ad
Page 15 of 19 FirstFirst ... 5 11 12 13 14 15 16 17 18 19 LastLast
Results 141 to 150 of 188

Thread: Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από το 2014

 1. #141
  Junior Member
  Join Date
  Jun 2014
  Location
  Athens, Greece
  Posts
  10
  Ιδού κάποιες έξτρα ερωτήσεις, πιο πολύ προς επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνω τις απαντήσεις σας:

  Quote Originally Posted by Zazula View Post
  1. Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια, μπορείς να μην κάνεις ακόμη έναρξη. Εάν οι τίτλοι κτήσης που θα λαμβάνεις είναι εντάξει συμφ. ΚΦΕ & ΚΦΑΣ, τότε με την Εφορία δεν θα έχεις πρόβλημα, μέχρι τα 5000€ ετησίως. (Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται και πως δεν θα έχεις πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ αργότερα, όταν έρθει η ώρα να κάνεις κανονικά έναρξη.)
  Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία; Μόνο όσοι μεταφραστές είναι ΕΛΕ θεωρούνται "επαγγελματίες"; Δεν θεωρούνται οι μεταφραστές εν γένει ΕΛΕ;
  Φυσικά, αν ήμουν "ερασιτέχνης" δεν θα πληρωνόμουν καθόλου κι ούτε θα έπρεπε να δηλώνω τίποτα στην Εφορία. Ή όχι;

  2. Ναι, εφόσον έχεις κάνει έναρξη. Με το τρέχον καθεστώς σου, όμως, θα έχεις πρόβλημα αν δεν ομαδοποιείς τις τιμολογήσεις, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ πάνω από δύο (2) ανά κυλιόμενο διάστημα έξι μηνών (βλ. παρακάτω § 5).
  OK, ερώτηση επ'αυτού παρακάτω.

  3. Στην παρούσα κατάστασή σου (δλδ προ έναρξης εργασιών) «σου εκδίδουν (παναπεί κόβουν) τίτλο κτήσης».
  Ναι, αυτό το κατάλαβα .
  Η ερώτησή μου αφορούσε το τι να κάνω: να κόψω τιμολόγιο ή να τους ζητήσω να μου κόψουν αποδείξεις/τίτλους. Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι οι τίτλοι στο παρόν στάδιο είναι ΟΚ.

  4. ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, Άρθρο 1 — Υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών
  «1. Κάθε ημεδαπό πρόσωπο των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση.
  2. Τις υποχρεώσεις της προηγουμένης παραγράφου έχει και κάθε αλλοδαπό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αποκτά πραγματική-φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια ή ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια αποβλέποντας στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εξαιρετικά, τις υποχρεώσεις αυτές έχει και κάθε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια, εφόσον ανεγείρει ακίνητο κυριότητάς της εντός της ελληνικής επικράτειας ή πραγματοποιεί σε τέτοιο ακίνητο προσθήκες ή επεκτάσεις. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3.»
  Δεν είναι οι μεταφράσεις ελευθέριο επάγγελμα;
  (Μάλλον επιστρέφουμε σ'αυτό που γράψατε παραπάνω περί "επαγγελματία μεταφραστή", ε

  5. Τι συνιστά «συστηματική» (κι επομένως μη-περιστασιακή) εργασία (ΚΦΕ: Άρθρο 3, παρ. 21 Ν 4172/2013):
  «Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.»
  OK, εδώ ήθελα να ρωτήσω για επιβεβαίωση το εξής: το μετ. γραφείο εκδίδει 1 απόδειξη κάθε τρίμηνο για όλα τα πρόντζεκτς που ολοκληρώθηκαν μέσα στο διάστημα αυτό. Άρα μιλάμε για αυτές τις αποδείξεις (τίτλους) έτσι; να μην ξεπερνούν τις 2 ανά 6μηνο.
  Γιατί στην αρχή το διάβασα ότι δεν μπορώ να κάνω πάνω από δύο πρόντζεκτς το 6μηνο, χωρίς να θεωρηθώ "επιχειρηματίας", που είναι λίγο τρελό αφού -όπως γνωρίζετε- μερικά "πρόντζεκτς" είναι απλά μία σελίδα πρωτοτύπου (<400 λέξεις) προς μετάφραση. Αν μετράνε με την εργασία, και θλελυν μάξιμουμ 2 το εξάμηνο, μάλλον θεωρούμαι επιχειρηματίας ή μη-περιστασιακός επαγγελματίας για την Εφορία!
  Αν όμως αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.


