Page 5 of 7 FirstFirst 1 2 3 4 5 6 7 LastLast
Results 41 to 50 of 69

Thread: Κρη(ι)τική κουζίνα

  1. #41
    Senior Member StellaP's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    249
    Gender
    Female
    Για να λύσω την απορία σου SBE όσον αφορά τις προτιμήσεις μου, δεν εννοούσα ότι δεν μου αρέσει η ελληνική κουζίνα αλλά ότι προτιμώ να τρώω κινέζικα ή ιταλικά φαγητά, τα οποία μαγειρεύω αρκετά συχνά και πολύ καλά (θα χαιρόμουν πολύ νά έρθεις και να σου κάνω το τραπέζι με όποια ξένη κουζίνα επιθυμείς)- ρώτα και την Αλεξάνδρα που ξέρει.
    Και έτσι έχω επιλογή πέραν της ελληνικής κουζίνας και δεν την τρώω κάθε μέρα.

    Πάντως αν και οι Πορτογάλοι έχουν δεκάδες συνταγές με μπακαλιάρο, απ΄ό,τι ξέρω δεν έχουν την μπακαλιαρόπιτα και τους μπακαλιαροντολμάδες.

    Επειδή διάβασα πολλά για τους χοχλιούς (κι εγώ δεν τρελαίνομαι) τι έχετε να πείτε για τα βατραχοπόδαρα που αφθονούν στην Ήπειρο και τα οποία επίσης πηγαινοέρχονται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ;
    Last edited by Palavra; 31-01-2010 at 09:23 PM.
    No worries!!!

  2. #42
    Senior Member Marinos's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Ρέθυμνο
    Posts
    2,213
    Gender
    Male
    Εμένα που μ' αρέσουν οι χοχλιοί, τα βατραχοπόδαρα δεν μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση μια φορά που τα είχα φάει στα Γιάννενα: γεύση που συνδυάζει κοτόπουλο και ψάρι, έτσι μου φάνηκε.
    Με βρίσκετε και εδώ.

  3. #43
    Super Moderator Alexandra's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    17,085
    Gender
    Female
    Τα βατραχοπόδαρα σε γαλλικό εστιατόριο, τηγανισμένα με βούτυρο και σκόρδο, γιαμ-γιαμ!
    Μένω Ευρώπη
    Keys of change

  4. #44
    Senior Member daeman's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    anywhere I lay my head
    Posts
    22,951
    Gender
    Male
    Quote Originally Posted by Marinos View Post
    Εμένα που μ' αρέσουν οι χοχλιοί, τα βατραχοπόδαρα δεν μου είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση μια φορά που τα είχα φάει στα Γιάννενα: γεύση που συνδυάζει κοτόπουλο και ψάρι, έτσι μου φάνηκε.
    Συμφωνώ, τηγανισμένα με κουρκούτι και ανούσια.

    Quote Originally Posted by Alexandra View Post
    Τα βατραχοπόδαρα σε γαλλικό εστιατόριο, τηγανισμένα με βούτυρο και σκόρδο, γιαμ-γιαμ!
    Έτσι όπως λες, κι επίσης κοκκινιστά και σβησμένα με κρασί στην Αλσατία, άπαιχτα!
    Θεωρητικά, θεωρία και πράξη είναι το ίδιο πράγμα. Στην πράξη, όμως, διαφέρουν.
    When this you see, remember me and bear me in your mind, let all the world say what they may, speak of me as you find.

  5. #45
    Senior Member SBE's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Londinium
    Posts
    11,065
    Gender
    Female
    Βατραχοπόδαρα εμένα δε μου φάνηκαν τίποτα το ιδιαίτερο στη γεύση, και μάλιστα αναρωτιόμουν μήπως ήταν κοτόπουλο που το βάφτισαν βατράχι. To σύστημα εξάγω και εισάγω σαν ξένο είναι πολύ διαδεδομένο, και στα τρόφιμα και αλλού.
    Αλήθεια, εδώ δυο λόγια για τη γεύση κοτόπουλου.
    Last edited by daeman; 31-01-2010 at 07:29 PM. Reason: typos

