Κι εγώ το διάβασα τις προάλλες. Εν γένει, όπως το αντιλαμβάνομαι, το φορολογικό σύστημα έχει πολλές αδικίες, και θα έπρεπε να αναμορφωθεί. Σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο ωστόσο, έχω διάφορες απορίες. Ενδεικτικά, λέει ότι πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο εισοδήματος έχουν:
Γράφει επίσης και άλλα, όπως:
Οι μικροεισοδηματίες φορολογούνται;!; Αν ναι, τότε αυτό είναι εξαιρετικά άδικο.
Λέει επίσης:
Δεύτερον, εγώ έχω μια φίλη που δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία η οποία την ασφαλίζει. Η φίλη μου αυτή έχει κάνει ως τώρα επεμβάσεις αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, και πηγαίνει σε ιδιωτικούς γιατρούς της επιλογής της δωρεάν. Νομίζω ότι από τέτοιες περιπτώσεις, δεν προκύπτει κέρδος εις βάρος του εργαζομένου. Το ότι πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα υγείας, πρέπει, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να καταφεύγει σε ιδιώτες γιατρούς - έτερον εκάτερον, όμως.
Διαφωνώ πάντως με το παράπονο του συντάκτη ότι δεν φορολογούνται οι ΜΚΟ. Αν κάποιος ΜΚΟ είναι βιτρίνα και χρησιμοποιείται απλώς για φοροαπαλλαγές, θα έπρεπε να ρίχνεται στο πυρ το εξώτερον. Αλλά να φορολογούμε, π.χ., τη Διεθνή Αμνηστεία, ή το Χαμόγελο του Παιδιού;
Οι πλοιοκτήτες ή εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων.
Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος όμως γράφει:ζ) Τα κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική σημαία, που αποκτώνται από ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, συνεταιρισμούς ή ενώσεις συνεταιρισμών, τα οποία υπόκεινται στον ειδικό φόρο για τα πλοία, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Αν δικαιούχος των ως άνω κερδών είναι ημεδαπή ανώνυμη εταιρία ή εταιρία περιορισμένης ευθύνης ή συνεταιρισμός, σε περίπτωση διανομής τους με οποιαδήποτε μορφή, τα κέρδη αυτά δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, μη εφαρμοζόμενων των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 106 του παρόντος.
Δηλαδή, όπως το καταλαβαίνω, τα πλοία πληρώνουν ειδικό φόρο για τα πλοία, όχι; Θέλω να πω, αν όντως πληρώνουν ειδικό φόρο, τότε δεν φοροδιαφεύγουν, όπως λέει το άρθρο, ή κάτι δεν κατάλαβα;Γράφει επίσης και άλλα, όπως:
- Οι ξένες τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα.
Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι μικροεισοδηματίες φορολογούνται;!; Αν ναι, τότε αυτό είναι εξαιρετικά άδικο.
Λέει επίσης:
Ασφάλιστρα για την ομαδική ασφάλιση ζωής των εργαζομένων, μια φάμπρικα που έχει ανοίξει τις τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια των αμοιβαία επωφελών σχέσεων βιομηχάνων - ασφαλιστικών εταιρειών, που και οι δύο, με τα προγράμματα αυτά, κερδίζουν σε βάρος τόσο των εργαζομένων, όσο και των δημόσιων εσόδων.
Κατ' αρχάς, τα ασφάλιστρα ζωής, είτε απευθύνονται στον ΟΑΕΕ είτε προς ιδιωτικές εταιρείες, εκπίπτουν για όλους, όχι μόνο για τις εταιρείες (αν και από ό,τι βλέπω σε άρθρα όπως αυτό, μπορεί σύντομα να μην εκπίπτουν για κανέναν).Δεύτερον, εγώ έχω μια φίλη που δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία η οποία την ασφαλίζει. Η φίλη μου αυτή έχει κάνει ως τώρα επεμβάσεις αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, και πηγαίνει σε ιδιωτικούς γιατρούς της επιλογής της δωρεάν. Νομίζω ότι από τέτοιες περιπτώσεις, δεν προκύπτει κέρδος εις βάρος του εργαζομένου. Το ότι πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα υγείας, πρέπει, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να καταφεύγει σε ιδιώτες γιατρούς - έτερον εκάτερον, όμως.
Τα «δώρα» που δίνουν στους πολίτες οι εταιρείες ανακύκλωσης για να εξασφαλίσουν το δωρεάν διαχωρισμό των σκουπιδιών που γίνεται στους μπλε κάδους.
Αυτό πάλι δεν ξέρω τι είναι. Θέλω να πω, κι εγώ ανακυκλώνω, δώρο δεν μου έχουν κάνει ποτέ όμως. Μήπως εννοεί αυτές τις πλαστικές τσάντες της ανακύκλωσης;Διαφωνώ πάντως με το παράπονο του συντάκτη ότι δεν φορολογούνται οι ΜΚΟ. Αν κάποιος ΜΚΟ είναι βιτρίνα και χρησιμοποιείται απλώς για φοροαπαλλαγές, θα έπρεπε να ρίχνεται στο πυρ το εξώτερον. Αλλά να φορολογούμε, π.χ., τη Διεθνή Αμνηστεία, ή το Χαμόγελο του Παιδιού;