  6. Δεν χρειάζεται να τους καταθέσεις κάπου, θα τους βρεις (μαζί με τα σχετικά ποσά, κρατήσεις κλπ) σε ειδικό πεδίο τού Ε1 σου, όταν με το καλό έρθει η ώρα να το συμπληρώσεις. Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις δήλωση, διότι λογικά (αν δεν βγάζεις τεκμαρτό εισόδημα) θα έχεις επιστροφή απ' τον παρακρατηθέντα φόρο.
  Α, οπότε "αυτόματα" θα υπάρχουν στην επόμενη Ε1 που θα συμπληρώσω στο taxisnet;
  Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. )

  7. Αυτά αφορούν τον εκδότη του τίτλου κτήσης, όχι εσένα. (Εσύ ανησυχείς μόνον εάν δεν βρεις τους αντίστοιχους τίτλους κτήσης στο πεδίο τού Ε1 για το οποίο μίλησα στην § 6 ανωτέρω.)
  OK, good to know. Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?

  Urgh. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.
  Γενικά νομίζω ότι κατάλαβα τι γίνεται, απλώς θα εκτιμούσα μια επιβεβαίωση στα παραπάνω.

  Ευχαριστώ και πάλι.

 2. #142
  Junior Member
  Join Date
  Jun 2014
  Location
  Athens, Greece
  Posts
  10
  Quote Originally Posted by Zazula View Post
  Για να είμαστε ειλικρινείς, φυσικά και αυτοσαμποτάρεσαι εν μέρει με το να εργάζεσαι με επαχθείς όρους — διότι όσο περισσότερο τραβάει αυτό το καθεστώς, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να μπορέσεις να επιβάλεις στους αναθέτες έργου όρους που να είναι πιο εύλογοι και δίκαιοι για εσένα (τουλάχιστον στους συγκεκριμένους αναθέτες, τους οποίους θα τους έχεις κακομάθει). Ο μόνος λόγος να το κάνει αυτό κάποιος (δλδ να αποδεχθεί στην αρχή να πληρώνεται πολύ λίγο) είναι αν αυτό αποτελεί μέρος ενός συγκροτημένου επιχειρηματικού πλάνου που θα προβλέπει και το πώς θα διεισδύσει στην αγορά, το γιατί το συγκεκριμένο τιμολόγιο όντως τον βοηθά στην εν λόγω επιδίωξή του, και το πώς θα επιτύχει να φέρει το τιμολόγιό του εκεί που πρέπει.

  Η νύξη περί ΟΑΕΕ έχει να κάνει με το ότι όταν πας και κάνεις έναρξη στον ΟΑΕΕ, μπορούν να σου ζητήσουν τα Ε1 μέχρι και πενταετίας πριν — και, αν δουν εισόδημα στο πεδίο από ελευθέρια επαγγέλματα (καθότι εκεί μπαίνουν τα εισοδήματα «από άλλες πηγές», όπως των τίτλων κτήσης), να σου πουν ότι είχες όλο αυτό το διάστημα δραστηριότητα που υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ... οπότε να σου κάνουν αναδρομική έναρξη, με πολλές εισφορές κι ακόμη περισσότερα πρόστιμα.

  Κι εμείς χαιρόμαστε που χαίρεσαι που μας βρήκες — that's our spirit anyhow!
  Δυστυχώς η πολιτική του μετ. γραφείου είναι ότι δεν διαπραγματεύονται την αμοιβή ανά λέξη.
  Αν δεν τη δεχτείς, προσφέρουν τη δουλειά σε άλλον εξωτ. συνεργάτη.
  Για κάποιον που τώρα αρχίζει, όπως καταλαβαίνετε δεν έχω και πολλές επιλογές.
  Αν πω όχι, σίγουρα κάποιος άλλος θα πει ναι, κι εγώ δεν θα έχω ούτε αυτό.

  Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν παίζει ρόλο το ότι το παρόν εισόδημα είναι κάτω ενός ορίου (π.χ. κάτω 5000 για την Εφορία είναι ΟΚ); (ρωτάω, δεν ξέρω)
  Θα προτιμούσα να μην είχα ποτέ ΟΑΕΕ, αλλά άλλη -μάλλον ιδιωτική- ασφάλιση αν είχα ποτέ εισόδημα για να την πληρώσω, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ακόμα επιλογή, ε; (ρητορική ερώτηση)
  Υποχρεώνει ο ΟΑΕΕ τους περιστασιακούς (μη-επαγγελματίες, κατά τον προηγούμενο χαρακτηρισμό σας) μεταφραστές να πληρώνουν;

 3. #143
  Administrator Zazula's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  127.0.0.1
  Posts
  17,565
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by denice View Post
  Πρώτον, στο 1. αναφέρεις: "Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια..". Πώς καθορίζεται αυτό; Γιατί διάβασα ότι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων είναι όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και ο μεταφραστής θεωρείται ως τέτοιο.
  Εφόσον ασχολείσαι συστηματικά με τη μετάφραση, τότε είσαι επαγγελματίας μεταφραστής — με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το τι νοείται «συστηματική διενέργεια πράξεων» το ορίζει το ΥπΟικ βάσει του κανόνα των τριών ομοειδών πράξεων ανά εξάμηνο (βλ. παρακάτω).

  Quote Originally Posted by denice View Post
  Και δεύτερον, "Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων". Όταν λέει ομοειδείς εννοεί μεταφράσεις γενικά, ή μεταφράσεις για μια εταιρεία; Δηλαδή, εννοεί ότι δεν πρέπει να έχω μεταφράσει παραπάνω από δύο έργα συνολικά, ανεξαρτήτως του με πόσες εταιρείες μπορεί να συνεργάζομαι, ή ότι δεν πρέπει να έχω κάνει παραπάνω από δύο έργα σε μια εταιρεία;
  Το ομοειδές των διενεργούμενων πράξεων προκύπτει από το περιεχόμενο των εν λόγω πράξεων, και όχι από τον κατά περίπτωση λήπτη των παρεχομένων υπηρεσιών ή αγοραστή των πωλούμενων αγαθών (διότι μην ξεχνούμε ότι ο τίτλος κτήσης αντικαθιστά πλέον και το πάλαι ποτέ Τιμολόγιο Αγοράς).

  Και πώς ξέρουμε ότι το περιεχόμενο είναι «ομοειδές»; Είναι ομοειδές αν ανήκει στον ίδιο ΚΑΔ. Για παράδειγμα, εάν μέσα σε έξι μήνες έχετε πληρωθεί με οχτώ τίτλους κτήσης —δύο για μετάφραση, δύο για διόρθωση δοκιμίων, δύο για υποτιτλισμό, έναν για τοπική προσαρμογή λογισμικού και έναν για διερμηνεία—, τότε κανονικά δεν έχετε εμφανίσει συστηματική διενέργεια πράξεων. Εάν ωστόσο δεχθείτε τρεις τίτλους κτήσης για μετάφραση —έναν για βιβλίο, έναν για εγχειρίδιο και έναν για ένα διδακτορικό—, τότε τεκμαίρεται συστηματική διενέργεια πράξεων και πρέπει να έχετε κάνει έναρξη πριν από την αποδοχή του τρίτου χρονικά τίτλου κτήσης (κι αντί γι' αυτόν να μπορέσετε να εκδώσετε εσείς Τιμολόγιο ή ΑΛΣ αναλόγως). Τους ισχύοντες ΚΑΔ για μεταφραστές-επιμελητές-υποτιτλιστές τούς βρίσκετε εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthread...ll=1#post50351

 4. #144
  Junior Member
  Join Date
  Jun 2014
  Location
  Athens, Greece
  Posts
  10
  Κάθε τίτλος αντιστοιχεί σε μία μεταφραστική δουλειά;

 5. #145
  Junior Member
  Join Date
  Apr 2013
  Posts
  6
  Καλά, μας δουλεύουν;;;; Δηλαδή, αν κάνω για ένα μεταφραστικό γραφείο 3 μεταφράσεις σε ένα μήνα, έκλεισα για το εξάμηνο;;;;;;
  Μάλιστα...Δηλαδή ο κάθε τίτλος σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους μπορεί να είναι ακόμα και €1500, αλλά δεν μπορούμε να βγάζουμε μέχρι 3 τίτλους το μήνα πολύ μικρότερης αξίας...Εμένα αυτό γιατί μου ακούγεται κάπως;;; Τελοσπάντων..Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες, zaz, ήσουν πολύ κατατοπιστικός!! Και μια τελευταία ερώτηση, μπας και καταλήξω σε καμιά απόφαση. Εάν δουλεύω ως γραμματέας, πχ, σε ένα γραφείο με εισφορές στο ΙΚΑ, μπορώ να έχω παράλληλα ανοιχτά βιβλία στον ΟΑΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;; (και τι γίνεται με ΙΚΑ και τίτλο κτήσης

 6. #146
  Administrator Zazula's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  127.0.0.1
  Posts
  17,565
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία;
  Νομίζω έχω εξηγήσει επαρκώς στο #143 το πώς νοεί τον «επαγγελματία» η φορολογική αρχή: είναι αυτός που διενεργεί συστηματικές πράξεις που αποτελούν αντικείμενο του ΚΦΑΣ.


  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Αν αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.
  Ναι, είσαι εντάξει με δύο τίτλους κτήσης το εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση πως δεν αποκτάς κάποιον άλλον πελάτη που θα σου κόψει κι εκείνος τίτλο κτήσης για το ίδιο αντικείμενο (π.χ. μετάφραση) μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Ουσιαστικά είσαι δουλοπάροικος στο συγκεκριμένο μεταφραστικό γραφείο, αν κατάλαβες.


  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. )
  Η παρακράτηση είναι 20%. Και ναι, το ποσό που σου λένε είναι πριν απ' την παρακράτηση. Αλλά αν δεν υπερβείς το αφορολόγητο και δεν έχεις τεκμαρτό εισόδημα, τότε θα τα πάρεις και αυτά τα χρήματα, με τη μορφή επιστροφής. Αν απ' την άλλη πιάσεις συνολικά εισοδήματα τέτοια που τελικά να προκύπτει φόρος, τότε συμψηφίζονται με τον φόρο που σου αναλογεί. Κι άλλωστε, λογικό είναι: ό,τι εισόδημα κι αν έχεις, αυτό είναι ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ! Πάντα πρέπει να συνυπολογίζεις στην κοστολόγησή σου και όλα σου τα έξοδα — και, φυσικά, και τη φορολογία σου.
  Εάν ισχύσει για τη χρήση του 2014 ό,τι και φέτος, τότε τα εισοδήματά σου τα οποία δικαιολογούνται με τίτλους κτήσης (και τα οποία δεν μπορούν να είναι πάνω από 5.000€ για όλη τη χρονιά) ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ούτε έχεις άλλα εισοδήματα αλλά ούτε κι από τα τεκμήριά σου προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 9.500€, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών (πράγμα που είναι πολύ καλό διότι στη συγκεκριμένη κλίμακα υπάρχει αφορολόγητο — ενώ τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ).


  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?
  Μπορεί να μην τα δηλώσει ή να έχει γίνει λάθος στην κατάσταση που υπέβαλε. Τα ποσά αυτά φαίνονται στο Taxis > Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων > Ενημέρωση Βεβ. Αποδοχών (https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp...podoxwn2014.do), όπου και αναφέρεται ότι «Εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί με τα στοιχεία της βεβαίωσης, επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθείτε αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ηλεκτρονικής υποβολής της με βάση την ΠΟΛ 1039/03-02-2014.» Τα αντίστοιχα ποσά μπαίνουν στους κωδικούς 507-508 [ΠΙΝΑΚΑΣ 4. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ > Δ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ > 4. Εισόδημα που δεν εντάσσεται σε άλλη περίπτ. του πίν. 4], ο δε παρακρατηθείς φόρος στους κωδικούς 605-606 [ΠΙΝΑΚΑΣ 8. ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΕΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ > 3. Φόροι 20% και 10% (άρθ. 58 Κ.Φ.Ε.) και 15% (περ. γ’ παρ. 5 άρθρ. 52 Κ.Φ.Ε.) που παρακρατήθηκαν].

 7. #147
  Administrator Zazula's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  127.0.0.1
  Posts
  17,565
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Δυστυχώς η πολιτική του μετ. γραφείου είναι ότι δεν διαπραγματεύονται την αμοιβή ανά λέξη.
  Αν δεν τη δεχτείς, προσφέρουν τη δουλειά σε άλλον εξωτ. συνεργάτη.
  Για κάποιον που τώρα αρχίζει, όπως καταλαβαίνετε δεν έχω και πολλές επιλογές.
  Αν πω όχι, σίγουρα κάποιος άλλος θα πει ναι, κι εγώ δεν θα έχω ούτε αυτό.
  Όσο και να κατανοώ τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, η χωρίς περιστροφές αλήθεια είναι ότι παραδέχεσαι ότι ο θάνατος των άλλων είναι η ζωή σου. Πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό, άλλωστε, βασίζονται όσα γραφεία σκοτώνουν τις τιμές (και μαζί με αυτές, και το επάγγελμα). Αλλά, ξέρεις, δεν αρκεί ένα χέρι για να χτυπήσεις παλαμάκια. Όσο καταδικαστέοι είναι οι κερδοσκόποι που θέλουν μεταφράσεις για ψίχουλα (και δεν θα κουραστώ να τους κράζω), είναι και εκείνοι που αποδέχονται να γίνονται αντικείμενο τέτοιας εκμετάλλευσης (χαντακώνοντας τους συναδέλφους τους και κόβοντάς τους το ψωμί). Εγώ πάντως αυτήν τη θέση έχω (δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου) και δεν φοβάμαι να την πω: http://lexilogia.gr/forum/showthread...l=1#post162604 — nothing personal, βέβαια.


  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δεν παίζει ρόλο το ότι το παρόν εισόδημα είναι κάτω ενός ορίου (π.χ. κάτω 5000 για την Εφορία είναι ΟΚ); (ρωτάω, δεν ξέρω)
  Θα προτιμούσα να μην είχα ποτέ ΟΑΕΕ, αλλά άλλη -μάλλον ιδιωτική- ασφάλιση αν είχα ποτέ εισόδημα για να την πληρώσω, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ακόμα επιλογή, ε; (ρητορική ερώτηση)
  Το εισοδηματικό όριο αποτελεί απλώς ΜΙΑ από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποφύγει την υποχρέωση έναρξης, αλλά εάν δεν συντρέχουν οι υπόλοιπες (π.χ. αυτή της περιστασιακής απασχόλησης) τότε πρέπει να κάνει έναρξη — που σημαίνει ν' αρχίσει να πληρώνει και ΟΑΕΕ. Και, όταν ξεκινάς με τον ΟΑΕΕ, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εισφορών που καλείσαι να πληρώσεις και του εισοδήματός σου. Όσο λίγα κι αν βγάζεις, η ασφαλιστική σου κλάση (άρα και οι εισφορές) εξαρτώνται μόνο απ' το πόσα χρόνια είσαι ενεργός.
  Και όχι, δεν υπάρχουν (ακόμη) εναλλακτικές για τον ΟΑΕΕ — όπως έχει λ.χ. στη Γερμανία.

 8. #148
  Administrator Zazula's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  127.0.0.1
  Posts
  17,565
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by anongal14 View Post
  Κάθε τίτλος αντιστοιχεί σε μία μεταφραστική δουλειά;
  Αναλόγως της συμφωνίας με τον αναθέτη.
  Σκέψου ωστόσο το ακόλουθο σενάριο: Έστω ότι κάνεις μια δουλειά για ένα γραφείο, αλλά δεν θέλεις (εύλογα...) να "κάψεις" τόσο γρήγορα τον έναν απ' τους δύο τίτλους κτήσης που μπορείς να εμφανίζεις ανά εξάμηνο. Τους ζητάς λοιπόν να μην βιαστούν να σου κόψουν τον τ.κ., αλλά να περιμένουν ώστε να συμπεριλάβουν σε έναν τ.κ. και ό,τι άλλες δουλειές τούς κάνεις μέσα στο εξάμηνο. Πράγματι περιμένουν, λοιπόν, μαζεύονται κι άλλα κλπ... και ποιος τους εμποδίζει να σου πουν (εκβιαστικά...) πως θα σε πληρώσουν όταν με το καλό εκδοθεί ο τ.κ.; Μπορείς εσύ να περιμένεις πεντέξι μήνες για να πληρωθείς; Ή έχεις την πολυτέλεια να διώχνεις δουλειές επειδή έπιασες το πλαφόν των δύο τ.κ. το εξάμηνο; Ή να το παραβιάζεις και να ρισκάρεις; Ή να δουλεύεις μαύρα και να παρανομείς;
  Είπαμε, ο τίτλος κτήσης είναι φτιαγμένος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον περιστασιακώς απασχολούμενο με κάτι — όχι για τον επαγγελματία. Μπορεί να βοηθήσει στο ξεκίνημα ενός νέου επαγγελματία, ναι· αλλά ο επαγγελματίας αυτός πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλάνο για την είσοδό του στην αγορά, κι όχι να επαναπαυτεί στη διευκόλυνση αυτής της μορφής συγκυριακής (το τονίζω!) δραστηριοποίησης.

