[...]
Εγώ θα έμενα στο «εκπομπές άνθρακα» (και στην ΙΑΤΕ, δεν βρίσκω το σκέτο carbon emission).
+1.
Αν θέλουμε μακρινάρι, γίνεται: εκπομπές (χημικών) ενώσεων του άνθρακα, αλλά επειδή αυτό πλησιάζει μάλλον σε ορισμό, η πράξη έχει καταλήξει στον όρο «εκπομπές άνθρακα». Τις «ανθρακούχες εκπομπές» δεν θα τις απέρριπτα ασυζητητί, αν όμως σκεφτούμε και:
1. τις άλλες γενικές και ειδικές χρήσεις του επιθέτου «ανθρακούχος» - που συχνά πάει και στο carboniferous (το ανθρακοφόρο) και στο carbonic (το ανθρακικό, εξού και τα αναψυκτικά που λέει ο Helle) - οι οποίες παραπέμπουν και αλλού,
2. τη μεταφραστική αντιστοιχία με το carbon emissions και
3. την επικράτηση του όρου «εκπομπές άνθρακα» (592 γνήσιες γκουγκλιές μόνο σε αυτή την πτώση έναντι 203 του «ανθρακούχες εκπομπές»), μάλλον είναι αργά πια.
Αν ήταν να πάμε στα ανθρακούχα
(όχι τα αναψυκτικά· φουσκώνουν), ίσως να προτιμούσα τις «εκπομπές ανθρακούχων ενώσεων» - που είναι πιο ακριβής όρος κατά τη γνώμη μου καθώς αίρει όσο γίνεται την αμφισημία του «ανθρακούχου» στη συγκεκριμένη περίπτωση - ωστόσο οι σχετικές πηγές δεν το προτιμούν (έχει μόνο 2 ευρήματα).
Για τις «εκπομπές
οργανικού άνθρακα» δεν θα πω τίποτα (και δεν θέλω να εκφραστώ για όποιον το πρότεινε στο ΥΠΕΚΑ), αλλά θ' αφήσω τη Χημεία να μιλήσει:
An organic compound is any member of a large class of gaseous, liquid, or solid chemical compounds whose molecules contain carbon. For historical reasons discussed below, a few types of carbon-containing compounds such as carbides, carbonates, simple oxides of carbon (such as CO and CO[SUB][SUP]2[/SUP][/SUB]), and cyanides, as well as the allotropes of carbon such as diamond and graphite, are considered inorganic.
Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι ενώσεις που περιέχουν ανάμεσα στα άλλα στοιχεία τους και άνθρακα όπως π.χ. οι ενώσεις C[SUB]2[/SUB]H[SUB]6[/SUB]O, C[SUB][SUP]2[/SUP][/SUB]H[SUB]3[/SUB]O[SUB]2[/SUB]K, CHI[SUB]3[/SUB], CH[SUB]4[/SUB] κ.ά. Εξαίρεση αποτελούν, και μελετώνται από την ανόργανη χημεία, ενώσεις όπως το μονοξείδιο (CO) και το διοξείδιο του άνθρακα (CO[SUB]2[/SUB]), το (ασταθές) ανθρακικό οξύ (H[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB]) και τα άλατά του (Na[SUB]2[/SUB]CO[SUB]3[/SUB], CaCO[SUB][SUP]3[/SUP][/SUB] κλπ.), τα καρβίδια (CaC[SUB]2[/SUB], Al[SUB]4[/SUB]C[SUB]3[/SUB] κλπ.), αλλά και ο ίδιος ο άνθρακας.