλων και όχι μόνο είναι μήπως όλα αυτά οδηγήσουν στην κανονική και με το νόμο ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
Ενδιαφέρουσα άποψη. Διαφέρει λίγο από αυτά που γράφανε τα πλακάτ στις διαδηλώσεις.
To κολλέγιο για το οποίο μας έκανε λόγο ο καθηγητής αυτός ήταν ιδιωτικό, αλλά μου είπε πως βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και άλλα ιδιωτικά και δημόσια κολλέγια.
Τελικά τι εννοεί με τη λέξη κολλέγια; Πανεπιστήμια; Αντίστοιχα των δικών μας ΙΕΚ; Σχολές; Γιατί στα αγγλικά της Αγγλίας σημαίνει απ'όλα αυτά και συνήθως χωρίς άλλη επεξήγηση ΔΕΝ σημαίνει πανεπιστήμιο. Ενώ στα αγγλικά των ΗΠΑ χωρίς άλλη επεξήγηση συνήθως σημαίνει πανεπιστήμιο.
Μην παίρνετε και όρκο!
Σας τα έγραψα και πιο πάνω.
Εντάξει, δεν παίρνω όρκο ότι ξέρω πώς λειτουργούν τα αγγλικά πανεπιστήμια.
:bored::blink:
Βασίστηκα και βασίζομαι στο γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι καθηγητές στη σχολή έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, οπότε λογικά, έλεγα, κάτι παραπάνω θα ξέρουν και θα μπορούσαν να με κατατοπίσουν. Έτσι και έγινε μου έδωσαν αρκετές συμβουλές.
Λογικό, αλλά βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ουδετερότητα στις συμβουλές. Γι'αυτό είναι καλύτερα να συζητά κανείς με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Και ψάξιμο στο ιντερνέτ.
Δεν νομίζω πως οι καθηγητές ήθελαν να μου υποβαθμίσουν ή να μου πουν πως ένα μεταπτυχιακό πάνω στη μετάφραση ή αλλού στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν είναι καλό, αλλά πως υπάρχουν πανεπιστήμια που είναι πιο "αυθεντίες" στον τομέα αυτό.
Με άλλα 110 πανεπιστήμια καλύτερα από αυτό, είμαι σίγουρη ότι αυτό ήθελαν να πουν αλλά ήταν ευγενικοί.
Όμως δεν έχω και δεν μπορώ να έχω την γνώση για το ποιο πανεπιστήμιο είναι καλό και ποιο όχι. Στον τάδε τομέα ή στον άλλο.
Απλά πράγματα.
α. Ψάχνεις στο διαδίκτυο, πρώτα θα έλεγα δες
τι λέει η ΕΕ.
β. Μετά αν δε σε ικανοποιούν αυτά τα πανεπιστήμια (λίγο δύσκολο), κοίτα για καμιά λίστα με όλα τα σχετικά προγράμματα σαν αυτή
εδώ, που δεν ξέρω αν είναι εξαντλητική γιατί δεν την έψαξα, ένα γκούγκλισμα έκανα μόνο και ήρθε πρώτη.
γ. Διάλεξε αυτό που σου αρέσει ο τίτλος του, χωρίς να απορρίπτεις τα άλλα. Ταξινόμησέ τα με τη σειρά προτίμησης.
δ. Κοίτα την κατάταξη των πανεπιστημίων της Τάιμς, που είναι η πιο γνωστή, την έχει κι η Βίκι.
ε. Βγάλε όσα είναι στα πανεπιστήμια που είναι χαμηλά στη γενική κατάταξη, εκτός αν πραγματικά σου αρέσει ο τίτλος του μάστερ.
στ. Κοίτα τα σάιτ των πανεπιστημίων και διάβασε τις περιγραφές του κάθε μάστερ και σβήσε αυτά που δε σου αρέσουν ή αυτά για τα οποία δεν έχεις τα απαιτούμενα προσόντα. Αν εξακολουθούν να είναι πολλά στη λίστα...
ζ. Κοίτα τις σελίδες του πανεπιστημίου πάλι για να δεις τι βαθμό πήρε το τμήμα στο ΤΑΕ και στο RAE. Ξαναταξινόμησε και σβήσε τα τελευταία.
Ε, μετά από αυτό θα σου έχουν μείνει καμιά δεκαριά μάστερ το πολύ, κάνεις αίτηση σε όλα και περιμένεις.
Θα είναι και φοβερή εξάσκηση στα αγγλικά.
Η καθηγήτρια μου είπε πως μπορεί ν' αναγνωριστεί χωρίς εξετάσεις, αλλά πληρώνοντας. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει ή όχι. Η καθηγήτρια σας λέω πως μου το είπε. Μου είπε "Είναι κρίμα να πληρώσεις έξω και να πληρώσεις και δω."
Με ό,τι λέω πιο πάνω είναι πολύ σπάνιο να καταλήξει κανείς με λίστα με πτυχία που δεν αναγνωρίζονται. Παρεμπιπτόντως, η αναγνώριση απ'όσο ξέρω χρησιμεύει κυρίως για κρατική εργασία. Μετά από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, εξακολουθεί να σας απασχολεί η κρατική εργασία;
Επίσης, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ισοτιμία και αντιστοιχία. Η ισοτιμία είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Αντιστοιχία ζητούσε ένας φίλος μου μηχανικός, που είχε κάνει περίεργο συνδυασμό σπουδών (μηχανολογία τριετές πρώτο πτυχίο, ηλεκτρονική και υπολογιστές δύο μάστερ) και δεν αντιστοιχούσαν τα πτυχία του 100% σε κάποια από τις ειδικότητες και δεν μπορούσαν να τον κατατάξουν. Τελικά διάλεξε ηλεκτρονική και έδωσε δυο- τρία μαθήματα.
Μπορεί μέχρι τότε μπορεί να υπάρχουν αλλαγές.
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι ελάχιστες.