Ωραιότατα. Το έλυσαν το πρόβλημα των συναλλαγών με μετρητά που φαντάζομαι ότι θα υιοθετηθεί για να ελέγχονται οι συναλλαγές και το πόθεν έσχες. Λες και δεν μπορούν να κανονίσουν νομιμότατα οι συναλλασσόμενοι τμηματικές εξοφλήσεις τοις μετρητοίς μέχρι αυτό το ποσό και να καθαρίσουν. Πόσα παίρνουν αυτά τα σαΐνια που τα σκέφτονται αυτά, είπαμε;
Επειδή άκουσα αυτό το επιχείρημα και στην τηλεόραση από τον Χατζηνικολάου: Προφανώς το σκεπτικό είναι ότι σε οποιονδήποτε μελλοντικό έλεγχο που θα έχει γίνει συναλλαγή >1500 ευρώ και δεν θα υπάρχει αντίστοιχο παραστατικό, θα πιστοποιείται φορολογική παράβαση. Και δεν καταλαβαίνω ειλικρινά πού είναι το πρόβλημα στο μέτρο, που μου φαίνεται απόλυτα θετικό.
- Οποιοσδήποτε έχει να κάνει με την εφορία, ξέρει ότι για συναλλαγή άνω των 1500 ευρώ πληρώνεις ή με επιταγή ή (επιτέλους, τα τελευταία χρόνια) με πιστωτική κάρτα και αντίστοιχα, η εφορία σου πιστώνει αυτόματα το λογαριασμό που δηλώνεις ή σου εκδίδει επιταγή.
- Όλες οι τράπεζες πια εκδίδουν πιστωτικές κάρτες χωρίς συνδρομή. Ε, ας τη χρησιμοποιήσει κανείς μόνο για τέτοιες πληρωμές φροντίζοντας να έχει τα μετρητά στο λογαριασμό του και να γίνεται αυτόματα η εξόφληση για να μην επιβαρύνεται.
- Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι θέμα ελευθερίας να πληρώνεις ή να πληρώνεσαι με μετρητά και όχι με άλλον καθορισμένο εγκεκριμένο τρόπο. Υποθέτω ότι ανάλογη αν όχι μεγαλύτερη αντίδραση θα υπήρξε όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες αιγινήτικες χελώνες, αλλά δεν υπήρχαν τότε τηλεπαράθυρα να υποστηρίξουν το δικαίωμα του πολίτη να πληρώνει με αυγά και κοτόπουλα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι δεν τυπώνουν πια μεγαλύτερο χαρτονόμισμα από 100δόλλαρο και είχαν γίνει παράπονα όταν η ΕΕ έκοψε 200άρικο και 500άρικο, επειδή το μεγάλο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται για ξέπλυμα.
Δεν ξέρω αν το φορολογικό που ανακοινώθηκε (και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, κουβέντα γίνεται) είναι δίκαιο --πρώτα πρέπει να μου ορίσετε το δίκαιο. Αλλά νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα
εκσυγχρονισμού εκπολιτισμού της χώρας -ιδίως
ΑΝ (ελπίζω ότι είναι αρκετά μεγάλο το αν) λειτουργήσει σωστά, κόβονται αποδείξεις κλπ.
Το πόσο φορομπηχτικοί ή όχι είναι οι συντελεστές, θα φανεί
προϊόντος του χρόνου, αλλά τουλάχιστον θα είναι εύκολο να κάνουμε συγκρίσεις, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται, και να διεκδικούμε ξεκάθαρα πράγματα (π.χ. πόσα τελικά βγάζει η κάθε χειμαζόμενη επαγγελματική κατηγορία ή τι άλλο να περνάει στις αναγνωρισμένες δαπάνες).
Κρίνοντας χαζά, μόνο από αυτούς που ακούω να φωνάζουν, μάλλον σε σωστή κατεύθυνση φαίνεται να είναι. (Φυσικά, μπορεί οι φωνακλάδες να είναι συνεννοημένοι και να φωνάζουν για να μας πιάσουν χαζούς. Όλα γίνονται σε αυτόν τον κόσμο.)
Edit (@SBE): Οι εταιρείες (και το δημόσιο) πληρώνουν ήδη κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό. Το ίδιο ισχύει για τους συνταξιούχους και για τα επιδόματα ανεργίας. Κατευθείαν πια στον τραπεζικό λογαριασμό.