 9. #149
  Administrator Zazula's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  127.0.0.1
  Posts
  17,565
  Gender
  Male
  Quote Originally Posted by denice View Post
  Εάν δουλεύω ως γραμματέας, πχ, σε ένα γραφείο με εισφορές στο ΙΚΑ, μπορώ να έχω παράλληλα ανοιχτά βιβλία στον ΟΑΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;; (και τι γίνεται με ΙΚΑ και τίτλο κτήσης;)
  Εάν κάποιος είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, και έχει πλήρη απασχόληση 25 ημερών εργασίας μηνιαίως, τότε παίρνει απαλλαγή απ' τον ΟΑΕΕ και κάνει κανονικά έναρξη. Εάν είναι νέος ασφαλισμένος (μετά την 1/1/1993) τότε δεν πληρώνει τίποτα στον ΟΑΕΕ, ενώ αν είναι παλαιός ασφαλισμένος πληρώνει ένα μέρος. Σε αυτή την περίπτωση τιμολογεί κανονικά τους πελάτες του —είναι δηλαδή επαγγελματίας και με τη βούλα— και δεν δουλεύει με τίτλους κτήσης.

 10. #150
  Administrator nickel's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  38.113583, 23.862870
  Posts
  48,076
  Gender
  Male
  Θα ήθελα ένα σύστημα με το οποίο:

  1. Από τη στιγμή της γέννησής μου θα είχα έναν αριθμό για όλα: ταυτότητα, φορολόγηση (ΑΦΜ), διαβατήριο, άδεια οδήγησης.
  2. Θα έκανα έναρξη επαγγέλματος με μια απλή δήλωση στο taxis.
  3. Θα δούλευα για οποιονδήποτε και οσοδήποτε, και για κάθε αμοιβή μου θα συμπλήρωνα μια γραμμή στο taxis με το ΑΦΜ του εργοδότη, το είδος της υπηρεσίας, ημερομηνία, ποσό.
  4. Ο εργοδότης θα κατέθετε την πληρωμή μου στον τραπεζικό μου λογαριασμό, από τον οποίο θα έφευγε αμέσως ένα ποσό σαν προκαταβολή φόρου και ένα ελάχιστο ποσό σαν ελάχιστη συμμετοχή στον (ένα και μοναδικό) ασφαλιστικό φορέα (για την ελάχιστη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Η ελάχιστη αυτή συμμετοχή θα είναι ανάλογη προς τις αμοιβές μου. Για καλύτερη κάλυψη από τη βασικότατη, το κράτος θα έπρεπε να μου κάνει δελεαστικές προσφορές σε ανταγωνισμό με ιδιωτικές εταιρείες.
  5. Με βάση κάποια δίκαιη κλίμακα θα γινόταν και η φορολόγησή μου στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με άλλα έσοδα (νοίκια, τόκους κτλ.) με διαφορετική κλίμακα αν τα έσοδα δεν αντιστοιχούν σε εργασία.

  Όλα τα άλλα που περιγράφετε εδώ με την απέραντη σοφία σας (ειλικρινώς σε συγχαίρω, Zaz) είναι σαδιστικές μεθοδεύσεις σατανικών πολιτικών και δημόσιων υπαλλήλων αποφασισμένων να ευνουχίσουν όλους τους Έλληνες. Το τραγικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ακόμα περισσότερο κρατιστές. Μας ξεζουμίζουν για να έχουν κάποιους να σοφίζονται κάποια νέα σπαστική διάταξη κάθε τόσο. Οι Μινώταυροι έχουν χαθεί οι ίδιοι μέσα στον δικό τους λαβύρινθο.

  (Για όσους δεν το ξέρουν, είμαι σοσιαλοδημοκράτης [χωρίς εισαγωγικά] και ορθολογιστής. Αν το θεωρείτε σκόπιμο, μεταφέρτε το ξέσπασμά μου στα Πολιτικά.)
  Μένω ΕυρώπηΣύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία: δεν οδηγούν πουθενά. (Λ. Κύρκος)Βρε, θα περάσει κι αυτό!
  ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ. Staying hungry, staying foolish. Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

Page 15 of 19 FirstFirst ... 5 11 12 13 14 15 16 17 18 19 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •