Καλησπέρα σε όλους,
Συγχωρήστε μου το ιντερνετικό τρακ, γράφω για πρώτη φορά στο φόρουμ, σας παρακολουθώ καιρό τώρα και πήρα τελικά την απόφαση να γράψω κι εγώ όταν από γκούγκλισμα (!) έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο νήμα, το θέμα του οποίου αποτελεί και δική μου απορία: εισαγωγικά και υπόλοιπα σημεία στίξης, και συγκεκριμένα η θέση της τελείας. Πού την τοποθετούμε τελικά, βρε παιδιά, μέσα για έξω; :)
Όταν η πρόταση εντός των εισαγωγικών αποτελεί τμήμα ευρύτερης περιόδου, όλα καλά. Το κατάλαβα, μπαίνει έξω.
Όταν ολόκληρη η περίοδος είναι μέσα στα εισαγωγικά, αν κατάλαβα καλά, υποστηρίζετε ότι καλό είναι να μπαίνει από μέσα, σωστά; (ή μήπως δε χρειάζεται αυστηρότητα σε αυτό το ζήτημα και τζάμπα βασανίζομαι; ) Γιατί όμως; Η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη αναφέρει ότι η τελεία σημειώνεται έξω από τα εισαγωγικά χωρίς να γίνεται ο διαχωρισμός που ανέφερα παραπάνω.
[Να ξεκαθαρίσω ότι δε μου αρέσει να αντιμετωπίζω κανένα βιβλίο (βλ. Γραμματική, λεξικά κ.λπ.) τυπολατρικά και τυφλά, γι’ αυτό άλλωστε και γράφω στο φόρουμ αυτό, αναζητώντας γόνιμο διάλογο. Ανέφερα τη Γραμματική Τριανταφυλλίδη με το σκεπτικό ότι ακολουθούμε αυτήν, μιας και είναι η επίσημη σχολική γραμματική. (η καινούργια έχει τυπωθεί ή όχι ακόμα; ) Με ενδιαφέρει να καταλάβω τη λογική που υπάρχει στην εφαρμογή ή μη ενός κανόνα, όπως είναι αυτός. Σε αρκετά λογοτεχνικά βιβλία έχω δει να εφαρμόζεται η λογική της τελείας έξω από τα εισαγωγικά, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα, εφόσον είναι γνωστό πως πολλοί εκδοτικοί οίκοι και εταιρείες μοιράζουν style guide και επιλέγουν να ακολουθούν δικούς τους κανόνες. Αν ένας άμοιρος μεταφραστής τύχει και συνεργαστεί με περισσότερους από έναν εκδοτικούς με διαφορετική νοοτροπία, τότε… μαύρο φίδι που τον έφαγε. Συμφωνείτε;]
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.