Νίκο, αν έχεις ακόμα πρόχειρη τη Συναγωγή, δες αν έχει το "εθνικόφρων" και από πότε. Εγώ το έχω βρει σε εφημερίδα του 1901.
Μια που γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει σήμερα χρήση του όρου με την 1η έννοια που δίνει ο Μπαμπινιώτης; Γιατί εγώ μόνο τη δεύτερη ξέρω. Για την πρώτη θα χρησιμοποιούσα μόνο το πατριώτης.
Νομίζω ότι ο Ψωμιάδης είπε τον Καρατζαφέρη "πατριώτη" όχι λόγω των φρονημάτων του, αλλά λόγω της εμπλοκής του στα πολιτικά τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης. Κάτι σαν το κοντοχωριανός δηλαδή.
Βεβαίως ο συγκεκριμένος ήταν ευπατρίδης λόγω των προγόνων του, αλλά στη συγκεκριμένη περίοδο ο χαρακτηρισμός συνδέεται με την αγάπη του για την Ελλάδα, άρα το "ευπατρίδης" είναι αληθές μεν, ξεκάρφωτο δε. Είναι σαν να λέμε ότι ο Freddie Mercury ήταν gay επειδή έμεινε στην ιστορία της μουσικής ως χαρισματικός τραγουδιστής.Βρε Λεξοπλάστη, δεν μου φαίνεται λάθος η χρήση εκεί. Και ήταν ευπατρίδης ο μακαρίτης (από παλιά αρχοντική οικογένεια, έπαιζε μπριτζ κτλ.) αλλά και αγάπησε, υπηρέτησε κτλ. την πατρίδα.
Και όμως, Λεξοπλάστ, θα συμφωνήσω με τον Sarant ότι ο Ράλλης και μερικοί άλλοι έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές με τον όρο "ευπατρίδης της πολιτικής". Εννοώντας, βέβαια, ότι αυτοί (προερχόμενοι από ανώτερη κοινωνική τάξη), έχουν καλή ανατροφή την οποία αποδεικνύουν και στην πολιτική τους συμπεριφορά: πάντα ευγενείς, ποτέ δεν προσβάλλουν με βαριές λέξεις τον πολιτικό τους αντίπαλο.Βεβαίως ο συγκεκριμένος ήταν ευπατρίδης λόγω των προγόνων του, αλλά στη συγκεκριμένη περίοδο ο χαρακτηρισμός συνδέεται με την αγάπη του για την Ελλάδα, άρα το "ευπατρίδης" είναι αληθές μεν, ξεκάρφωτο δε. Είναι σαν να λέμε ότι ο Freddie Mercury ήταν gay επειδή έμεινε στην ιστορία της μουσικής ως χαρισματικός τραγουδιστής.
Με σήμα κατατεθέν (του Ράλλη) το «Δεν θέλω ου»....έχουν καλή ανατροφή την οποία αποδεικνύουν και στην πολιτική τους συμπεριφορά: πάντα ευγενείς, ποτέ δεν προσβάλλουν με βαριές λέξεις τον πολιτικό τους αντίπαλο.
Alexandra, όπως ξαναείπα, όντως ήταν ευπατρίδης. Μάλλον δεν κατάλαβες τι λέω. Όποιος έγραψε αυτήν την ομιλία, διάβασε κάποια βιογραφία του Ράλλη, είδε ότι τον αποκαλούν ευπατρίδη, παρεξήγησε τη σημασία της λέξης, τη συνέδεσε στην πρόταση που παρέθεσα με τη φιλοπατρία και σέρβιρε την ομιλία στον Πρωθυπουργό για να την εκφωνήσει.Και όμως, Λεξοπλάστ, θα συμφωνήσω με τον Sarant ότι ο Ράλλης και μερικοί άλλοι έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές με τον όρο "ευπατρίδης της πολιτικής". Εννοώντας, βέβαια, ότι αυτοί (προερχόμενοι από ανώτερη κοινωνική τάξη), έχουν καλή ανατροφή την οποία αποδεικνύουν και στην πολιτική τους συμπεριφορά: πάντα ευγενείς, ποτέ δεν προσβάλλουν με βαριές λέξεις τον πολιτικό τους αντίπαλο.