  6. #46
    Senior Member StellaP's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    249
    Gender
    Female
    Θα σας πω μία αστεία ιστορία με τα βατράχια που θυμίζει τα σαλιγκάρια που κυνηγούσε η Παλάβρα στην κουζίνα. Πριν από καμμιά 30αριά χρόνια όταν γίνονταν εξαγωγές βατράχων από την Ελλάδα στη Γαλλία, υπήρχε κάποιος κανονισμός που έλεγε ότι τα βατράχια έπρεπε να είναι ενήλικα και να ζυγίζουν πάνω από 70 γραμ. το καθένα, για να επιτραπεί η εξαγωγή τους. Πήγε κάποιος εξαγωγέας με ξυλοκιβώτια γεμάτα βατράχια στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης για να τα στείλει στη Γαλλία αλλά το Τελωνείο κάνοντας δειγματοληπτικό έλεγχο βρήκε ότι τα βατράχια ήταν ελλιποβαρή και έτσι δεν επέτρεψε την εξαγωγή. Ο εξαγωγέας αφ΄ενός γιατί δεν ήξερε τι να κάνει τόσα βατράχια αφ΄ετέρου γιατί θύμωσε άνοιξε όλα τα κιβώτια και τα χιλιάδες βατράχια πήδηξαν έξω και κατέκλυσαν το αεροδρόμιο δημιουργώντας πρόβλημα στους διαδρόμους και στις πτήσεις μέχρι να χαθούν οριστικά στις γύρω περιοχές.
    Η απορία μου ήταν αν,αντί για ενήλικα βατράχια 70 γραμ. και άνω υπήρχαν και ανήλικα υπέρβαρα θα του επέτρεπαν την εξαγωγή;
    No worries!!!

  7. #47
    Member melody's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    flya/athens
    Posts
    59
    Gender
    Female
    Γεια σε όλους!
    Θα επανέλθω στην κρητική κουζίνα ως ανατολικο-κρητικιά για να πω πως η κρητική κουζίνα, έτσι όπως πλασάρεται από τη μόδα, αφορά κυρίως στη δυτική κρητική κουζίνα.Η ανατολική είναι άλλη υπόθεση κι ελάχιστα γνωστή. Αναφέρω προχείρως εκτός από τους μπουμπουριστούς και τους χοχλιούς με χόντρο, με ρύζι, με χόρτα, με πατάτες στην κατσαρόλα. Επίσης τις οματιές, έντερα γεμισμένα με ρύζι, συκωτάκια (ή κιμά) και καρυκεύμαρτα βρασμένα (όταν είναι καλοφταγμένες, είναι θαύμα!). Το ξύγαλο, που είναι ο αφρός του γάλακτος καθώς γίνεται γιαούρτι (νομίζω), πάλλευκο και φρέσκο, του οποίου η γεύση δε μοιάζει με τίποτε άλλο.
    Και βέβαια τα μοναδικά καλιτσούνια (όχι σκαλτσούνια όπως έχει επικρατήσει-αυτά είναι κυκλαδίτικα θαρρώ). Και στη δυτική Κρήτη υπάρχουν και λέγονται έτσι οι μυζηθρόπιτες που τηγανίζονται και σερβίρονται συνήθως με μέλι. Στο Λασίθι, καλιτσούνια είναι τα παρασκευάσματα (δεν τα λες γλυκά,ούτε κι αλμυρά όμως) που φτιάχνονται από ζύμη με προζύμι και γέμιση από ολόφρεσκη μυζήθρα, μέλι θυμαρίσιο, κανέλα και αβγά (υπάρχει και μία γρήγορη εκδοχή τους χωρίς ζυμώματα τα λεγόμενα λυχναράκια που θυμίζουν στην όψη μικρές τάρτες). Τα καλά, λοιπόν, καλιτσούνια, που δεν τα βρίσκεις σε κανένα ζαχαροπλαστείο, είναι υπερπαραγωγή. Περισσότερο, κοσμικό γεγονός. Όταν λέει μια νοικοκυρά ότι "έφτιαξε καλιτσούνια", εννοεί πως επέλεξε τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, είχε αυτή το γενικό πρόσταγμα -πόσο μέλι, πόσα αβγά (με το μάτι)- έπλυνε και στραγγιξε 4-5 φορές τη μυζήθρα, τσέκαρε πώς πρέπει να είναι η ζύμη κλπ. Για να υλοποιηθεί ,όμως, η παραγωγή, κάλεσε τις φίλες της, ψήσανε καφέ, η μία ζύμωνε, η άλλη άνοιγε φύλλο, τρεις- τέσσερεις βάζανε γέμιση σε στρογγυλά πιτάκια λεπτότατης ζύμης, άλειφαν με ροδόνερο κι έκλειναν τα καλιτσούνια, άλλη τα μετέφερε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν κάτω από κουβέρτες. Μετά είχε σειρά το ψήσιμό τους, που μπορεί να διήρκεσε και οκτώ ώρες, καθώς δε φτιάχνει καμιά τους ένα κιλό καλιτσούνια, αλλά τουλάχιστον δέκα για να "φιλέψουν"κιόλας.
    Τελευταία πινελιά τα νεραντζόφυλλα που απλώθηκαν πάνω στα φρεσκοψημένα καλιτσούνια κι έμειναν πάνω τους ώσπου αυτά να κρυώσουν, δίνοντάς τους ένα ανεπαίσθητο αλλά εντελώς απαραίτητο άρωμα. Σημειωτέον πως το ζύμωμα μόνο μπορεί να πάρει και τρεις μέρες. Δεν έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που να έχει δοκιμάσει τέτοιας ποιότητας καλιτσούνια -δυσεύρετα πια- και να μην έχει προσκυνήσει.

  8. #48
    Senior Member crystal's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Athens
    Posts
    2,151
    Gender
    Female
    Quote Originally Posted by melody View Post
    Δεν έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που να έχει δοκιμάσει τέτοιας ποιότητας καλιτσούνια-δυσεύρετα πια- και να μην έχει προσκυνήσει.
    Χαίρω πολύ, crystal.
    Η θεία μου δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρωινό που μπήκε στην κουζίνα της και με βρήκε να κάνω εγχείριση σ' ένα καλιτσουνάκι: έβγαζα με το μαχαίρι τη μυζήθρα και το γέμιζα με νουτέλα.
    (Τη μυζήθρα την απεχθάνομαι, αλλά η ζύμη είναι όντως εξαιρετική, οπότε είπα να μην την αφήσω να πάει χαμένη...)
    Whatever works

  9. #49
    Senior Member Ambrose's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Athens
    Posts
    4,557
    Gender
    Male
    Εγώ τα σκαλτσούνια τα σιχαίνομαι και νομίζω ότι είναι αυτό το πρώτο βέρο κρητικό πράγμα που είχα δοκιμάσει στα ψηλά βουνά της Κρήτης και που με έκανε να αντιπαθήσω την κρητική κουζίνα. Και δεν ξέρω πώς γίνεται ρε παιδί μου και οι περιγραφές των υλικών (όπως και στα σικάτα εστιατόρια) είναι καλύτερες από το πιάτο το ίδιο.
    Spiritus ubi vult spirat

  10. #50
    Senior Member Ambrose's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Athens
    Posts
    4,557
    Gender
    Male
    Μιλώντας για περιγραφές: Παρφέ φουά γκρα με κάστανα και καραβίδες σε ζωμό φασιανού - Χειμωνιάτικη σαλάτα και αστακός με ζεστή βινεγκρέτ από το κοράλλι του, συνοδευόμενη με μανιτάρια «ζιρόλ» - Χριστόψαρο «πουαλέ» με άγρια σπαράγγια και «ντουξέλ» μανιταριών με τρούφα - Κοτολέτες από γουρουνάκι γάλακτος σε φίνα «μουσελίνα» γλυκοπατάτας, ψητά μήλα και αυθεντικό γκρέιβ - Ζεστή σοκολάτα με κάστανα και «φρέντο» μανταρίνι σε φύλλα χρυσού.
    Spiritus ubi vult spirat

Page 5 of 7 FirstFirst 1 2 3 4 5 6 7 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 17
    Last Post: 15-07-2008, 01:31 AM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •